• No results found

Frågeställning 2 Vilka aspekter bör prioriteras vid framställning av utformningsmodellen?

5 Analys och resultat

5.2 Frågeställning 2 Vilka aspekter bör prioriteras vid framställning av utformningsmodellen?

Totalt deltog 71 personer i enkätundersökningen, varav 39 män och 32 kvinnor. Dessa män och kvinnor representerade tre åldersspann som var mellan 15 – 30, 31–55 och 56+. I åldersspannet 15 – 30 deltog 17 personer, i åldersspannet 31–55 deltog 28 personer och sist deltog 28 personer i åldersspannet 56+.

Tabell 5.4: Fördelning av svarande i enkätundersökningen.

Man Kvinna Ålder 15 - 30 Ålder 31 - 55 Ålder 56+

Antal 39 32 17 28 26

Prioritering av kriterier Kön

Fördelning av resultatet bland kvinnor och män kommer presenteras av de fyra mest prioriterade kriterierna. Maxpoäng för de båda könen skiljer sig då antal svarande varierar för könen. Kvinnors maxpoäng per kriterium är 128 poäng och för män gäller 156 poäng. Bland kvinnor ansågs de mest prioriterade kriterierna vara Tilltalande omgivning med 121 poäng av 128, därefter kommer Belysning och upplyst på kvällar med 118 poäng. Sedan följer Grönska och vatten på tredje plats med 113 poäng och därefter på fjärde plats Caféer och uteserveringar med 112 poäng (se Figur 5.4). Resultatet bland män hamnar Tilltalande omgivning även här på första plats med 146 poäng. Den andra mest prioriterade kriterium är Grönska och vatten med 132 poäng, därefter hamnar Belysning och upplyst på kvällar på tredje plats med 125 poäng och på fjärde plats hamnar Caféer och uteserveringar (se Figur 5.5).

Analys och resultat

38 Figur 5.5: Resultat av kriterier för män.

Ålder

För de tre åldersspannen varierar även här maxpoängen för varje kriterium. Första åldersspannet, 15–30, är dess maxpoäng 68 poäng sedan följer åldersspannet 31–55 med 112 maxpoäng och sist 56 + med 104 poäng som max. De fyra mest prioriterade kriterierna kommer presenteras här likadant som för Män och Kvinnor. Det första åldersspannet, 15–30, är Tilltalande omgivning mest populärt med 62 poäng av 68

poäng. Därefter anses Caféer och uteserveringar som andra mest

prioriterade kriterium med 59 poäng sedan kommer Grönska och vatten med 56 poäng. Belysning och upplyst på kvällar hamnar på fjärde plats med 53 poäng (se Figur 5.6). Mittenspannet, 31–55, är Tilltalande omgivning mest populärt med 107 poäng och på andra plats följer Grönska och vatten med 96 poäng. På tredje plats finnes Belysning och upplyst på kvällar med 95 poäng och fjärde placering av kriterierna blev Caféer och uteserveringar på 91 poäng (se Figur 5.7). Slutligen, åldersspannet 56 +

prioriterades Tilltalande omgivning mest med 98 poäng och sedan

placerades Belysning och upplyst på kvällar med 95 poäng. Tredje mest prioriterade var Grönska och vatten med 93 poäng och på fjärde placering hamnade Säkert uppbyggt trafiksystem för gå-, cykel- och biltrafikanter med 92 poäng (se Figur 5.8).

Analys och resultat

39

Figur 5.6: Resultat av kriterier för åldersspann 15 – 30 år.

Analys och resultat

40

Figur 5.8: Resultat av kriterier för åldersspann 56+.

Totalt

De totala svarandes maxpoäng för vardera kriterium är 284 poäng. Det översiktliga resultatet av kriteriebetygsättning av samtliga respondenter är högsta prioritet Tilltalande omgivning med 267 poäng. Sedan följer Belysning och upplyst på kvällar med 266 poäng, därefter Grönska och vatten med 245 poäng och på fjärde plats Caféer och uteserveringar med 235 poäng (se Figur 5.9).

Analys och resultat

41 Relevans och aktiviteter

Resultatet av Relevans och aktiviteter visar att det som är mest relevant för de totala svarande blev Matkultur. Av fem aktiviteter inom kategorin som respondenterna fick välja bland blev följande tre valda Restauranger, Barer och pubar och Caféer. Efter Matkultur fann respondenterna Konst och kultur som näst mest relevant, där

aktiviteterna Temporära musikuppträdande, Ljusshower och Temporära

konstutställningar blev mest valda inom kategorin. Den kategorin som var minst relevant för respondenterna blev Sport och lek, där Gatukonst med lekfullt tema, Boule och Lekställningar/hinderbana blev populärast inom kategorin (se Tabell 5.5).

