• No results found

Lena Salo 031-367 94 51

lena.salo@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 1 000 000 kr

Kontaktperson för denna ansökan Ann-Christine Hult 0760-500800 ancii.hult@forumskill.se

Föreningsansvariga

Forum SKILL Övrig förening Org-nr: 8024485149

Postadress Linnégatan 5 413 04, GÖTEBORG

Besöksadress Linnégatan 5

Kontakt

Telefon: 031-121440 info@forumskill.se www.forumskill.se

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Primär målgrupp är unga kvinnor och transpersoner 18-25 år med psykisk ohälsa. Genom utställningar och att delta i det offentliga rummet når vi sekundär målgrupp som är allmänheten för att öka kunskap om psykisk ohälsa och om transpersoner.

Syfte med organisationen enligt stadgarna

Skapa mötesplatser med särskilt fokus på unga transpersoner 2018

Förvaltningens bedömning:

Organisationen Forum SKILL uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Forum SKILL är ens resursorganisation, som med mänskliga rättigheter utgångspunkt, driver flera olika projekt och verksamheter. Verksamheterna består av arbetsintegrerade sociala företag, rehabiliterande kulturarbete samt en utbildningsdel där organisationen erbjuder föreläsningar och metodmaterial inom områden som exempelvis socialt företagande, arbetsmiljö, sexualitet och funktionalitet. Det som verksamheterna har gemensamt är att de startas i syfte att öka möjligheterna för empowerment, men också för att möta utmaningar i samhället såsom utanförskap och otillgänglighet.

2015 startade Forum SKILL projektet Norma med medel från allmänna arvsfonden. Norma är en verksamhet för unga kvinnor och transpersoner i åldrarna 18-25 år med psykisk ohälsa.

Verksamheten syftar till att förebygga, motverka och bearbeta det utanförskap som kan uppstå hos målgruppen. Organisationen söker medel för att permanenta Norma. Norma handlar om att motverka psykisk ohälsa och rusta deltagarna för att de ska kunna slussas ut till studier, praktik eller arbete.

Forum SKILL ansöker om medel för att kunna driva verksamheten som en del av ordinarie verksamhet. För 2018 har verksamheten beviljats medel av Socialstyrelsen med 200 000 kronor, av nämnden arbetsmarknad och vuxenutbildning med 300 000 kronor och av Göteborgs psykiatri med 800 000. Resterande belopp på 500 000 kronor söks av Social resursnämnd.

Förvaltningens bedömning är att verksamheten är direkt riktad till målgruppen, unga transpersoner och att Norma utgör en viktig mötesplats för målgruppen.

Förvaltningen föreslår att Forum SKILL beviljas riktade medel med 500 000 kronor ur potten skapa mötesplatser med särskilt fokus på unga transpersoner.

Handläggare av ansökan

Lena Salo 031-367 94 51

lena.salo@socialresurs.goteborg.se

Ansökt belopp för

utvecklingsmedel 357 427 kr

Kontaktperson för denna ansökan jenny.helin@fryshuset.se 0761269581 jenny.helin@fryshuset.se

Föreningsansvariga

Fryshuset Göteborg - United Sisters Övrig förening

Org-nr: 8020111582

Postadress C/O: Fryshuset Nedre Kaserngården 5 415 28, GÖTEBORG

Besöksadress Nedre Kaserngården 5

Kontakt

Telefon: 0739502408 Fax: 08-691 76 19 Hana.jamali@fryshuset.se www.fryshuset.se

Målgrupp/syfte

Målgrupp som organisationen vänder sig till

Utifrån vårt normkritiska arbete i ungdomsgrupper och i vår coachverksamhet vill vi tydligare rikta och definiera målgruppen för den här insatsen. Det med syfte för att vara säkra på att vi når den målgrupp vi vill nå. Unga med HBTQ identitet lider ofta av större psykisk ohälsa, lägre självkänsla

Skapa mötesplatser med särskilt fokus på unga transpersoner 2018

har flera års erfarenhet av att genom volontärer coacha unga. Metoder, struktur finns sedan tidigare. Oslagbart kommer under hösten att starta upp coachverksamhet för unga killar. Här kommer vi att använda dessa erfarenheter och metoder för att kunna erbjuda den här specifika målgruppen någon att träffa som kan peppa och stötta en i olika frågor och situationer som rör den unga personen. Utvärdering & spridning ? utvärdering kring möjlighet att skapa normkreativa mötesplatser där sexualitet, identitet, kön, könsidentitet och andra aspekter av intersektionell perspektiv kan bli sekundära. Mötesplatser där intressen och passioner kommer i första rummet.

Vi vill utvärdera metoderna för projektet för att vid goda resultat kunna sprida till skolor, fritidsgårdar, föreningar och andra ?naturliga? mötesplatser där människor vistas.

Förvaltningens bedömning:

Organisationen Fryshuset i Göteborg uppfyller kraven som anges i Social resursnämnds riktlinjer för bidragsgivning.

Fryshuset i Göteborg etablerades i Göteborg 2005 och bedriver idag flera betydande

verksamheter inom sociala perspektiv samt arbetsmarknad och utbildning. Fokus ligger hela tiden på unga och deras chanser att växa och utvecklas. De drygt 50 projekten och verksamheterna är uppdelade i Ungdomskultur, Föredöme & Framtidstro, Skolor och Arbete & Entreprenörskap.

Projektet, vid regnbågens slut, vill skapa en mötesplats för unga transpersoner som inte fångas upp i befintliga grupper såsom United sisters och Oslagbart. Fokus för verksamheten kommer att ligga på gemenskap och trygghet, aktiviteterna kommer att vara sekundära och bestäms av målgruppen själv. Gruppledaren är unga vuxna med egen erfarenhet av HBTQ frågor.

Förvaltningens bedömning är att den planerade verksamheten är direkt riktad till målgruppen, unga transpersoner och kommer att utgöra en viktig mötesplats för målgruppen.

Förvaltningen föreslår att Fryshuset i Göteborg beviljas riktade medel med 357 427 kronor ur potten skapa mötesplatser med särskilt fokus på unga transpersoner.

Vad organisationen söker bidrag för och vilken nytta detta ska ge målgruppen

Projektet kommer att ha tre olika delar Grupp och gemenskap - Vi vill i småskalig verksamhet till att börja med skapa en gruppverksamhet med ung målgrupp, där fokus kan vara inriktat på exempelvis filmskapande, kreativt skrivande, foto, keramik eller någonting annat som intresserar målgruppen. Fokus kommer att ligga på gemenskap och trygghet aktiviteten är sekundär och bestäms av målgruppen själv. Gruppledare är unga vuxna med egen erfarenhet av HBTQ frågor.

Vi vill vara öppna för ett läger för gruppen under något av skolloven Coachning - United sisters

Handläggare av ansökan

Lena Salo 031-367 94 51

lena.salo@socialresurs.goteborg.se

Related documents