• No results found

Efter att ha utfört den här studien som berör den specifika målgruppen äldre har vi förslag på vad vi anser som är intressant framtida forskning. Ett förslag är att se hur biblioteksplaner kommer förändras i framtiden och hur förändringarna kommer att se ut. Kommer nya målgrupper att tillkomma i biblioteksplaner och kommer nya fokusområden att skapas? Kommer gruppen äldre att i framtiden bli en mer

prioriterad grupp eller kommer det se likvärdigt ut som det gör idag? Vi menar dock att det är betydande att undersöka vilken/vilka målgrupper som är omskrivna i både lag och biblioteksplan.

Vi anser att det här är ett intressant område inom framtida forskning då mycket kan förändras inom bibliotekssektorn på några år. Det finns många faktorer som har möjlighet att påverka bibliotekssektorn. Exempel är ekonomi och teknologi.

Bibliotek behöver vara i ständig utveckling när det handlar om teknologi och digital utrustning. Det är betydande för samhället att ha biblioteket som institution som har aktuell utrustning och hjälpmedel för befolkningen. Ekonomi är även det en central del för biblioteksverksamheter. Om inte resurser finns, hur ska bibliotek kunna utvecklas?

Ett annat perspektiv inom samma ämne som är intressant för framtida forskning är att undersöka genom en annan metod, förslagsvis intervjuer, hur gruppen äldre själva ser på det här forskningsproblemet och vad de har för åsikter. Är äldre nöjda med hur det ser ut på bibliotek och deras digitala delaktighet? Vilka förändringar skulle äldre vilja se och hur ska åsikterna föras fram?

Ett annat framtida forskningsområde är att den digitala klyftan fördjupas på ett djupare plan. Den digitala klyftan kommer alltid att existera, men skulle det vara möjligt att kunna förutspå vart den digitala klyftan kommer att uppstå? Om det skulle vara möjligt att förutspå går det att arbeta förebyggande innan klyftan blir stor och svårhanterlig.

Digital delaktighet har varit en central del i den här uppsatsen och digital delaktighet har nämnts i en hel del biblioteksplaner. En intressant tanke som har uppstått är att se hur digital delaktighet kommer att se ut i framtiden och vad och hur som skrivs om det. Kommer något att ha utvecklats inom de närmaste 20 åren och i så fall vad har utvecklats?

Det finns ett flertal intressanta vinklar och perspektiv att se framtida forskning från och vi har förhoppningen att ämnet vi har berört i den här studien kommer att leda till en utveckling och fortsatta studier.

8 Slutsats

Syftet med den här uppsatsen var att genom biblioteksplaner undersöka om folkbibliotek lever upp till de förväntningar som samhället ställer när det kommer till att ge informationsteknisk service till äldre personer. Utifrån syftet har tre frågor ställts för att besvara syftet. I uppsatsen har vår slutsats blivit att biblioteksplanerna utgår från vad bibliotekslagen säger och gör det som förväntas av dem. Vissa biblioteksplaner har valt att nämna äldre i en digital kontext i sina planer och står därmed ut från mängden. Det är dock en minoritet som skriver om äldre i en digital kontext. Utifrån resultatet kan vi därmed se att den digitala klyftan har nämnts i biblioteksplaner och där har det bland annat framkommit att den digitala klyftan i samhället är orsaken till att äldre hamnar i ett utanförskap.

En slutsats som vi har tagit är att äldre har behov av att vistas i en trygg miljö för att ha möjlighet att delta i det digitala samhället. Biblioteksplanernas skrivningar om äldre och digitala klyftan relaterar till planernas skrivningar om folkbibliotekets roll i samhället genom att skriva hur bibliotek kan erbjuda vägledning för äldre för att kunna delta i digital informationssökning och på så sätt minska den digitala klyftan.

Biblioteket är ett stöd och guide i källkritiskt tänkande vid informationssökning och biblioteket ska dessutom synliggöra de digitala resurser som biblioteket

tillhandahåller. Biblioteket bidrar med personlig kontakt för att minska den digitala klyftan.

I den tredje frågeställningen där frågan är om det går att urskilja skillnader mellan hur verksamheterna mot äldre omskrivs i planerna kopplat till geografi och demografi är slutsatsen att det går att urskilja. Exempel på det är att äldre har omskrivits på olika sätt. I region Stockholm har äldre tagits upp i en digital kontext i en högre utsträckning än vad övriga regioner har gjort. Av de granskade

biblioteksplanerna var det enbart ett fåtal som skrev om äldre i en digital kontext och majoriteten av planerna som skrivit om äldre i en digital kontext var planer i region Stockholm. Därmed drar vi slutsatsen att det går att urskilja skillnader mellan hur verksamheterna mot äldre omskrivs i planerna kopplat till geografi och

demografi.

