• No results found

bestämmelser om hushållning med mark och vattenområden

9. Fortsatt arbete

När vägplanen är fastställd och har vunnit laga kraft kan bygghandlingar tas fram och byggskedet startas. Som ett första steg i byggskedet tas ett förfrågningsunderlag för upphandling av entreprenör fram. Därefter kan byggnationen påbörjas.

9.1. Tillstånd och dispenser som erfordras för genomförandet

Dispenser, lov, tillstånd och anmälan kommer att bli nödvändiga vid byggande av vägen, de separata prövningar som krävs framgår nedan. Krav och villkor från tillstånd och dispenser kommer att hanteras i det fortsatta arbetet.

Följande avsnitt sammanfattar de tillstånd och dispenser som redovisas i MKB:n.

I vägplanen framgår undantag från förbud enligt miljöbalken, se kapitel 4.4 ovan. Skyldighet att göra anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken avseende åtgärder som väsentligt kan ändra naturmiljön föreligger inte för de verksamheter och åtgärder som behövs för att bygga vägen och som fastställs och ingår i vägområde eller område för tillfällig nyttjanderätt.

Verksamheter eller åtgärder inom generellt biotopskyddsområde enligt 7 kap. 11 § miljöbalken respektive strandskyddsområde enligt 7 kap. 15 § miljöbalken är också undantagna från förbud enligt miljöbalken.

Tillstånds- och anmälningspliktiga vattenverksamheter

I samband med byggnation och drift av aktuell vägsträcka kommer det genomföras flera åtgärder som är eller kan vara vattenverksamhet.

Bortledning av grundvatten sker eller kan ske på totalt tolv platser på aktuell sträcka mellan Fjälkinge och Gualöv. Enligt miljöbalken är bortledande av grundvatten en tillståndspliktig vattenverksamhet (11 kap. 3 § sjätte punkten miljöbalken). Men tillstånd behövs inte (undantag), om det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas genom vattenverksamhetens inverkan på vattenförhållandena (undantagsregeln i 11 kap. 12 § miljöbalken). Det är verksamhetsutövaren som väljer att söka tillstånd alternativt hänvisa till undantagsregeln. Om verksamhetsutövaren fattar beslut att söka tillstånd för

grundvattenbortledning kommer tillståndsansökan lämnas till Mark- och Miljödomstolen. I tillståndsärendet utreds då påverkan på allmänna och enskilda intressen i en separat teknisk beskrivning och miljökonsekvensbeskrivning.

Utöver ovanstående vattenverksamheter kommer projektet att omfatta förlängning eller ersättning av ett antal trummor för vilka separata anmälningar om vattenverksamheter kommer att upprättas.

Vägprojekt kan generellt även omfatta markavvattning. Inom Skåne råder generellt förbud mot markavvattning. Med markavvattning avses åtgärder som utförs för att avvattna mark om åtgärderna syftar till att varaktigt öka en fastighets lämplighet för något visst ändamål. I arbete med avvattning för vägen har en genomgång av befintliga dikningsföretag gjorts och omprövning av förrättningshandlingar för dessa bedöms inte nödvändig. Därför krävs inte några anmälningar eller tillstånd för markavvattning.

Under projektet har det även diskuterats om den infiltration av vatten som sker i

dagvattenmagasinen är tillståndspliktig. Verksamheten är dock inte vattenverksamhet (11 kap. 3 § tredje punkten miljöbalken) eftersom syftet med infiltrationen enbart är att avbörda vatten (och inte att öka grundvattenmängden). Därför krävs inte några anmälningar eller tillstånd för tillförsel av vatten.

Dispens från biotopskydd

För objekt som utgör biotopskydd (alléer, stenmurar eller åkerholmar) inom vägområdet meddelas undantag från biotopskyddsbestämmelserna i samband med att vägplanen fastställs och vinner laga kraft enligt 7 kap. 11a § i Miljöbalken. I beslutet kan villkor som behövs för att skydda dessa biotoper samt krav på kompensationsåtgärder komma att ställas.

För biotopskyddsobjekt som ligger utanför vägområdet för vägplanen och som kommer att påverkas av till exempel enskilda vägar söks separat dispens hos länsstyrelsen. Det är aktuellt för en allé som påverkas av ny enskild väg till Stärkan.

Tillstånd för anspråkstagande av fornlämning

Enligt 2 kap. 6 § kulturmiljölagen är det förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fast fornlämning. Den som vill utföra sådana åtgärder skall ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen (2 kap. kulturmiljölagen).

Arkeologisk förundersökning är nästa steg i den arkeologiska processen. Omfattningen av förundersökningen beror av de intrång som ny väganläggning gör. Bedömningen är att intrång i elva objekt behöver utredas vidare genom arkeologisk förundersökning. Beslut tas av Länsstyrelsen i Skåne län.

Bygglov för bullerskydd

Bygglov och marklov söks hos berörda kommuner, Kristianstad och Bromölla, för uppförande av bullerskyddsskärmar och bullerskyddsvallar.

Övriga dispenser

Avsteg från krav enligt VGU

Avsteg från VGU har gjorts för minsta resulterande lutning 0,5 % på E22 i sektion 5/230, 7/050, 7/720 och 8/670. Avsteget motiveras med att befintlig väg ska kunna används.

Trafikverket har genom beslut med ärendenummer TRV 2018/46733 godkänt avsteget angående resulterande lutning.

9.2. Uppföljning och kontroller under byggskedet

Vid upphandlingen av entreprenadarbeten tillämpas miljökrav enligt Generella miljökrav vid entreprenadupphandling (TDOK 2012:93). Entreprenörens miljöplan ska minst omfatta:

• Riskberedskap vid oförutsedda utsläpp till luft, mark eller vatten till exempel med absorptionsmedel, uppsamlingsplats och oljelänsar.

• Naturvårdsverkets allmänna råd NFS 2004:15 om buller från byggplatser ska följas. Information till allmänheten och berörda innan buller eller

vibrationsstörande arbeten påbörjas.

• Skador och skaderisker på mark, vatten (inklusive grumling) och växter skall förebyggas.

• Upptagna jordmassor skall i första hand användas inom vägområdet.

• Massor och snö skall hanteras på ett sådant sätt att spridning av eventuell förorening förbyggs.

• Lagring, uppläggning och hantering skall ske på sådant sätt att spill och läckage fångas upp och ej orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller för miljön. Detta gäller alla kemiska produkter och allt material som hanteras i uppdraget, såväl insatsvaror som avfall.

• Tvättning, rengöring, tankning, reparationer och service av fordon och arbetsmaskiner som sker inom ramen för uppdraget skall utföras på härför iordningställd eller avsedd plats.

• Uppställning av fordon och arbetsmaskiner på hjul skall vara anordnad så att eventuellt läckage kan samlas upp och förhindras nå omgivande mark och grundvatten innan åtgärder med anledning av läckaget hinner vidtas.

• Vid påträffande av fornlämning ska arbeten avbrytas samt länsstyrelsen och beställaren informeras för beslut om lämplig åtgärd.

• För att säkra effektiviteten hos de skyddsåtgärder som beslutats måste MKB-innehållet föras vidare i det fortsatta arbetet. För att styra genomförande och uppföljning upprättas ett särskilt program för miljösäkring inför byggskedet.

Kontrollprogram

För att följa upp grundvattenförhållandena i området rekommenderas att mätning av grundvattennivå och grundvattenkvalitet i utvalda brunnar och grundvattenrör utförs längs hela sträckan. Utöver det bör mer omfattade kontroll göras vid grundvattensänkningar.