• No results found

Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 558 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Anna-Sara Rosengren 0730891293 annasara@kvinnojouren-ada.nu

Föreningsansvariga

Kvinno- och tjejjouren ADA Övrig förening

Org-nr: 8572059403

Postadress

Folke Bernadottes gata 2 411 28, GÖTEBORG

Kontakt

styrelsen@kvinnojouren-ada.nu

Målgrupp/syfte

Förvaltningens bedömning:

Kvinno- och tjejjouren uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Kvinno- och tjejjouren ADA stödjer och skyddar våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn samt ger råd till vuxna stödsökande. Kvinno- och tjejjouren ADA erbjuder skyddat boende, stödsamtal, jourtelefon, tjejchatt med mera. Kvinno- och tjejjouren ADA bedriver även utbildning och opinionsbildning för att förebygga våld och förtryck mot kvinnor, tjejer och barn. Det utåtriktade arbetet vänder sig till allmänhet, skolor, yrkesverksamma med flera.

Kvinno- och tjejjouren Ada ansöker om bidrag för att fortsätta arbeta med att förstärka jourens utåtriktade arbete genom bland annat nedverkan på Bokmässan, utbildningar och föreläsningar.

Kvinno- och tjejjouren Ada önskar förlänga den nuvarande deltidsanställningen inom projektet under 2018. Denna person kommer att fortsätta arbeta med studiecirklar, samtalsgrupper, workshops samt utveckla det interna arbetet i föreningen.

Kvinno- och tjejjouren ADA ansöker om medel för lön, studiecirklar (material och fika), medverkan på bokmässan (monter, tilltugg, material, föreläsare), medlemsaktiviteter, extern föreläsare till utbildning/opinionsbildning.

Förvaltningen bedömer att Kvinno- och tjejjouren ADA är en välfungerande kvinnojour som fyller en viktig funktion för våldsdrabbade kvinnor och barn. Kvinno- och tjejjouren ADA har

verksamhetsbidrag inom det sociala området, och föreslås även beviljas bidrag ur potten Kvinnors egenmakt & delaktighet för liknande insatser.

Förvaltningen föreslår att Kvinno- och tjejjouren ADA inte beviljas bidrag för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018.

Handläggare av ansökan

Alexandra Lange 031-367 94 50

alexandra.lange@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 970 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Peter Breife 070-780 64 15 peter.breife@comhem.se

Föreningsansvariga

MÄN för Jämställdhet Övrig förening

Org-nr: 8024295852

Postadress Sockerbruket 3 414 51, GÖTEBORG

Kontakt

Telefon: 031 - 16 28 18 gbg@mfj.se

www.mfj.se/goteborg

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Vår målgrupp i det projekt som vi söker medel till i utlysningen Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer är i första hand deltagare i SFI-klasser och allmän kurs på folkhögskolor och studieförbund i Göteborg. Utöver kursdeltagarna är också personalen på dessa skolor vår målgrupp, då vi även genomför utbildningar för och med dem.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Ur STADGAR FÖR LOKALFÖRENINGEN - Män för Jämställdhet Göteborg (2013-09-29):

Lokalföreningens verksamhet ska ha som mål att lokalt förverkliga riksorganisationen Föreningen

Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018

Förvaltningens bedömning:

Föreningen MÄN för Jämställdhet uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

MÄN för Jämställdhet är en riksorganisation med ett antal lokalföreningar. MÄN för Jämställdhet Göteborg arbetar för jämställdhet, kvinnofrid och mot mäns våld. Föreningen verkar med särskilt fokus på män och pojkar och deras förhållningssätt till andra människor och till sig själva.

