• No results found

6. Slutsats och diskussion

6.4 Fortsatt forskning

Vår undersökning kan leda till fler liknande spår. Exempelvis kan det vara så att en nyanländ elev behöver särskilt stöd, hur jobbar man då? Med det menar vi, om eleven både har språksvårigheter och även andra inlärningssvårigheter. De två skolor vi besökt är båda mångkulturella skolor där SVA-arbetet genomsyrar hela undervisningen trots att alla elever inte är SVA-elever, och då undrar vi, hur ser arbetet med nyanlända ut på en homogen skola? Exempelvis, om du har 20 elever som har svenska som förstaspråk och endast en elev som har svenska som sitt andraspråk. Hur påverkas den nyanlända

elevens språkutveckling beroende på skolans ekonomi? Är det så att eleven drabbas hårt om skolan inte har ekonomi för att tillsätta resurser som eleven kan behöva? Vi anser också att man kan undersöka och utföra samma studie som vi men att man har tillgång till fler lärare, elever och skolor för att berika sitt resultat.

45

Litteraturförteckning

Alvehus, Johan (2013). Skriva uppsats med kvalitativ metod: en handbok. 1:a upplagan red. Stockholm: Liber.

Axelsson, Monica (2015). Nyanländas möte med skolans ämne i ett språkdidaktiskt perspektiv. I: Bunar, Nihad (2015) (red.). Nyanlända och lärande - mottagande och

inkludering. Stockholm: Författarna och Natur & Kultur, s. 81 - 138.

Axelsson, Monica. & Juvonen, Päivi (2016). Nyanlända barn och ungdomar i de

nordiska länderna. Nordand - Nordisk Tidsskrift för andraspråksforskning, 2 November, s. 5-12.

Bross, Helena (2017). Boken om att börja skolan. 1:a upplagan red. Stockholm: Bonnier Carlsen.

Bryman, Alan (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. 2:a upplagan red. Malmö: Liber.

Bunar, Nihad (2015). Nyanlända och lärande - Att tas emot som nyanländ i svensk

skola. 1:a upplagan red. Stockholm: Natur & Kultur.

Gibbons, Pauline (2018a). Lyft språket lyft tänkandet. 3:a upplagan red. Stockholm: Hallgren & Fallgren.

Gibbons, Pauline (2018b). Stärk språket stärk lärandet. 5:e upplagan red. Lund: Studentlitteratur AB.

Jakobsson, Anders., Karlsson, Annika. & Larsson Nygård, Pia (2016). Flerspråkighet som en resurs i NO- klassrummet. Pedagogisk Forskning i Sverige, 1-2, 21.

Kaya, Anna (2014). Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända. Instutionen för språkdidaktik. Stockholm: Stockholms Universitet.

46 Kultti, Anne (2012). Flerspråkiga barn i förskolan: Villkor för deltagande och lärande. licentiatavhandling. Göteborg: Göteborgs Universitet.

Lahdenperä, Pirjo & Sandevärn, Pia (2016). Interkulturell pedagogik i praktisk handling - utmaningar och möjligheter. I P. Lahdenperä & E. Sundgren (red.), Skolans möte med

nyanlända (s. 182–204). Stockholm: Liber.

Ljunggren, Åsa (2013). Erbjudanden till kommunikation i en flerspråkig förskola. Malmö: Service Point Holmbergs.

Pappamihiel, Eleni. & Lynn, Allen (2014). How can monolingual teachers take advantage of learners' native language in class?. Childhood Education, 90, 291 - 297.

Petrén, Marianne (2013). Briljant Svenska - Alfabetsbok. 1.4 upplaga red. Malmö: Gleerups.

Reath,Warren, Anne. (2017) Developing Multilingual Literacies in Sweden and Australia:

Opportunities and Challenges in Mother Tongue Instruction and Multilingual Study Guidance in Sweden and Community Language eduvation in Australia. Diss. Stockholm:

Stockholms Universitet

Skolinspektionen (2014). Utbildningen för nyanlända elever, u.o.: Skolinspektionen.

Skollagen (SFS 2010:800). Stockholm: Utbildningsdepartement

Skolverket (2016). Skolverket - Utbildning för nyanlända elever. [Online] Available at:

https://www.skolverket.se/sitevision/proxy/publikationer/svid12_5dfee44715d35a5cdfa289 9/55935574/wtpub/ws/skolbok/wpubext/trycksak/Blob/pdf3576.pdf?k=3576

[Använd 14 02 2019].

Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet:

47 Skolverket, 2019a. Skolverket - Att göra extra anpassningar av undervisningen och ge

särskilt stöd. [Online]

Available at: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod- i-arbetet/extra-anpassningar-och-sarskilt-stod

[Använd 14 02 2019].

Skolverket (2019b). Skolverket - Nyanländas rätt till utbildning. [Online]

Available at: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/nyanlandas- ratt-till-utbildning

[Använd 14 02 2019].

Skolverket (2019c). Skolverket - Organisera mottagande och utbildning av nyanlända

elever. [Online]

Available at: https://www.skolverket.se/skolutveckling/leda-och-organisera-

skolan/organisera-nyanlanda-elevers-skolgang/organisera-mottagande-och-utbildning-av- nyanlanda-elever

[Använd 21 02 2019].

Skolverket (2019d). Skolverket - Organisera undervisning av nyanlända elever. [Online] Available at:

https://www.skolverket.se/skolutveckling/leda-och-organisera-skolan/organisera- nyanlanda-elevers-skolgang/organisera-undervisning-av-nyanlanda-elever [Använd 13 03 2019].

Thomas, Wayne. P. & Collier, Virginia. P (1997). School effectiveness for language

minority students /Wayne P. Thomas and Virginia Collier. Washington, D.C.: National

Clearinghouse for Bilingual Education.

Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetiska principer, Stockholm: Vetenskapsrådet.

Wedin, Åsa (2009). Monologen som resurs för språkutveckling i klassrummet i förskola och skola. ASLAs skriftserie, 22, 57-69.

48 Wedin, Åsa (2011). Klassrumsinteraktion i de tidiga skolåren: flerspråkiga elever i skolans språkliga vardag. Nordic Studies in Education, pp. 210-225.

49

Bilagor

Bilaga 1: Intervjufrågor

Frågor till lärarna

1. Vilken årskurs är du lärare för? Hur länge har du arbetat som lärare? Är du den enda läraren i klassrummet? Vilka språk kan eleverna i din klass? Har de olika nivåer i svenska?

2. Hur många elever har du som är nyanlända? 3. Hur länge har de gått i din klass?

4. Hur anpassar du undervisningen för dem nyanlända eleverna?

5. Behöver någon av dem extra anpassningar? Vilka typer av extra anpassningar i så fall?

6. Uppmuntrar du eleverna att använda sitt modersmål när de behöver hjälp med svenska? Om ja, på vilket sätt använder de det?

7. Har du använt dig av tolk när du har varit i behov av det? Andra elever som översätter? 8. Hur känner du att du kan förbättra arbetet med dem nyanlända eleverna?

Frågor till eleverna

1. Hur länge har du bott i Sverige? 2. I vilket land gick du i skolan tidigare?

3. Ser du några skillnader eller likheter mellan skolan i landet du först börja skolan i och skolan här i Sverige?

4. Är det svenska språket lätt eller svårt att lära sig?

5. På vilket sätt lär du dig det svenska språket i skolan? Vad tar du hjälp av? 6. Hur hjälper läraren dig med att lära dig det svenska språket?

7. Får du hjälp av dina klasskamrater?

8. Märker du skillnad på hur det var första dagen du kom hit till idag? 9. Vilket stöd har hjälpt dig mest i att lära dig det svenska språket?

50

Bilaga 2: Informationsbrev

Hej!

Vi heter Ajdina Dedic och Selvie Semovski och vi studerar på Malmö Universitet till grundskolelärare F-3. Vi går nu vår sista termin och skriver tillsammans vårt

examensarbete. Syftet med vårt examensarbete är att undersöka hur lärare arbetar med nyanlända elever och vi har valt att använda oss av en intervjumetod. Vi är därför

intresserade av att intervjua en lärare som har minst en nyanländ elev i sitt klassrum samt att föra en kortare intervju med eleven också. Vi vill redan nu meddela att vi inte är intresserade av någons identitet utan endast arbetet med de nyanlända, samt att intervjun när som helst kan avbrytas. Vi kommer att behöva samtycke av de vårdnadshavare till eleverna vi kommer att intervjua.

Vi hoppas att något intresse har väckts och att ni vill hjälpa oss med vårt examensarbete. Om ni har några frågor kan ni gärna maila oss.

