• No results found

Facebookanvändning

In document Värdegrunden ska genomsyra allt (Page 31-36)

7.1.1 Facebookanvändning

Facebook är en viktig kanal för Vän i Umeå, där de når ut till intressenterna med information kring aktiviteter, nyheter och vad som händer i föreningen. I nuläget har de många olika Facebook-grupper, samt en Vän i Umeå-sida där endast medarbetarna kan posta inlägg. Den största aktiva gruppen de har på Facebook är en allmän samlingsplats där medlemmarna kan utbyta råd och tips kring allt möjligt. De mindre grupperna är mer nischade, som exempelvis Boulegruppen eller Friluftsgruppen, där information kring aktiviteten i fråga förmedlas. Det finns många fördelar med att använda Facebook som kanal, främst plattformens räckvidd som gör det möjligt att nå ut till många individer. Men informanterna upplever också många svårigheter med Facebook som kanal.

Användningsområden med Facebook

Även om informanterna upplevde en del problem med Facebook så är det trots allt en av Vän i Umeås huvudkanaler, som informant 1 här uttryckte det:

“Alltså vi har ju Facebook och hemsidan som är våra huvudkanaler (...)” Citat 1, Informant 1.

Kanalen erbjuder många användningsområden, och är enligt informant 4 ett effektivt sätt att nå ut till folk som vill engagera sig på olika vis:

“(…) så när det gäller medlemmar har det varit mailgruppen och Facebook-gruppen för medlemmar som varit det primära. För aktiviteter och sånt där vi vill att folk ska delta så har ju Facebook varit den primära kommunikationskanalen.” Citat 2, Informant 4.

Här menar informanten att Facebook är den primära kommunikationskanalen för information om aktiviteter, vilket även informant 1 menar på här, då framförallt inriktat på deras läxhjälp:

“Och där tror jag verkligen att Facebook funkar bra. Det har varit bra flöde med folk som vill ha läxhjälp och folk som vill ge.” Citat 3, Informant 1.

Informant 1 fortsätter här beskriva hur många uppmärksammar deras Facebook-sida på föreningens fysiska träffar:

“När vi har aktiviteter så träffar man många som säger att de följt oss länge på Facebook.” Citat 4, Informant 1.

Informant 4 beskriver hur Facebook också används för att dela vidare inlägg från andra medier, som tidningsartiklar där Vän i Umeå blivit uppmärksammade.

“Ja överhuvudtaget när vi får artiklar i media och så, så delar vi dom på Vän i Umeås Facebooksidor och på Instagram och sociala medier, men sen så delar vi också personligen då på våra egna Facebooksidor.” Citat 5, Informant 4.

Svårigheter med Facebook

En av de största svårigheterna som medarbetarna i Vän i Umeås redogjorde för kring sin användning av Facebook, är okunskapen kring plattformens algoritmer och funktioner, vilket informant 4 beskriver i dessa citat:

“Det (Facebook) styrs ju väldigt mycket av algoritmer som inte vi vet om så vi skulle vilja hitta andra kompletterande kanaler, kanske jobba med Messenger-grupper och sms-grupper i vissa mindre grupper men det är ganska omständligt att upprätta sms-grupper.” Citat 6, Informant 4.

“(...) på Facebook känns allting mer chansartat tycker jag och väldigt oförutsägbart.” Citat 7, Informant 4.

Detta påpekar även informant 1:

“Facebook är lite bökigt och de ändrar funktioner så det är inte alltid man vet.” Citat 8, Informant 1.

Facebook upplevs alltså som oförutsägbart, vilket försvårar personalens kommunikationsarbete. Övriga svårigheter som nämnts under intervjuerna handlar om att mängden inlägg på Facebook kan bli överväldigande. Det är svårt att söka bland inläggen och man vet aldrig riktigt vad som kommer upp i flödet:

“Men jag tycker att det har varit ganska frustrerande på Facebook för att det är så stort och så rörigt, och det känns random alltså att man ska hitta inlägg.” Citat 9, Informant 3.

En strategi Vän i Umeå använder sig av för att inte försvinna bland alla inlägg berättade informant 1 mer om:

“Min erfarenhet är att ju konkretare man är och mer här och nu desto mer respons ger det på Facebook. Att skriva om nåt som händer om 3 veckor är ganska meningslöst.” Citat 10, Informant 1.

Vidare beskrev informant 1 hur de strategiskt väljer bilder till inläggen för att locka till vidare läsning.

