• No results found

Folkrörelser, fritid och turism

In document Regeringens skrivelse 2005/06:110 (Page 63-68)

Sammanfattning och slutsats: Regeringen har i enlighet med hand-lingsplanen, förändrat systemet för statsbidragen till handikapporgani-sationerna och höjt dessa. Regeringen konstaterar att en övervägande del av handikapporganisationerna anser att det nya systemet är bättre och mer rättvist än det gamla. Regeringens stöd till handikappidrotten förmedlas via Riksidrottsförbundet och avser såväl bredd- som elit-idrott. Regeringen har initierat en översyn av bidragsgivning och annan finansiering av folkrörelsernas och det övriga föreningslivets verksamhet, som också kommer att omfatta organisationsstödet till handikapprörelsen.

Mål och åtgärder enligt handlingsplanen (prop. 1999/2000:79):

Förändra systemet för statsbidraget till handikapporganisationerna och höja anslaget.

63

Lägesbeskrivning Skr. 2005/06:110 Handikapprörelsen

Under de senaste åren har handikapprörelsen genomgått stora föränd-ringar. I en omvärld som bl.a. har präglats av övergången till ett infor-mationssamhälle, omstöpningen av den offentliga sektorn och EU-medlemskapet, har handikapporganisationerna spelat en viktig roll för att spegla de särskilda förutsättningar som gäller för att flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionshinder skall ges möjlighet till delaktighet och inte stängas ute.

Den svenska handikapprörelsen har funnits sedan 1800-talet och det statliga stödet till handikapporganisationernas allmänna verksamhet har funnits sedan 1960-talet. Det nuvarande allmänna organisationsstödet kom till på 1970-talet. Som organisationsstöd är det ett av de största, till-sammans med stöd till ungdomsorganisationerna. Under 90-talet tillkom flera nya handikapporganisationer, men det dåvarande statsbidragssyste-met var utformat så att det var svårt för nya organisationer att få stats-bidrag.

År 1998 tillkallades en särskild utredare för att föreslå en reformering av statsbidragssystemet, främst med syfte att möjliggöra för fler organi-sationer att få stöd. Hon redovisade uppdraget i betänkandet Statsbidrag till handikapporganisationer (SOU 1999:89). Förslaget resulterade i en ny förordning (2000:7) om statsbidrag till handikapporganisationer, som trädde i kraft den 1 juli 2000. I förordningen fastställs bl.a. att statsbi-draget skall stödja handikapporganisationerna i deras arbete för full del-aktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionshinder.

Socialstyrelsen fick ansvaret för administration och fördelning av bidra-get. Sedan förordningen trädde i kraft har antalet bidragsberättigade handikapporganisationer ökat från 43 stycken år 2000 till 55 stycken år 2005. Under samma period har anslaget ökat från 129 till 164 miljoner kronor.

Riksdagen har tillkännagivit till regeringen (bet. 1999/2000:SoU14, rskr. 1999/2000:240) att effekterna av det nya systemet för statsbidraget till handikapporganisationer måste följas upp och utvärderas. Social-styrelsen har haft detta uppdrag, som redovisades i en rapport i februari 2005 (S2005/1753/ST). Tyngdpunkten i redovisningen av resultaten ligger på handikapporganisationernas åsikter om systemet. Intervjuer och enkäter visar att en övervägande del av handikapporganisationerna anser att det nya systemet är bättre och mer rättvist än det gamla. Kritik fram-förs i fram-första hand mot den del av statsbidraget som skall gå till merkost-nader och mot att en särskild del av bidraget avsätts för vissa organisa-tioner som fått kraftigt minskade bidrag i det nya systemet.

Statsbidraget till ungdomsorganisationerna

Statsbidrag lämnas till ungdomsorganisationer för att främja barns och ungdomars demokratiska fostran, främja jämställdhet mellan könen och jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper, ge barn och ungdomar en meningsfull fritid samt för att engagera fler ungdomar i föreningslivet.

64

I statsbidragssystemet kan ett strukturbidrag ges till en ungdomsorga-nisation för funktionshindrade som har minst 400 medlemmar i minst fyra län. Strukturbidrag fördelas dels i form av ett fast bidrag, dels i form av ett rörligt bidrag som grundas på det totala antalet medlemmar och verksamma lokalavdelningar.