Ajdina Dedic

51

Bilaga 3: Samtyckesblankett

LÄRANDE OCH SAMHÄLLE INSTITUTION

05/02-19

Samtycke till elevers medverkan i studentprojekt

Ajdina Dedic och Selvie Semovski heter vi och vi är grundlärarstudenter på Malmös Universitet. Vi studerar just nu vår sista termin och skriver vårt examensarbete. Vårt examensarbete handlar om extra anpassningar för nyanlända elever och vi har inhämtat skolans godkännande till att genomföra studien. Det vi behöver i vår materialinsamling är just att se de extra anpassningar som görs för de elever som inte är starka i det svenska språket än, i klassrummet, i korridorerna samt i matsalen. Vi vill alltså följa

klassen under en hel skoldag.

Vi kommer att använda oss av ljudinspelningar och anteckningar som endast vi och vår handledare kommer att ha tillgång till. Någon gång under dagen vill vi gärna också prata med några elever i grupp om vad de använder sig av i klassrummet när de inte riktigt förstår språket, alltså om de hjälpmedel de har. Vi kommer inte att använda elevernas personliga uppgifter eller foton.

• Medverkan baseras på samtycke och detta samtycke kan när som helst återkallas. Varje deltagare har alltså rätt att avbryta sin medverkan när som helst, utan några negativa konsekvenser.

• De deltagande eleverna kommer att tillfrågas inför materialinsamlingen och har möjlighet att avböja medverkan i studien.

• Deltagarna kommer att avidentifieras i det färdiga arbetet.

• Materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och kommer att förstöras när denna är

52 Malmö universitet är personuppgiftsansvarig för behandlingen. Samtycket som lämnas i samband med denna blankett kan när som helst återkallas och uppgifterna kommer då inte längre att behandlas utan annan rättslig grund. Du kan ta del av det som har samlats in genom att kontakta Ajdina Dedic (0736566549) och har du frågor eller synpunkter som rör behandlingen av personuppgifter kan dessa ställas till universitetets dataskyddsombud (dataskyddsombud@mau.se). Klagomål som inte kan lösas tillsammans med universitetet kan lämnas till Datainspektionen.

……… Studentens underskrift och namnförtydligande

Kontaktuppgifter till student:

Ajdina Dedic 0736566549 eller Selvie Semovski ajdinadedic@hotmail.com

selvie.nexhipi@gmail.com

Ansvarig handledare på Malmö universitet: Manuela Lupsa

Kursansvarig på Malmö universitet: Fredrik Hansson

Kontaktuppgifter Malmö universitet: www.mah.se

040-665 70 00

53

Information om Malmö universitets behandling av personuppgifter

Personuppgiftsansvarig Malmö universitet

Dataskyddsombud dataskyddsombud@mau.se

Typ av personuppgifter Namn, anteckning av lärandesituation, bild och/eller filmklipp samt ditt samtycke till att Malmö universitet behandlar dessa personuppgifter.

Ändamål med behandlingen För att möjliggöra undervisnings- och examinationssituationer i förskolemiljö för studenter vid Malmö universitets förskollärarutbildning.

Rättslig grund för behandling Ditt samtycke.

Mottagare Personuppgifterna kommer endast användas i utbildningssyfte inom ramen för Förskolärarprogrammet vid Malmö universitet och kommer inte att spridas vidare till någon annan mottagare. Lagringstid Malmö universitet kommer spara dina personuppgifter så länge

de behövs för ovan angivet ändamål eller till dess att du återkallar ditt samtycke. Efter genomförd kurs/program kommer personuppgifterna att raderas. Malmö universitet kan dock i vissa fall bli skyldiga att arkivera och spara personuppgifter enligt Arkivlagen och Riksarkivets föreskrifter.

Dina rättigheter Du har rätt att kontakta Malmö universitet för att 1) få information om vilka uppgifter Malmö universitet har om dig och 2) begära rättelse av dina uppgifter. Vidare, och under de förutsättningar som närmare anges i dataskyddslagstiftningen, har du rätt att 3) begära radering av dina uppgifter, 4) begära en överföring av dina uppgifter (dataportabilitet), eller 5) begära att Malmö universitet begränsar behandlingen av dina uppgifter. När Malmö universitet behandlar personuppgifter med stöd av ditt samtycke, har du rätt att när som helst återkalla ditt samtycke genom skriftligt meddelande till Malmö universitet. Du har rätt att inge klagomål om Malmö universitets behandling av dina personuppgifter genom att kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm.

54

Samtycke

Härmed samtyckes till att nedanstående elev får medverka i ovan beskrivna studentprojekt, samt att vi som vårdnadshavare har tagit del av informationen om Malmö universitets behandling av personuppgifter.

Elevens namn: ……….

Skola: ……….

Dagens datum: ………

………. ……….

Namn, vårdnadshavare 1 Namn, vårdnadshavare 2

Related documents