• No results found

Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018

Föreningen MÄN för Jämställdhet uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

MÄN för Jämställdhet är en riksorganisation med ett antal lokalföreningar. MÄN för Jämställdhet arbetar för jämställdhet, kvinnofrid och mot mäns våld. Föreningen verkar med särskilt fokus på män och pojkar och deras förhållningssätt till andra människor och till sig själva.

MÄN för Jämställdhet Göteborg söker bidrag för metodutveckling att integrera frågor om normer och jämställdhet i den dagliga undervisningen på låg- och mellanstadiet. Projektet genomförs som ett pilotprojekt i samverkan med två utvalda grundskolor och extern expertis. Pedagogerna ska i samverkan med MÄN för Jämställdhet få effektiva verktyg att integrera jämställdhetsarbetet, som är en av de centrala uppdragen i skolans styrdokument, i den dagliga undervisning.

Vårdnadshavarna får en möjlighet att följa arbetet i projektet med hjälp av professionell personal och därmed en möjlighet att värdera och eventuellt omvärdera sina egna normer.

Projektet ska stödja lärarna i årskurs 3-6 att implementera norm- och jämställdhetsfrågor i sin dagliga undervisning. Metoden är att arbeta i nära samverkan med fyra lärare i två pilotskolor för att integrera norm- och jämställdhetsfrågorna i den ordinarie undervisningen och tillsammans med dem producera ett metodmaterial om maskulinitet och jämställdhet riktat till årskurs 3-6 och att förankra materialet i LGR 11 (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011).

Projektet vill erbjuda barnen de verktyg de behöver för att kunna välja andra vägar än traditionellt manliga respektive kvinnliga. Lärarna ska ges verktyg för att själva kunna äga och utveckla frågan, samt kapacitet att handleda kollegor, och på så sätt skapa långsiktighet och större genomslag. I projektet ingår att hålla i föräldraträffar för att även täcka upp den betydelsefulla hemmiljön. Projektet kommer att utvärderas genom en deltagandeenkät för både eleverna och de vuxna (pedagoger och vårdnadshavare) som deltar i projektet. MÄN för Jämställdhet ansöker om medel för personal, avslutningskonferens, enkätundersökning, dokumentation,

material/böcker/resor.

Förvaltningen bedömer att MÄN för Jämställdhet är en unik förening med verksamhet som fyller en viktig funktion gällande informationsspridning av frågor som rör normmedvetenhet, destruktiva maskulinitetsnormer och jämställdhet. Föreningen har ett brett kontaktnät och kompetens i sakfrågorna, liksom en lång erfarenhet av att anordna pedagogiska samtalsforum och workshops ibland annat skolsammanhang. Föreningens verksamhet har betydelse för och påverkan på Kvinnors egenmakt & delaktighet. Bidrag kan ej finansiera bortfall av personal i skolornas ordinarie verksamhet.

Förvaltningen föreslår att MÄN för Jämställdhet beviljas 520 000 kr i bidrag för Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018.

Ansökt belopp för

Karl johanstorget 1, 41461 Göteborg

Kontakt

Telefon: 0705898226 goteborg@popkollo.se www.popkollo.se/goteborg

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Popkollo Göteborg riktar sig till tjejer och transpersoner, huvudsakligen i åldrarna 12-18 år.

Föreningen gör dock verksamhet för alla åldrar.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Popkollo Göteborgs syfte är att nå fler unga tjejer i Västra Götalandsregionen och få dem att börja spela och fullfölja sitt musikintresse.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta ska ge målgruppen

Popkollo Göteborg använder musik som verktyg för social förändring. Föreningen gör flera typer av verksamheter men den huvudsakliga verksamheten utgörs av musikläger- kollon. Under ett Popkollo får deltagarna skapa egen musik tillsammans i band, testa olika instrument, stå på scen, inspireras av gästartister, lära sig mer om normkritik och mycket mer. Allt under handledning av Popkollos ledare som gått Popkollos egen ledarutbildning och själva speglar målgruppen.

Popkollo tror på kraften i förebilder och vill ge en alternativ bild av musikscenen till deltagarna.

Utöver kollon arrangerar föreningen även körverksamhet, löpande repverksamhet och workshops.

Tack vare Popkollos metoder lämnar deltagarna verksamheten med en stärkande känsla av gemenskap, trygghet och ökad egenmakt över sitt liv och sina möjligheter. Föreningen söker genom detta projekt medel att utöka sitt kansli. Detta kommer göra det möjligt för föreningen att öka, utveckla och bredda både verksamheten och sitt kontaktnät. Målet är att nå ut till fler i målgruppen.

Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018

Föreningen Popkollo uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Popkollo Göteborg är en av Riksorganisationen Popkollos sexton lokalföreningar. Popkollo Göteborg riktar sig till tjejer och transpersoner mellan 12 och 18 år. Målet är att nå fler unga tjejer och transpersoner med musikintresse, att stärka deltagarna som individer genom kreativt musikskapande och normkritiska metoder, samt att på lång sikt få en mer mångfaceterad musikbransch.

Popkollo har flera typer av verksamheter så som musikläger (kollon), körverksamhet, löpande repverksamhet och workshops. Ett obligatoriskt moment på varje kollo är Popkollos normkritiska workshop. Den belyser och problematiserar normer och intersektionalitet på ett sätt som blir greppbart och vardagsnära för deltagarna. Med normkritik, trygghet och kreativt skapande som grund utgör Popkollos verksamhet en frizon där deltagarna finner gemenskap, självförtroende och styrka att bryta mot samhällets normer. Genom workshopen får deltagarna kunskap för att se och förstå begränsande strukturer/normer och verktyg för att bemöta dessa i sin vardag. De får även reflektera kring sina egna privilegier, vilka normer de själva bidrar till och hur de kan stötta de som påverkas av andra normer än de själva. Föreningen granskar sig själva ur ett intersektionellt perspektiv för att bli en mer tillgänglig förening. All verksamhet genomsyras av samma

normkritiska metoder. Föreningen utbildar ca 20 nya kvinnor och transpersoner som ledare varje år. Genom att gå Popkollos ledarutbildning får de utveckla sina kunskaper i normkritik, ledarskap, kreativt skapande.

Popkollo Göteborg ansöker om bidrag för att bredda och utveckla verksamheten samt kontaktnätet inom Göteborg. Popkollo Göteborg strävar efter att öka tillgängligheten och sin närvaro i flera av Göteborgs stadsdelar där samverkan redan är igång och under utveckling.

Popkollo Göteborg ansöker om medel för lön, kontor, telefon/it, utbildning, resor.

Förvaltningen bedömer att föreningens huvudverksamhet är kulturinriktad, men med intentionen och ambitionen att bedriva en efterfrågad verksamhet som på ett tydligt sätt implementerar arbete med normmedvetenhet och jämställdhet, samt stöd till unga tjejer och transpersoner.

Förvaltningen bedömer att Popkollo Göteborg erbjuder en trygg mötesplats som når en ofta underrepresenterad målgrupp. Popkollo Göteborg samverkar med olika aktörer och bedriver en verksamhet under expansion och utveckling som på sikt även kommer att främja kvinnors egenmakt och deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet.

Förvaltningen föreslår att Popkollo Göteborg beviljas 278 300 kronor i bidrag för Kvinnors

Ansökt belopp för Regionalt resurscentra för jämställd til

Övrig förening

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Politiker och tjänstemän i stadsdelsförvaltningar och nämnder i Göteborg är den primära målgruppen för verksamheten.Utifrån den kartläggning vi gör av hur det faktiskt ser ut med jämställdhet i Göteborg vill vi bygga vidare på den kartläggningen med utbildningsinsatser som förmedlar kunskap och fördjupar förståelse för komplexiteten i jämställdhetsarbetet. Kommunens olika verksamheter bidrar till såväl jämställdhet som ojämställdhet och kan på alla sätt förbättra sitt arbete. Jämställdhet är en kunskapsfråga och genom att ta del av utbildningar som är kunskapsförmedlande kan de långsiktigt förbättra sina verksamheter så att kvinnors

förutsättningar till egenmakt och delaktighet i såväl privatlivet som i samhället stärks. Merparten av alla kvinnor är kommunalt anställda och utgör en majoritet i personalstyrkan En stor del av kommunens verksamhetsområden med vård och skola berör också områden som traditionellt engagerar och möter fler kvinnor eftersom de fortfarande är i majoritet för att ta hand om det obetalda hemarbetet med såväl barn som äldre.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Föreningen arbetar för att öka kvinnors möjligheter att bidra till en jämställd samhällsutveckling där kvinnors kunnande och kompetens tas tillvara och ges utrymme att utvecklas. Det långsiktiga målet är ett samhälle på lika villkor för kvinnor och män oavsett ålder, etnicitet, religion, sexuell läggning eller funktionsförmåga.En nyckel för att uppnå de nationella jämställdhetsmålen är egenförsörjning och egenmakt. Vi arbetar på ett strukturellt plan för att påverka genom

