• No results found

Frågeställning 1 Vid beaktande av social hållbarhet, vilka positiva och negativa aspekter anses förekomma med befintliga

5 Analys och resultat

5.1 Frågeställning 1 Vid beaktande av social hållbarhet, vilka positiva och negativa aspekter anses förekomma med befintliga

offentliga platser?

Observation

Gustav Adolfs torg i Göteborg

Utifrån observationens empiri där antalet människor som passerade alternativt stannade beräknades under en helgdag och en vardag under en timmes tid. Observationsintervallen var mellan klockan 12.00-13.00. På Gustav Adolfs torg under en vardag beräknades totalt 1247 personer varav 134 personer stannade och 1113 personer passerade, vilket motsvarar 11% respektive 89%. Under en helgdag var det totala antalet observationspersoner 321 personer varav 37 personer stannade och 284 personer passerade, vilket motsvarar 12% respektive 88% (se figur 5.1).

Analys och resultat

33 Hovrättstorget

Resultatet av observationen visar antalet människor som stannade respektive passerade Hovrättstorget under en vardag och en helgdag under en timmes tid. Observationsintervallet var mellan klockan 12.00-13.00. Det totala antalet personer som beräknades under en vardag var 343 personer varav 16 personer som stannade och 327 personer passerade, det motsvarar 5% respektive 95%. Under helgdag var det totala antalet 457 personer varav 36 person som stannade och 421 personer passerade, vilket motsvarar 8% respektive 92% (se figur 5.2).

Figur 5.2: Resultat av antal observerade, Hovrättstorg. Platsanalys

Platsanalys: Gustav Adolfs torg i Göteborg

Totalpoäng för Gustav Adolfs torg blev 28 av maxpoäng 48 vilket är helhetsbetyget för hela platsanalysen som hamnar i slutet av spannet mindre tillfredställande. Delbetygen för de 12 kategorierna av Gustav Adolfs torg resulterade i variationer av inte alls tillfredställande till mycket tillfredställande.

Tabell 5.1: Betygsättning av Gustav Adolfs torgs platsanalys.

Mycket tillfredställande (Betyg 4) Proportioner

Mer tillfredställande (Betyg 3) Skydd mot brott, Möjlighet att se

Möjlighet till samtal, Sensoriska värden.

Mindre tillfredställande (Betyg 2) Skydd mot trafik, Möjlighet till rörelse

Möjlighet till vistelse, Möjlighet att sista Möjlighet att nyttja klimat

Inte alls tillfredställande (Betyg 1) Skydd mot väder, Möjlighet till sport och

Analys och resultat

34 Platsanalys: Hovrättstorget

Totalpoäng för Hovrättstorget blev 32 av maxpoäng 48, vilket är helhetsbetyget för hela platsanalysen som hamnar i slutet av spannet mer tillfredställande. Delbetygen för de 12 kategorierna av Hovrättstorget resulterade i variationer av inte alls tillfredställande till mycket tillfredställande.

Tabell 5.2: Betygsättning av Hovrättstorgets platsanalys.

Mycket tillfredställande (Betyg 4) Proportioner, Möjlighet till samtal

Mer tillfredställande (Betyg 3) Skydd mot väder, Skydd mot brott,

Skydd mot trafik, Möjlighet till rörelse Sensoriska värden.

Mindre tillfredställande (Betyg 2) Möjlighet att se, Möjlighet till vistelse,

Möjlighet att sitta, Möjlighet att nyttja klimat

Inte alls tillfredställande (Betyg 1) Möjlighet till sport och lek.

Platsanalys: Den Sorte Plads i Köpenhamn

Totalpoäng för Den Sorte Plads blev 31 poäng av maxpoäng 44, vilket är helhetsbetyget för hela platsanalysen som hamnar i slutet av spannet mer tillfredställande. Delbetygen för de 12 kategorierna av Hovrättstorget resulterade i variationer av inte alls tillfredställande till mindre tillfredställande.

Tabell 5.3: Betygsättning av Den sorte plads platsanalys.

Mycket tillfredställande (Betyg 4) Möjlighet till rörelse

Mer tillfredställande (Betyg 3) Skydd mot brott, Skydd mot trafik

Möjlighet att se, Möjlighet att sitta Möjlighet till samtal, Sensoriska värden Möjlighet till sport och lek

Mindre tillfredställande (Betyg 2) Skydd mot väder, Möjlighet till vistelse

Möjlighet att nyttja klimat, Proportioner Inte alls tillfredställande (Betyg 1)

Analys och resultat

35

Analys av observation och platsanalys

De analyser som kan dras utifrån tre offentliga platserna är bland annat att de tre torgen har fått relativt lika mycket helhetsbetyg i poängsystemet för platsanalysen, där Gustav Adolfs torg har fått mindre tillfredställande och Hovrättstorget och Den sorte plads fick mer tillfredställande. Deras utformning skiljer sig, vilket resulterar i olika betygsättning för majoriteten av kriterierna där endast 4 av 12 kriterier överensstämmer med varandra. Däremot fick alla tre torg lägre betyg på Skydd mot väderlek, Möjlighet till vistelse och Möjlighet att njuta av väderlek (se diagram 5.3). Gehl poängterar tyngden av att ha aktiviteter på ett torg vilket ger möjlighet till vistelse och ge människor en anledning att stanna. Vilket kan koppla med resultat för observationen på de två torgen i Sverige, Gustav Adolfs torg och Hovrättstorget. Antalet stannade människor för de två torgen är relativ låg under de två observerade dagarna. Bristen på aktiviteter, skydd mot väderlek och anledning att besöka platsen kan vara en orsak till den låga andelen stannade människor. De aspekter som kan hjälpa människor att socialisera sig saknas på platserna, vilket kan anses vara negativa aspekter.

Väderförhållande var en faktor som påverkade antalet besökande människor på de två torgen, då en av observationsdagarna var det relativt soligt och det ledde till fler stannade människor på torget. Under denna soliga observationsdagen på Gustav Adolfs torg rörde sig fler människor utomhus, vilket kan bero på att tidpunkten 12.00-13.00 är vanlig lunchrast för många arbetare då det finns många arbetsplatser runtomkring torget. De som stannade under vardagen stannade av olika anledningar. En anledning var att fotografera eller sitta vid statyn som är placerad i mitten av torget. En andra anledning var de informationsskyltar som beskrev historian bakom Gustav Adolfs torg. Sista anledning var att sitta på de sittplatser som fanns i form av bänkar och trappsteg framför vissa byggnader.

Under den andra observationsdagen på Gustav Adolfs torg var väderförhållande betydligt sämre, då det regnade under observationstimmen vilket kan vara en anledning till det färre antalet människor. Det kan också förklara på Hovrättstorget, då det regnade under de två observationsdagarna. Under dessa regniga observationsdagarna passerade fler människor än stannade, anledning som tidigare nämnt kan beror på bristen på skydd mot väder men också på aktiviteter. På Hovrättstorget finns det få aktiviteter som bjuder in människor till vistelse, då de aktivitet som finns på platsen ett café, en vattenfontän och ett konstverk i form av staty. De två torgen är belägna nära handelscentrum, vilket kan förklara antalet passerade människor.

Analys och resultat

36 Figur 5.3: Resultat av de 12 kriterierna.

Analys och resultat

37

5.2 Frågeställning 2 - Vilka aspekter bör prioriteras vid

Related documents