• No results found

Från förskoleseminarium till högskolan Eskilstuna/Västerås

Högskolans bildande 1976-1977

Högskolan Eskilstuna/Västerås kom att tillhöra Uppsala högskoleregion tillsammans med högskolorna Falun/Borlänge, Gävle/Sandviken, Uppsala och Örebro (Mälardalens högskola Jubileumsskrift, 1977).

Inför övergången arbetade en interimistisk styrelse där Gunnel Lundin, lärare vid fritidspedagogutbildningen, ingick liksom seminariets rektor SvenBertil Magnusson. Skoldirektör Lennart Orehag var sammankallande tillika ordförande och Ivan Öberg var sekreterare. Lennart Orehag var en av de sakkunniga i Barnstugeutredningen. För Ivan Öberg var frågan om tekniska utbildningar vid högskolan särskilt angelägen.

Första juli 1977 bildades högskolestyrelsen där ordförande var kommunalrådet Jan- Erik Andersson från Eskilstuna, viceordförande var Västerås kommunalråd Birger Grip. Överenskommelsen var att de båda ordförandeposterna skulle fördelas mellan högskoleorterna. Till styrelsen hörde ett arbetsutskott med ordförande, rektor och en arbetsgivarrepresentant.

Högskolans interna organisation

Ivan Öberg utnämndes till rektor på förslag av högskolestyrelsen. SvenBertil Magnusson, fick liksom övriga rektorer vid seminarierna, behålla rektorstiteln och utnämndes till prefekt för förskollärar- och fritidspedagogutbildningarna. De första åren upprätthöll Hans Lindgren tjänsten som prefekt. Han hade en bakgrund som folkskollärare och kom närmast från UHÄ där han hade arbetat med utbildningsfrågor.

Grundutbildningarna benämndes linjer. Två linjenämnder bildades, en för teknik och en för förskollärar- och fritidspedagoglinjerna samt enstaka kurser inom UKI- sektorerna. Ordförande för linjenämnden där förskollärar- och fritidspedagog- utbildningarna ingick var en extern ledamot Lennart Pettersson, Länsskolnämnden, son till Korsängsskolan omtyckta vaktmästarpar och tidigare skolans rektor. Han efterträddes sedermera av Kenneth Holmstedt, senare kommundirektör i Västerås.

Chefen för förskoleförvaltningen, Inger Stornils, utbildad vid förskoleseminariet under 1960-talet, var Västerås kommuns representant i nämnden. Lärarrepresentanter valdes genom ett röstningsförfaranden inom lärarkollegierna.

Bild 12 Högskolans logotype 1977 med Västerås stadsvapen och Eskilstunas E på var sida

1977 års studerandegrupper vid högskolan Eskilstuna/Västerås

Studentunderlaget för högskolan var vid inträdet i juli 1977 cirka 400 som studerade vid förskollärar- och fritidspedagogutbildningarna i Västerås. Därutöver elever i en specialkurs i ADB som liksom fritidspedagogutbildningarna kom från Carlforska skolan/gymnasiet. I Eskilstuna fanns 15 elever vid yrkespedagogisk utbildning. Förskollärarutbildningens var därmed den enda utbildning som redan före högskolereformen var eftergymnasial.

Förskollärarutbildningen organiseras vid högskolan

Förskollärar- och fritidspedagoglinjerna var förlagda vid Korsängsskolan i det som tidigare var seminariets lokaler, fram till 1985. Där gavs de första åren såväl utbildningar för de nyantagna som för dem som hade pågående seminarieutbildning. De studerande på institutionen såg förmodligen Korsängsskolan som högskolan i sin helhet. Det förekom inga naturliga möten med andra lärare och studerande från högskolans övriga utbildningar.

Förskollärarutbildningen på Korsängsskolan 1977

Den första katalogen är från läsåret 1977-1978 har ett blått försättsblad illustrerad med en barnteckning och har högskolans logotype tryckt över ”Katalog för Institutionen för fritidspedagog- och förskollärarutbildningarna”. Liksom i seminariets katalog tidigare fanns hemadresser och telefonuppgifter till såväl personal som studerande. Katalogen ger en bild av hur institutionen var bemannad.