Skr. 2005/06:110

I statsbidragssystemet kan också ett särskilt bidrag sökas av sådana organisationer som genom sin verksamhet bedöms uppfylla målen för statsbidraget till ungdomsorganisationerna men som på grund av sin organisatoriska karaktär inte kan komma i fråga för statsbidrag i form av struktur-, utvecklings- eller etableringsbidrag. Särskilt bidrag kan även sökas av statsbidragsberättigade ungdomsorganisationer för funktions-hindrade som har resurskrävande verksamhet. Stödet fördelas i form av ett schablonbidrag.

Idrott

Målen för idrottspolitiken är att ge möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män att motionera och idrotta för att främja en god folk-hälsa, att stödja en fri och självständig idrottsrörelse samt att ge kvinnor och män positiva upplevelser av idrott som underhållning. Härvid är frågor om tillgänglighet av stor betydelse.

Turism

Turistpolitikens mål syftar bl.a. till att det skall vara möjligt för alla att ta del av det utbud av upplevelser som riktar sig till turister, såväl kvinnor som män, i Sverige. Framtidens konsumenter av dessa upplevelser kom-mer i ökande grad bestå av äldre personer och personer med funktions-hinder. Turistpolitikens mål har en nära koppling till de handikappoli-tiska målen och arbetet med att göra hela samhället mera tillgängligt. För turistpolitiken är exempelvis tillgänglighetsskapande insatser på de transport- och kulturpolitiska områdena högt prioriterade. Här gör Ban-verket, LuftfartsBan-verket, SjöfartsBan-verket, VägBan-verket, Riksantikvarieämbe-tet, Statens kulturråd och Boverket viktiga insatser.

Genomförda åtgärder

Ökat statsbidrag till handikapporganisationerna

I handlingsplanen för handikappolitiken argumenterade regeringen för att statsbidraget till handikapporganisationerna skulle ökas. Det huvudsak-liga motivet var att stärka handikapprörelsens möjligheter att påverka förverkligandet av de handikappolitiska målen. Från och med det andra halvåret 2000 ökades statsbidraget med 14 miljoner kronor och den 1 januari 2001 tillfördes ytterligare 14 miljoner kronor vilket innebar en sammanlagd nivåhöjning med 28 miljoner kronor per år. Under år 2000 tillfördes även anslaget engångsvis 5,5 miljoner kronor. Sedan år 2003 finns särskilda medel anslagna för att dämpa de negativa effekterna som det statsbidragssystemet som har införts successivt sedan år 2000 har inneburit för några få organisationer (1,5 miljoner under år 2003,

ytter-65

ligare 3 miljoner för år 2004 och år 2005 ytterligare 2,9 miljoner). Sam-manlagt ingår således 7,4 miljoner i de särskilda medlen år 2006. Från och med den 1 januari 2005 gäller det nya statsbidragssystemet för handikapporganisationer fullt ut, vilket bl.a. innebär att grundbidraget blir detsamma för alla organisationer, dvs. 550 tkr. Under övergångsperi-oden 2000–2004 har grundbidraget successivt trappats ned för många organisationer. Under denna period har även handikapporganisationernas medlemsrapportering granskats. Arbetet, som genomförts av en särskild utredare på uppdrag av Socialstyrelsen, redovisades i oktober 2002.

År 2005 genomförde Socialstyrelsen dessutom en kartläggning och granskning av handikapporganisationernas regionala och lokala före-ningar. Syftet var att få mer ingående kunskaper om det lokala och regionala föreningsliv som organisationerna hänvisar till i sina ansök-ningar om statsbidrag.

Skr. 2005/06:110

Med anledning av riksdagens tillkännagivande avseende medelsanvis-ningen till anslaget för bidragsåret 2005 (bet. 2004/05:SoU1, rskr.

2004/05:114 2004/05:115), beslutade regeringen den 16 december 2004 om en ändring av förordningen (2000:7) om statsbidrag till handikapp-organisationer. Ändringen innebar att merkostnadsbidraget för bidragsåret 2005 beräknades enligt Socialstyrelsens riktlinjer som gällde för bidragsåret 2004.

Stöd till idrott för funktionshindrade

Statens stöd till handikappidrotten förmedlas genom Riksidrottsför-bundets försorg till Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) och till Sveriges Dövas Idrottsförbund (SDI). Under år 2005 utgår ca 10 miljoner kronor till SHIF och ca 2,7 miljoner kronor till SDI. SHIF får utöver grundbidraget ett årligt bidrag baserat på beräknade kostnader för för-beredelser och deltagande i Paralympics (2 miljoner kronor under 2005) samt sedan år 2001 ett årligt bidrag på 3,5 miljoner kronor för en talang-satsning inom svensk handikappidrott.