MÄN för Jämställdhet Göteborg beviljades bidrag för projektet ”Våldsprevention genom ökad kunskap, samtal och mentorskap” 2017. Projektet underlättar folkhögskolornas möjlighet att strategiskt arbeta förebyggande kring våldsprevention. Syftet är även att underlätta för enskilda personer och föreningar att arbeta med våldspreventiva aktiviteter. Genom projektet ökar medvetenheten och kunskapen om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor hos personal och deltagare på Folkhögskolan i Angered och Göteborgs folkhögskola. Man vill underlätta samtligas möjlighet att utmana destruktiva normer och att kunna vara aktiva åskådare genom att stödja, till exempel genom mentorskap, individers/gruppers och föreningars medskapande i fortsatt jämlikhets- och våldsförebyggande arbete. Projektet genomförs av MÄN för Jämställdhet Göteborg i samverkan med Terrafem Göteborg, Folkhögskolan i Angered och Göteborgs

folkhögskola (filialen i Biskopsgården). Projektet präglas av en medskapande attityd, det finns inte ett ”färdigt paket” att implementera. Projektet medskapas och justeras utifrån återkoppling av deltagarna och de resultat man ser under arbetets gång. Projektet resulterar i fortsatt strategiskt arbete med frågorna hos medverkande aktörer, samverkan i nya aktiviteter och initiativ (såsom dialoger) med andra aktörer (lokala föreningar) och i förlängningen ökad jämställdhet, tryggare närområde och minskat våld. Genom folkhögskolornas regi har projektet ett naturligt forum för inlärning och dialog. Många av deltagarna i folkhögskolornas program tillhör en särskilt utsatt grupp. Projektet utvärderas kontinuerligt. MÄN för Jämställdhet ansöker om bidrag för en utveckling och utvidgning av projektet där antalet samverkande folkhögskolor ska utökas och därmed nås fler deltagare. En avslutningskonferens ska äga rum för spridning av projektets erfarenheter. Ansökan rör kostnader för personal, utvärdering, dokumentation, material, kost/logi/resor, konferens.

Förvaltningen bedömer att MÄN för Jämställdhets projekt syftar till ett arbete med frågor om våld i nära relationer på ett strukturerat och medvetet sätt, samt bidrar till att nå målet om ökad kunskap inom området. Förvaltningen bedömer att projektet har stor betydelse för målgruppen och fyller en viktig funktion gällande informationsspridning av frågan. MÄN för Jämställdhet har lång erfarenhet och kompetens i sakfrågorna och uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning inom ramen för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer.

För bidrag till folkbildningsinsatser mot våld i nära relationer krävs att de sökande

organisationerna tillhör det idag samhällsstödda folkbildningsarbetet som sker i studieförbund och folkhögskolor eller har en viss numerär för att få inflytande på samhällsutvecklingen, samt har en geografisk spridning över staden i sitt påverkansarbete med kapacitet att nå ut till många.

Bidraget ska främja demokratiska processer, öka kunskapen och medvetenheten om våld i nära relationer. Arbetet ska utgå ifrån ett normkritiskt och inkluderande perspektiv. Erfarenhet och kunskap i sakfrågorna är avgörande vid beslut om bidrag. Förvaltningen kommer att följa verksamheten för att bedöma dess möjlighet att bidra till minskat våld i nära relationer, främja demokratiprocesser, öka jämställdheten mellan kvinnor och män, på lokal nivå i Göteborg såväl som i ett större samhällsperspektiv.

Förvaltningen föreslår att Män för Jämställdhet beviljas 900 000 kronor i bidrag för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018.

Handläggare av ansökan

Alexandra Lange 031-367 94 50

alexandra.lange@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 1 750 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Dolori Marinovic 08-6989000 dolori.marinovic@rb.se

Föreningsansvariga

Rädda Barnens Riksförbund Övrig förening

Org-nr: 8020028638

Postadress

Gyllenkrooksgatan 10B 412 61, GÖTEBORG

Besöksadress Gyllenkrooksgatan 10B

Kontakt

Telefon: 086989264 sara.lidgren-ntini@rb.se www.räddabarnen.se

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Rädda Barnen arbetar för att säkerställa och stärka barns rättigheter lokalt och globalt.

