• No results found

• Hur länge har du arbetat som sjuksköterska? • Hur länge har du arbetat som distriktsköterska? • Hur länge har du arbetat på en barnavårdscentral? Inledning:

• Hur skulle du beskriva barns hälsa är i dagsläget? Kan du ge exempel? Öppen fråga:

• Hur arbetar du med att främja fysisk aktivitet hos barn i ditt arbete? Följdfrågor:

• Har du något stöd i detta tex riktlinjer kan du berätta hur du använder dessa riktlinjer? • Kan du berätta om något fall där du tagit upp fysisk aktivitet med föräldrarna?

• Hur upplever du det är att involvera föräldrarna? • När tycker du att det går bra?

• Hur skulle du beskriva hinder i arbetet?

• Vilka erfarenheter har du av föräldragrupper i sammanhanget? Avslutning: Är det något mer som du vill tillägga innan vi slutar?

1

Bilaga 2 - Informationsbrev om studien; ” Att främja fysisk

aktivitet hos barn inom barnhälsovården - en kvalitativ

intervjustudie av distriktsköterskors erfarenheter”

Du tillfrågas härmed om deltagande i denna kvalitativa intervjustudie ” Att främja fysisk

aktivitet hos barn inom barnhälsovården - en kvalitativ intervjustudie av distriktsköterskors erfarenheter”

Studien är ett examensarbete på avancerad nivå och är en del av utbildningen till distriktssköterska vid Högskolan i Dalarna. Intervjun kommer att beröra din erfarenhet av hur fysisk aktivitet kan främjas hos barn inom BHV. Författarna anser att denna studie är av betydelse då inaktivitet blir ett allt större problem. Inaktivitet är en riskfaktor för många sjukdomar såsom diabetes, hypertoni och psykiska sjukdomar. Författarna vill få en insikt i hur barnhälsovården arbetar för att främja fysisk aktivitet hos barn. Studien kommer att genomföras med intervjuer under hösten 2019. Författarna ska intervjua åtta stycken distriktsköterskor. Du är utvald för att du är distriktsköterska och arbetar på utvald barnavårdscentral. Intervjun beräknas ta 30-45 minuter, det är viktigt att intervjun sker i ostörd miljö, på en tid och plats som Du bestämmer. Intervjun kommer att spelas in och skrivas ut i text.

Den information som Du lämnar kommer att behandlas säkert och förvaras inlåst så att ingen obehörig kommer att få ta del av den. Redovisningen av resultatet kommer att ske så att ingen individ kan identifieras. Resultatet kommer att presenteras i form av en muntlig presentation till andra studerande samt till sjukvårdpersonal (gäller distriktsköterskeprogrammet) samt i form av ett examensarbete. Undersökningen kommer att presenteras i form av en uppsats vid

Högskolan Dalarna. När examensarbetet är färdigt och godkänt kommer det att finnas i en

databas vid Högskolan Dalarna. Inspelningarna och den utskrivna texten kommer att förstöras när examensarbetet är godkänt. Du kommer ha möjlighet att ta del av examensarbetet genom att få en kopia av arbetet. En av författarna kommer kontakta dig efter studien är färdigställd så du får en kopia.

2

Högskolan Dalarna är ansvarig för behandlingen av personuppgifter i samband med examensarbetet. Som deltagare i undersökningen har du enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) rätt att få information om hur dina personuppgifter kommer behandlas. Du har också rätt att ansöka om ett så kallat registerutdrag, samt att få eventuella fel rättade. Vid frågor om behandlingen av personuppgifter kan du vända dig till Högskolans dataskyddsombud. Ditt

deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande utan närmare motivering.

3

Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga.

Med vänlig hälsning,

Student: Malin Bertilsson Telefon:

Email: h18malbe@du.se

Student: Katja Helkomaa Telefon:

Email: h18kathe@du.se

Handledare: Anne Friman Email: afi@du.se Ort……….. Datum……… ………. Malin Bertilsson ……….. Katja Helkomaa ……….. Handledare

1

Bilaga 3 - Skriftligt samtycke

Jag har erhållit skriftlig och muntlig information om studiens metod och syfte. Jag godkänner medverkan i studien och är medveten om att den är frivillig och deltagande kan avbrytas utan förklaring. Jag är införstådd att intervjun kommer att spelas in och att materialet kommer att förstöras efter att studien är färdigställd. Allt material kommer behandlas konfidentiellt.

Ort………..Datum………

Deltagarens namnunderskrift

……….

Namnförtydligande

1

Bilaga 4 – Etisk egengranskning

Projekttitel: Att främja fysisk aktivitet hos barn inom barnhälsovården - en kvalitativ

intervjustudie av distriktsköterskors erfarenheter”

Studenter/studenter: Katja Helkomaa och Malin Bertilsson

Handledare: Anne Friman

Ja Tveksam Nej 1 Kan frivilligheten att delta i studien ifrågasättas, d.v.s. omfattar

studien deltagare som kan betraktas tillhöra en sårbar grupp t.ex. barn (under 18 år), personer med nedsatt kognitiv förmåga, psykisk funktionsnedsättning eller sådana som har en beroendeställning till den som genomför studien t.ex. som patienter eller elever till den samma?

x

2 Innebär undersökningen att informerat samtycke inte kommer att inhämtas (d.v.s. forskningspersonerna kommer inte att få full information om undersökningen och/eller möjlighet att avsäga sig ett deltagande)?

x

3 Innebär undersökningen någon form av fysiskt ingrepp på forskningspersonerna?

x

4 Kan undersökningen påverka forskningspersonerna fysiskt eller psykiskt ?

x

5 Används biologiskt material som kan härledas till en levande eller avliden människa (t.ex. blodprov)?

x

6 Avser du att behandla känsliga personuppgifter, som etnicitet, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv?

x

7 Avser du att behandla personuppgifter om lagöverträdelser, som brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa fritidsberövanden?

x

8 Avser du att behandla personuppgifter? Observera att: Samtliga uppgifter som kan kopplas till en levande person betraktas som personuppgifter, även om de är kodade eller krypterade.

I händelse av att studentarbetet INTE omfattar några känsliga personuppgifter och heller INTE deltagare som tillhör en sårbar grupp eller deltagare som INTE står i beroendeställning till den som genomför studien, behöver inte någon ansökan till Forskningsetiska nämnden vid Högskolan Dalarna göras.

Vid behandling av personuppgifter ska dock ALLTID anmälan om detta göras på avsedd blankett som sänds till: dataskydd@du.se

x

Related documents