kunskapsspridning och opinionsbildning om normsystem och hur dessa ofta missgynnar kvinnors livssituation.Kvinnors livsvillkor formuleras i manligt dominerade strukturer och såväl kvinnor som män är delaktiga i upprätthållande av dessa ojämställda strukturer. Vi arbetar därför med ojämställdhet i ett brett perspektiv och ofta tillsammans med lokala resurscentra i Bergsjön och Hammarkullen där vi genomför olika individrelaterade projektinsatser som syftar till att utveckla kunskaper och insikter om hur arbetslöshet och svag ekonomi påverkar ojämställda strukturer i privatlivet och i samhället. Vi kommunicerar även med vår nationella organisation för att utöva påverkan på regeringsledamöter i syfta att påvisa hur dessa faktorer påverkar och påverkas av politiska beslut. Särskilt gäller det vuxna kvinnor med utländsk bakgrund som alltför ofta är föremål för fördomar som utesluter dem från arbetsmarknaden och möjligheten till egenförsörjning och egenmakt. De saknar ofta en röst vid de politiska borden.

Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018

Vi arbetar med olika metoder för att sprida information om hur ojämställt samhället är och hur kvinnor systematiskt missgynnas i förhållande till hur män tar del av samhällets resurser i olika avseenden. En av våra metoder är att kartlägga hur det verkligen ser ut för att skapa en gemensam plattform för förändring. Återkommande hinder för en jämställd utveckling är att information om jämställdhet är svårtillgänglig eftersom den är fragmentarisk, visar statistik inom separata områden, saknar helhetsperspektiv och många anser att deras privata upplevelser kan generaliseras. Dessutom lever vi på myten att vi är jämställda. Tillkommande hinder är att målskrivningar tenderar att flytta fokus från nutid till framtid i ljuset av att vi jobbar på det. Och framtiden är alltid just framtid. Vi kartlägger och kommunicerar därför nuläget utifrån lättillgängliga schabloner som omvandlar statistik inom många områden så att allmänhet, tjänstemän och politiker kan få en snabb och ganska heltäckande bild av att ojämställdhet är ett faktum där kvinnor missgynnas. Till detta lägger vi bilden av utländsk bakgrund och ålder för att ge bilden ett mer intersektionellt värde, där det framkommer att båda dessa faktorer komplicerar bilden av existerande ojämställdhet ytterligare. Under 2017 har vi kartlagt Göteborgs kommun och kommer att redovisa denna kartläggning för VGR samt GR. Det finns även möjlighet för allmänheten att ta del av hur det ser ut genom att klicka in på www.jamstalldhetskartan.se.

Förvaltningens bedömning:

Regionalt resurscentra för jämställd tillväxt uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Regionalt resurscentra för jämställd tillväxt verkar för att kartlägga och synliggöra ojämställdhet.

Basverksamheten bygger på att nätverka och samverka med andra aktörer inom regionen.

Regionalt resurscentra för jämställd tillväxt har arbetat för jämställd tillväxt och utveckling i Västra Götaland sedan 1994.

Regionalt resurscentra för jämställd tillväxt har under 2017 kartlagt jämställdhet i hela Göteborg genom www.jamstalldhetskartan.se. Regionalt resurscentra för jämställd tillväxt ansöker om bidrag för att informera och utbilda Göteborgs politiker, förvaltningsanställda och allmänheten om att den finns och visa på hur Jämställdhetskartan kan användas. Detta ska resultera i att de kan använda Jämställdhetskartan i sitt dagliga arbete, när utredningar görs och beslut ska fattas, samt ge underlag till kvinnor och män om jämställda/ojämställda faktiska livsvillkor i Göteborg.

Genom information och utbildning om Jämställdhetskartan ska normkritiskt tänkande öka vilket förväntas leda till andra värderingar och beteenden. Utbildningarnas mål är att vara en grundläggande utgångspunkt att beslutsfattare ser processen och regelbundet gör

konsekvensanalyser ur ett genusperspektiv. Målet med informationsträffarna för allmänheten är att öka kunskapen och insikterna om hur den komplexa ojämställdheten missgynnar kvinnor.

Allmänheten ska bjudas in till informationsträffar som omfattar två timmar och redovisar den information som finns på Jämställdhetskartan gällande Göteborgs kommun. Resurscentra för jämställd tillväxt ansöker om medel för lokalhyra, lön, marknadsföring, kost (lunch/fika).

