• No results found

IT, elektroniska kommunikationer och post

In document Regeringens skrivelse 2005/06:110 (Page 78-84)

Sammanfattning och slutsats: Ur handikappolitisk synpunkt är det viktigt att uppmärksamma de förändringar som pågår som en följd av framväxten av IT-samhället. Nya former för informationsinhämtning och kommunikationsmönster skapar möjligheter till ökad delaktighet för personer med funktionshinder, men riskerar också att verka utestängande för vissa personer med funktionshinder. I den IT-politiska propositionen som riksdagen antog i januari 2006 läggs stor tonvikt vid vissa särskilda åtgärder för funktionshindrades delaktighet i informationssamhället, bl.a. fortsatta försök med teckentolkning via mobiltelefon.

Utvecklingen inom detta område är i hög grad präglat av inter-nationella processer. Samarbetet inom ramen för EU är därför betydel-sefullt. Regeringen bedömer att det pågående arbetet i linje med Lissabonstrategin kan bidra till att Europa på sikt blir ett hållbart informationssamhälle för alla.

Mål och åtgärder enligt handlingsplanen (prop. 1999/2000:79):

Post- och telestyrelsen utses till sektorsmyndighet.

Lägesbeskrivning Teknisk utveckling

Ny teknik är sannolikt den faktor som de senaste åren mest drastiskt har förändrat vårt sätt att kommunicera. Kommunikation mellan människor sker i allt högre utsträckning via datoranvändning, Internet och mobila tjänster som videotelefoni i 3G-näten och SMS. Denna utveckling har minskat behoven av speciallösningar för exempelvis döva, dövblinda och hörselskadade. Samtidigt ställer den nya tekniken krav på kunskap och kompetens hos användaren. Flera myndigheter har i sina omvärlds-analyser uppmärksammat att det kan finnas grupper som av olika skäl inte kan tillgodogöra sig teknikens fördelar.

78 År 2004 hade 71 procent av befolkningen tillgång till dator och

anslut-ning till Internet. Tidigare undersökanslut-ningar har pekat på att tillgången till

datorer och Internet bland personer med funktionshinder var lägre än hos befolkningen som helhet. Statskontoret har dock i rapporten Lånedator-systemet. Gratis för arbetsgivare – dyrt för stat och kommun (2005:14) visat att om man tar hänsyn till ålderssammansättningen i olika grupper så är skillnaden mellan tillgången till dator mellan personer med funk-tionshinder och personer utan funkfunk-tionshinder relativt liten. Det finns alltså inte stöd för att personer med funktionshinder har sämre tillgång till dator än andra grupper.

Skr. 2005/06:110

Tillgänglighet till samhällsviktiga tjänster på internet

Post- och telestyrelsen (PTS) presenterade år 2004 en rapport om till-gänglighet för funktionshindrade till samhällsviktiga tjänster på Internet (PTS 2004:14). Undersökningen av tillgängligheten omfattade tolv sam-hällsviktiga tjänster. PTS konstaterade att tillgängligheten brister i flera avseenden. Formgivningsval görs exempelvis utan att hänsyn tas till de riktlinjer som finns för att göra Internet tillgängligt för alla. För att för-bättra tillgängligheten krävs i många fall ganska små åtgärder vilket indikerar att det är bristande kunskap och/eller medvetenhet som är den bakomliggande orsaken till den bristande tillgängligheten.

I PTS omvärldsanalys lyfter myndigheten fram att demografins förändringar kommer att leda till att trycket på tillgänglighet och Design för alla kommer att öka betydligt. Nya tekniska lösningar kommer att ge ökade möjligheter. Ett problem är dock att det behövs mer kunskaper om behoven hos personer med funktionshinder hos leverantörer och opera-törer.

Utvecklingen av tele-, data- och massmediekommunikation leder till ett närmande mellan olika IT-tjänster. Den tekniska utvecklingen har möjliggjort att flera tjänster också, via Internet, kan tillhandahållas i en och samma infrastruktur. Den pågående utvecklingen brukar betecknas som konvergens.

Konvergensen medför nya möjligheter och ofta rör det sig om kombi-nationer av telekommunikation, interaktiv kommunikation och annan informationsteknik vilket ger användaren möjlighet att nyttja en tjänst på sina villkor – med dator, mobiltelefon eller annan terminal. Utveckling av tekniken fortsätter att gå framåt och antalet konsumenter som faktiskt även erbjuds och tar del av tjänsterna ökar.