Prioriterade tematiska områden är: barnfattigdom, barnmisshandel, mobbning och kränkningar inom skola och idrotten, ensamkommande flyktingbarn, papperslösa barn, psykisk ohälsa, arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck samt rätten till en likvärdig skola.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Rädda Barnen är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, folkrörelse som kämpar för barns rättigheter i Sverige och i världen. Rädda Barnen är en medlemsrörelse med ungefär 80 000 medlemmar samt lokalföreningar i nästan varje kommun. Verksamheten i Sverige bedrivs av ideella aktiva medlemmar i samarbete med anställd personal. Rädda Barnens värdegrund utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen. Rädda Barnens vision är en värld

Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018

Förvaltningens bedömning:

Rädda Barnen uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Rädda Barnen är en rättighetsbaserad folkrörelse som arbetar utifrån ett barnrättsperspektiv med Barnkonventionen som grund. I frågor kring våld i nära relationer ligger fokus på att synliggöra och tillgodose våldsutsatta barns rätt till stöd och hjälp, både i den interna organisationen men också genom påverkansarbete gentemot politiker och beslutsfattare.

Rädda Barnen i Göteborg har beviljats medel för folkbildningsinsatser för att motverka våld i nära relationer för verksamhet 2016-2017. Genom ”Projektet Storytelling” stärker Rädda Barnen barnperspektivet i arbetet mot våld i nära relationer. Inom ramen för en tvärprofessionell och tvärsektoriell kunskapshubb som bygger på medskapande samverkansprinciper samlar projekt Storytelling aktörer från folkbildningsinstitutioner, akademin samt verksamheter som arbetar kliniskt med våldsutsatta. Syftet är att utifrån en bred bas utveckla ny kunskap om ett inkluderande normkritiskt bemötande av barn med erfarenhet av frågorna. Med avstamp i medverkande barns och ungdomars röster och genom ett medskapande samverkansarbete ska Rädda Barnen inhämta, utveckla och sprida kunskap om normkritiska och inkluderande

bemötandestrategier av barn med erfarenhet av våld i nära relationer som utgår från ett intersektionell analys av våld. Ett projektresultat är en metodhandbok som används i utbildningssyfte och sprids till yrkesverksamma samt bildningsinstitutioner. Ambitionen är att sprida och implementera metodmaterialet inom olika utbildningsinstitutioner som utbildar till exempel blivande socialarbetare, behandlingsassistenter, fritidsledare och ungdomsarbetare.

Under 2018 vill Rädda Barnen validera de framtagna metoderna. Utifrån metodmaterialet ska utbildningsinsatser genomföras för två olika arbetsgrupper på två skilda verksamheter. En följeforskare från Institutionen för Socialt arbete kommer att följa och utvärdera

utbildningsinsatserna, och utifrån utvärderingsresultat kommer metodmaterialet att revideras för att kvalitetssäkras. Parallellt kommer Rädda Barnens samverkansarbete fortlöpa för fortsatt kunskapsutveckling och spridning av metodmaterialet.

Förvaltningen bedömer att Rädda Barnen i Göteborg har erfarenhet och kompetens i sakfrågorna.

Projekt Storytelling är en unik verksamhet då den utgår från barnrättsperspektivet och

Barnkonventionen. Det finns en stor spridningspotential via akademin och yrkesverksamma som möter målgruppen samt folkbildningsaktörer. Förvaltningen bedömer att Rädda Barnen har en stor geografisk spridning i staden i sitt påverkansarbete med kapacitet att nå ut till många.

Projektet utgår från intersektionella, normkritiska- och inkluderande perspektiv och bidrar till en ökad kunskap och medvetenheten om våld i nära relationer utifrån ett barnrättsperspektiv.

