• No results found

Fel som beror på felaktigt gjorda installationer

Om installationen inte utförs på rätt sätt kan det leda till att värmepumpen inte får arbeta med så gynnsamma driftförutsättningar som möjligt. Detta kan leda till onödigt hög belastning på olika komponenter eller att de tvingas arbeta i utkanten av sitt driftsområde en väldigt stor andel av tiden. Om installationen gör att en komponent tvingas arbeta utanför sitt driftsområde borde en säkerhetsfunktion i värmepumpen förhindra detta.

Följande fel kan uppstå på grund av undermåliga eller bristfälliga installationer. Kompressorhaverier, kan orsakas av:

 Fel rördimensioner för vätskeburna system

För små rördimensioner gör att vätskeflödet minskar, vilket i sin tur leder till att kondenseringstemperaturen ökar. Det ger en ökad belastning för kompressorn som måste arbeta mot ett högre kondenseringstryck. Kompressorn kan då ligga nära gränsen för sitt arbetsområde och långvarig drift sliter på kompressorn och minskar dess livslängd.

 Fel val av värmekurva

Väljs en för hög värmekurva kommer värmepumpen arbeta mot en högre kondenseringstemperatur än nödvändigt vilket sliter på kompressorn.  Dålig avluftning av vätskeburna system

Vid installationen är det viktigt att avlufta vätskesystemen ordentligt. Luft i systemet innebär tillgång på syre vilket ökar risk för korrosion av rörledningarna. Korrosionen innebär att det bildas avlagringar i vätskan vilket sätter igen filter och minskar flödet om inte cirkulationspumpen kan överbygga tryckfallet. Minskat flöde leder, som ovan beskrivet till ökad belastning och slitage av kompressorn. Luft i vätskesystemet minskar också värmeöverföringsförmågan i värmeväxlarna vilket gör att kompressorn belastas mer för att upprätthålla önskad temperatur.

 Smutsig värmebärare

Vid installationen bör systemvattnets kvalitet kontrolleras. Smuts och avlagringar i värmebäraren kan komma från att det var smuts i rören vid installation som inte har avlägsnat eller att rören, radiatorerna och/eller värmevattentanken korroderar. Precis som ovan nämnt kan detta leda till att filter och värmeväxlare sätts igen, att flödet minskar om tryckfallet blir för stort, samt att värmeöverföringsförmågan minskar i värmeväxlaren. Det leder till en högre kondenseringstemperatur och med det ökar belastningen på kompressorn. Det ska sättas in filter på värmebärarsidan för att skydda systemet mot smuts och avlagringar.

 Injustering av pumpar för att få rätt temperaturdifferens över förångare och kondensor

Enligt samma skäl som ovan är det viktigt att rätt pumpinställning väljs så att

värmebärarflödet inte blir för lågt. Ett för högt värmebärarflöde leder å andra sidan till en onödig hög elenergiförbrukning, vilket påverkar värmepumpen effektivitet

negativt.  Köldmediebrist

Vid installationer som kräver fyllning av köldmedium är det viktigt att säkerställa att värmepumpen fylls med tillverkarens definierade fyllnadsmängd. För liten

köldmediemängd kan i värsta fall leda till att kompressorn går torr och skär, om inte säkerhetsfunktionerna bryter driften. Fyllnadsbrist leder till att värmeöverföringen minskar vilket ökar belastningen på kompressorn och sliter på den.

 För litet antal radiatorer

En värmepump kan inte arbeta med lika höga temperaturer på värmebärarvattnet som t.ex. en ved- eller oljepanna kan. Ju mer värmeöverförande yta det finns i huset (ju fler radiatorer), ju lägre kan temperaturen på värmebärarvattnet vara för att överföra en viss värmeeffekt till huset. Ett för litet antal radiatorer i huset för en

värmepumpsinstallation leder till att värmepumpen måste värma radiatorvattnet till onödigt hög framledningstemperatur vilket leder till hög belastning på kompressorn enligt ovan. Det är därför viktigt att installatören kan göra en korrekt bedömning av om antalet radiatorer i huset räcker eller ifall en komplettering behöver göras.  För liten volym värmevatten i systemet

En liten volym värmevatten i systemet leder till att temperaturen på värmevattnet stiger fort då värmepumpens kapacitet är högre än husets värmebehov om den inte har kontinuerlig kapacitetsreglering (vilket de flesta värmepumpar som arbetar med vatten som värmebärare inte har idag). Detta leder dels till att värmepumpen arbetar med onödigt hög kondenseringstemperatur, med hög belastning på kompressorn som följd enligt ovan. Det leder också till många starter och stopp för kompressorn vilket även det sliter på den. Det är därför viktigt att installatören kan göra en beräkning eller bedömning av hur stor vätskevolymen är i husets värmesystem.

Förångarhaveri, kan orsakas av

 Felaktigt inställda parametrar vid avfrostning

Fukten i luften kyls och fryser i vissa fall till is eller frost på förångarbatterier på värmepumpens utomhusdel. Under avfrostningen ska denna smältas bort. Fungerar inte avfrostningen bra, exempelvis för att avfrostningstiden är för kort, kommer inte all is att smälta vilket gör att det ansamlas is på förångaren. Detta kan i sin tur leda till spänningar i materialet vilket leder till att förångaren går sönder, t.ex. spruckna rör eller svetsfogar.

 Dålig avrinningsmöjlighet för kondensat

Vid avfrostning av förångningsbatteri ska kondensatet ledas bort från värmepumpen. Görs inte det fryser vattnet och is kan byggas upp och frysa sönder

förångningsbatteriet. Fläkthaveri, kan orsakas av:

 Felaktigt inställda parametrar vid avfrostning.

Fungerar inte avfrostningen bra kan det leda till att vattendroppar (kondensat eller smältvatten) hamnar på fläktbladen där de sedan fryser. Detta kan skapa obalans som skapar vibrationer vilket förstör fläktlagren.

Om inte smältvattnet från avfrostningen kan rinna av, fryser detta vatten och is kan byggas upp, vilket kan skada fläkten. Det är därför viktigt att en värmepumps utomhusdel placeras så att det finns goda avrinningsmöjligheter för kondensvattnet. Kopplingar mellan rör kan skadas av:

 Spänningskorrosion

Sådan korrosion kan orsakas av att kopplingar dras åt för hårt vilket skapar spänningar i materialet där korrosion kan uppstå. Korrosionen leder till utmattning och kan orsaka brott på materialet så att kopplingarna går sönder.

4.3

Fel som skulle kunna förhindras med hjälp av bättre