PTS har traditionellt upphandlat kommunikationstjänster medan Hjälpmedelsinstitutet har ansvarat för utvärdering och upphandling av hjälpmedelsprodukter. Nu glider dessa områden mer och mer ihop och bl.a. med anledning av detta har Hjälpmedelsinstitutet och PTS initierat ett närmare samarbete.

Genomförda åtgärder IT-propositionen

Sverige skall vara ett hållbart informationssamhälle för alla. Det är det övergripande målet i regeringens proposition Från IT-politik för sam-hället till politik för IT-samsam-hället (prop. 2004/05:175).

79

Det innebär ett tillgängligt informationssamhälle med modern infra-struktur och samhällsnyttiga IT-tjänster för att förenkla vardagen och förbättra livskvaliteten för kvinnor och män, unga och gamla i alla delar av landet.

Skr. 2005/06:110

För att bättre precisera huvudmålet har tre nya delmål beslutats:

− IT skall bidra till förbättrad livskvalitet och till att förbättra och förenkla vardagen för människor och företag.

− IT skall användas för att främja hållbar tillväxt.

− En effektiv och säker fysisk IT-infrastruktur med hög överförings-kapacitet skall finnas tillgänglig i alla delar av landet, bl.a. för att ge människor tillgång till interaktiva offentliga e-tjänster.

Post- och telestyrelsen – sektorsansvarig myndighet

PTS har som sektorsmyndighet för genomförandet av handikappolitiken inom sin sektor satt upp ett flertal etappmål för arbetet fram till år 2010 (se bilaga 1). Inriktningsmålen är att verka för att alla skall ha likartade möjligheter att ta del av marknadens kommunikationstjänster, att kom-munikationsutrustning finns tillgänglig för alla typer av funktionshinder och att PTS skall verka för ett internationellt frivilligt standardiserings- och samordningsarbete. Myndigheten har i december 2005 färdigställt en strategi för hur man skall gå till väga för att uppnå målen fram till år 2010.

HO har i sitt uppföljningsarbete konstaterat att PTS arbetar mål-medvetet och framgångsrikt enligt de egna målen.

I regleringsbrevet för år 2005 gav regeringen PTS i uppdrag att ta fram en rapport som presenterar hur funktionshindrades behov tillgodoses inom radioområdet. Rapporten har redovisats i samband med årsredo-visningen år 2005. Sedan år 2002 har PTS bedrivit försöksprojektet Bredband för funktionshindrade. Regeringen anvisade särskilda medel, 20 miljoner, för detta ändamål. Projekten har redovisats till regeringen under åren 2004 och 2005 (PTS 2004:33 samt 2005:14).

PTS har under år 2005 redovisat en omvärldsanalys till regeringen – Möjligheter att uppnå de handikappolitiska målen (PTS 2005:38) och en utvärdering av de tjänster och försöksprojekt som PTS tillhandahåller Tjänster inom elektronisk kommunikation och post för personer med funktionshinder (PTS 2005:22). Dessa rapporter har legat till grund för PTS strategi för det fortsatta handikappolitiska arbetet.

PTS arbete med att bl. a. tillhandahålla vissa tjänster för funktionshind-rade, via anslaget Ersättning för särskilda tjänster för funktionshindfunktionshind-rade, fortsätter. Medlen har i huvudsak använts till att tillhandahålla nummer-upplysning, förmedlingstjänst för text- och bild telefoni, teletal, sjuk-vårdsrådgivning för texttelefonanvändare, drift av databas för dövblinda, blindskriftförsändelser samt utsträckt brevbärarservice. Regeringen har i budgetpropositionen för år 2006 (prop. 2005/06:01) föreslagit att ända-målet med anslaget ändras så att medlen även kan användas till utveck-lingsprojekt med inriktning på IT-användning för funktionshindrade.

80

i2010/e-tillgänglighet Skr. 2005/06:110 IT-politiken ingår som en del i EU:s arbete med att uppnå målen i

Lissabonstrategin, dvs. att före år 2010 göra Europa till den mest kon-kurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomin med ökad sysselsättning och social sammanhållning.

Handlingsplanen e-Europa 2005, Ett informationssamhälle för alla, sträckte sig fram till slutet av år 2005. Kommissionen utkom den 1 juni 2005 med ett meddelande om den nya IT-strategin för EU – ”i2010 – Det europeiska informationssamhället för tillväxt och sysselsättning”.