Förvaltningen avser att följa verksamheten för att bedöma dess metoder och möjligheter att bidra till ett bättre bemötande av våldsutsatta i nära relationer, främja demokratiprocesser, öka

jämställdheten mellan kvinnor och män, på lokal nivå i Göteborg såväl som i ett större perspektiv.

Förvaltningen föreslår att Rädda Barnen beviljas 1 091 400 kronor i utvecklingsbidrag för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018.

Handläggare av ansökan

Alexandra Lange 031-367 94 50

alexandra.lange@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 6 345 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Lena Bjurving 0733104966 lena.bjurving@kvinno.fksk.se

Föreningsansvariga

Kontakt

Telefon: 031-7803500

kvinnofolkhogskolan@kvinno.fhsk.se kvinnofolkhogskolan.se

Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan Övrig förening

Org-nr: 8572045527

Postadress

Första Långgatan 28 b 413 27, Göteborg

Besöksadress Första Långgatan 28 B

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Målgruppen för Kvinnofolkhögskolan är kvinnor och transpersoner i olika åldrar och med olika

Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018

Förvaltningens bedömning:

Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan riktar sig till kvinnor och transpersoner i olika åldrar och med olika bakgrunder. Kvinnofolkhögskolan erbjuder utbildningar och kurser. Skolan arbetar med att medvetandegöra normer och intersektionella perspektiv.

Kvinnofolkhögskolan fick bidrag för projektet ”Heder – en fråga för folkbildningen” för verksamhet under 2017. Projektet utgår från Kvinnofolkhögskolans erfarenheter från arbete med

kompetenshöjande aktiviteter för personal inom landets folkhögskolor. Projektet "Heder - en fråga för folkbildningen " syftar till att öka förutsättningarna för att komma igång med ett integrerat förebyggande arbete mot våld och förtryck i hederns namn. Projektet arbetar förebyggande med tonvikt på frågor som rör rådande maskulinitetsnormer och våldets olika mekanismer och funktioner. Syftet med projektet är att fungera som ett komplement till annan verksamhet som sker inom området genom att vara en motor för den kollektiva medvetandegörandeprocessen hos skol- och fritidspersonal, personal inom socialtjänsten samt idrottsföreningar. Projektet ger fortbildning i grundkunskaper i våld och förtryck i hederns namn där skol- och fritidspersonal, personal inom socialtjänsten och idrottsledare ges chans att lära sig se problemen, sätta dem i olika sammanhang samt diskutera hur skolan/organisationen kan integrera dessa frågor i det dagliga arbetet. Frågan får en spridning direkt på respektive arbetsplats/organisation och medvetenheten kring problemen gör det lättare att jobba vidare med frågan. Medverkande i projektet knyts samman i ett nätverk som efter projektet ska fortsätta vara ett forum för erfarenhetsutbyte. Utbildningstillfällena innefattar teori och olika praktiska metoder kring frågor som rör våld och förtryck i hederns namn. Det normkritiska perspektivet är ett redskap för att gå bortom fokuseringen på offret och se till de bärande strukturerna i samhället. Den intersektionella analysen finns med för att bredda och fördjupa analysen. Projektet kommer att bjuda in personer från respektive fält, skola och fritid samt idrottsrörelse. Projektet innefattar studiebesök på olika verksamheter. Under 2018 ska fortbildningar genomföras för fyra grupper med 20 deltagare i varje. Ansökan rör kostnader för löner, lokal, och redovisning. Kvinnofolkhögskolan ansöker om 634 500 kronor.