“Så utformar vi evenemangen också att bilderna ska locka och se bra ut och att man tänker på vilka som är med på bild och så också.” Citat 11, Informant 1.

Utöver de funktionsmässiga utmaningarna med Facebook, så tillkommer problemet att inte alla har Facebook. Informanterna berättar att många äldre inte har Facebook, och att de som precis kommit till Sverige inte alltid har Facebook, och även om de har det så kan de inte ta del av informationen som är på svenska, vilket alla inte lärt sig än.

“Sen är det ju också dom som är icke-digitala, många kanske lite äldre kvinnor som inte är så vana att kommunicera digitalt, dom når vi inte heller fast dom skulle vi vilja nå.” Citat 12, Informant 3.

För att komma runt detta problem och nå ut till fler människor så besöker Vän i Umeå SFI- klasser och berättar om organisationen och alla aktiviteter de har. Informant 3 beskriver också att det är just i de faktiska mötena som de får respons, och inte lika mycket via internet.

“Jaa, alltså jag tycker inte att man får den responsen digitalt utan det är när man möts.” Citat 13, Informant 3.

De kontaktar även vissa intressenter direkt för att informera om särskilda aktiviteter som denne tidigare visat intresse för.

Facebook är således en viktig kanal för att informera intressenter om Vän i Umeås aktiviteter samt uppmuntra intressenter till engagemang, inom exempelvis läxhjälp. Ett annat viktigt användningsområde med Facebook var enligt medarbetarna att kommunicera ut föreningens värdegrund, vilket leder oss in på nästa tema.

7.1.2 Värdegrund

En av de aspekter som diskuterades mest under intervjuerna var vad informanterna ansåg vara det viktigaste att förmedla i Vän i Umeås kommunikation på Facebook. Alla informanter återkom till föreningens värdegrund, och vikten av att ständigt inkorporera den i alla verksamhetens delar, inklusive kommunikationen på Facebook. Som beskrivet under bakgrundskapitlet så innehåller föreningens värdegrund de fyra punkterna: Tryggt och hållbart, Öppet och välkomnande, Glädje och engagemang samt Nätverk och demokrati. Genomgående i intervjuerna tryckte informanterna på vikten av att värdegrunden ska genomsyra verksamheten, vilket således även kan ses som en viktig del i skapandet av föreningens framställning på Facebook. Nedan är exempel på citat gällande värdegrunden:

“Det är ju en värdebaserad förening, värdegrunds-dimensionen är ju viktigare än våra effektmål till exempel” Citat 14, Informant 4.

“(...) vår värdegrund ska genomsyra allting” Citat 15, Informant 1.

“(...) utan att det här är en förening som handlar om att vi är ett mångkulturellt samhälle och därför så behöver vi också leva det, inte bara se att det finns andra människor utan att lära känna varandra och använda våra olikheter och likheter och upptäcka att vi har utbyte av varandra.” Citat 16, Informant 3.

Som tidigare beskrivet så menade samtliga informanter att värdegrunden och dess aspekter är något de ständigt vill inkorporera även i kommunikationen på Facebook. Citatet nedan visar på hur informant 3 resonerade kring framställningen av föreningen:

“Vi vill att folk ska ha en bild av att man är välkommen oavsett vem man är, att det är ömsesidiga relationer där man möts för att man ska lära känna varandra, överbrygga fördomar om varandra, upptäcka...alltså lära sig saker av varandra också. Så att det inte ska vara en förening som gör saker för andra, utan att det bygger på ömsesidiga, jämlika relationer.” Citat 17, Informant 3.

I citatet beskrivs både vikten av att det ska vara inkluderande för alla, och att det ska grundas på en ömsesidighet, vilket går i linje med föreningens uttalade värdegrund.

Informant 3 resonerade fortsatt så här kring sättet de utformar sin kommunikation på Facebook:

“(...) men alltså där tänker jag att i Facebookinläggen, att det vi kommunicerar där, dels att det ska vara på så lätt svenska som möjligt så att alla kan förstå, men att man får vara tydlig med att alla är välkomna, det är gratis och att vi också ibland skickar ut på Messenger till människor som vi vet kanske har uttryckt nått intresse och man tror att det här skulle passa den personen.” Citat 18, Informant 3.

Detta citat visar på några av strategierna kring hur de arbetar med framställningen av föreningen.

In document Värdegrunden ska genomsyra allt (Page 31-36)

Related documents