Avslutningsvis visar den här studien att biblioteksplaner i Sverige utformar sina biblioteksplaner på olika sätt på grund av olika prioriteringsområden.

9 Sammanfattning

I dagens digitala samhälle förväntas det av dig som medborgare att inneha en viss digital kompetens för att kunna ta del av den informationstekniska utvecklingen som sker där allt mer information digitaliseras. Äldre är den målgrupp i samhället som har hamnat mest i kläm när det kommer till att följa med i utvecklingen.

Folkbiblioteket är den institutionen i samhället som tillgodoser medborgarna med fri tillgång till internet och digitala resurser och är en institution som ska bidra

användarna med de digitala redskapen, det öppna rummet, sociala supporten samt mänskliga hjälpen för att äldre ska kunna utveckla sin litteracitet.

Vår uppsats utgick från syftet att undersöka om ett antal folkbibliotek genom deras biblioteksplaner lever upp till de förväntningar som samhället ställer när det kommer till att ge informationsteknisk service till äldre personer. Detta syfte undersöktes genom tre frågeställningar:

Hur omskrivs äldre respektive den digitala klyftan i de utvalda biblioteksplanerna? Om och i så fall hur relateras dessa kategorier till varandra?

Går det att urskilja skillnader mellan hur verksamheterna mot äldre omskrivs i planerna kopplat till geografi och demografi?

Om och i så fall hur relaterar biblioteksplanernas skrivningar om äldre och digitala klyftan till planernas skrivningar om folkbibliotekets roll i

samhället?

För att få svar på dessa frågor användes en kombination av kvalitativ och

kvantitativ innehållsanalys för att granska de sextiotvå biblioteksplanernas innehåll.

Kodningsenheterna som använts i texten är: folkbiblioteket, digital delaktighet, digitala klyftan, äldre i en icke digital kontext samt äldre i en digital kontext. Orden räknades samt togs betydelsefulla meningar ut i kombination med nyckelorden.

Innehållet som tagits ut från biblioteksplanerna tematiserades sedan och analyserades utifrån Warschauers modell för litteracitet och IKT- tillgång samt Eriksson-Zetterquists beskrivning av den nyinstitutionella teorin.

Diskussionsdelen är uppdelad enligt forskningsfrågorna och dessa diskuteras utifrån empirin kopplad till tidigare forskning samt delar ur inledningskapitlet. I slutsatsen ser vi vilken stor påverkan bibliotekslagen har på biblioteksplanernas innehåll. Det är inte en vanlig företeelse att skriva om äldre i en digital kontext men vissa biblioteksplaner har gjort det och står därmed ut från mängden. Digitala klyftan har nämnts i biblioteksplanerna i sammanhang av att det är den digitala klyftan som är en orsak till att äldre hamnar i ett digitalt utanförskap. Det har även kommit fram att biblioteksplanerna skriver att folkbiblioteket ska erbjuda vägledning för äldre för att kunna delta i informationssökning och på det viset minska den digitala klyftan.

Folkbiblioteket ska även verka som stöd och guide genom personlig kontakt, tillhandahålla digitala resurser för att minska den digitala klyftan. Det har även framkommit att det är Stockholmsregionen som är den region som har tagit upp äldre i en digital kontext i en högre utsträckning än vad övriga regioner gjort.

Litteraturlista

Elektroniska källor:

Abbey, R., & Hyde, S. (2009). No country for older people? Age and the digital divide. Journal of Information, Communication and Ethics in Society, 7(4), 225–

242. doi: 10.1108/14779960911004480

Borgholms kommun. (2016). Biblioteksplan för Borgholms kommun 2016–2020.

Hämtad 2020-04-07 från

https://www.borgholm.se/wp- content/uploads/2013/12/Biblioteksplan-2016-2020-antagen-KF-2016-01-18-par-9.pdf

Digidel. (2013). Om Digidel. Hämtad 2020-05-21 från https://digidel.se/om-oss/

Digidel. (2013). Ökad digital delaktighet: Förslag från Digidel 2013. Hämtad 2020-05-21 från

https://digidel.se/wp-content/uploads/2018/09/digidel_slutrapport_2013.pdf

Hedemark, Å. & Börjesson, L. (2014). Att använda en plan: Fenomenet

biblioteksplaner och begreppet användning problematiserat. Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift, (1), 93–113.

