• No results found

Flöden, processer och att jobba med ständiga förbättringarna

In document Lean - är det så vi kallar det? (Page 38-40)

4 Resultat

4.2 Flöden, processer och att jobba med ständiga förbättringarna

förbättringarna

Nedan presenterar företagens arbete med deras flöden och processer samt hur de arbetar med ständiga förbättringar.

4.2.1

Företag A

”Vi har inga flöden som är färdiga, kan jag säga. Och jag vet inte om det kommer finnas ett flöde som kommer bli 100 procent klart, det kommer alltid finnas kvar att göra.”

– intervjurespondent A-2

Genom att de har mät hur det ser ut i flödet så har de sett var det finns flaskhalsar och var de kan ändra något för att de ska gå smidigare. De har uppföljningsmöte ungefär var tredje månad för att utvärdera vad som fungerar och vad som inte gör det. På dessa möten är en ifrån varje del av produktionsflödet med. Genom att samla upp operatörer från varje led går det att få en bättre helhetsbild. De har möte var tredje månad för att de ska hinna åtgärda problem mellan mötena och inte bara fylla på med fler punkter. Samtidigt som de förbättrar flödena har de kravet uppifrån att de måste visa resultat. De måste fortsätta arbete som vanligt och får inte göra förstora förändringar som stör flödet. Det som gör det svårt att kontrollera flödena är att de är så ojämna och de aldrig riktigt vet hur mycket arbete som kommer in och som ska ut i

produktionen. De har gärna sett att de hade en viss överkapacitet av operatörer och maskiner för att bättre kunna handskas med de störningar som kan uppstå i ett flöde.

Alla omkörningar som behövs göras flaggas upp och reklamationer loggas. Är där problem som märks som en röd tråd i loggboken kollas det upp extra. Det är framförallt produktionsledaren som kontrollerar vad som skrivs upp i loggboken och tar beslutet att någonting behövs justeras för att undvika problem och flaskhalsar. Om någon ser att i det materialet som kommer in och som ska ut i flödet inte ser bra ut få de stoppa flödet, plocka bort filen och flagg det, och så kontaktas kunden om det är så de verkligen vill att det ska se ut eller om det ska

33

eller så redigerar någon på prespressavdelningen materialet. Är det så att kunden låter prepress avdelningen redigera materialet tillkommer en extra kostnad. Det som ställer till det mest i flödena är de dåliga filer som kommer in i deras flöde. De anser att på digitaltryck är det väldigt mycket av det som kommer in som inte är grafiskt perfekt. Ibland är det så att kunderna bara vill ha de producerat och kanske inte alltid bryr sig så mycket om slutresultatet, det kanske bara handlar om 20 exemplar. Medan i andra trycktekniker med betydligt fler exemplar som är dyrare är toleransen mycket lägre. Idag kan vem som helst lämna in en trycksak, så var det inte förr utan då gick det via en reklambyrå. Men nu kan vem som helst kan göra en trycksak på sin dator, ibland utan att ha den kunskap som faktiskt behövs för att göra en korrekt trycksak. De använde sig förr av egna bud men har hittat en bättre lösning där de samarbetar med en budfirma. På så sätt står de inte med kostnaden för budet om de inte har några bud som ska ut.

Intervjurespondent A-2 menar på att om de hade jobbat med Lean hade de kanske fått mer utrymme till förändringar och det hade kanske gått snabbare att genomföra de. Respondent B menar också på som citat ovan att de alltid kommer att jobba med att förbättra sina flöden och det är aldrig någonting de kommer bli klara med.

4.2.2

Företag B

När de gick med i Produktionslyftet arbetade de väldigt mycket med vad som var

värdeskapande och vad som var slöseri i deras processer. Den första tiden som de arbetade med sina flöden korrigerade och förbättrade de många steg och det var lätt för dem att hitta de delar som behövdes förbättras. I början var engagemanget stort vilket var viktigt för att de skulle kunna genomföra sina förändringar. Allt eftersom de stora förändringarna blev gjorda planades arbete och engagemanget ut. Det var här den stora utmaningen för dem började, att fortsätta arbeta med att ständigt förbättra flödena. Implementeringen av Lean har inneburit att de gör kontinuerliga översyner och har ett aktivt arbete med ständiga förbättringar. Alla i produktionen har blivit bättre på att uppmärksamma var det finns flaskhalsar och vilka avvikelser som finns. Idag hanterar dem de problem/flaskhalsar/slöserier som uppkommer och som är förstora för att tas upp på morgonmötena på deras återkommande förbättringsmöten. Under dessa möten letas grundorsaken upp och en eller flera i arbetslaget planerar en avsatt tid för att tag i problemen och göra en förbättring. De tar små steg i taget och landar i förändringen innan de går vidare. Är

34

det så att någon ute i produktionen hittar en flaskhals eller att det på något sätt brister är det produktionsledaren de ska vända sig till som sedan bestämmer vad som ska göras.

Lean gjorde att de såg på sina flöden mer som processer och gick ifrån att ha rutiner på varje specifikt enskilt moment till att fokusera på huvudprocesserna och hur de kunde arbete för att få dem flyta på bättre och gå in i varandra utan stop mellan varje process. De har ett bud anställt som köra alla deras bud, är det för många för budet att själv hantera tar de in en extern budfirma.

In document Lean - är det så vi kallar det? (Page 38-40)

Related documents