• No results found

bestämmelser om hushållning med mark och vattenområden

10. Genomförande och finansiering

10.1. Formell hantering

Denna vägplan kommer att kungöras för granskning och sedan genomgå fastställelse-prövning. Under tiden som underlaget hålls tillgängligt för granskning kan berörda sakägare och övriga lämna synpunkter på planen. De synpunkter som kommer in sammanställs och kommenteras i ett granskningsutlåtande som upprättas när granskningstiden är slut.

De inkomna synpunkterna kan föranleda att Trafikverket ändrar vägplanen. De sakägare som berörs kommer då att kontaktas och får möjlighet att lämna synpunkter på ändringen.

Är ändringen omfattande kan underlaget återigen behöva göras tillgängligt för granskning.

Vägplanen och utlåtandet översänds till Länsstyrelsen i Norrbottens Län som yttrar sig över vägplanen. Därefter begär Trafikverket region Nord att vägplanen ska fastställas, vilket prövas av enheten för juridik och planprövning på Trafikverket.

De som har lämnat synpunkter på vägplanens granskningshandling och eventuell ändring av planen ges möjlighet att ta del av de handlingar som har tillkommit efter granskningstiden, bland annat utlåtandet. Efter denna så kallade ”kommunikation” kan beslut tas att fastställa vägplanen, om den kan godtas och uppfyller de krav som finns i lagstiftningen.

När vägplanen fastställts kommer beslutet att kungöras. Vägplanen vinner laga kraft om ingen överklagar fastställelsebeslutet inom besvärstiden. Om beslutet överklagas prövas överklagandet av regeringen.

När vägplanen har vunnit laga kraft blir beslutet om fastställande juridiskt bindande. Detta innebär bland annat att vägbyggaren, det vill säga Trafikverket i detta projekt, har rätt, men också skyldighet, att lösa in mark som behövs permanent för vägen. Mark som behövs permanent framgår av fastighetsförteckningen och plankartan. I fastighetsförteckningen framgår också markens storlek (areal) och vilka som är fastighetsägare eller

rättighetsinnehavare.

Hur vägplaner ska kungöras för granskning och fastställas regleras i 17-18 §§ väglagen (1971:948).

10.1.1. Fastställelsebeslutets omfattning

Fastställelsebeslutet omfattar det som redovisas på planens plankartor. Beslutet kan innehålla villkor som måste följas när vägen byggs. Denna planbeskrivning utgör ett underlag till planens plankartor.

10.1.2. Rättsverkan

Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar:

• Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet.

• Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning.

• Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med tillfällig nyttjanderätt. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning.

• Kommunen tillhandahåller Trafikverket detaljplanelagd mark som behövs till vägområde.

• Vad som utgör allmän väg och väganordning läggs fast.

Vägrätten uppkommer när Trafikverket märker ut markanspråkets utbredning över fastigheten och påbörjar arbetet. Vägrätten innebär dessutom att Trafikverket till exempel får avverka skog och ta ut jord- och bergmassor inom vägområdet. Trafikverket får också ge någon annan rätt att till exempel lägga ned ledningar inom vägområdet.

Trafikverket har rätt att börja bygga även om vi inte är överens med markägaren om ersättningen. Värdetidpunkten för intrånget är den dag då marken togs i anspråk.

Den slutliga ersättningen räknas upp från dagen för ianspråktagandet med ränta och index tills ersättningen betalas. Eventuella tvister om ersättningen avgörs i domstol. Vägrätten innebär inte att fastighetsgränserna ändras.

Vägplanen ger också rätt att tillfälligt använda mark som behövs för bygget av anläggningen.

På plankartan och i fastighetsförteckningen framgår vilken mark som berörs, vad den ska användas till, under hur lång tid den ska användas, hur stora arealer som berörs samt vilka som är fastighetsägare eller rättighetsinnehavare. Trafikverket har rätt att börja använda mark tillfälligt så fort planen har vunnit laga kraft, men ska meddela fastighetsägare/

rättighetsinnehavare när tillträde är beräknat att ske.

Fastighetsägare/rättighetsinnehavare får inte utan tillstånd från Trafikverket uppföra byggnader eller på annat sätt försvåra för Trafikverket att använda den mark som behövs för anläggningen.

Trafikverket har rätt att bygga den anläggning som redovisas i vägplanen.

10.1.3. Avtal

Erforderliga avtal för vägplanens genomförande kommer att upprättas mellan Trafikverket och berörda parter.

