• No results found

Fokusområden och långsiktigt hållbar samhällsutveckling

Innehållsförteckning

2. Sammanfattning av inkomna remissyttranden

2.1. Fokusområden och långsiktigt hållbar samhällsutveckling

Sammanhållet ser många aktörer att inriktningen med avsiktsförklaring, syfte och övergripande mål i utvecklingsplanen ligger väl i linje med det som de redan arbetar med. Initiativet anses illustrera god samverkan, förtroende och framåtanda. Förslaget till utvecklingsplan som helhet har bra ambitioner om samordning och styrning, men det behöver tydliggöras varför just dessa fyra

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

fokusområden/mål i delprojekt och prioritera vad som ska ske först, vad som behöver ske parallellt och så vidare. Arbetet med att prioritera fokusområden behöver genomföras tillsammans med politiken.

Flera aktörer ser fram emot de kommande handlingsplanerna där det utvecklas närmare hur fokusområdena kopplar till Agenda 2030. En synpunkt är att målen i utvecklingsplanen inte främst har sikte mot 2050. Mål och inriktning förefaller snarare fokusera på dagens aktuella frågor som bör hanteras i det kortare perspektivet.

Flera aktörer påtalar att den gemensamma utvecklingsplanen är allmänt hållen och att den inte ger tillräckligt detaljerade svar. Konkreta aktiviteter kopplade till målen och konkreta indikatorer för uppföljning/mätning efterfrågas. Det har också framförts att fokusområdena befinner sig på olika strategiska plan där vissa är av mer övergripande karaktär och andra är på detaljnivå samt att det finns en potentiell utmaning i att skapa arbetsgrupper som arbetar brett och över flera fokusområden parallellt. Ett förslag är att de tvärsektoriella

arbetsgrupperna som omnämns i utvecklingsplanen strategiskt väl kopplas till lednings- och arbetsgrupper på regional nivå samt till den storregionala samverkan Östra Mellansverige (ÖMS).

Flera förordar dessutom att de fyra fokusområdena i utvecklingsplanen får en tydligare koppling till miljö-, energi- och klimatperspektiven och att

jämställdhet blir ett genomgående perspektiv inom fokusområdena.

Utvecklingsplanen anses dessutom sakna utbildningsfokus och frågor som har att göra med goda uppväxtvillkor för barn och unga. Planen upplevs i många delar andas ett vuxet och administrativt perspektiv. En ytterligare synpunkt är att de sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarhetsmålen skulle kunna få ett större utrymme i utvecklingsplanen. I avsiktsförklaringen anses

hållbarhetsmålen framgå tydligare än i utvecklingsplanen.

2.1.1. JUSTERINGAR UTIFRÅN INKOMNA YTTRANDEN

 Utifrån synpunkter, har utvecklingsplanen kompletterats med ett avsnitt som visar hur utvecklingsplanen förhåller sig till de olika planeringsnivåerna som RUS, RUP och kommunala ÖP. Avsnittet beskriver även utvecklingsplanens funktion som strategiskt dokument.

 De fyra fokusområdena kvarstår, men har kompletterats och bearbetats för att innehålla fler aspekter, baserat på det som lyfts i synpunkterna ovan men också utifrån fortsatt arbete internt med

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

men också mål och delmål, för att de ska få en tydligare koppling till hållbarhetsfrågor och anpassas till rätt nivå.

 Kapitlet hållbar utveckling har fått en tydligare koppling till Agenda 2030 och hur den har legat till grund för utvecklingsplanen.

 Vad som händer med nästkommande steg så som genomförande och kommande arbetssätt, kommer att definieras efter att

utvecklingsplanen har antagits.

 Efter inkomna synpunkter om att framtidsfokus på 2050 inte var tydligt, har detta bearbetats in mer genomgående i hela planen.

 Detaljnivån på våra fokusområden, mål och delmålen har

konkretiserats och anpassats för att hålla en likvärdig detaljerad nivå.

Utvecklingsplanen har också fått mer renodlade mål, där den beskrivande texten för fokusområdena har utvecklats för att ge ett vidare perspektiv.

 Utvecklingsplanen har förtydligats med att vi behöver samarbeta och samverka där det ger effekt, då det är målet med Fyra Mälarstäder.

 Utvecklingsplanen har lyft våra styrkor och olikheter tydligare samt vad vi har att erbjuda, vi kompletterar varandra inom Fyra Mälarstäder.

