• No results found

Motorvägsutbyggnadens påverkan på samhälle och omgivning bedöms utifrån dess påverkan på projektmålen, de transportpolitiska målen och miljökvalitetsmålen.

6.1. Projektmål

Motorvägsutbyggnaden bidrar till att uppfylla projektmålen enligt Tabell 20 nedan.

Tabell 20 Måluppfyllelse, projektmålen för E22 Fjälkinge – Gualöv.

Projektmål Måluppfyllelse

Väg och trafik

Nationell stamväg med hög vägstandard.

Den nya vägsträckans utformning följer VGU:s riktlinjer för nationell stamväg med hög vägstandard.

Hög trafiksäkerhet för samtliga trafikantgrupper.

En ombyggnation av E22 medför en förbättrad trafiksäkerhet med minskat antal korsningar och anslutningar. På grund av slopade

anslutningsmöjligheter till E22 kommer dock det lokala vägnätet att få förändrade trafikflöden som i vissa fall kommer att medföra en försämring av trafiksäkerheten lokalt. Ett exempel på detta är den ökade trafiken i Nymö samt i Bäckaskog där ytterligare hastighetsdämpning, förutom en tätortsport, eller andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder kan komma att behöva införas.

Med omlokalisering av kollektivtrafiken från E22 till det lokala vägnätet kommer trafiksäkerheten öka med nya anslutande gång- och cykelvägar.

Likaså trafikerar busslinjen en mindre trafikerad väg vilket minskar risken för påkörning på de ställen där resenärer behöver korsa vägar i plan.

Sammantaget kommer trafiksäkerheten att öka i och med projektet.

Ökad framkomlighet och tillgänglighet.

Åtgärden undanröjer trängselproblem för arbetspendlare, långväga transporter och lokal trafik då den lokala trafiken separeras från den regionala, därmed förbättras även framkomligheten för den lokala trafiken på ett lokalt vägnät. Tillgängligheten försämras för skogs- och

jordbruksmaskiner då färre anslutningar mellan norra och södra sidan av E22 medför att det blir svårare att nå sina målpunkter på ömse sidor av vägen. Den nya utformningen medför förbättrad tillgänglighet för de oskyddade trafikanterna med en separerad gång- och cykelväg genom Bäckaskog samt med ny anslutning till hållplatsläge Knutehusvägen. Genom omdragningen av busslinjen till det lokala vägnätet förbättras även tillgängligheten till ett antal hållplatslägen.

Lösta kapacitetsproblem. Idag är trafikflödena på E22så höga att det är problem att riskfritt ta sig ut på vägen från det lokala trafiknätet, speciellt under rusningstrafik.

Ombyggnad till motorväg minskar kapacitetsproblemen på sträckan. Då långsamtgående fordon, såsom kollektivtrafiken, lyfts över på det lokala vägnätet ökar också framkomligheten på E22. Vad gäller övrigt vägnät kan en ökad trafik på bland annat väg 1667 (Nymövägen) innebära en begränsad kapacitet för sträckan. En förbättrad kapacitet på den sträckan förordas dock inte då trafiken snarare bör ledas om på annat vis.

Projektmål Måluppfyllelse Gent och säkert gång-,

cykel-och lokalvägnät som uppfyller det lokala behovet.

Gång- och cykelvägen mellan Östra Fjälkinge och Bäckaskog, som är en del av den nationella turistcykelleden ”Sydostleden”, kommer med det nya läget att få en mer gen sträckning i kombination med fortsatt gång- och cykelväg genom en tätortsport från Bäckaskog och vidare österut mot Gualöv. Standarden sänks lokalt genom Bäckaskog där cyklister och fotgängare hänvisas till blandtrafik. Dock är bedömningen att i kombination med en gång- och cykelbro mot Nymövägen över E22 samt en bred vägren på lokalvägen förbi EKO innebär det förbättrad trafiksäkerhet och tillgänglighet för de oskyddade trafikanterna.

Lönsam investering. Projektet är en lönsam investering med hänsyn till i huvudsak restids- och trafiksäkerhetsvinster.

Miljö

De lokala förutsättningarna för jordbruket ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt.

Då vägen breddas i befintlig sträckning kan jordbruk fortgå som idag med ekonomisk lönsamhet.

Påverkan på grundvatten ska minimeras.

Anordning för att fördröja föroreningar vid eventuell olycka, längs den mest känsliga delen av sträckan, föreslås. Eventuell påverkan på grundvatten vid olycka minskar därmed.

