• No results found

Finns det någon skillnad mellan könen?

In document Vem väljer utbildningen? (Page 49-51)

5. Resultat

5.2 Finns det någon skillnad mellan könen?

Under denna rubrik redovisas de svar från enkätundersökningen och intervjuerna som kan kopplas till könsskillnader om varför de valt Barn- och fritidsprogrammet.

Av de pojkar som studerar på Barn- och fritidsprogrammet är det en högre andel pojkar jämfört med flickor som vill arbeta med barn i framtiden (se diagram 5.1.2 och 5.1.7). Pojkarna studerar i högre utsträckning på programmet för att de vill arbeta med människor jämfört med de flickor som går Barn- och fritidsprogrammet (se diagram 5.1.1). Flickorna väljer programmet i högre utsträckning jämfört med pojkarna för att de inte kan bli antagna på annat program (se diagram 5.1.7). Det är en större andel pojkar som önskade att gå ett annat program vid högre betygspoäng (se diagram 5.1.5) och större andel pojkar som valt programmet för att lättare bli antagen till högskolan (se Diagram 5.1.4). Flickor väljer programmet av fler anledningar än vad pojkar gör (se Diagram 5.1.7).

Under intervjuerna med eleverna delgav jag resultatet från enkäterna och bad dem kommentera och fundera över resultatet.

Anna

Anna var förvånad över att pojkar i större utsträckning hade valt Barn- och

fritidsprogrammet för att arbeta med barn. Hon trodde att det var tvärtom. Hennes analys till varför det kunde vara så var att många flickor inte orkar med barn efter att ha gjort sin praktik på Barn- och fritidsprogrammet. Att det var fler flickor som valde programmet för att arbeta med barn i behov av särskilt stöd trodde Anna hade med att flickor såg dessa barn som en utmaning. Att pojkarna i större utsträckning valde

50

förstått frågan. Hon trodde inte att pojkarna var mer målmedvetna på Barn- och

fritidsprogrammet. Anna ansåg att efter gymnasiestudierna har alla som gått Barn- och fritidsprogrammet möjlighet att söka arbete direkt till skillnad från de elever som gått samhällsvetenskapliga programmet där deras studier är uppbyggda på att de ska studera vidare.

Naima

Att det var procentuellt fler pojkar som väljer programmet Barn och fritid för att arbeta med barn ansåg Naima berodde på att det var ett så litet urval av pojkar i

undersökningen. Hade det varit fler pojkar hade resultatet blivit annorlunda. Anledningen till att det är fler flickor som valt Barn- och fritidsprogrammet för att arbeta med barn i behov av särskilt stöd trodde Naima var för att flickor ser det som en utmaning vilket inte pojkar gör. Naima blev mycket förvånad över att det var en så stor procentuell skillnad att pojkarna valt programmet för att lättare bli antagna till högskola efter studenten det men hon hade ingen förklaring till varför det var så.

Pia

Pia menar att flickor som går Barn- och fritidsprogrammet har kommit på att de kan arbeta med något annat än barn efter utbildningen. Därför anser hon att de är fler pojkar som angett att de valt Barn- och fritidsprogrammet för att arbeta med barn efter

gymnasiestudierna. Att flickor valt programmet för att få arbeta med barn i behov av särskilt stöd i större utsträckning än pojkar trodde Pia berodde på att pojkarna tycker att det är obehagligt. Att det var fler pojkar som valde Barn- och fritidsprogrammet för att bli antagna till högskolan trodde inte Pia stämde eftersom det var fler flickor än pojkar som svarat på frågan.

Jimmy

När Jimmy fick höra att det var färre flickor än pojkar som valt programmet för att de ville arbeta med barn blev han förvånad och undrade varför flickor valt programmet överhuvudtaget. Han trodde att det skulle kunna bero på att många av flickorna valt programmet bara på att de inte blev antagna till något annat program. Han trodde att pojkar i mindre utsträckning vill arbeta med barn i behov av särskilt stöd var för att de siktar högre. Att pojkar valt programmet för att lättare bli antagna till högskolan

51

berodde även det på att pojkar siktar högre. Han trodde att folk förväntade sig mer av pojkar än flickor på Barn- och fritidsprogrammet. Pojkar satsar på svårare yrken som lärare medan flickor nöjer sig med att vara barnskötare.

Johan

Att det var fler pojkar som sökt till Barn- och fritidsprogrammet för att arbeta med barn menade Johan berodde på hur varje elev hade tänkt kring vad som är ett arbete med barn. Johan undrade om eleverna hade värderat polisyrket som ett yrke med barn. Han trodde att om det hade varit fler pojkar som svarat kunde procentsatsen blivit

annorlunda. Att det var fler flickor som valt programmet för att arbeta med barn i behov av särskilt stöd trodde Johan kunde bero på en slags moderkänsla som flickorna har. När han fick höra att det procentuellt är fler pojkar än flickor som valt programmet för att lättare bli antagna till en högskoleutbildning, berättade Johan att han trodde att pojkar i större utsträckning strävar efter något. Johan tror att flickor nöjer sig med att arbeta på förskolor och då räcker denna utbildning.

Isak

Att det var procentuellt fler pojkar som valt Barn- och fritisprogrammet trodde Isak berodde på att pojkar tycker att det var roligare att arbeta med barn än vad flickor ansåg. Isak menar att flickor i högre utsträckning än pojkar vill arbeta med barn i behov av särskilt stöd och att det är därför som det är flest flickor som svarat att de sökt programmet för att arbeta med dessa barn. Att fler pojkar skulle ha valt Barn- och fritidsprogrammet för att lättare komma in på högskolan trodde Isak berodde på att pojkar är mer motiverade. Han trodde också att pojkar väljer programmet mer medvetet än vad flickor gör eftersom de följer vad flickor av tradition brukar välja.

In document Vem väljer utbildningen? (Page 49-51)

Related documents