 Ett ingressavsnitt har lagts till, som sätter in fokusområdena i ett sammanhang.

2.2. Närhet

Att samarbeta kring administrativa och digitala tjänster, t.ex.

personaladministration, löneadministration, upphandling och ekonomiservice anses vara av hög prioritet. Det finns ett behov av att utveckla nya tjänster och tillgodose enskildas behov av service, t.ex. inom området vård och omsorg. Det har också framförts att det finns ett behov av att samarbete kring rekrytering.

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

och utveckling av digitala tjänster kan leda till minskade kostnader genom synergier och ökad kvalitet genom erfarenhetsutbyte och specialisering.

Förtydligande kring hur Fyra Mälarstäder kan samnyttja möjligheter till framtida investeringar efterfrågas dock.

Goda kommunikationer anses vara en grundförutsättning för utvecklingen av regionen, bland annat för att skapa en stark arbetsmarknad. Flera aktörer anser att en väl fungerande infrastruktur och kollektivtrafik gör det möjligt att pendla och dra nytta av en större arbetsmarknad. En synpunkt är att fossilfrihet och hållbarhetstänk kopplat till infrastruktur och resor på något sätt förtydligas i utvecklingsplanen och att utvecklingsområdet hållbara och innovativa transportsätt inkluderas i utvecklingsplanen. Satsningar på en robust och konkurrenskraftig kollektivtrafik anses vara en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle och inte bara en konkurrensfördel.

Tillväxten och utvecklingen för de fyra städerna anses vara starkt

sammankopplad med utvecklingen i kringliggande kommuner. Flera har angett vikten av att lyfta fram mellanliggande och närliggande orter/kommuner samt att utvecklingsplanen skulle vinna på en tydligare storregional utblick och uttryckt ambition kring en ökad samverkan mellan Fyra Mälarstäder och ÖMS.

2.2.1. JUSTERINGAR UTIFRÅN INKOMNA YTTRANDEN

o Fokusområdet har förtydligats med viktiga utgångspunkter, så som fossilfritt, jämställt, innovation och yteffektiva person- och godstransporter

o Fokusområdet har tydligare lyft fram att närhet bör finnas både inom och mellan städer samt landsbygd.

o Hållbarhet har lyfts i större grad mot tidigare, för att ge en tydligare ram mot tidigare.

o Digitalisering, digital trygghet och digital infrastruktur har lyfts fram, där det ska finnas både i städer och på landsbygd för att ge en trygghet och ett lättillgängligt sammanhang.

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

en del av arbetsmarknaden” ändras eftersom den känns lite för vag.

Kompetensförsörjningsfrågan anses också vara en av de viktigaste frågorna för regionens tillväxt och konkurrenskraft. Möjligheten till omskolning och

kompetensutveckling måste erbjudas i form av yrkesutbildningar och anpassade program. Här kan kommunerna med fördel samverka. Ett tillägg gällande utbildning på distans och kopplingen till digital infrastruktur önskas också.

Flera tycker att utvecklingsplanen skulle gynnas av ett bredare perspektiv på livslångt lärande där även förskola, förskoleklass, gymnasium och

vuxenutbildning finnas med. En synpunkt är också att begreppet

yrkesutbildningar är otydligt eftersom yrkesutbildning förekommer inom gymnasieskola, vuxenutbildning, yrkeshögskola, folkbildning och högre utbildning. En ytterligare åsikt är att det behövs en övergripande vision för förskola, förskoleklass, grundskola och gymnasieskola. Det vill säga en vision om trygga skolor som har hög måluppfyllelse och som ger en stabil

kunskapsgrund med både djup och bredd.

Flera bedömer att det finns stora möjligheter till samverkan kring

svårrekryterade specialistkompetenser för att skapa tillgång till efterfrågad arbetskraft. Ett förslag är att samverkan sker inom hela HR området.

2.3.1. JUSTERINGAR UTIFRÅN INKOMNA YTTRANDEN

o Utbildning och vårt gemensamma universitet har lyfts som drivkraft för en vital arbetsmarknad

o Fokusområdet har förtydligats med viktiga utgångspunkter, så som, Kunskapsintensiva näringar, kompetensmatchning, fler arbetstillfällen, hållbar arbetsmarknad, inkludering, och god tillgång till mark

o Efter synpunkter har alla delmål formulerats om för att bli mer konkreta och skarpa i sitt innehåll.

o Inom begreppet teknisk infrastruktur, som inte fanns med i

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

Related documents