Förvaltningen bedömer att Regionalt resurscentra för jämställd tillväxt bedriver en värdefull verksamhet, men det är svårt att bedöma de planerade insatsernas effekter och påverkan på kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet. I ansökan framgår inte

Ansökt belopp för

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Målgruppen för Kvinnofolkhögskolan är kvinnor och transpersoner i olika åldrar och med olika bakgrunder och livsvillkor. Av kategorin kvinnor utgör 40-50% av dessa av deltagare som inte har svenska som modersmål.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Att ge kvinnor ökade möjligheter att ta del i samhället. All verksamhet är religiöst och partipolitiskt obunden men tar sin utgångspunkt i det faktum att kvinnor i hela världen är politiskt, social, ekonomiskt och kulturellt diskriminerade. All verksamhet skall verka för att motverka patriarkala strukturer och alla former av förtryck där vi arbetar aktivt med medvetenhet kring normer och med ett intersektionellt perspektiv.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta ska ge målgruppen

Folkbildning, utbildning och kortare kurser. Långa kurser består av allmänna kurser och särskilda kurser De allmänna kurserna är kurser som pågår under ett eller flera år På dessa kan man antingen läsa in grund- eller gymnasiebehörighet. Flera av kurser har Svenska som andraspråk som inriktning. Vi har även särskilda kurser som är specialinriktade på vår profil - feministiska studier. Dessa går både på heltid och deltid och har olika inriktningar såsom mångfaldsarbete utifrån intersektionella metoder, teater, filmaktivism samt en skrivarkurs. Förutom långa kurser har vi kortkurser, olika projekt samt diverse uppdrag.

Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018

Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Kvinnofolkhögskolan riktar sig till kvinnor och transpersoner i olika åldrar och med olika

bakgrunder. Kvinnofolkhögskolan erbjuder utbildningar och kurser, och arbetar med medvetenhet kring normer och intersektionalitet.

Med anledning av valåret 2018 vill Kvinnofolkhögskolan utifrån erfarenheter från tidigare arbeten med mötesplatser och samtalsforum genomföra Projekt – Aktivt medborgarskap. Projektet är ett aktivt samtalsforum där deltagarna diskuterar angelägna och aktuella politiska frågor. För att motverka segregation och utanförskap görs samtalsserier i olika delar av Göteborg. Syftet är att initiera till samtal och dialog tvärs över kultur- och socioekonomisk situation och

generationsgränser för att vidga perspektiv och möjliggöra en vitalisering av medborgardialogen.

Kvinnofolkhögskolan vill med projektet vara en aktör i kampen för allas rätt att delta i det offentliga samtalet som en förutsättning för att hålla kunskap och samhällsengagemang levande.

Projektet vänder sig till Kvinnofolkhögskolans deltagare såväl till kvinnor/transpersoner inom civilsamhällets organisationer och alla de kvinnor/transpersoner vars röster sällan kommer till tals.

Projektet innefattar tio samtal på 2 – 3 olika platser i Göteborg. Totalt ska 20-30 samtal

genomföras. Målet är att nå ut till minst 200 deltagare. Kvinnofolkhögskolan ansöker om medel för lön, utbildningstillfällen (pedagog och föreläsare), lokalhyra, redovisning, arbetsrum.

Förvaltningen bedömer att Stiftelsen Kvinnofolkhögskolans projekt Aktivt medborgarskap är aktuellt och fyller en viktig funktion gällande samhällsengagemang för målgruppen

kvinnor/transpersoner under det kommande valåret. Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan har en bred och pedagogisk kompetens inom arbetet med frågor som rör normmedvetenhet, jämställdhet, egenmakt och delaktighet. Kvinnofolkhögskolan har lång erfarenhet av att anordna mötesplatser och pedagogiska samtalsforum riktade till kvinnor och transpersoner i olika åldrar och med olika bakgrunder.

Förvaltningen föreslår att Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan beviljas 686 326 kr i bidrag för Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018.

