• No results found

Fotografier och illustrationsmaterial

Del 2. Metoderna

2.6 Fotografier och illustrationsmaterial

De fotografier och illustrationer som återfinns i uppsatsen har jag fotograferat och illustrerat. Under varje vinjett återfinns en illustration som kopplar an till dess innehåll. Syftet är att tillföra ett annat lager med mål om att stärka läsupplevelsen.

Jag har fått teknisk hjälp och stöd av min vän med att digitalisera mina bilder, uppsatsens grafiska utformning samt med att ta fram en illustrationskarta över min process.

På nästkommande uppslag återfinns Illustrationskarta: min process. Syftet med denna illustration är att skapa en övergripande förståelse för min process och vad de olika stegen har inbegripit. Genom att sätta processens olika delar i relation till varandra, vill jag öka uppsatsens läsförståelse. Under läsningens gång kan kan läsaren återkomma till illustrationen, för att påminna sig om vem personerna bakom uttalandena är samt hur de förhåller sig till varandra.

Intervju med Anna Hesselgren

15 mars 2019, Stockholm.

Intervju med Mary Toreld

19 mars 2019, Malmö.

Intervju med Astrid Göransson

26 mars 2019, Malmö.

Workshop: att handbygga med lera.

Jag observerar hur deltagarna interagerar med varandra kring en gemensam kreativ aktivitet.

23-24 februari 2019, Lagos Portugal.

Förstudie PARK LEK genom läsning av boken:

Public Enquiries PARK LEK and the Scandinavian Social Turn, 2018.

Föredrag/panelsamtal på Moderna Museet:

Intervene/Shift/Compel: The artist’s role in public life.

28 februari 2019, Malmö.

Teoristudier med fokusering på konstnärliga metoder i stadsutveckling.

Research efter konstnärer att kontakta för intervju.

Illustrationskarta: min process

Bearbetning av föredrag genom analysmetoden menings- koncentrering.

Tar fram en intervjumall inför intervjuer med konstnärer.

Parallellt med förberedelser inför den empiriska datainsamlingen där jag läser in mig på metodteori, fortsätter jag med teoristudier.

Analysarbete av intervjuer med konstnärerna. Jag utarbetar en analysmetod med hjälp av post-it lappar i två färgnyanser – en för positivt laddade uttalanden och en för uttalanden där jag ser en kritik eller negativ underton.

Intervju med Daniel Johansson och Veronika Hoffmann.

11 april 2019, Malmö.

Intervju med Jessica Segerlund.

12 april 2019 via telefon.

Teori Bearbetning och analysarbete Intervju Inläsning på metodteori kring

deltagande observation.

Projektet Ångpannegatans processer.

Deltar i ett möte mellan projektledarna/konstnärerna

Christin Wahlström, Hampus Pettersson och samarbetspart- nern och konstnären Fredrik Hagstedt.

27 mars 2019, Backaplan Göteborg.

Projektet Ångpannegatans processer.

Deltar i en vandring som sker i projektet en gång per månad. Vi upptäcker området i och omkring Backaplan med hjälp av en åttakantig tärning och en kompass.

31 mars 2019, Backaplan Göteborg

Reflektion kring upplevelser och lärdomar från observationer i Göteborg. Funderingar kring hur materialet ska presenteras i uppsatsen.

Projektet Dansbyggen

Fm: Emma Ribbing tillsam- mans med tre dansare övar inför deras kommande workshops med skolklasser. Jag antecknar och skissar det jag ser och upplever.

3 april 2019, Malmö Kirseberg.

Projektet Dansbyggen

Em: Ribbing presenterar den metod som hon med de andra dansarna, ska använda i komman- de workshops.

Deltar gör tjänstepersoner från stadsbyggnadskontoret, gatukon- toret och miljöförvaltningen.

3 april 2019, Malmö Kirseberg.

Föredragav Jessica Segerlund

och Kristoffer Nilsson på Form och Design center.

Segerlund och Nilsson berättar om deras arbete med utvecklandet av Jubileumsparken, vinnare av Sienapriset 2019.

24 april 2019, Malmö.

Analysarbete av intervjuer med planerare/stadsutvecklare.

Avslutande fas av uppsatsskrivande.

I feel very primitive, but i love it

Två kvinnor sitter bredvid varandra vid ett runt bord. De känner inte varan- dra sedan tidigare. Var och en ägnar de sig denna ovanligt varma söndagsef- termiddagen i februari, åt att delta i en workshop i att handbygga i lera. Min vän lär ut och jag assisterar henne. Vi befinner oss i södra Portugal, nästan 300 mil hemifrån.

Under en lång stund sitter kvinnorna tysta med sina blickar intensivt rik- tade mot sina händer och det material som händerna och sinnena försöker ta kontroll över. De knådar, slår och formar leran och sakta växer någonting fram. Det som tidigare enbart funnits i tanken tar nu en fysisk form. Meto- den kan beskrivas som uråldrig och kanske finns den kvar, på grund av sin flexibilitet och mångsidighet. Den besitter förmågan att förändras efter de behov och tankar som för tillfället finns inom och hos de människor som möter den.

Del. 3. Konsten, konstnärsrollen och metoden

I likhet med ett språk kan vi ha olika förutsättningar för att kunna ta oss an och behärska ett material – som exempelvis lera. Oavsett vår förförståelse för materialet innebär vårt möte med det att vi får möjlighet att komma bort från de ramar, regler och normer som social interaktion genom ett språk inbegriper. Med hjälp av en annan metodik har vi kanske förmågan att hitta svar på frågor och utmaningar som vi genom språket inte har kunnat besvara.

I intervjuerna med de konstnärer som här porträtteras har det visat sig att de alla, utifrån olika metoder, arbetar i miljöer som kan benämnas som offentliga. De är födda under olika decennier och besitter olika utbildnings- samt yrkeslivserfarenheter. Dessa aspekter har påverkat hur deras konstnärliga praktik ser ut idag. Genom sina konstnärliga metoder har de på olika sätt involverat medborgare i ett deltagande, vilket kommit att bli en viktig del av deras respekti- ve konstnärskap.

Diskussionen och analysen i denna del baseras på det empiriska material som är resultatet av nästan fem timmars samtal med tre konstnärer. Intervjumaterialet har formats efter de fem teman som jag identifierade i framtagandet av intervjumallen vilka är: konstnärsrollen, projekten, metoderna samt möjligheter och begränsningar i relation till stadsplanering och hållbar utveckling. Diskussionen följer inte kronologiskt denna tematik. Istället har jag utifrån materialet hittat samband och skillnader. Utifrån dessa har teman identifierats, som därefter har diskuterats och delats in i olika avsnitt. Som en inledande bakgrund till konstens roll i stadsut- vecklingprocesser ska först min förstudie av projektet PARK LEK presenteras. Denna del syftar till att ge en bakgrund till ämnet och innehåller en historik och diskussion kring Bergendals konstnärliga arbete i Sundbyberg mellan år 2010 och 2014 (Wilsson, 2018, s. 5).