Kansliet:

Prefekt SvenBertil Magnusson, tjänstledig för SIDA-uppdrag Vik prefekt Hans Lindgren

Studierektor Hans Lindgren, tjänstledig för vik.prefekt tjänst Vik studierektor Barbro Eriksson

Expeditionen Anette Arvidsson, kontorist

Kameral avdelning Emilie Bergström och Ulla Vikman, assistenter Produktionsavdelning Ethel Forsback, institutionstekniker

Bengt Larsson, vaktmästare Bibliotek Birgitta Eriksson

På kansliet skrevs alla dokument på skrivmaskin för att sedan kopieras och tryckas. Kansliets personal fanns tillgänglig för såväl lärare som studerande. Vaktmästeriet var en central plats där tryckt studiematerial hämtades och där gavs hjälp med olika praktiska frågor.

I katalogen från 1977/1978 finns namnet på 32 lärare. En var tjänstledig, fem hade uppdrag på timbasis med annan tjänst i botten. Därmed fanns 26 lärartjänster. Fem av lärarna var nyanställda hösten 1977. Tjänstetitlar angavs inte i katalogen, endast i vilket ämne läraren var anställd. Ämnet metodik gällde förskoleverksamheten.

Metodik: Ann Margret Eneborg, Carita Fagerudd, Gerd Gajditza

Märta Jonasson, Anna-Lisa Lindgren, Karin Söderbom Kerstin Åman

Fritidsverksamhetens metodik:

Gunnel Lundin, Kajsa Lena Palazzi Psykologi, barnobservationer, pedagogik och/eller barnpsykiatri:

Barbro Eriksson, Lennart Hellerstedt, Tore Jansson Britt Lindberg, Kaisa Staffansson, Gunnel Unosson Målning och modellering:

Ulla Wahlgren, Torgny Östlund

Slöjd: Inge Henriksson

Musik och instrumentalmusik:

Jan Eriksson, Göran Widell, David Enblom, Miriam Lundkvist Dramatik respektive Rytmik:

Hilde Back resp Gun Sandborgh

Naturstudier respektive Samhällsorientering o social barnavård: Inger Widell resp. Gurli Borg-Kahn Svenska resp. Röst och talvård:

Evald Thunberg resp. Marianne Stenmark Mentalhygien resp Hygien och medicinsk barnavård:

Curt Bergsten resp Olof Lannsjö Tekniska läromedel: Olof Goffrich

Det var över tid en stabil lärarkår. Av de 26 lärarna med tillsvidaretjänst hösten 1977 kom 12 att tjänstgöra inom förskollärarutbildningen fram till pensioneringen.

Studerandegruppen hösten 1977

Med UHÄ kom beteckningen lärarkandidat att skifta till benämningen studerande. Det var olika grupper av studerande som genomförde sin utbildning vid förskollärar- och fritidspedagogutbildningarna hösten 1977. Tre kursgrupper om sammanlagt 88 studerande antogs till förskollärarlinjen. Av dessa var det en som gjorde en ettårig kompletteringsutbildning för förskollärare med utomnordisk examen.

Utöver de nyantagna var det sammanlagt 230 lärarkandidater som redan gick förskol- lärarutbildningen enligt SÖ:s utbildningsplaner. Fritidspedagogutbildningen hade sammanlagt 78 studerande enligt katalogen från 1977/1978. För den allra sista gruppen lärarkandidater, som hade inlett sin utbildning vid förskoleseminariet, utfärdades betyg 15 december 1978. Enligt den arkiverade betygskatalogen från 1978 anges under ”Lärarutbildning vid förskoleseminarium” att betyget godkänd givits för ”sätt på vilket lärarkandidaten tillgodogjort sig undervisningen i ämnen enligt gällande läroplan” samt ”lärarkandidatens lämplighet för yrket”. Rudwall (2001) skriver att samtliga förskollärarutbildningar, i samband med 1977-års högskolereform, fördes över till UHÄ. Vilket innebar att utbildnings- och kursplaner måste ha skiftat under utbildningens gång och att samtliga erhöll utbildningsbevis och förskollärarexamen från högskolan.