• No results found

Některé významné úpravy fotbalových pravidel

In document oly sporto vních na (Page 72-75)

Od roku 1871 se začal pravidelně hrát Anglický pohár (English Cup), nejstarší pohárová soutěž. V roce 1872 se v Glasgow v prvním mezistátním utkání proti sobě postavila družstva Anglie a Skotska. Postupem času vznikaly další národní fotbalové organizace. V roce 1873 byla založena Skotská fotbalová asociace, o 2 roky později Waleská fotbalová asociace a v roce 1880 vzniká i Skotská fotbalová asociace.

Společně pak v roce 1882 zakládají „International Board“, tzv. mezinárodní výbor, který měl na starosti formulaci, výklad a vydávání pravidel. V roce 1885 byl do fotbalu zaveden profesionalismus a o čtyři roky později došlo k zahájení první mistrovské fotbalové soutěže s názvem Anglická liga (Táborský 2004, s. 105).

Z Anglie se fotbal, na rozdíl od ragby, začal šířit nejdříve do Evropy a pak i do celého světa a počtem aktivním hráčů se tak brzy stal světovým nejrozšířenějším sportem. V roce 1889 vznikl první fotbalový svaz mimo oblast Britských ostrovů – Dánská fotbalová unie.

Přestože byl fotbal na začátku své existence výhradně mužským sportem, vznikl v Londýně v roce 1893 i první ženský fotbalový klub. Na začátku 20. století, v roce 1904, došlo v Paříži k založení Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) a od roku 1908 (s jedinou výjimkou v roce 1932) se fotbal pravidelně objevuje na programu olympijských her. První MS mužů proběhlo v Uruguayi roku 1930, kde zvítězilo domácí mužstvo. V roce 1954 byla založena Evropská unie fotbalových asociací (UEFA) a první ME mužů se konalo v roce 1968 v Itálii, kde zvítězil opět tým domácích hráčů (Nykodým a kol. 2006, s. 63).

72 Stručná historie fotbalu v českých zemích

Do Čech a na Moravu se fotbal dostal zhruba kolem roku 1880 a vůbec první fotbalové utkání na území Čech proběhlo v roce 1887 v Roudnici nad Labem.

Až do roku 1899 však o této hře věděla jen malá skupina sportovců. Z dochovaných pramenů o této době máme jen minimum informací. Prvními hráči fotbalu byli většinou příslušníci cyklistických a veslařských oddílů, členové sokola nebo studentských zájmových organizací (Nykodým a spol. 2006, s. 63).

Nejstaršími českými fotbalovými kluby jsou ČAFC Královské Vinohrady, AC Praha, SK Slavia, FK Malá Strana či AC Sparta Praha. V těchto klubech se však s organizovanou podobou fotbalu setkáváme až po roce 1895. O dva roky později došlo k vůbec prvnímu českému samostatnému vydání fotbalových pravidel. V roce 1899 sehráli hráči pražských fotbalových klubů první mezistátní utkání proti družstvům z Berlína, Vídně a Oxfordu, což vyvolalo zájem tisku. Právě tisk, který poskytoval pravidelné informace o fotbalovém dění na území Čech se zasloužil o zvyšování informovanosti a zájmu širší veřejnosti o fotbal (Deshors 2000, s. 144).

V roce 1900 došlo k založení volného fotbalového sdružení, a po organizačních přípravách byl 19. října roku 1901 ustanoven Český svaz fotbalový (ČSF), který tak patří k nejstarším svazům v Evropě. První česká mistrovská fotbalová soutěž byla organizována ještě před první světovou válkou. V roce 1922 byla založena Československá asociace fotbalová (ČSAF), která se ještě téhož roku zařadila mezi členy FIFA. První ročník celostátní mistrovské soutěže mužů, první asociační liga, proběhl v roce 1925 a v tomto roce se objevili i první čeští profesionální hráči. Ženská celostátní mistrovská soutěž se začala hrát až koncem sedmdesátých let 20. století (Táborský 2004, s. 106).

V následující tabulce uvádíme roky a umístění mužské československé a české fotbalové reprezentace na vrcholných světových a evropských fotbalových utkáních.

