• No results found

Stallarholmen, ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och stall

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att

1. bevilja positivt förhandsbesked enligt 9 kap § 17 plan- och bygglagen, PBL, för nybyggnad av enbostadshus och stall på föreslagen plats enligt

situationsplan, inkommen 2020-03-05

2. debitera sökanden en avgift om 24 900 kronor, enligt gällande taxa.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser nybyggnad av enbostadshus och stall. Fastighetsägaren, NN, avser för byggnationen låta avstycka en fastighet på cirka 4600 kvm varav ca 1000 kvm jordbruksmark vilken avses att användas som betesmark.

Gällande rätt och beredning 9 kap. 17 § plan- och bygglagen, PBL

Om den som avser att vidta en bygglovspliktig åtgärd begär det, ska

byggnadsnämnden ge ett förhandsbesked i fråga om åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen.

9 kap. 31 § PBL

Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden 1. inte strider mot områdesbestämmelser,

2. inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3 §, och

3. uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9–

11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§ i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Lag (2014:900).

För området gäller översiktsplanen för Strängnäs kommun (ÖP 2014). Området ligger inom utpekade utredningsområden för ny bebyggelse inom/intill befintliga strukturer. Ansökan har därför prövats enligt ”Ny bebyggelse inom

utvecklingsområde för ny bebyggelse inom befintliga strukturer enligt

översiktsplanen. De generella kraven och riktlinjerna i översiktsplanen för ny bebyggelse på landsbygden ska vara uppfyllda för att förhandsbesked för ny

MSN § 91 forts.

bebyggelse av 1-2 hus ska kunna prövas och beviljas. I detta fall utgör etableringen två nya byggnader.

I förbättringsgrupp ÖP har konstaterats att ingen fördjupad utredning krävs (ÖP 2014). Detaljplanekrav föreligger inte för den planerade bebyggelsen.

Platsen ligger inte inom något riksintresseområde. Fastigheten ligger inte inom strandskyddat område.

Platsen ligger i närhet till befintlig bostadsbebyggelse och under 2018 beviljad ny bostadsbebyggelse. Stallets placering är på ett längre avstånd än 125 meter från befintligt/planerat bostadshus och avstånd mellan betesmark och bostäder är över 60 meter. Beaktande av hälsorisker mot omgivningen från verksamheten ska uppfyllas (2 kap 5 § p1 PBL). I Boverkets vägledning för planering för och invid djurhållning (2011) finns inga standardiserade skyddsavstånd preciserade, utan praxis bygger mer utifrån bedömning av faktiska förhållanden. Ansökan bedöms beakta hälsorisken på platsen.

Vid Hagstugan, skogskärr cirka 290 meter nordväst om planerad byggnation har länsstyrelsen rapporterat förekomst av större vattensalamander 2007 i en damm.

Kommunekologen har gjort bedömningen att väg 977, mellan Strängnäs och Stallarholmen, är en sådan barriär och utgör sådant hinder för arten att bebyggelse enligt ansökan inte bedöms utgöra någon konflikt med artskyddet. Platsen bedöms inte särskilt känslig från ekologisk synpunkt.

Fastigheten ligger inte i närheten av fornlämningar, men anmälningsplikten gäller enligt 2 kap. 5 och 10 §§ kulturminneslagen:

 Om fornfynd påträffas skall detta snarast anmälas till länsstyrelsen.

 Om fornlämning påträffas skall arbetet omedelbart avbrytas vad gäller fornlämningen och dess närmaste omgivning. Anmälan skall omedelbart göras till länsstyrelsen.

Remissinstanser har fått möjlighet att yttra sig över ansökan, enligt nedan.

Yttranden i sin helhet finns i ärendet och har sänts till sökanden.

