• No results found

3.6 I DÉGENERERING

4.1.13 Yttre miljö och förråd

Tarkett Ronneby (södra delen) har en total area på cirka 90 000 m2, stora delar av detta är industriyta men mycket är även ytterområden. Spridning av mikroplaster från ytterområdena är extra känsliga då dessa utsläpp kan spridas direkt ut till yttermiljön, avlopp, dagvattnet och havet som då bli

kontaminerat. Det är därför extra viktigt att minimera utsläppen av mikroplaster i dessa områden.

Figur 79. Ritning, utsläpp mikroplaster från ytterområden

1. Plasthall 1

2. Plasthall 2 3. Plasthall 3 4. Plasthall 4 5. Hall 5 6. Hall 6 7. Hall 7 8. Hamnlager 9. Lager södra 10. Containrar central 11. Containrar A219 12. Plåtskjul

13. Silon

14. Centraldammsugare krossavdelningen

4.1.13.1 PVC-Silo

Det finns flera olika silon på Tarkett Ronneby som förvarar bland annat PVC och kalk. Det är framförallt PVC-silon som är en potentiell risk för utsläpp av mikroplaster vid eventuella läckage.

Dessa är belägna utanför fabriken vilket gör att eventuella läckage har en större risk att förorena natur och vatten.

Figur 80. Innehåll från de olika silorna på marken

Det sker ett mindre kontinuerligt läckage från slangar och kopplingar från silorna, det är dock framförallt när filter sätts igen som det blir stora utsläpp av mikroplaster. När ett filter sätts igen kan det skapa en översvämning av PVC inuti silon. Detta leder till att stora mängder plast kommer direkt ut i miljön och sprider sig sedan därifrån till dagvatten och hav. Vid större läckage kan externa saneringsfirmor ringas in för att minimera utsläppen av mikroplaster medan de mindre läckagen inte har någon specifik hanteringsplan.

4.1.13.2 Plåtskjul/ dammavskiljare

I plåtskjulet står flera dammavskiljare/filter som renar luften från centraldammsugare och luftutsug från flera olika maskiner. Här finns det flera både större och mindre läckage som tillsammans leder till ett millimetertjockt damm som kan liknas vid ett lättare snöfall på golvet. Det finns idag ingen specifik avdelning som har ansvar för detta område och det är därför inte heller någon som regelbundet städar.

Eftersom det finns flera läckage och att miljön är så fylld med damm är det idag omöjlig att lokalisera vart läckage finns. För att upptäcka dessa behövs först en sanering av hela plåtskjulet för att sedan kunna lokalisera vilka läckage som finns och bestämma vilka åtgärder som ska vidtas. Som figur 81 visar är det stora mängder av detta damm som innehåller mängder av mikroplaster som kommer rakt

Figur 81. Millimetertjockt damm i plåtskjulet

Figur 82. Behållare för avfall från blandningen

4.1.13.3 Förråd

I samtliga förråd runt om Tarkett finns samma typ av utsläpp. Det är framförallt vid transport av materiallådor som det finns risk att material spills ut från lådan eller att hela lådor välter vilket ger ett större läckage. Det finns även säckar med material som kan gå sönder vilket också leder till utsläpp av mikroplaster. Vissa förråd städas regelbundet med städmaskin, de material som då samlas upp släpps dock ut i avloppet vid tömning av skurvattnet från maskinen vilket betyder att de mikroplaster som hamnar på marken i förråden och städas upp ändå hamnar i avloppet. Det är dock även material som inte städas upp utan istället hamnar utanför förråden då de fastnar i truckdäck eller blåser ut från förrådet. Dessa utsläpp hamnar då antingen i naturen eller i dagvattenbrunnar som sedan leder till havet. För mer information om lådor läs kapitel 4.2.1 Lådor och lådvändare.

Figur 83. Exempel förvaring lådor med material

4.1.13.4 Containrar och press

Vid containrar och pressen finns det alltid risk för utsläpp av mikroplaster då det finns en

överhängande risk att personen som tömmer material missar containrarna eller pressen och det istället hamnar på marken bredvid. Eftersom containrarna (och pressen) står utomhus kan även vind blåsa ut material från containrarna som på så vis sprids till naturen och dagvatten. Även vid tömning av containrarna och pressen kan material ramla ut från behållarna och hamna på marken.

Det finns idag ingen regelbunden åtgärdsplan för hantering av det material som hamnar utanför

Figur 84. Container utomhus

Figur 85. press

4.1.13.5 Centraldammsugare krossavdelningen

Centraldammsugaren från krossavdelningen står i ett mindre skjul utanför krossavdelningen. Den suger och renar luften från krossavdelningen och separerar dammet som samlas i den blåa behållaren i figur 86. Det sker dock kontinuerligt mindre läckage från maskinen framförallt från munstycket då det är mycket fint damm som separeras och som sprutas ut till en öppen behållare. Detta damm sprids då delvis i rummet istället för att hamna i behållaren. Detta damm sopas sedan upp och går till

förbränning alternativt säljs till andra företag som kan göra andra plastprodukter med lägre kvalitetskrav. Det kan även ske större läckage från centraldammsugaren om behållaren blir full alternativt filtret blir täppt. Dammet separeras då inte från luften och sprutas istället rakt ut utomhus tillsammans med utluften från maskinen. Detta kan då generera stora utsläpp som sprids till dagvattnet och sedan havet. För mer information om dammavskiljare läs kapitel 4.2.6 Dammavskiljare.

Figur 86. Centraldammsugare krossavdelningen

Det finns även ett mindre krossrum i det södra lagret som idag inte används i någon större

utsträckning, denna kross planeras även att eventuellt rivas och ingen större vikt läggs därför på detta utsläpp. För mer information om krossar läs rubrik 4.2.5 Krossar och påfyllning av lådor.