Bortledning av grundvatten kan lokalt förekomma i samband med byggnation av broar och djupa pumpstationer. Åtgärder föreslås i vägplanen för att minimera risken att skador uppstår på allmänna och enskilda intressen.

Natur- och kulturmiljövärden vid Snedstigen, Trollasten och Trolle-Ljungby ska bibehållas.

Natur- och kulturvärden vid samtliga lokaler bibehålls.

Barriäreffekten för vilt ska minskas.

Faunastängsel sätts upp längs hela sträckan vilket ökar barriäreffekten. För att minska barriäreffekten förses E22 med två planskilda faunapassager som är anpassade för viltet. Det blir säkrare för viltet att passera E22 efter utbyggnaden.

Bullerpåverkan ska med rimliga åtgärder minimeras så att en god bebyggd miljö uppnås.

Färre fastigheter påverkas av bullernivåer som överskrider riktvärden efter utbyggnaden.

Gestaltning

Landskapskaraktären får inte gå förlorad.

Landskapets karaktär kommer att bibehållas i och med att trafikplatsen ligger inne i ett skogsområde och E22 ligger lågt i det öppna landskapet.

Vägen och dess lokalvägar ska påverka landskapets synliga struktur så lite som möjligt.

I och med att E22 ligger i eller nära befintlig sträckning och lokalvägar anpassats till befintliga strukturer är påverkan liten.

Jordbruksmarken ska hållas öppen.

Då E22 breddas i befintlig sträckning kan jordbruk fortgå som idag, med ekonomisk lönsamhet, och landskapet kan hållas öppet.

God trafikantupplevelse ska uppnås.

Vägarna anpassas till det omgivande landskapet och utblickar bibehålls vilket bidrar till en god trafikantupplevelse.

6.2. Transportpolitiska mål

Motorvägsutbyggnaden bidrar till att uppfylla de transportpolitiska målen enligt Tabell 21 nedan.

Tabell 21 Måluppfyllelse, de transportpolitiska målen.

Transportpolitiskt mål Måluppfyllelse

Funktionsmålet Ny väg medverkar till ökad tillgänglighet för resor och transporter och bidrar till utveckling såväl lokalt som regionalt.

Hänsynsmålet Ny väg som utformats med högre standard bidrar till ökad trafiksäkerhet.

6.3. Miljökvalitetsmål

Motorvägsutbyggnaden bidrar till att uppfylla miljökvalitetsmålen enligt Tabell 22 nedan.

Tabell 22 Måluppfyllelse, miljökvalitetsmålen.

Miljökvalitetsmål Måluppfyllelse

Begränsad klimatpåverkan Målet är att halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig.

Vägförslaget innebär ingen större trafikökning i förhållande till nollalternativet, men innebär en bättre standard på vägen med ökade trafikmängder och högre hastighet vilket ger ökade utsläpp av växthusgaser som följd. Projektet medför att målet motverkas.

Frisk luft Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Bara naturlig försurning Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Giftfri miljö Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Skyddande ozonskikt Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Säker strålmiljö Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Ingen övergödning Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Levande sjöar och vattendrag Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Grundvatten av god kvalitet Målet är att grundvattnet ska ge en säker och hållbar

dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Projektet medför att föroreningar från vägen som sköljs med vägdagvatten kommer att hanteras och minska risken för påverkan på grundvatten. Vägförslaget medför att situationen blir bättre än den är idag och målet främjas.

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Myllrande våtmarker Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

Miljökvalitetsmål Måluppfyllelse

Levande skogar Målet är att skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.

Skogsmark kommer tas i anspråk för breddning av vägen och anläggning av lokalvägar och planskilda passager. Vägförslaget medför att målet motverkas.

Ett rikt odlingslandskap Målet är att odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedels-produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.

Vägplanen medför att jordbruksmark tas i anspråk, även generellt skyddade biotoper i jordbrukslandskapet. Projektet medför att målet motverkas.

Storslagen fjällmiljö Målet är inte relevant för det aktuella projektet.

God bebyggd miljö Målet är att städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.

Projektet medför en ökad belastning av buller för boende längs sträckan. Åtgärder har dock vidtagits för att nivåerna ska hålla sig under satta riktlinjer vilket medför att bullersituationen kommer att bli bättre för de flesta fastigheter. Vägen blir säkrare med lägre risk för olyckor med farligt gods samt säkra passager för boende och lokaltrafik. Detta medför att målet både motverkas och främjas.

Ett rikt växt- och djurliv Målet är att den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur-och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd.

Målet motverkas då biotoper och naturvärden tas i anspråk.

7. Överensstämmelse med miljöbalkens allmänna