Miljöenheten har meddelat att de ser inga hinder för att kunna anordna

avloppsanläggning för den tänkta byggnationen. I vanlig ordning ska en ansökan om inrättande av avloppsanordning skickas till kommunen och tillstånd ska erhållas innan anläggningen påbörjas. Miljöenheten har lämnat synpunkter gällande val av avloppsanläggning utifrån markförhållanden på platsen och skyddsavstånd vid placering av dricksvattenbrunn och avloppsanläggning samt informerat om att separat avloppsanordning krävs om stall ska ha spolplatta, handfat eller liknande anordning.

MSN § 91 forts.

Sevab hänvisar till renhållningsföreskrifter som ska följas, vilka bl.a. berör placering av sopkärl och väg för slamtömning.

Vattenfall eldistribution har meddelat att de har ingen elnätanläggning inom området för planerade nya byggnader eller inom dess direkta närområde och har därmed inget att erinra. Information har lämnats om befintlig elnätanläggning inom närområdet.

Kända sakägare som äger fastigheter/rättigheter i aktuellt område har fått möjlighet att yttra sig över ansökan. Inga synpunkter har lämnats.

Sökanden har gets möjlighet att bemöta inkomna yttranden och har inget att tillägga angående inkomna yttranden.

Platsbesök genomfördes den 29 april 2020.

Motiv till beslut

Den samlade bedömningen är att åtgärden kan tillåtas på platsen eftersom placeringen följer översiktsplanen och marken anses lämplig för ändamålet.

Eftersom förslaget följer PBL 2 kap 2, 4, 5 §§ samt 9 kap 17 § ska positivt förhandsbesked beviljas.

De generella kraven och riktlinjerna enligt översiktsplanen uppfylls.

I Strängnäs kommun ska frågor som berör barn särskilt prövas. Inga särskilda konsekvenser för barn bedöms förekomma som föranleder en fördjupad konsekvensanalys.

Villkor förenligt med den kommande bygglovsprövningen enligt 9 kap 39 § PBL

Byggnaderna ska placeras och utformas med hänsyn till den sörmländska byggnadstraditionen.

Upplysning

Detta beslut är endast ett svar på ansökan om förhandsbesked och innebär inte att bygglov beviljats. Om bygglov inte sökts inom två år är detta förhandsbesked förfallet.

Bygglov kan beviljas efter inlämnande av bygglovsansökan enligt 9 kap 31 § PBL.

Fastighetens exakta storlek ska bestämmas utifrån inlämnad tomtkarta i samråd med lantmäteriet.

MSN § 91 forts.

Byggnadernas storlek, antal våningar, placering på tomt m.m. behandlas i bygglovet.

Överklagande

Den som vill överklaga miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut skall skriva till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Skrivelsen skickas till:

Strängnäs kommun

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 645 80 Strängnäs

Överklagandet skall ha inkommit till kommunen inom tre veckor från den dag då ni tog del av beslutet. Skrivelsen skall ange det beslut som överklagas och den ändring i beslutet som ni begär. Ni skall också ange varför beslutet är oriktigt och de bevis som ni vill åberopa till stöd för er talan.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-06-05

Översiktskarta, upprättad 2020-04-29 Situationsplan, inkommen 2020-03-05 Fotografier, upprättade 2020-04-29 Delgivning

Sökande och fastighetsägare NN Underrättelse

Underrättelse till övriga sakägare utan invändningar - Alsängen 2:1, Gesta 6:13, Hagen 1:1, Herresta 2:1, Sandåsa 1:11, 2:1, 2:5, 2:7, Strängnäs-Låsta 1:10, 1:11, Strängnäs-Åby 5:1, Sältan 1:1, Toresunds-Mälby 3:1, Vånga 1:2, 2:3 - 2:9, Ösby 1:10 och Strängnäs Gesta GA:1

Kungörelse

Kungörs i Post - och inrikes tidningar enligt PBL 9 kap. 41 §.

____________________

MSN § 92 Dnr MSN/2020:110-2311

Magröhorn 1:5, Tosterön, ansökan om förhandsbesked för