Ansökt belopp för

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Den ideella tillika ickekonfessionella samt partipolitiskt obundna föreningen Stödnätet vände sig till en början uteslutande till kvinnor, barn och ungdomar i behov av hjälp och stöd under deras pågående integration i det svenska samhället. Numera bedriver vi även en mansinriktad verksamhet parallellt med vårt ordinarie uppdrag. Sålunda hoppas vi kunna påkalla

uppmärksamheten hos våra kvinnliga medlemmars makar (och andra manliga anhöriga) så att också de kan motiveras till att vidga sina insikter om jämställdhet, demokrati och kvinnofrid samt ta del av sådan allmännyttig information som i högsta grad kan stärka deras kännedom om individens rättigheter och skyldigheter i samhället. Stödnätet verkar i stadsdelen Hammarkullen men stället är naturligtvis öppet för alla i hela Göteborgs kommun

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Vi vill inget mindre än att tillgodose de utstötta, de svaga, de allmänt tystade med den bästa tänkbara service i avsikt att hjälpa dem bort från den inhumana situation som ju alienationen och den strukturella segregationen faktiskt innebär. Vi är av den solida uppfattningen att kunskap underbygger förkovran (personliga framsteg) som i sin tur föranleder självrespekt, varigenom individernas materiella tillika sociokulturella integrering förmår att realiseras

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta ska ge målgruppen

Det är dags att börja på nytt igen. Det har varit tufft, styrelsen och medlemmarna har kämpat för att bedriva en bra verksamhet. Stödnätet är en trygghet för kvinnor och deras barn.Det finns ett stort behov att Stödnätet ska finns kvar, beviset är ökad verksamhet.Vi jobbar med så kallade

"bortglömda kvinnor" i samhället och ger kvinnorna det vi har lovat dem; trygghet, bra service, kunskap och hjälp till integration i det svenska samhället.För oss är det viktigt att våra medlemmar känner till vilka rättigheter och skyldigheter de har.Kvinnorna kommer till oss från olika kulturer och träffas i föreningslokalerna, där får dem stöd från oss och andra medlemmar med vardagliga bekymmer som t. ex kontakter med olika myndigheter.Stödnätet fyller ett behov av trygghet i en ofta osäker livssituation i ett främmande land. Medlemmar kan delta i en sociala gemenskap, får möjligheter att träffa folk från den egna kulturen och andra kulturer.Föreningen och medlemmarna har haft ett utbrett samarbete med olika myndigheter politiker socialkontor föreningar m m och har även sökt ett antal bidrag för verksamheten. Trots det blev ekonomin kris i somras är det ändå glädjande att vi har kunnat fortsätta att leva upp till det uppsatta målet med stödverksamhet, kurser, övriga studier och utvecklande aktiviteter.Styrelsen är mycket stolt och glad över att ha lyckats med sitt mål.

Kvinnors egenmakt & delaktighet 2018

Föreningen Stödnätet uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Föreningen Stödnätet erbjuder bland annat kurser i svenska, samhällskunskap och datorkunskap, aktiviteter för barn. Stödnätet verkar framförallt i stadsdelen Hammarkullen.

Föreningen Stödnätet ansöker om bidrag för projektet Bokcirkeln. Projektet vänder sig till 40 kvinnor som är analfabeter i åldern 18 till 50 år och som tidigare deltagit i SFI-utbildningar. Målet är att deltagarna i slutet av programmet skall kunna läsa och skriva på svenska samt få en ökad förståelse för hur det svenska samhället är strukturerat. Projektplanen är att under en tre års period ha regelbundna träffar fyra gånger i veckan där kvinnorna lär sig svenska på en

individanpassad nivå. Studierna under år ett ska integreras med inlärning om samhället och om mänskliga rättigheter. Bokcirkeln ska vara en arena där kvinnorna kan diskutera jämställdhet, feminism, delaktighet, egenmakt. Projektet ska generera en utvecklingsprocess där kvinnorna efter studien ska känna en större tillfredsställelse med sitt liv och en egenmakt samt en

delaktighet i samhället. Föreningen Stödnätet ansöker om medel för lön, administration, arvode, studiematerial, marknadsföring, resor, förtäring, lokal, boktryck.

Förvaltningen bedömer att Stödnätet bedriver en värdefull verksamhet som erbjuder en

mötesplats som främjar gemenskap och social trygghet och som når en ofta underrepresenterad målgrupp, men det är svårt att bedöma de planerade insatsernas effekter och påverkan på kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet, och på vilket sätt man arbetar med opinionsbildning om normmedvetenhet. I ansökan framgår inte tydligt på vilket sätt projektet möjliggör egenmakt och delaktighet som påverkar förändring på samhällsnivå.

Föreningen Stödnätet har beviljats verksamhetsbidrag inom det sociala området för sin ordinarie

Föreningen Stödnätet har beviljats verksamhetsbidrag inom det sociala området för sin ordinarie

Related documents