Förvaltningen bedömer att Kvinnofolkhögskolans verksamhet har stor betydelse för målgruppen och fyller en viktig och kompletterande funktion gällande folkbildningsinsatser och

informationsspridning av hedersrelaterade frågor. Kvinnofolkhögskolan har lång erfarenhet och kompetens i sakfrågorna och uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning inom ramen för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer. För bidrag till folkbildningsinsatser mot våld i nära relationer krävs att de sökande organisationerna tillhör det idag samhällsstödda folkbildningsarbetet som sker i studieförbund och folkhögskolor eller har en viss numerär för att få inflytande på samhällsutvecklingen, samt har en geografisk spridning över staden i sitt påverkansarbete med kapacitet att nå ut till många. Bidraget ska främja demokratiska processer, öka kunskapen och medvetenheten om våld i nära relationer. Arbetet ska utgå ifrån ett normkritiskt och inkluderande perspektiv. Erfarenhet och kunskap i sakfrågorna är avgörande vid beslut om bidrag. Förvaltningen kommer att följa verksamheten för att bedöma dess möjlighet att bidra till minskat våld i nära relationer, främja demokratiprocesser, öka jämställdheten mellan kvinnor och män, på lokal nivå i Göteborg såväl som i ett större samhällsperspektiv.

Förvaltningen föreslår att Kvinnofolkhögskolan beviljas 600 000 kronor i bidrag för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018.

Handläggare av ansökan

Alexandra Lange 031-367 94 50

alexandra.lange@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 945 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Andrea Hurtig 0721 47 72 41 andrea.hurtig@bilda.nu

Föreningsansvariga

Studieförbundet Bilda Väst Övrig förening

Org-nr: 8640010149

Postadress Danska vägen 20 412 66, Göteborg

Besöksadress Danskavägen 20

Kontakt

sydvast@bilda.nu www.bilda.nu

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Bildas arbete är uppdelat i tre profilområden: Kyrka, Samhälle och Kultur. Majoriteten av Bildas medlemsorganisationer är ortodoxa församlingar, katolska församlingar och frikyrkor.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Studieförbundet Bilda skapar frizoner där olika perspektiv möts och där samspelet frigör människors engagemang. Medskapande, delaktighet och livstolkning är centralt i vår bildnings-och kulturverksamhet. Vår utgångspunkt är människors egna drivkrafter. Stor del av vårt arbete inom folkbildningen är att öka medvetenheten om sociala frågor. Bilda erbjuder studiecirklar, kurser, kulturprogram och annan folkbildningsverksamhet. Hos oss möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom

Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018

Förvaltningens bedömning:

Studieförbundet Bilda Väst uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Studieförbundet Bilda Väst har livsfrågor i fokus i sin verksamhet med kultur och bildning. Bilda erbjuder studiecirklar, kurser och kulturprogram.

Studieförbundet Bilda Väst har tidigare beviljats utvecklingsbidrag för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2016 och 2017. Projektet ”Hur nära är för nära? - Ett

folkbildningsprojekt om våld i nära relationer” innebär att församlingar ska bli en aktiv aktör i det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer och att personer som är utsatta för eller utövar våld får stöd och hjälp. Projektet innefattar studiecirklar, samtalsgrupper, föreläsningar och konferens. Studieförbundet Bilda Väst ansöker om bidrag för att utveckla projektet och sprida det till fler församlingar och kyrkofamiljer. Ett metodhäfte ska färdigställas i hur man kan arbeta med våld i nära relationer i en församlingskontext. Fördjupningskurser ska erbjudas till redan involverade församlingar. Projektet avslutas med en konferens. Studieförbundet Bilda Väst ansöker om bidrag till personal, kompetensutveckling, administration, föreläsare, konferens och information/kommunikation.

Förvaltningen bedömer att projektet syftar till ett arbete med frågor om våld i nära relationer på ett strukturerat och medvetet sätt, samt bidrar till att nå målet om ökad kunskap om frågorna inom en viktig målgrupp. Studieförbundet Bilda Väst har erfarenhet av arbete med sakfrågorna framförallt genom nära samverkan med andra aktörer och uppfyller kraven som anges i Social

resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning inom ramen för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer. För bidrag till folkbildningsinsatser mot våld i närarelationer krävs att de sökande organisationerna tillhör det idag samhällsstödda folkbildningsarbetet som sker i studieförbund och folkhögskolor eller har en viss numerär för att få inflytande på samhällsutvecklingen, samt har en geografisk spridning över staden i sitt påverkansarbete med kapacitet att nå ut till många.

