• No results found

Om fornlämning påträffas skall arbetet omedelbart avbrytas vad gäller fornlämningen och dess närmaste omgivning. Anmälan skall omedelbart

göras till länsstyrelsen.

Miljöenheten har meddelat synpunkter gällande markförhållanden och att troligen kan inte alla typer av avloppsanläggningar anläggas inom området, till exempel infiltration. Andra alternativa lösningar finns på marknaden. Möjlighet finns att leda bort renat avloppsvatten, uppfylla skyddsavstånd mellan dricksvattenbrunn och avloppsanläggning, Miljöenheten ser inga hinder för att anordna gemensam avloppsanläggning. Det bör vara möjligt att ordna vatten och avlopp. I vanlig ordning ska ansökan om inrättande av avloppsanordning skickas in till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och tillstånd ska erhållas innan anläggningen

påbörjas.

Vattenfall Eldistribution har meddelat att de inte har något att erinra. Karta visande elnätanläggningar inom närområde har redovisats. Information har lämnats vad som gäller vid eventuell flytt/förändring av befintliga anläggningar, beställning, schaktarbeten, kabelutsättning och säkerhetsavstånd.

Sevab VA-planering har meddelat att området ligger utanför kommunalt

verksamhetsområde för VA och bedömning är att VA- anläggningen inte kommer att byggas ut till denna del av kommunen under kommande 10 år. Lokal enskild VA-lösning rekommenderas. I exploateringsskede bör hänsyn tas till områdets naturliga dagvattenavrinning och åtgärder vidtas för minska översvämningsrisker.

Sevab renhållning har hänvisat till gällande renhållningsföreskrifter och informerat om krav på vändzon.

Trafikverket har inga synpunkter på att befintlig väganslutning till väg 55 nyttjas av den planerade bebyggelsen. Trafikverket har meddelat att de har inget att invända mot att bygglov medges i ärendet.

MSN § 92 forts.

Kända sakägare som äger fastigheter/rättigheter i aktuellt område har fått möjlighet att yttra sig över ansökan. Inga synpunkter har lämnats.

Sökanden har getts möjlighet att bemöta inkomna yttranden och har inte inlämnat synpunkter på dessa.

Platsbesök genomfördes gemensamt av utredare och kommunens översiktsplanerare tillsammans med sökanden NN den 16 april 2020.

Motiv till beslut

Den samlade bedömningen är att åtgärden kan tillåtas på platsen eftersom placeringen följer översiktsplanen och marken anses lämplig för ändamålet.

Eftersom förslaget följer PBL 2 kap 2, 4, 5 §§ samt 9 kap 17 § ska positivt förhandsbesked beviljas.

De generella kraven och riktlinjerna enligt översiktsplanen uppfylls.

I Strängnäs kommun ska frågor som berör barn särskilt prövas. Inga särskilda konsekvenser för barn bedöms förekomma som föranleder en fördjupad konsekvensanalys.

Villkor förenligt med den kommande bygglovsprövningen enligt 9 kap 39 § PBL

Byggnaderna ska placeras och utformas med hänsyn till den sörmländska byggnadstraditionen.

Upplysning

Detta beslut är endast ett svar på ansökan om förhandsbesked och innebär inte att bygglov beviljats. Om bygglov inte sökts inom två år är detta förhandsbesked förfallet.

Bygglov kan beviljas efter inlämnande av bygglovsansökan enligt 9 kap 31 § PBL.

Fastigheternas exakta storlek ska bestämmas utifrån inlämnad tomtkarta i samråd med lantmäteriet.

Enbostadshusets storlek, antal våningar, placering på tomt m.m. behandlas i bygglovet.

Överklagande

Den som vill överklaga Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut skall skriva till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Skrivelsen skickas till:

MSN § 92 forts.

Strängnäs kommun

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 645 80 Strängnäs

Överklagandet skall ha inkommit till kommunen inom tre veckor från den dag då ni tog del av beslutet. Skrivelsen skall ange det beslut som överklagas och den ändring i beslutet som ni begär. Ni skall också ange varför beslutet är oriktigt och de bevis som ni vill åberopa till stöd för er talan.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-06-05

Översiktskarta, upprättad 2020-03-22 Situationsplan, inkommen 2020-03-11 Fotografier, upprättade 2020-04-16 Skrivelse, inkommen 2020-02-07

Kompletterande skrivelse, inkommen 2020-03-11 Kompletterande skrivelse, inkommen 2020-05-19 Delgivning

Sökande och fastighetsägare NN Underrättelse

Underrättelse till övriga sakägare utan invändningar - Magröhorn 1:7, Dragsäng 1:8 och Strängnäs Aspö-Edeby GA:2

Kungörelse

Kungörs i Post - och inrikes tidningar enligt PBL 9 kap. 41 §.

____________________

MSN § 93 Dnr MSN/2020:515-214

Strängnäs 3:1, del av, ”Bildningscenter, Finninge-rondellen”, Strängnäs, beslut om miljöbedömning, barnchecklista och planuppdrag

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. strategisk miljöbedömning inte krävs, då undersökningen visar att planens genomförande inte antas innebära betydande miljöpåverkan.

2. en barnkonsekvensanalys inte krävs men att dialog med barn sker inom projektet.

3. ge samhällsbyggnadskontoret planuppdrag i enlighet med underlaget.

