• No results found

5 Metod

7.9 Fortsatt forskning

Under det pågående arbetet med studien uppkom ett flertal alternativ till den väg som jag valde att följa. Min förhoppning är därför att jag i en kommande undersökning skall kunna få möjlighet att vidareutveckla det ytterst grundläggande arbete som har påbörjats här. Jag anser att det behövs en fördjupad undersökning som belyser den roll som omsorgen spelar i elever- nas vardag. Ett flertal begrepp har aktualiserats under arbetets gång, bland annat begreppen identitet och utanförskap. Genom att belysa relationen mellan identitet och omsorg, tror jag att en bredare bild av elevernas uppfattningar i den lilla gruppen kan framträda. En longitudinell studie öppnar också upp helt nya möjligheter eftersom vi då kan iaktta eventuella förändringar i uppfattningarna.

Relationen mellan pedagog och elev kan utformas på ett antal olika sätt och utgå från en omsorgsbaserad grund. Enligt min mening kan inte pedagogik och omsorg skiljas åt i skolan eftersom elevens välbefinnande är en stor del av viljan till lärande. Med min nyvunna erfaren- het av intervjuteknik anser jag att ett bättre användande av intervjuer, kan erbjuda ytterligare möjligheter till fördjupning på en kvalitativ resultatnivå. Ännu en utvidgning av studien skulle kunna vara att inkludera vårdnadshavarnas uppfattning. Vad anser den lilla gruppens pedago- ger och vad anser den ordinarie undervisningens pedagoger? Det vore även intressant att bredda undersökningsgruppen från att bara gälla den lilla gruppen, till att inbegripa ett större antal elever i den ordinarie undervisningen. Som sagts i metoddiskussionen hade jag önskat kunna tillföra ett genusperspektiv, men jag tror att även ett etnicitetsperspektiv på undersök- ningen skulle tillföra en ny och givande dimension. Om undersökningen skall kunna utökas till att inbegripa ett större antal elever och pedagoger blir det också nödvändigt att använda sig av andra metoder än enbart intervjuer. Genom att komplettera med enkäter anser jag att un-

dersökningen hade kunnat få både den bredd och det djup som skapar en god tillförlitlighet. Avslutningsvis anser jag att framtida ansatser bör fokuseras omkring förhållandet mellan pedagog och elev, för att vi därigenom skall kunna lägga grunden till en förståelse som skapar utrymme för ett långsiktigt lärande.

Litteraturförteckning

Brodin, Jane & Lindstrand, Peg. (2004). Perspektiv på en skola för alla. Lund: Studentlittera- tur.

Gannerud, Eva. (2003). Lärararbetets relationella praktiker. Ett genusperspektiv på lärares

arbete. Göteborg: Göteborgs Universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik.

Groth, Dennis. (2007). Uppfattningar om specialpedagogiska insatser – aspekter ur elevers

och speciallärares perspektiv. Luleå: Luleå Tekniska Universitet, Institutionen för utbild-

ningsvetenskap.

Gullveig, Bente & Öyen, Örjar. (1998). Etik och praktik i forskarens vardag. Lund: Student- litteratur.

Hargreaves, Andy. (1998). Läraren i det postmoderna samhället. Lund: Studentlitteratur.

Holm, Ulla M. (1993). Modrande och praxis. En feministfilosofisk undersökning. Göteborg: Daidalos AB.

Kvale, Steinar. (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Lagmyr, Anette. (2004). Den lilla gruppen – en arbetsform för elever med behov av extra

stöd. Examensarbete, Linköpings universitet.

Larspers, Maria. (2007). Inkluderad i skolan eller exkluderad i klassen. En kvalitativ studie av

gymnasielevers erfarenheter av att få stöd i en specialpedagogisk studioverksamhet. Exa-

mensarbete, Malmö högskola.

Noddings, Nel. (1984). Caring. A feminine approach to ethics & moral education. Los Ange- les: University of California Press.

Noddings, Nel. (2002). Educating moral people. A caring alternative to character education. New York: Teachers College Press.

Noddings, Nel. (2007). Philosophy of education. Boulder: Westview Press.

Norrman, Susanne & Rosén, Elisabeth. (2005). Den goda viljan. Lärarrelationens betydelse

för elevers lärande. Examensarbete, Malmö Lärarhögskola.

Rosberg, Helle. (2006). Bemötandets pussel. En studie i bemötande mellan lärare och elev. Examensarbete, Malmö högskola.

Rossman, Gretchen B. & Rallis, Sharon F. (2003). Learning in the field. An introduction to

qualitative research. Thousand Oaks: Sage Publications.

Spengler, Oswald. (1996). Västerlandets undergång. Världshistoriska perspektiv. Stockholm: Atlantis.

Stukát, Staffan. (2005). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap. Lund: Student- litteratur.

Tong, Rosemarie. (1993). Feminine and Feminist Ethics. Belmont California: Wadsworth Publishing Company.

Tornberg, Gunbritt. (2006). Bara man ser till barnens bästa. En studie av lärares yrkesetiska

överväganden i en skola för alla. Karlstad: Karlstads Universitet, Estetisk-filosofiska fakulte-

Bilaga 1

Hej!

Jag heter Fredrik Höglund och studerar till specialpedagog på Malmö Lärarhögskola. Som ett sista led i utbildningen skriver jag på ett examensarbete som handlar om en eventuell relation mellan omsorg och undervisning. Uppsatsen syftar till att ge en bild av elevens syn på om- sorg. Därför behöver jag komma i kontakt med lärare och elever från A-skolan med erfarenhet av undervisning i liten grupp. I samtal med dem hoppas jag få höra deras tankar och åsikter om ämnet i fråga. Förslagsvis träffas vi för enskilda intervjuer som kommer att ta ca 40 minu- ter i anspråk. Tid och plats avtalas gemensamt. Uppgifter som framkommer förvaras naturligtvis så ingen obehörig kan ta del av det, och total anonymitet i resultatredovisningen garanteras. Efter arbetets färdigställande lämnas en kopia till berörda. Vid intresse för att delta i studien kontakta:

lsp05097@stud.mah.se

Med vänlig hälsning

Bilaga 2

Hej!

Jag heter Fredrik Höglund och läser till specialpedagog vid Malmö Lärarhögskola. Under våren kommer jag att skriva examensarbete som ska behandla elevers uppfattning av omsorg och belysa deras bild av den lilla undervisningsgruppen. Jag skulle därför vilja intervjua era barn på deras skola under skoldagen. Intervjuerna kommer att ta omkring tjugo till trettio minuter och spelas in. De skrivs ut, sammanställs och bildar underlag för min analys. Banden och utskrifterna kommer att förstöras efter uppsatsens färdigställande. Jag kommer inte att använda barnens riktiga namn eller nämna skolans namn i uppsatsen. Direkta citat kan kom- ma att användas i det färdiga arbetet. För att eleverna ska vara säkra på att jag har uppfattat dem rätt får de möjlighet att godkänna sammanfattningen.

Elevernas medverkan i studien är frivillig. För att försäkra mig om att ni har fått ta del av informationen och vill delta i studien ber jag er att underteckna detta dokument och lämna till XXX senast 080215. Om ni har några frågor är ni välkomna att kontakta mig på:

lsp05097@stud.mah.se

Jag är mycket tacksam för er medverkan!

Med vänlig hälsning

Fredrik Höglund

Vill delta i studien

Vårdnadshavares underskrift

Related documents