• No results found

2. Bakgrund

6.6 Femte veckan med djuren

Denna vecka var det fem elever som skrev blandade kommentarer. Två elever uttryckte att de tyckte det både var roligt och kändes bra att jobba med ödlorna. Två elever i klass P uttryckte att det fortfarande var lite obehagligt att jobba med de vandrande pinnarna i kombination med roligt respektive obekvämt. En elev skrev att det var roligt men att det samtidigt var lite sorgligt då tre av de vandrande pinnarna hade dött under veckan. Av de sex elever som svarade inom kategorin annat var det en elev som skrev att arbetet var tråkigt. Hen motiverade det med att hen är med då rasten är ännu tråkigare. En elev uttryckte att hen tröttnat på att de gjorde samma sak varje gång. Elev Ö18 tyckte att det känns normalt att ödlorna är i klassrummet. Två elever skrev att de inte visste hur de kände kring arbetet. Vid förtydligande förklarade de att de var neutrala till arbetet, det var varken roligt eller tråkigt. Den sista eleven var den som tyckte att det var sorgligt att två vandrande pinnar hade dött (fig. 12). 0 5 10 15 20 25 30

Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3

A n tal elev sv ar

26

Figur 12. Hur känns det att vara med och ta ansvar om djuren? Antalet deltagare stämmer inte

överens med antalet elevsvar, då elever givit fler svar.

I klass Ö var det sex elever som deltog i arbetet med ödlorna denna vecka. Alla elever vågade hålla ödlorna. Elev Ö14 sa att ödlorna nästan var lika söta som hens nyfödda lillebror (observation, maj). Det var nio elever i klass P som deltog i arbetet, av dessa var det tre som inte ville hålla i de

vandrande pinnarna. En av dessa hjälpte däremot till med skötseln av terrariet. När eleverna var klara med lista på saker de behövde göra med de vandrande pinnarna spenderade de lite tid men djuren varpå några tankar dök upp.

Elev P5: ”Det var ju inte så obehagligt som jag trodde” sa hen när hen för första gången höll den stora honan.

Elev P7: ”Man tänker att de små ska vara obehagligare för att de är så snabba, men den stora tycker jag är otäckare.”

Elev P9: ”Ja, men den stora känner man tydligare vart den går på kroppen.” Elev P7: ”Jo, fast det är lite obehagligt det med” (observation, maj).

Sista dagen som eleverna arbetade med vandrande pinnarna upptäcktes det att en var död och en annan var döende. Eleverna plockade försiktigt ur dem från buren och började diskutera vad de skulle göra med dem.

Elev P16: ”Han lever ju!”

Elev P8: ”Gör han verkligen det?”

Elev P16: ”Ja den rörde precis på benet.” Elev P8: ”Stackarn måste ha ont!”

Elev P16: ”Behöver vi ha ihjäl den?”

Observatör: ”Ja det kan nog vara det snällaste vi kan göra.”

Elev P16: ”Då hämtar jag en sten så vi kan slå ihjäl den och sen begraver vi den någonstans” (observation, maj). 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20

roligt bra läskigt/nervöst Annat

A n tal elev sv ar

27 Eleverna tog med sig de döda insekterna ut och begravde dem precis i kanten av skolgården

(observation, maj). Tre elever skrev sedan i dagboksanteckningarna att de tyckte att det var sorgligt att tre pinnar hade dött under tiden de hade haft dem, men de var samtidigt glada att det var två som överlevde tiden ut (fig. 13).

En elev i vardera klasser skrev att det var kul att hjälpa till och ta ansvar över ett djur och att de ville ha djuren längre. Elev Ö15 skrev att hen var stolt över sig själv för att hen vågade ha ödlan vid nacken den här veckan. Elev Ö3 skrev att hen vill också ha ödlor som husdjur. Elev Ö27 var nöjd men upplevelsen då ödlorna var väldigt söta och mysiga att ta hand om (fig. 13).

6.6.2 Elevers kunskaper

Totalt var det 21 elever som hade lärt sig någonting nytt i veckan. I klass P skrev fyra elever att de hade lärt sig mer om var de vandrande pinnarna lever och vad de äter. En elev hade lärt sig att vandrande pinnar ömsar skinn. En elev hade lärt sig att honan gräver ner äggen med hjälp av bakkroppen (fig. 13).

Elev P5 stod och inspekterade den stora honan och sa ”det är coolt att den stora är en tjej. Man tänker ju att de stora ska vara killar”, (observation, maj) hen skrev också i dagboken att det var ny kunskap för hen (fig. 13). Två elever skrev att de hade lärt sig att de vandrande pinnarna är snabbare än vad man kan förvänta sig. Eleven som initialt undrade om insekterna var slemmiga hade lärt sig att de inte var det (fig. 13).

I klass Ö var det tio elever som hade lärt sig någonting nytt. Tre elever skrev att det var nytt för dem att även leopardgecko kan tappa svansen om den är stressad eller jagad. Fyra elever skrev att de hade lärt sig hur man sköter om ödlor. ”Ödlorna kan inte skapa egen värme utan behöver ta det från sin omgivning” skrev elev Ö2. En elev skrev att hen hade upptäckt hur vassa de små klorna var. En elev hade lärt sig att ödlorna äter upp skinnet de ömsar (fig. 13).

6.6.3 Förändringar i klassen

Totalt var det 14 elever som hade upptäckt någon skillnad i klassen, fem elever i klass P respektive 9 i klass Ö. Eleverna i klass P hade kommenterat att skillnaden var att eleverna är snällare mot

pinnarna, enligt elev P19 och elev P22. En elev kommenterade att de hade pratat mer om de vandrande pinnarna i klassen. Två elever hade skrivit att många ville vara med och arbeta med pinnarna trots att det inte var deras tur. I klass Ö var det nio elever som hade sett lite skillnad. Fyra elever hade noterat att det blivit lite tystare på lektionerna. Två elever tyckte att de pratade om ödlor oftare i klassen nu. Två skrev att vissa fortfarande går och tittar på ödlorna när de kommer in i klassrummet. Två elever hade sett en liten förändringen men kunde inte förklara vad det innebar (fig. 13).

28

Figur 13. Fråga 1. Finns det någonting du har lärt dig i arbetet med djuren? I så fall vad har du lärt dig? Fråga 2. Har du sett någon skillnad på klassen sedan djuret kom in i klassrummet? Fråga 3. Finns det någonting mer du vill berätta om veckan?

Related documents