Tabell 5.5: Relevans av aktiviteter och dess underkategorier.

Relevans Aktiviteter

1 – mest relevant Matkultur: Restauranger, Barer och pubar, Caféer

2 - relevant Konst och kultur: Temporära musikuppträdande, Ljusshower, Temporära konstutställningar

3 - minst relevant Sport och lek: Gatukonst med lekfullt tema, boule, lekställning/hinderbana

Estetiskt tilltalande Kön

Resultat av Estetiskt tilltalande visar att män och kvinnors preferenser, om vad som tilltalar de, var relativt lika. Av de fem bilder som representerar olika estetiska element blev Bild 2: Grönska och vatten vald flest gånger av båda könen, det resulterar i 46% (se Figur 5.10, 5.11). Det som skiljer sig var Bild 4: Belysning design där fler kvinnor än män valde bilden (se Figur 5.11), det motsvarar 22% respektive 14%. Bilden som blev vald minst gånger var Bild 5: Befintlig utformning, vilket resulterar i 6% för män och 3% för kvinnor.

Analys och resultat

42

Figur 5.10: Resultat av estetisk tilltalade element för män.

Figur 5.11: Resultat av estetisk tilltalade element för kvinnor.

Ålder

Resultat av Estetiskt tilltalande visar fördelningen av de fem bilderna mellan de olika åldersspannen. Bild 2: Grönska och vatten blev vald flest gånger, det motsvarar 50% i åldersspann 15–30 (se Figur 5.12), 43% i åldersspann 31–55 (se Figur 5.13) och 47% i åldersspann 56+ (se Figur 5.14). I åldersgrupp 15–30 och 31–55 valde 26% respektive 18% Bild 4: Belysning design som blev vald näst flest gånger. Minst vald bild av åldersspann 15–30, 31–55 och 56+ blev Bild 5: Befintlig utformning som fick 3% respektive 5% respektive 4%.

Analys och resultat

43

Figur 5.12: Resultat av estetisk tilltalade element för åldersspann 15 – 31.

Figur 5.13: Resultat av estetisk tilltalade element för åldersspann 31 - 55.

Analys och resultat

44

Figur 5.14: Resultat av estetisk tilltalade element för åldersspann 56+.

Analys av enkätundersökningen

Den analys som kan dras av resultatet från enkätundersökningen visar att medverkande respondenter har prioriterat de olika kriterierna relativt lika, vilket resulterar i att de olika kriterierna ska beaktas vid utformning av en utformningsmodell. Det kriterie som blev högst prioriterat var Tilltalande omgivning, vilket innebär att omgivning har en stor betydelse för att människor ska vilja vistas på den offentliga platsen. Högt prioriterade kriterier var även Belysning och upplyst på kvällar och Grönska och vatten. Det fastställs även under Estetiskt tilltalande då Bild 2: Grönska och vatten och Bild 4: Belysning design fick en majoritet av rösterna av respondenterna. Det kan förklaras med hjälp av Biofili-teorin som menar att människor har en dragningskraft till naturen och att vistas i miljöer med mycket grönska och vatten bidrar till ökad välmående. Belysning i staden har Gehl påpekat som en del av stadslivet då det tillför en känsla av säkerhet och liv i staden, vilket kan vara en anledning till att kriterium Belysning och upplyst på kvällar blev högt prioriterat.

Kriteriet Caféer och uteserveringar prioriterades relativt högt av samtliga åldersspann och kön, även inom aktivitetsgrupperna var Matkultur mest relevant för respondenterna. Vilket tyder på att aktiviteter som gynnar sociala interaktioner bör beaktas vid framställning av utformningsmodell. De aktiviteter inom matkultur, konst & kultur och sport & lek som valdes fram av respondenterna är olika gruppaktiviteter som attraherar människor. Gehl poängterar att aktiviteter och funktioner ska blandas för att möjliggöra för olika sällskap att socialisera sig. Säkert trafiksystem var ett av de kriterium som blev prioriterad i mittenspannet, vilket kan bero på att strukturen på staden är uppbyggt efter biltrafik och dess säkerhet som Gehl och Trancik påpekar i sina teorier. Det kan vara en av anledningarna till att Säkert trafiksystem inte är lika högt prioriterat av respondenterna, då säkerhet i trafiken redan är en självklar del av staden.

Analys och resultat

45

5.3 Frågeställning 3 - Hur kan ett utformningsförslag av en

Related documents