Tabulka 4: Medailová umístění Československa a Česka ve fotbalu mužů

OH MS ME

ZLATO 1980 - 1976

STŘÍBRO 1964 1934 a 1962 1996

BRONZ - - 1960, 1980 a 2004

73 Zkladní pravidla fotbalu

Pravidla fotbalu jsou charakteristická díky své konzervativnosti a zdánlivé neměnnosti.

Při uplatňování změn je velice přísně respektována nejen tradice, ale i pevně zavedené zvyklosti. Z tohoto důvodu fotbaloví specialisté označují rok 1997 jako přelomový.

V tomto roce Mezinárodní výbor pro pravidla FIFA (IFAB) porušil tradici a zvyky a přistoupil k některým velmi zásadním změnám vzhledu i obsahu fotbalových pravidel.

IFAB tak reagoval na vývoj samotné hry a snažil se učinit znění textu fotbalových pravidel modernějším a srozumitelnějším i pro neprofesionály (Nykodým a kol. 2006, s. 64).

Fotbalová pravidla vychází ze dvou principů. Prvním principem je pravidly předepsaný postup, který rozhodčí při některých herních situacích uplatňuje a nesmí jednat jinak.

Pokud během hry dojde např. k tomu, že míč opustí hrací plochu, rozhodčí musí nařídit vhazování některého z družstva a nemá jinou možnost. Pravidla však rozhodčího opravňují řešit řadu dalších případů podle svého vlastního uvážení. Pro tyto případy pravidla používají výraz „podle názoru rozhodčího“. Rozhodčí má tedy při rozhodování plné právo tyto situace řešit tak, jak je viděl on, a hráči jsou povinni jeho rozhodnutí respektovat (Nykodým a kol.

2006, s. 64).

Mezinárodní fotbalová federace při úpravě a výkladu pravidel respektuje zvláštní mezinárodní výbor IFAB tvořený ze zástupců fotbalových asociací Anglie, Skotska, Walesu a Irska a zástupců FIFA, kteří zastupují ostatní národní fotbalové asociace. Zástupci Anglické, Skotské, Waleské a Irské fotbalové reprezentace mají na společných zasedáních každý po jednom hlasu, zástupci FIFA disponují dohromady pouze čtyřmi hlasy.

IFAB se schází 2x do roka (vždy na jaře a na podzim) a případné aktualizace či změny pravidel vstupují v platnost vždy k 1. červenci každého roku (Táborský 2004, s. 98).

Hřiště a další vybavení

Povrch celé hrací plochy musí být podle oficiálních fotbalových pravidel zcela přírodní (travnatý), umělý či z kombinovaných přírodních a umělých materiálů (tzv. hybridní systém). Barva umělých povrchů musí být zelená. Fotbalové hřiště musí mít pro oficiální FIFA utkání obdélníkový tvar, o rozměrech 90 – 120 m na délku a 45 – 90 m na šířku. Delší čáry ohraničující hrací plochu jsou pomezní, kratší jsou brankové.

Tyto čáry musí být souvislé (nepřerušované) a nesmí být pro hráče nebezpečné. Uprostřed hrací plochy je hřiště rozděleno středovou čarou na dvě stejně velké poloviny. Ve středu

74

hrací plochy je středová značka, ze které je opsán středový kruh o poloměru 9, 15 m.

Branková území jsou vyznačená 5, 5 m dlouhými čarami, které vedou kolmo k brankové čáře (ve vzdálenosti 5, 5 m od obou brankových tyčí) a čarou rovnoběžnou s čarou brankovou, která obě tyto čáry spojuje. Dále ve vzdálenosti 16, 5 m od obou brankových tyčí jsou čarami dlouhými 16, 5 m vedoucími směrem do hřiště a čarami, které spojují konce těchto čar, vyznačena pokutová území. V každém pokutovém území je 11 m od brankové čáry vyznačena pokutová značka. Ze středu pokutových značek jsou pak ještě mimo pokutová území vyznačeny pokutové oblouky o poloměru 9, 15 m. Ve všech čtyřech rozích hrací plochy jsou místěny tyče (vysoké min. 1, 5 m) s rohovým praporkem. Kolem každého rohového praporku je na hrací ploše vyznačen čtvrtkruh o poloměru 1 m (FIFA: Laws of the game 2016/2017).

In document oly sporto vních na (Page 72-75)