10.1.4. Ersättning

Reglerna om ersättning finns i väglagen, lagen hänvisar till expropriationslagens

ersättningsregler. Samma regler tillämpas vid frivilliga överenskommelser. Fastighetsägaren har rätt till ersättning för mark som Trafikverket tar i anspråk med vägrätt eller tillfällig nyttjanderätt vid ett vägbygge och för de flesta skador som uppstår i samband med byggandet. Även den som har nyttjanderätt eller någon annan särskild rätt till en fastighet kan ha rätt till ersättning. För permanenta markanspråk på detaljplanelagd mark där kommunen är huvudman betalar Trafikverket ersättning i enlighet med väglagen till kommunen efter kommunens tillhandahållande.

Vad kan ersättning utbetalas för?

En grundförutsättning för att ha rätt till ersättning är att en ekonomisk skada uppstått.

Trafikverket kan inte betala någon ersättning för affektionsvärden.

Vid inlösen av en fastighet ska ersättningen motsvara fastighetens marknadsvärde plus 25 procent. Om det gäller en del av en fastighet betalas ersättning för minskningen av marknadsvärdet plus 25 procent. Ersättning kan också utbetalas för vissa andra ekonomiska skador, till exempel flyttkostnader eller vissa ökade kostnader för verksamheter. Hur stor ersättningen blir bestäms utifrån förhållandena den dag när Trafikverket tar marken i anspråk, den så kallade värdetidpunkten.

10.1.5. Kommunala planer

De föreslagna åtgärderna i vägplanen avviker mot gällande byggnadsplaner och detaljplan enligt avsnitt 3.4.3 i vissa avseenden. Avvikelserna består i att vägplanens åtgärder gör intrång på mark som är planlagd som vattenområde, öppet vattenområde, öppet vattenområde som får överbyggas, bryggor och båtplats, friluftsbad samt naturmark.

Trafikverkets ståndpunkt är att det dock är mindre avvikelser med följande motiveringar:

• Åtgärderna på väg 810 är ett allmänintresse.

• Den tillfälliga byggvägen och etableringsytan längs strandkanten anläggs på mark som är planlagd som vattenområde, öppet vattenområde, vattenområde som får överbyggas, bryggor och båtplats, friluftsbad samt parkmark. Byggvägen och etableringsytan är tillfälliga vilket innebär att ianspråktagen mark återställs så långt som möjligt i projektets slut. Den planlagda marken kan därefter åter nyttjas så som anges i byggnadsplanerna och detaljplanen.

• Stödbanken i problemområde 1 anläggs på mark som är planlagd som vattenområde som får överbyggas. Detta kommer därmed innebära en reducering av arealen för denna typ av detaljplanlagd mark. Total planlagd areal är ca 141300 m2, stödbanken tar i anspråk ca 1950 m2 vilket ger ett intrång på ca 1,4 %. Trafikverket har tolkat att

”får överbyggas” avser bryggor och dylikt och ej stödbankar.

• Stödbanken i problemområde 2 anläggs till stor del på mark som är planlagd som naturmark. Detta kommer innebära en reducering av arealen för planlagd naturmark. Planlagd areal är ca 19600 m2, stödbanken tar i anspråk ca 2340 m2 vilket ger ett intrång på ca 12 %. Naturmark är endast planlagd vid Perudden i detaljplan med samma namn. I detaljplanen för begravningsplatsen norr om Perudden är marken längs stranden planlagd som parkmark. Stödbanken är att betrakta som parkmark likväl som befintliga slänter. Den planlagda marken som tas i anspråk kan ej nyttjas i dagsläget för rekreation och friluftsliv på grund av den branta släntlutningen.

• Stödbanken i problemområde 2 anläggs även på mark som är planlagd som vattenområde och öppet vattenområde. Detta kommer innebära en reducering av arealen för dessa typer av detaljplanlagd mark. Total planlagd areal är ca 77150 m2, stödbanken tar i anspråk ca 600 m2 vilket ger ett intrång på ca 0,8 %.

Vägplanen tar även mark planlagd som park eller plantering i anspråk, Trafikverkets ståndpunkt är att stödbankarna med sin påförda vegetation är att likställa med parkmark vilket innebär att de intrången inte är avvikelser från de kommunala planerna.

Trafikverket har haft ett särskilt möte med Jokkmokks kommun under samrådet gällande avvikelserna mot planerna. Kommunfullmäktige i Jokkmokks kommun beslutade därefter 2016-12-14 att kommunen kommer att betrakta avvikelserna från de berörda kommunala planerna som mindre avvikelser.

10.2. Genomförande

Related documents