Kommissionen presenterade även i september 2005 ett meddelande om e-tillgänglighet. I meddelandet om i2010 föreslår kommissionen en ny strategisk ram med följande tre prioriteringar: Att skapa ett gemensamt europeiskt informationsområde, att stärka innovation och investeringar i IT-forskning samt att uppnå ett europeiskt informationssamhälle där alla kan delta. Kommissionen föreslår en rad konkreta åtgärder för varje område. De övergripande målen i den föreslagna IT-strategin stämmer i huvudsak väl överens med inriktningen i regeringens proposition Från IT-politik för samhället till politik för IT-samhället (prop. 2004/05:175).

Vägledningen 24-timmarswebben

I arbetet med att förbättra myndigheternas service gentemot medborgarna i linje med visionen om 24-timmarsmyndigheten har tillgänglighets-frågorna fått en framskjuten position. Riksrevisionsverket granskade under 2003 överensstämmelsen mellan statliga myndigheters utformning av sina webbplatser i förhållande till WAI:s riktlinjer (WAI är en arbets-grupp inom World Wide Web-konsortiet (W3C) som ansvarar för att webben skall vara användbar för personer med funktionshinder) för till-gängliga webbplatser. Granskningen visade att det fanns stora brister i hur myndigheterna arbetade med att leva upp till kraven på tillgänglighet och användbarhet. Som en följd av detta inleddes ett samarbete mellan Statskontoret, det svenska W3C-kontoret och Handikappombudsman-nens Tillgänglighetscenter.

Resultatet blev en uppdatering av Vägledningen för 24-timmars-webben som gavs ut av Nämnden för elektronisk förvaltning, E-nämn-den, i juni 2004. Vägledningen ger rekommendationer om hur arbetet med offentliga webbplatser bör utvecklas. Krav på användbarhet och tillgänglighet för alla utgör en central faktor som genomsyrar hela väg-ledningen. Tillgänglighetscentret samverkar även med Statskontoret i tävlingen Guldlänken, som premierar de bästa offentliga e-tjänsterna och samverkan.

Regeringen anser att det är viktigt med fortsatt samarbete i frågan om hur den elektroniska förvaltningen skall utvecklas så att så många som möjligt kan ta del av den offentliga informationen. Samarbetet bör fram-över utvecklas mellan Handisam, som sedan den 1 januari 2006 tagit över Tillgänglighetscentrets uppgifter, och Verva, som sedan den 1 januari 2006 tagit över Statskontorets uppdrag som rör utvecklingen av en elektronisk förvaltning samt E-nämndens uppgifter.

81

Tillgänglighet till Postens servicenät Skr. 2005/06:110 Postens servicenät har under de senaste åren genomgått stora

för-ändringar. För att klarlägga huruvida servicenätet svarar mot samhällets och konsumenternas behov lät PTS år 2004 göra en analys som presente-rades i rapporten Tillgänglighet i Postens servicenät (PTS-ER-2004:38).

Av den framgick att många av Postens serviceställen i varierande grad inte var tillgängliga för rörelsehindrade personer och därmed inte fullt ut svarade mot kraven på en samhällsomfattande posttjänst. PTS påpekade i rapporten att det är viktigt att Posten vid kommande omförhandling av avtalen med bolagets partners tillser att kraven på tillgänglighet till-godoses.

Upphandling av post- och kassatjänster för personer med funktionshinder

Vissa posttjänster upphandlas av PTS inom ramen för uppdraget att ge kvinnor och män med funktionshinder bättre tillgång till post- och kassa-service. Upphandlingen avser två åtgärder. För det första, upphandlas avgiftsfri befordran av blindskriftförsändelser från institutioner och bib-liotek till synskadade samt mellan synskadade. Material som framställts enbart med blindskrift och ljudupptagningar såsom talböcker och taltid-ningar distribueras portofritt. Gruppen av blinda, synskadade och läs-handikappade som får del av tjänsten beräknas sammanlagt omfatta minst en halv miljon personer.

För det andra, sker i enlighet med uppdrag i regleringsbrev, upphand-ling av utsträckt lantbrevbärarservice både för personer med funktions-hinder och äldre i glesbygd. Denna service omfattade år 2005 drygt 1 600 hushåll vilka härigenom tillförsäkras post- och kassaservice vid bostaden genom att lantbrevbäraren dagligen kör ända fram.

