• No results found

3.6 I DÉGENERERING

4.1.14 Fornanäs

Fornanäs är en separat anläggning som ligger i anknytning till den ordinarie fabriken vid hamnen. Den går under samma organisation och är sammankopplad till den ordinarie produktionen. Större delar av produktionen på Fornanäs har dock flyttats ner till den ordinarie fabriken och det är idag endast ett fåtal maskiner som används där idag. Fornanäs används även till stor del som lager för material, mattor med kvalitetsbrist (så kallad halvfabrikat) som ska krossas så materialet kan återanvändas samt damm från dammavskiljare som kan säljas till andra företag som fulldugligt material.

Figur 88. Ritning, utsläpp mikroplaster Fornanäs

1. Förvaring av säckar och lådor utomhus

2. Förvaring av säckar och lådor i tält/ förråd

3. Utsläpp av mikroplaster i fabrik, se detaljritning figur 89

Figur 89. Ritning utsläpp mikroplaster Fornanäs fabrik

1. Dammavskiljare

2. Kross

3. Lådvändare och transportband 4. Krossrum

5. Påfyllning av material i låda 6. Lådvändare

7. Mixer

8. Materialpåfyllning 9. Förvaring inomhus

4.1.14.1 Förvaring av säckar och lådor utomhus

utomhusmiljön (regn, blåst, frost med mera) men även på grund av att en truck råkar köra in i en säck som då går sönder. Då de även har stått utomhus en längre tid blir de oerhört sköra delvis på grund av den kontinuerliga utsättningen för UV-ljus. Detta leder till att de inte går att lyfta i de öglor som annars är designade att används vid hantering av säckarna. Detta gör att de i nuläget inte finns någon säker lösning för att hantera dessa säckar som då lätt kan gå sönder och läcka ut allt innehåll på marken utomhus som då sprids till dagvattnet.

Ytterligare ett problem med dessa säckar är att vissa innehåller damm som kan återanvändas. Detta damm är dock väldigt packad då det har legat i säckar under en längre tid. På grund av detta går det inte att tömma säckarna rakt in till maskinen då stora klumpar bildas som sätter igen maskinen. Det behövs därför en lösning på hur klumparna kan lösas upp så att materialet åter blir till damm som går att sätta in i maskinen.

Även de lådor med material som är placerade utomhus är utsatta för vädret. Dessa är enbart förslutna med en tunn plastfilm som både ska förhindra material från att lämna lådan men även skydda från oönskade föremål så som löv, sten och regn att hamna i lådan. Denna plast försluter dock inte lådan helt och den kan lätt gå sönder. Detta leder då till att granulat eller damm kan komma utanför lådan och nå till dagvattnet samt att till exempel löv kan hamna i lådan. Innehållet i några av dessa lådor ska sedan krossas och återvinnas för att återanvändas i produktionen och bli ny matta. Innehåller då dessa lådor organiska föremål så som löv eller barkbitar kan dessa hamna och hanteras som återvunnet material. Detta kan då leda till stopp i maskiner eller fel på mattan då plasten som används har blandats med organiska ämnen.

4.1.14.2 Dammavskiljare Fornanäs

Figur 91. Dammavskiljare Fornanäs

Dammavskiljare som renar luften från centraldammsugarna på Fornanäs och separerar dammet från luften är belägna i ett eget rum bredvid produktionen på Fornanäs. Dammet som separeras från luften lagras i en behållare som sedan går till förbränning. Här sker dels kontinuerliga läckage från filtren men även större utsläpp vid byte av behållare när denna är full då behållaren töms manuellt. Dessa utsläpp kan sedan spridas både i och utanför fabriken och mikroplaster kan på så vis spridas till avlopp och dagvatten. För mer information om dammavskiljare läs kapitel 4.2.6 Dammavskiljare.

4.1.14.3 Krossrum Fornanäs

Figur 92. Krossrum Fornanäs

Krossen på Fornanäs krossar mattor som inte uppfyller alla kvalitetskrav och som därför inte kan säljas till kund. Dessa krossas och återvinns till granulat som kan återanvändas för att producera ny matta. I krossrummet sker ett kontinuerligt utsläpp av mikroplaster då krossen inte är riktigt tät och damm och granulat kan bland annat spruta ut från intaget till maskinen. Detta städas regelbundet med centraldammsugare men materialet som hamnar på marken går då till förbränning istället för att krossas och återanvändas till att producera nya matta. Granulaten på marken kan även spridas ut från rummet via skor och på så vis hamna i avlopp eller i naturen. För mer information om krossar på Tarkett Ronneby läs kapitel 4.2.5 Krossar och lådpåfyllning.

4.1.14.4 Lådvändare Fornanäs

Figur 93. Lådvändare Fornanäs standardmodell

Figur 94. Lådvändare Fornanäs special

Det finns två olika varianter på lådvändare på Fornanäs. Den första (se figur 93) är den vanliga typen av lådvändare som även används på flera andra linjer på Tarkett Ronneby. Denna leder på samma sätt som vid många andra linjer i fabriken till en mixer där materialen som har tömts i lådvändaren blandas för att sedan gå vidare i produktionen. Den andra varianter (se figur 94) fungerar med samma princip men konstruktionen skiljer sig något. Den stora skillnaden är att denna lådvändare häller allt material direkt på ett stort transportband istället för i ett litet rör. De har dock liknande utsläpp och samma risker vid användning. För mer information om lådvändare se rubrik 4.2.1 Lådor och lådvändare.

4.1.14.5 Mixer

Figur 95. Mixer Fornanäs

Mixern på Fornanäs är näst intill identisk med den på linje L208. Denna mixer har dock utrustats med extra väggar runt om behållaren samt en duk som kan fällas ner vid färgbyte/ rengöring. Den har även blivit utrustad med en extra sug (se figure 95). Dessa kompletterande lösningar begränsar spridningen av mikroplaster till närområdet och gör efterarbetet med uppsugning av de damm som hamnar utanför behållaren lättare.

4.1.14.6 Materialpåfyllning

Figur 96. Materialpåfyllning

Här kan diverse material från till exempel säckar fyllas i lådor eller andra behållare efter önskemål.

Detta kan behövas ifall material från en säck ska krossas och behöver då först föras över till en låda som passar i lådvändaren. Som figur 96 visar hamnar då framförallt damm på marken på grund av läckage och en hög fallhöjd för materialbehållaren till lådan. Det dammar även ut från lådan i denna process då lådorna är helt öppna, läs mer om detta i kapitel 4.2.5 Krossar och påfyllning av lådor.

Detta område städas kontinuerligt men det finkorniga dammet kan dock spridas i fabriken och ut till avlopp och dagvatten via framförallt truckar (se spåren från truckarna i dammet i figur 96).

4.1.14.7 Krossar Fornanäs

Figur 97. Kross Fornanäs

Figur 98. Ytterligare kross Fornanäs

4.2 Återkommande utsläpp av mikroplaster på Tarkett