Regeringen har därutöver gett bidrag till SHIF för planering och genomförande av projektet Handikappidrottens Dag år 2003, till Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott för genomförande av Europeiska Paraolympiska Kommitténs EU-konferens om fysisk aktivitet för personer med funktionshinder år 2003, till Svenskt Utvecklings-centrum för Handikappidrott för att utarbeta en handbok för klassi-ficering av idrottare med intellektuellt funktionshinder år 2004 samt till SDI för kostnader i samband med genomförandet av en kongress i Sundsvall år 2003.

Samlad bedömning och fortsatta insatser

66 Stödet till handikapporganisationerna uppfyller två angelägna syften. Ett

syfte är stärka handikapprörelsens verksamhet ur en demokratisk syn-punkt. Som folkrörelse berikar handikapprörelsen den demokratiska arenan. Ett annat syfte att stärka möjligheterna till kollektivt inflytande för enskilda personer som kan ha svårt att göra sina röster hörda på egen hand. Handikapprörelsens arbete med att driva sina medlemmars intresse

har en betydelsefull inverkan på den enskildes möjligheter till inflytande över sin egen situation. I de flesta kommuner och landsting finns exem-pelvis ett handikappråd eller motsvarande som är till för att skapa en dialog mellan myndighetsföreträdare och företrädare för handikapporga-nisationer. Även i andra sammanhang ökar medvetenheten om betydel-sen av så kallad brukarmedverkan, exempelvis inom FoU-verksamhet och i kvalitets- och utvärderingsarbete. Regeringen bedömer således att handikapprörelsen uppfyller en viktig funktion såväl som intressepoli-tiskt pådrivande kraft som att stärka den enskilde exempelvis i kontakter med olika myndigheter.

Skr. 2005/06:110

I december 2005 lämnade Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO) in förslag på vissa förändringar i villkoren för och principer för fördelningen av statsbidraget till regeringen. Förslagen syftar till att skapa förenkling, förutsägbarhet och långsiktig hållbarhet i statsbidrags-systemet. Förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Regeringen har under hösten 2005 tillsatt en särskild utredare (dir.

2005:117) som skall utreda den statliga folkrörelsepolitiken och lämna förslag om framtida inriktning, omfattning och utformning. I utredarens uppdrag ingår att utreda och föreslå lämpliga åtgärder rörande bidrags-givning och annan finansiering av folkrörelsernas och det övriga före-ningslivets verksamhet. Utredaren skall med utgångspunkt i Statskonto-rets redovisning i rapporten Bidrag till ideella organisationer (2004:17) överväga om det finns behov av gemensamma principer för den statliga bidragsgivningen till folkrörelserna och det övriga föreningslivet, t.ex.

om bidrag skall ges, vilken bidragsform som bör användas och vilka vill-kor som skall knytas till bidraget. En aktuell och viktig fråga som kom-mer att behandlas av utredaren som en del av dessa överväganden är exempelvis hur minoritetspolitiken får genomslag i bidragsgivningen inom olika politikområden. Ett underlag för utredaren är bl.a. rapporten Statsbidrag till handikapporganisationer (Socialstyrelsen 2005). Utreda-ren skall redovisa uppdraget senast den 30 juni 2007.

Ökad tillgänglighet till turistattraktioner

Ett viktigt område ur turistisk synpunkt är tillgängligheten till olika turistattraktioner. Allmänna arvsfonden har bl.a. bidragit till finansie-ringen av en rad olika projekt som syftar till att göra turistattraktioner tillgängliga. Det behövs dock bättre information om och konkreta förslag till hur tillgängligheten kan bli bättre.

Regeringen avser därför att ge lämplig aktör i uppdrag att i samverkan med berörda sektorsmyndigheter göra en bred översyn av vilka insatser som genomförts i syfte att göra olika typer av turistattraktioner tillgäng-liga för personer med funktionshinder. Utifrån resultatet av översynen bör förslag till lämpliga åtgärder för att öka tillgängligheten till turist-attraktioner lämnas (prop. 2004/05:56, bet. 2004/05:NU13, rskr.

2004/05:295, En politik för en långsiktigt konkurrenskraftig svensk turistnäring).

Turistdelegationen presenterade i januari 2005 en rapport, Turism för alla – från illusion till verklighet, om pågående arbete i Sverige för att öka möjligheterna för personer med funktionshinder att vara turist.

67

Rapporten skall även vara ett underlag för det fortsatta utvecklingsarbetet för en ökad tillgänglighet till svenska turistmål.

Skr. 2005/06:110

In document Regeringens skrivelse 2005/06:110 (Page 63-68)