Protokollsanteckning

”Vi, Kristdemokrater, reserverar oss mot byggnationen utav en skola av något slag på detta område då den är beläget i ett allt för trafikerat område. Vi ser att det kommande bildningcentret skall uppföras i ett naturskönt område för att

uppmuntra goda kunskapsresultat samt att dess attraktionsvärde hos kommande elever skall hållas högt.

Vi är i grunden inte emot själva beslutet av en markundersökning, men med lämplighet för exempelvis kontor eller handel, inte ett bildningcenter.”

Veronica Bagge 2020-06-16 Yrkanden

Magnus Stuart (M), Tony Raitis (M), Magnus Brandel (S), Anders Hellsing (S), Anncharlotte Nilsson (M), Carin Norberg (M) och Elinor Caruth (M) yrkar bifall till liggande förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att anlägga ett bildningscenter med plats för en gymnasieskola, vuxenutbildning och gymnasiesärskola vid del av fastigheten Strängnäs 3:1. Centret ämnar ge plats för cirka 1 000 elever. Eventuellt kommer även en livsmedelanläggning prövas inom fastigheten.

MSN § 93 forts.

Ny markanvändning föreslås därför bli skola (S) och eventuellt

livsmedelsanläggning (C eller H beroende på vilken typ av anläggning).

Grunden till att lokalisera en ny gymnasieskola fattades av kommunstyrelsen 2019-10-02, där man bland annat beslutade om:

• Starta en förstudie med inriktningen att nuvarande kommunhus anpassas och byggs om till ett nytt bildningscenter och att ett nytt kommunhus byggs vid Resecentrum i Strängnäs.

• Att förstudien, om alternativet enligt ovan bedöms olämpligt eller omöjligt att genomföra, istället fokuserar på att ett nytt bildningscenter uppförs i området vid Resecentrum.

• Ge miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att påbörja detaljplanearbete för att möjliggöra ny markanvändning enligt förstudiens intentioner.

Förstudien har sedan dess lett till en ny inriktning, där kommunen istället tittar vidare på ett tredje alternativ, att bildningscentret ska placeras inom en del av fastigheten Strängnäs 3:1, vid Finningerondellen. Beslutet förväntas tas av KS 2020-06-17, vilket har föranlett till detta planuppdrag. I uppdraget ingår även att pröva möjligheten för en livsmedelsanläggning.

Kommunstyrelsen beslutade redan 2013 att lokalisera en ny plats för en gymnasieskola inom kommunen. Den föreslagna markanvändningen ligger därmed i linje med kommunstyrelsens intentioner.

I kommunens översiktsplan finns en tydlig inriktning på att skapa goda

möjligheter till att färdas via gång eller cykel, vilket denna detaljplan bidrar med i och med dess strategiska förhållande till busshållplatser och resecentrum.

Planförslaget bedöms även stämma överens med översiktsplanen eftersom fler arbetstillfällen bidrar till ett levande stadsliv i centralorten.

En undersökning om behov av strategisk miljöbedömning har tagits fram, 2020-03-30, och samråtts med länsstyrelsen. Länsstyrelsen meddelade i sitt yttrande, 2020-04-28, att de delar kommunens bedömning att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön. Undersökningen baseras på tomten som ligger väster om Söderleden. En inriktning av läge kommer ske inom planprocessen och tomten öster om Söderleden kan därför även komma att bli aktuell.

MSN § 93 forts.

Läge 2A ligger väster om Söderleden och 2B öster om vägen.

Länsstyrelsen identifierar, precis som kommunen, ett behov av att vidare utreda dagvatten- och den geotekniska situationen. Kommunen bedömer även att en bullerutredning kan komma att bli aktuellt.

Planarbetet sker genom ett utökat förfarande enligt plan- och bygglagen

(2010:900). Samhällsbyggnadskontoret bedömer dock att ärendet är okomplicerat och att nästa tillfälle som ärendet ska redovisas för nämnden blir vid antagandet.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Genomförandet av detaljplanen möjliggör fler arbetstillfällen i Strängnäs stad samt bidrar till att gymnasieelever i allt högre grad väljer att studera inom kommunen i och med skolans nya strategiska läge. Detta bedöms ge positiva ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser Miljökonsekvenser

Konsekvenser för miljön och människors hälsa har utretts i framtagen

undersökning (2020-03-30). Med utgångspunkt i resultatet av denna avses en dagvattenutredning, buller- och geoteknisk utredning genomföras som underlag till detaljplanen.

MSN § 93 forts.

Barnkonsekvenser

En barnchecklista (2020-06-01) har tagits fram för att bedöma den inverkan planförslaget har på barn och unga. Slutsatsen av barnchecklistan är att förslaget inte innebär en negativ påverkan på barn, således behövs inte en

barnkonsekvensanalys inte utföras. Ett dialogarbete kommer ske inom projektet men inte inom detaljplaneprocessen.

Uppföljning

Uppföljning sker vid nämndens beslut om antagande.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-06-08

Underlag till planuppdrag, 2020-06-08 Länsstyrelsens yttrande, 2020-04-28 Undersökning, 2020-03-30

Barnchecklista, 2020-06-01 Beslutet skickas till -

____________________

MSN § 94 Dnr MSN/2019:1904-214

Järnsparven 1, Strängnäs, detaljplan, beslut om samråd