• No results found

Framställning

In document Barns möten med interaktiva medier (Page 33-35)

4. Metod

5.3 Framställning

5.3.1 Vem man är på nätet

Hur man framställer sig på nätet är en stor del av hur barnen kommunicerar och de beskriver sig själva i sina profiler på Facebook och Bilddagboken. I profilen skriver de om sina intressen och egenskaper. Barnen framhåller att det är viktigt att vara ärlig i sin framställning. Man menar dock att det finns de som inte är ärliga på Internet utan försöker framställa sig på ett sätt som man tror andra skulle tycka om:

I: Vad kan det finnas för anledning att inte skriva ärligt tänker ni? Axel: Pinsamt kanske

I: Ok, att man har nån egenskap som man tycker e pinsam, som man inte vill lägga ut

Axel: Mm

I: Ok så pinsamt... Finns det någon annan anledning att man kanske vill ändra i sin profil?

Axel: Kanske man vill vara cool å inte töntig I: Vad ska man skriva för att verka cool då?

Axel: Nämen typ häftiga saker å inte såna "Jag gillar matte"

I: Mmmm Så det e ingen som skriver att de gillar matte som ni har sett? Axel: Nä

I: Vad skriver man att man gillar då?

Axel: Jag skriver at jag gillar motorcross, fotboll å sånt

I: Ok så du skriver de intressen du har, det du gillar å göra så att säga Axel: Ja

(Gruppintervju 1)

Barnen framhäver vikten av att upplevas som ”cool” för att skaffa och behålla kamrater. Axel tydliggör här också att vissa intressen kan betraktas som ”coola” medan andra anses vara ”töntiga”. Även yttre attribut bedöms på exempelvis bilddagboken och Isak menar att det finns de som sätter stor vikt vid sitt utseende och framställs som ytliga. Detta medför att de blir kallade ”fjortis”.

I: Kan det vara så att det är viktigt att ge en bild av sig själv där man framstår som annorlunda än den man egentligen är?

Isak: Nä, men vissa har varit så att dom vill lägga upp en bild, så sätter dom upp ett hjärta för näsan för att dom inte vill att den ska synas, deras näsa, dom tycker den är ful och sen så har det blivit så att dom har blivit kallade fjortis, att man är en fjortis om man gör sådana saker typ, sminkar sig jättemycket och sånt

I: Man vill inte bli kallad fjortis?

Isak; Jo vissa vill, alltså det både bra och dåligt för vissa... (Intervju med Isak)

På Bilddagboken lägger man upp bilder på sig själv och sin vardag vilket i sin tur kan ge en bild av hur den personen är. Genom att kolla på andras fotoalbum kan man få mer

34

information om hur den personen är: ”Det e mer på bilderna, när man lägger ihop alla bilderna så får man typ veta vad det e för personlighet” (Isak i Gruppintervju 2). Linnea tydliggör vikten av att ge en bra bild av sig själv på nätet för att på så sätt skaffa sig vänner: ”Äh, det är nog ganska viktigt för det är typ inte bra om man skall ha nya vänner så är det typ nån jag inte vill prata med för att man typ, ja du förstår alltså man skriver alla sina dåliga sidor och inte är bra så typ då blir det svårare att få kompisar…” (Intervju med Linnea). Linnea är den enda av informanterna som uppger att hon tagit kontakt med för henne okända personer det kan då vara extra viktigt för henne hur hon framställer sig på nätet.

5.3.2 Att mötas

Även om barnen uppger att de sällan är i kontakt med människor som de inte träffat så händer det att de bestämmer träff med vänners vänner som de bara pratat med på Internet tidigare. Detta väcker frågor kring hur den bild man förmedlar på Internet skiljer sig från hur man är i möten face to face vilket är något som flera av barnen har erfarenheter av. Moa beskriver denna problematik:

I: Men hur e det å träffa om ni har pratat över Internet, hur e det å prata med den sen i verkligheten?

Moa: Det känns annorlunda I: På vilket sätt då?

Moa: Dom e kanske inte som de e på Internet I: Hur menar du då?

Moa: Typ de e kanske mer blyga i verkligheten, på Internet kanske de inte är alls blyga eller...

I: Blir man besviken då eller om man träffar dem i verkligheten?

Moa: Ja ibland, jag gillar de som e lite mer asså inte blyga eller såsom liksom e lite mer pratiga eller så

(Intervju med Moa)

Flera informanter påtalar att de upplever det som att många är tuffare och mindre blyga på Internet. Barnen vi intervjuat upplever dock att de själva och deras närmaste vänner är på samma sätt på nätet som i verkligheten. Jenny menar att: ”… i så fall brukar jag alltid säg det liksom ja brukar inte bete mig på ett sätt på nätet och på ett helt annat sätt när man ses…” (Intervju med Jenny). Det upplevs således som att de man redan känner är ärliga medan andra kan upplevas som falska. I klassen blir man snabbt avslöjad om man inte är sig själv så på nätet går det inte att försköna om man kommunicerar med någon i klassen. Det är mer i kontakten med vänners vänner som man försöker

35

framställa sig på ett annat sätt. Olof menar att det kan vara mycket ”hitte på” när man inte har en nära relation men att det inte går med dem i klassen.

5.3.3 Att skämta på nätet

I intervjuerna framkommer det att barnen ofta använder sig av humor när man kommunicerar med andra. Det är dock svårare att skämta med de man inte känner så väl då det lätt kan missförstås. Med nära vänner är det dock inga problem att förstå när man menar allvar och när det är på skoj. Moa ger ett exempel på hur man kan skämta med en vän:

I: Pratar man olika med dem i klassen om man inte e så mycket tillsamman? Moa: Ja ibland, det beros på vem det e. Även om jag t.ex. inte e så mycket med Jenny så kanske jag ändå skämtar asså pratar med henne som om jag varit jättelänge kompis med, men det beror på vem det e… (Gruppintervju 1)

Många vill gärna framställa sig som en rolig person och Isak berättar om hur andra ofta överdriver och skämtar i sina profiler för att väcka uppmärksamhet:

I: När du läser deras profiler och deras personligheter, stämmer de överens med de personer du känner från klassen tycker du?

Isak: Ibland, men alla tjejer dom vill vara roliga och typ märkvärdiga så dom skriver typ jag är född 1988 men och såna saker. Men dom är i själva verket födda 1998…

I: Vill dom verka äldre än vad dom är?

Isak: Jag tror dom gör det bara för att dom tycker att det är en kul grej… sen så, man märker ju det när man ser på bilderna, då ser man ju att dom bara är tolv I: Det är klasskamrater som gör så?

Isak: Ja, säkert många mer…

I: Det är viktigt för dom att verka roliga?

Isak: Ja men dom tycker det är mest roligt dom själva alltså, dom vill inte att andra skall tycka att det är roligt…

(Intervju med Isak)

Humor är då både ett sätt framställa sig som en rolig person samt ett sätt att skämta med vännerna även om Isak anser att de mest tycker det är roligt själva.

In document Barns möten med interaktiva medier (Page 33-35)

Related documents