Bidraget ska främja demokratiska processer, öka kunskapen och medvetenheten om våld i nära relationer. Arbetet ska utgå ifrån ett normkritiskt och inkluderande perspektiv. Erfarenhet och kunskap i sakfrågorna är avgörande vid beslut om bidrag. Förvaltningen kommer att följa verksamheten för att bedöma dess möjlighet att bidra till minskat våld i nära relationer, främja demokratiprocesser, öka jämställdheten mellan kvinnor och män, på lokal nivå i Göteborg såväl som i ett större samhällsperspektiv. Förvaltningen uppmuntrar en ökad samverkan med andra aktörer som besitter kompetens inom området.

Förvaltningen föreslår att Studieförbundet Bilda Väst beviljas 900 000 kronor i bidrag för Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018.

Handläggare av ansökan

Alexandra Lange 031-367 94 50

alexandra.lange@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 198 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Silvia Mutto 0700760056 silvia.mutto@trajoskodrom.se

Föreningsansvariga

Trajosko Drom Övrig förening Org-nr: 8024742374

Postadress

Nedre Kaserngården 3B 415 28, Göteborg

Besöksadress

Nedre Kaserngården 3B

Kontakt

Telefon: 0737713123 info@trajoskodrom.se www.trajoskodrom.se

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Utsatta människor inom den romska minoriteten i Sverige som inte nås av samhällets insatser, trots att man kan ha varit bosatt i Sverige i många generationer. Verksamheten har ett speciellt fokus på kvinnor, där vissa insatser behöver vara exklusiva för att stärka målgruppen och säkerställa klienternas trygghet, men är i övrigt öppen även för män med hjälpbehov. I förlängningen når insatserna även fler i kvinnornas familjer och framförallt är de en nyckel till barnens hälsa och skolgång. De som verksamheten når har pga månghundraårig diskriminering och rasism låg tillit till majoritetssamhället och tar inte del av det som erbjuds inom det sociala skyddsnätet, hälsoinsatser, vård, skolgång, myndigheter, polis etc, utan lever ofta i en delvis parallell verklighet exkluderade från övriga samhället. Många har läs- och skrivsvårigheter och svårt att orientera sig och ta till sig information om de resurser som finns. Man tar inte del av samhällsdebatten och saknar tilltro till den egna kapaciteten eller möjligheten att påverka samhällsutvecklingen. Primär målgrupp: Romska kvinnor med stort hjälpbehov avseende hälsa, missbruk, grundläggande skolgång, myndighetskontakter, bostad, försörjning, skydd. Övriga:

Barn, äldre och män i kvinnornas familjer. Män med motsvarande hjälpbehov. Även: Politiker, tjänstemän och civilsamhälle för kunskapsutveckling och påverkansarbete.

Folkbildning i syfte att motverka våld i nära relationer 2018

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta ska ge målgruppen

Medborgarkontor och mötesplats där romska kvinnor (och även i vissa avseenden män) kan få hjälp med att: - Hantera myndighetskontakter o Få rådgivning om vart de skall vända sig o Få med sig en stödperson vid myndighetskontakten o Få hjälp med att förstå dokument och fylla i blanketter - Få hälso- och vårdguidning o Information om och stöd att besöka preventiva och akuta insatser inom vården o Utbildning i egenvård och hälsa o Ta del av föreningens sluta-rökagrupper och stödgrupp för tablettmissbruk i samarbete med Angereds närsjukhus - Socialt stöd för ökad framtidstro, självförtroende och trygghet o Individuellt stöd - mentorskap o

Stödgrupper - Få grundläggande studie- och yrkesvägledning o Motiverande insatser att fullfölja

Stödgrupper - Få grundläggande studie- och yrkesvägledning o Motiverande insatser att fullfölja

Related documents