Samlad bedömning och fortsatta insatser

IT är i dag en angelägenhet för hela samhället. Det är ett uttryckligt mål för regeringen att IT skall vara tillgängligt för alla. IT-tjänster skall för-enkla vardagen och förbättra livskvaliteten för kvinnor och män, unga såväl som äldre. IT har stor betydelse för personer med funktionshinder.

De insatser som görs leder till ökade förutsättningar för delaktighet och självbestämmande för personer med funktionshinder. Det finns dock problem i den generella tillgängligheten, t.ex. till webbtjänster. Det arbete som sker för att förbättra tillgängligheten måste få ökat genom-slag.

82 I propositionen (prop. 2004/05:175) Från IT-politik för samhället till

politik för IT-samhället slår regeringen fast att erfarenheterna från PTS bredbandsprojekt bör tas tillvara och att verksamheten bör fortsätta. Det finns en stor utvecklingspotential när det gäller digitala talböcker och strömmande läsning. Regeringen anser att det är angeläget att Talboks- och punktskriftsbiblioteket (TPB) fortsätter att driva utvecklingsverk-samhet inom området och har lagt in det som ett uppdrag i myndighetens regleringsbrev. Syftet skall vara att öka tillgången till dokument och litte-ratur via Internet för personer med synskador eller andra funktionshinder.

Regeringen har också uppdragit åt TPB att utreda möjligheterna till ett nationellt digitalt distributionssystem för personer med läshandikapp.

Uppdraget skall redovisas senast den 30 december 2007.

Skr. 2005/06:110

Genom att uppnå ett europeiskt informationssamhälle där alla kan delta främjas tillväxt och sysselsättning på ett sätt som överensstämmer med principen om en hållbar utveckling. Målet är ett informationssamhälle som är integrerat, tillhandahåller högkvalitativa offentliga tjänster och främjar livskvaliteten. Samarbetet inom ramen för EU är därför bety-delsefullt. Kommissionen avser att genomföra följande åtgärder för denna prioritering:

− Utfärda riktlinjer om strategier för bredbandstillgänglighet och bredbandstäckning.

− Föreslå ett europeiskt initiativ för e-integration.

− Anta en åtgärdsplan för e-förvaltning och strategiska riktlinjer om IT-baserade offentliga tjänster.

− Lansera demonstrationsprojekt för att på operativ nivå testa tekniska, rättsliga och organisatoriska lösningar i syfte att lägga ut offentliga tjänster på nätet.

− Starta tre IT-initiativ för ”livskvalitet”, som ett första steg.

Regeringen stödjer kommissionens initiativ inom detta område och kommer särskilt att arbeta för att tillgänglighet och delaktighet finns med som viktiga prioriteringar i det fortsatta förhandlingsarbetet så att Europa blir ett hållbart informationssamhälle för alla.

På postområdet visar PTS utvärdering bl.a. att de tjänster som upp-handlas, utsträckt lantbrevbärarservice till äldre och till personer med funktionshinder i glesbygd samt portofri befordran av blindskrift-försändelser, är till stor nytta för brukarna. Tjänsternas kvalitet bedöms väl svara mot de uppställda kraven. Postens fortsatta arbete med att säkra funktionshindrade personers tillgång till Postens servicenät har bedrivits i dialog med Handikappombudsmannen (HO) och De Handikappades Riksförbund (DHR). Under 2005 har 42 serviceställen åtgärdats för att uppfylla de gemensamt formulerade kriterierna avseende fysisk tillgäng-lighet, vilket utgör ungefär en tredjedel. Det finns ett generellt behov av förbättrad information om de tjänster som PTS upphandlar och formerna för samverkan kan därför behöva utvecklas.

Vidare anser PTS att en snabbare övergång till utdelning i fastighets-boxar i flerfamiljshus är önskvärd och bör vara genomförd senast den 1 januari 2010. För de postmottagare som på grund av hög ålder eller funktionshinder inte har möjlighet att hämta sin post i entréplanet till flerfamiljshus bör den postoperatör som tillhandahåller den samhälls-omfattande posttjänsten även i fortsättningen dela ut försändelserna i anslutning till lägenheten.

83

Skr. 2005/06:110

In document Regeringens skrivelse 2005/06:110 (Page 78-84)