• No results found

FMT med Maria

In document Med ro i tvillingsjälen (Page 33-36)

Någon dag senare kom Maria hem med betygen från skolan. De visade att Maria var

underkänd i flera ämnen och endast godkänd i de estetiska. Mamman hade då ett samtal med läraren, där hon berättade att Maria har blivit erbjuden FMT. Denna åtgärd skrevs in i Marias IUP (Individuell utvecklingsplan). Därefter började vi med FMT.

3.6 FMT med Maria

Jag började arbeta med Maria i november 2010. Fram till februari 2012 hade vi arbetat tillsammans 31 gånger. Redan sommaren 2010 gjorde jag efter en förfrågan av mamman en FMT-observation på Maria. Observationen kom att bli intressant då de punkter som hon hade försvagningar inom, även var de områden hon hade svårigheter med i skolan och på fritid. Det gällde bland annat, perceptionsuppfattning, stabilitet, bålrotation och

modell/logik.

Innan vi skulle börja med FMT, bad jag mamman att vara observant på detaljer som Maria möjligtvis hade svårt för och fundera lite under tiden som behandlingen skulle pågå, om hon möjligen kunde se någon utveckling i första hand i hemmet. Marias lärare var väl informerade och vi skulle ha en träff efter femte och tionde gången Innan behandlingen, hade jag bestämt att göra första gången som en ny FMT-observation (s. 13).

Maria kom försiktigt in till vårt första möte i FMT. Trots att vi hade träffats en gång tidigare i samma lokal och under samma förutsättningar var hon mycket spänd. Jag gav henne trumstockarna och angav ton. Maria satt bara och tittade på trumman och cymbalen som var uppställda. Hennes kroppshållning var instabil. Vänsterbenet hade hon placerat snett bakåt under stolen och högerbenet var placerat med fotsulan mot golvet. Efter en kort stund tog jag bort cymbalerna, så att bara trumman stod framme. Då började hon trumma och vi fick igång en samverkan. Maria uppfattade mitt avslut på pianot.

34 Därefter fick hon arbeta med en sida i taget: vänster arm och hand samt höger arm och hand. Det gick trevande, men efter ett tag löste hon modellen och logiken, där hon skulle göra liksidiga rörelser med både vänster och höger hand. Rörelsen sker från mitten och utåt på sidorna. När denna rörelse utfördes placerade Maria även sin vänstra fot med fotsulan mot golvet. I och med det fick Maria en bättre stabilitet i benen. Kort därpå sviktade vänster fot återigen, vilket fick mig att placera en pall under hennes fötter för att centralisera dem. Hon fick därmed en bättre stabilitet i benen.

Jag lade märke till en tydlig sidoskillnad mellan höger och vänster, där vänster arm såg ut att hänga ned något. Jag la även märke till att Maria fick blicka en del över var hon hade sina armar i förhållande till trummorna och cymbalerna. Jag utökade med en trumma och en cymbal på vardera sidan om virveltrumman. Här observerade jag att hon fick arbeta mycket med kropps-, tids- och rumsuppfattningen. Hon missade ibland slagen på vänster sida och kom ibland av sig.

När sedan Maria fick arbeta med bålen, observerade jag en instabil kroppshållning. Här fick hon stödja upp sin vänstra kroppshalva med vänster arm och hand mot vänster ben. Efter halva sessionen orkade hon inte räta ut kroppen fullt ut och hon sjönk ihop mer med överkroppen. Maria hade en del medrörelser i vänster ben. Hon orkade inte fullfölja kodspelet fullt ut. Som avslutning fick hon spela på blåsinstrumenten. Vi hade en god samverkan och Maria hade god in- och utandning samt god blåsattack. Hon såg mycket glad men trött ut när vi var klara.

Andra till och med fjärde träffen fick Maria arbeta lite extra med de moment som jag tyckte hon hade svårigheter med, det vill säga sidoskillnad, stabilitet (KFU) och bål-rotation. Upplägget för dessa gånger var detsamma. Jag insåg att hon skulle till och från använda fotpall liksom även en boll mellan knäna, för att centralisera fötterna och därmed få en bättre stabilitet i benen. Maria hade fortsatt benägenhet att placerar sitt vänstra ben snett bakåt vid flera tillfällen. Vid arbetandet med bålen fick hon använda olika instrument-uppställningar för att hon skulle få variationer när hon fick bearbeta bålrotationen. Jag observerade att Maria hade stora svårigheter att hålla uppe överkroppen i de momenten och

35 jag noterade också att framförallt vänster sida fick hon fortsatt stödja upp med vänster arm och hand mot vänster ben.

Vid slutet av andra tillfället ville jag prova en mer avancerad uppställning av instrument med henne, för att observera perception och samverkan. Här observerade jag att Maria hade svårigheter att uppfatta avslut. Hon spelade vidare fast jag hade slutat att spela på pianot.

Vid tredje tillfället klarade Maria den liksidiga rörelsen med en gång. I vissa koder hade hon fortfarande vissa svårigheter att samverka. Jag tyckte efter fjärde gången att Maria skulle behöva någon extra gång i veckan under en kortare period. Jag rådfrågade en av mina lärare om detta. Hon gav sitt godkännande med tillägget att det var lämpligast under en kortare period. Jag kom överens med Marias mamma att vi skulle utöka med två gånger i veckan i två veckor, vilket vi gjorde.

Under de intensiva veckor vi hade från femte till åttonde träffen, hände det mycket. Upplägget var som tidigare, att hon fick arbeta med stabiliteten och fötterna, bålrotationen och sidoskillnaden samt perceptionsuppfattningen. Under denna period fick Maria även börja arbeta med sidoseparata rörelser, det vill säga hon fick utföra en rörelse med vänster arm och hand och en annan rörelse med höger arm och hand. Maria fortsatte

FMT-behandlingen och jag vågade gå vidare i kodspelet med mer avancerade utföranden. Under våren fram till det tjugonde tillfället fortsatte vi att arbeta mycket med sidoseparata rörelser, bålrotation, perceptionsuppfattning samt stabilitet och balans. När det gällde balans och stabilitet fick jag fortsätta med att ibland ta fram pall för fötternas placering och boll mellan knäna för att få ihop dem för bättre stabilitet. Innan sommaruppehållet hann vi med tre FMT-behandlingar till. Under de tre veckornas uppehåll hade ingenting

försämrats.

Under höstens använde jag mig av pilatesboll som hon fick sitta på, detta för att få stärka upp rygg och svank samt stabiliteten/balansen i fötter, ben och bål. Hon fick även prova nya variationer av uppställningar, med vikt på mer avancerade utföranden. Bland annat gällde det korsrörelser där ena sidan utför aktiv handling på motsatt sida över

In document Med ro i tvillingsjälen (Page 33-36)

Related documents