• No results found

Innehållsförteckning

2. Sammanfattning av inkomna remissyttranden

2.4. En mälarnära destination

Flera aktörer tycker att det finns stor potential i ett samarbete som ökar attraktionskraften i området och att de fyra orterna tillsammans har goda förutsättningar till att locka större möten, kongresser och event till regionen.

En synpunkt är att det fattas ett socioekonomiskt perspektiv på besöksnäringen och att en viktig förutsättning för fortsatta besöksanledningar är att miljöer bevaras och utvecklas. Utifrån det önskas det att hållbarhet inom natur- och kulturupplevelser tydliggörs.

Det anses vara positivt att det finns planer för att tillvarata invånarnas lokala initiativ och att detta kan leda till eldsjälar/ambassadörer som bidrar till att sprida begreppet en mälarnära destination. Det har dock också framförts att det är mer fördelaktigt att lägga fokus på de styrkor som regionen har i form av unika besöksmål, boendeanläggningar, närheten till Mälaren framför att använda Fyra Mälarstäder som begrepp i marknadsföringen.

Destination Eskilstuna AB finner att det saknas stöd för att gemensamt bedriva platsmarknadsföring och destinationsutveckling i den politiska

avsiktsförklaringen och yrkar mot denna bakgrund på återremiss.

2.4.1. JUSTERINGAR UTIFRÅN INKOMNA YTTRANDEN

o Fokusområdet har förtydligats med viktiga utgångspunkter, så som, fysiska såväl som digitala evenemang och kongresser, lokala initiativ och företagande, affärs- och privatturism som finns dygnet runt och året om.

o Fyra Mälarstäder som en naturlig och lättillgänglig mötesplats har fått mer fokus. Även kreativa och kulturella näringar har lagts till i fokusområdet.

o Fokusområdet har en något ny inriktning där teknologi, innovation, kreativitet, kultur och demokrati lyfts fram. Vår plats runt Mälaren har även fått större utrymme för att visa på vad som är unikt hos oss.

o Delmålen har till stor del bearbetats samt förkortats, där ett delmål har utgått. Att vi har en gemensam paketering, som

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

o Ett ökat fokus har lagts till på social hållbarhet samt grön näring som ger arbeten till fler.

o Fokusområdet “En mälarnära destination” har stöd i avsiktsförklaringen genom punkten: “vi ska utveckla besöksnäringen”. Arbetsgruppen för besöksnäring har varit delaktig i förändringen av fokusområdet.

2.5. Livskvalitet

Synpunkter har inkommit om att de fyra målen under livskvalitet behöver definieras tydligare, t.ex. genom att betydelsen av "jämlika förutsättningar"

definieras. Målen under fokusområdet Livskvalitet upplevs övergripande jämfört med övriga fokusområdens mål. Flera aktörer upplever att det finns stort potential i en fördjupad samverkan inom området ”att utveckla och stärka den befintliga tillgången till natur och kultur i människors vardag”. Ett

ytterligare delmål om gröna och blå värden efterfrågas, alternativt att något mål under fokusområdet livskvalitet utvecklas för att innefatta det.

Ett fortsatt samarbete inom Fyra Mälarstäder för att hitta samverkansområden som bidrar positivt till kommunernas arbete med bostadsförsörjningsfrågor anses vara viktigt. Det har framförts att det i utvecklingsplanen tydligare bör framgå att bostadsförsörjningen är en viktig del i att kunna erbjuda ett varierat kvalitativt bostadsutbud och att frågan om bostäder för alla bör belysas ytterligare. En ytterligare synpunkt är att arbetet med ett kvalitativt bostadsutbud är en avgörande faktor för att motverka och förebygga segregation.

2.5.1. JUSTERINGAR UTIFRÅN INKOMNA YTTRANDEN

o Fokusområdet har förtydligats med viktiga utgångspunkter, så som, öppenhet, tolerans, trygghet, kontinuerligt lärande, valfrihet i stad och land, långsiktig förmåga att hantera förändringar i omvärlden och i klimatet

o Utveckla text om ett brett utbud av bostäder, både i stad och

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

o Mälaren har lyfts mer i fokusområdet, utifrån hållbarhetstänk, säkrad vatten- och livsmedelsförsörjning och som plats för rekreation.

o Livskvalitet lyfts ännu mer som en viktig parameter i fokusområdet, för att skapa ett attraktivt sammanhang.

2.6. Samverkan

Flera aktörer påpekar vikten av att samverka för att nå målen i

utvecklingsplanen och anser att det finns möjligheter till närmare samarbete inom flera tjänsteområden, både traditionella i form av stordriftsfördelar men också mindre i form av kärnkompetenser inom svårrekryterade

specialistkompetenser för att skapa tillgång till efterfrågad arbetskraft. Att ensa viljeinriktning och styrdokument gällande bland annat arbete med

kollektivtrafik, gång- och cykelvägar, gröna och blå värden, natur- och kulturmiljöer samt varierade och attraktiva boendemiljöer anses också vara viktigt.

Flera aktörer påpekar att det finns behov av att skapa en tydlig och robust struktur för samverkan med tydlighet på alla nivåer i organisationen. För ledningen innebär detta att föra in ett mer regionalt perspektiv i kommunerna.

Fyra Mälarstäder kommunerna planerar att samverka genom att delta och bidra i de arbetsgrupper som kommer att organiseras för fokusområdena.

Viktigt i detta sammanhang är dock att ge de framtida arbetsgrupper utrymme för att kunna samverka och genomföra projekt. Det har också framförts att samverkan behöver ske utifrån resurser/kompetens och att mindre kommuner inte har samma förutsättningar för att delta lika aktivt i större projekt.

Flera aktörer ställer sig frågande till varför den gemensamma utvecklingsplanen inte innehåller något om samverkan med angränsande kommuner till Fyra Mälarstäder. Att väva in angränsande kommuner i den gemensamma utvecklingsplanen skulle ge utvecklingsplanen en ytterligare dimension och skapa ännu bättre förutsättningar för de framtagna fokusområdena. Likaledes har det framförts att det är viktigt att kommuner och regioner samarbetar och gemensamt driver regionens prioriterade frågor. Den regelbundna samverkan som sker mellan länsstyrelser och flera aktörer anses också kunna bidra till att både förmedla och beakta de mål och fokusområden som finns i de fyra mälarstädernas utvecklingsplan.

FYRA MÄLARSTÄDER Utvecklingsplan Fyra Mälarstäder 2020-01-09

2.6.1. JUSTERINGAR UTIFRÅN INKOMNA YTTRANDEN

 Visionen är att vår samverkan även stärker kringliggande städer, orter och landsbygd. Vilket utvecklar och ger mervärde för hela Östra Mellansverige.

Related documents