• No results found

Fel som skulle kunna förhindras med hjälp av bättre drift och underhåll av värmepumpen

Vissa av följande fel skulle kunna förhindras med hjälp av bättre drift och underhåll av värmepumpen.

Kompressorhaverier, skulle kunna förhindras genom:  Byte av filter i vätskesystem

Filter sitter i vätskesystemet för att samla upp den smuts och de avlagringar som kan finnas i värme- eller köldbäraren. Tillslut blir dessa filter mättade och fullsatta och behöver bytas. Byts de inte ökar motståndet för vätskeflödet och flödet minskar. Det leder till en ökad kondenseringstemperatur om det är fråga om värmebärarsystemet och lägre förångningstemperatur om det är fråga om köldbärarsystemet, vilket båda ökar belastningen för kompressorn.

 Byte av filter i luftsystem

Filter sitter i exempelvis frånluftsvärmepumpar för att hindra att smuts och damm fastnar på förångnings- eller kondenseringsbatteriet (värmeväxlarna) och i fläkten. Damm och smuts gör så att värmeöverföringsförmågan hos värmeväxlaren minskar vilket leder till att förångningstemperaturen sänks eller kondenseringstemperaturen höjs vilket leder till att kompressorn belastas hårdare.

 Att hålla utomhusdelen fri från snö och is

Snö och is på förångaren gör att värmeöverföringsförmågan försämras då luftflödet genom förångaren minskar och luften inte är i direktkontakt med förångningstuberna. Snö och is kan också skada fläkten och göra att den går sönder, då minskar luftflödet genom förångarbatteriet vilket leder till att förångarens förmåga att överföra värme från luften till köldmediet försämras. Minskad värmeöverföring leder till en lägre förångningstemperatur och med det även ett lägre förångningstryck. Kompressorn måste då arbeta hårdare för att lyfta köldmedietemperaturen och trycket till krävd kondenseringstemperatur. Hårdare belastning sliter på kompressorn vilket leder till kortare livslängd.

 Regelbunden service eller funktionskontroll av fackman

Vid service eller funktionskontroll av fackman kan värmepumpens funktioner, inställningar och driftsparametrar ses över. Fackmannen kontrollerar att driften är så gynnsam möjligt, för att på så sätt minska slitage på kompressorn och öka livslängden (egentligen kollas alla de ovanstående punkterna). Vid service kan även de

komponenter som inte fungerar tillfredsställande bytas ut för att på så sätt förhindra en mer omfattande skada. Som exempel skulle en läckande växelventil kunna upptäckas och bytas ut vid ett sådant servicetillfälle. En läckande växelventil leder till ökad belastning för kompressorn och byts den i tid kan förhoppningsvis ett mer kostsamt kompressorhaveri undvikas eller skjutas framåt i tiden.

Förångarehaveri och köldmedieläckage på utomhusdel kan förhindras genom att:  Hålla utomhusdelen fri från snö och is

Snö och is kan göra att utomhusdelen fryser sönder. Om förångaren fryser sönder spricker rörtuberna eller svetsfogarna och ett köldmedieläckage uppstår. Detta fel kan undvikas om värmepumpsägaren ser till utomhusdelen under kallt och/eller snöigt klimat och avlägsnar is och snö om behov finns. Vassa tillhyggen får inte användas för att avlägsna snö och is, för det kan förstöra förångaren och skapa sprickor köldmedierören. Att hälla varmt vatten kan orsaka spänningar i köldmedierören som leder till sprickor. Under intervjuerna hördes exemplet ”att avlägsna is från förångaren med yxa kan liknas med att ta bort frost på sin bils vindruta med yxa”. Med andra ord behövs aktsamhet vid rengöring av förångarbatteriet.

Fläkthaverier kan förhindras genom att:  Hålla utomhusdelen fri från snö och is

Ansamling av snö och is kan göra så att fläkten i utomhusdelen går sönder. Precis som ovan nämnt, skulle tillsyn av villaägaren vid kall och/eller snöig väderlek och att avlägsna snö kunna förhindra att fläkthaveri uppstår.

 Uppmärksamma missljud från fläkten

Missljud kan bero på att fläkten är obalanserad eller att ett lager håller på att skära. Genom att lyssna på fläktljudet och uppmärksamma missljud kan felet rättas till eller komponenten bytas innan det leder till att fläktmotorn havererar och behöver bytas. Haveri på cirkulationspumpar och växelventiler kan förhindras genom:

 Motionering under den period inget uppvärmningsbehov råder

Då inget rumsuppvärmningsbehov föreligger arbetar värmepumpen endast för att producera tappvarmvatten. Cirkulationspumpar för radiator- eller golvvärmesystem står då ofta still eftersom de inte behöver pumpa runt något värmevatten i systemen. Smuts och avlagringar kan då fastna i cirkulationspumpen, vilket kan leda till att den kärvar när den åter ska börja arbeta när uppvärmningssäsongen startar, eller haverera om det vill sig illa. Växelventiler som alternerar värmepumpsdriften mellan

rumsuppvärmning eller tappvarmvattenproduktion står under sommartid enbart i läge att mata värme för tappvattenproduktion. Det gör att växelventilen kan fastna i detta läge på grund av att smuts och avlagringar i värmesystemvattnen klibbar fast på ventilens innerväggar. När hösten kommer och det är dags för uppvärmningssäsong kommer ventilen att behöva växla läge, om den då sitter så fast att ventilmotorn eller ventilfjädern inte kan överbygga kraften kommer den att gå sönder. Det sätter hela växelventilen ur funktion. Genom att motionsköra dessa typer av komponenter då inget uppvärmningsbehov råder kan problem med avlagringar som fastnar i

cirkulationspumpar och växelventiler fås bort innan det har gått så långt att smutsen fördärvar komponenternas funktion. Vissa värmepumpar har automatisk motion av cirkulationspumpar och då ska denna inte ställas av.

Haveri på cirkulationspumpar kan förhindras genom att:  Eventuellt läckage från varmvattensystemet upptäcks

Cirkulationspumpens motor kan gå sönder ifall vatten står och droppar på den. Det kan t.ex. uppstå om elpatronens packning inte håller tätt och ett läckage uppstår. Genom att villaägaren tar av värmepumpens frontplåt emellanåt skulle ett sådant läckage kunna upptäckas innan cirkulationspumpen havererar.