Internetstiftelsen. (2019). Svenskarna och internet 2019. En årlig studie av svenska folkets internetvanor. Hämtad 2020–04-21från

https://svenskarnaochinternet.se/app/uploads/2019/10/svenskarna-och-internet-2019-a4.pdf

Jaeger, P., Bertot, J., Thompson, K., Katz, S., & DeCoster, E. (2012). The

Intersection of Public Policy and Public Access: Digital Divides, Digital Literacy, Digital Inclusion, and Public Libraries. Public Library Quarterly, 31(1), 1–20.

doi:10.1080/01616846.2012.654728

Jochumsen, H., Hvenegaard Rasmussen, C., & Skot‐Hansen, D. (2012). The four spaces – a new model for the public library. New Library World, 113(11/12), 586–

597. doi:10.1108/03074801211282948

Kungliga biblioteket. (2017). Biblioteksplan 2.1. Hämtad 2020-04-17 från

https://www.kb.se/download/18.2d42b28e16b415de147f3c/1573637383701/Bibliot eksplan-2.1-2017-dnr-2017_525.pdf

Kinney, B. (2010). The Internet, Public Libraries, and the Digital Divide. Public Library Quarterly, 29(2), 104-161. doi:10.1080/0161684100377971

Mubarak, F., & Nycyk, M. (2017). Teaching older people internet skills to minimize grey digital divides. Journal of Information, Communication & Ethics in Society, 15(2), 165–178. doi:10.1108/JICES-06-2016-0022

Nordeborg, Yoshiko, Michnik, Katarina, & Eriksson, Catarina. (2012).

Användarnas bibliotek: förväntningar och utmaningar i det samtida folkbiblioteket.

Jubileumskonferensen 2012. Borås, Sverige. Hämtad 2020-04-25 från

http://hb.diva-portal.org/smash/record.jsf?faces-redirect=true&aq2=%5B%5B%5D%5D&af=%5B%5D&searchType=SIMPLE&sor tOrder2=title_sort_asc&query=&language=sv&pid=diva2%3A887669&aq=%5B%

5B%5D%5D&sf=all&aqe=%5B%5D&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=f alse&noOfRows=50&dswid=-7082

Olsson Dahlquist, L. (2019). Folkbildning för delaktighet: en studie om bibliotekets demokratiska uppdrag i en digital samtid. (Doktorsavhandling, Lunds universitet, Lund). Hämtad 2020-04-07 från

https://portal.research.lu.se/ws/files/64019345/Lisa_Olsson_Dahlquist_HELA.pdf Reneland-Forsman, L. (2018). ‘Borrowed access’ – the struggle of older persons for digital participation. International Journal of Lifelong Education, 37(3), 333–344.

doi:10.1080/02601370.2018.1473516

Riksdagen. (2013). Bibliotekslag (2013:801). Hämtad 2020-04-02 från https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/bibliotekslag-2013801_sfs-2013-801

Svensk biblioteksförening. (2017). Bibliotekens internationella manifest. Hämtad 2020-04-03 från

https://wwwbiblioteksfor.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2017/01/bibliotekens-internationella-manifest-webb-utskrift.pdf

Vetenskapsrådet. (2017). God forskningssed [Elektronisk resurs]. (Reviderad utgåva). Stockholm: Vetenskapsrådet. Hämtad 2020-05-22 från

https://www.vr.se/download/18.2412c5311624176023d25b05/1555332112063/God -forskningssed_VR_2017.pdf

Warschauer, M. (2003). Technology and social inclusion: Rethinking the digital divide [Electronic resource]. Hämtad 2020-05-22 från https://ebookcentral-proquest-com.proxy.lnu.se/lib/linne-ebooks/detail.action?docID=3338832

Tryckta källor:

Ahrne, G., & Svensson, P. (Red.). (2015). Handbok i kvalitativa metoder. (2015.) Stockholm: Liber.

Bergström, G., & Borèus, K. (Red.). (2012). Textens mening och makt. Metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursanalys. Studentlitteratur: Lund.

Borèus, K. (2015). TEXTER I VARDAG OCH SAMHÄLLE. G. Ahrne & P.

Svensson (Red.), Handbok i kvalitativa metoder (s.157–175). Stockholm: Liber.

Eriksson-Zetterquist, U. (2009). Institutionell teori: idéer, moden, förändring. (1.

uppl.) Malmö: Liber.

Lindgren, S. (2017). Digital media & society. Thousand Oaks, CA: SAGE Publications.

Rienecker, L. & Stray Jørgensen, P. (2018). Att skriva en bra uppsats. (Upplaga 4).

Stockholm: Liber.

Biblioteksplaner:

Alvesta kommun (u.å) Biblioteksplan för Alvesta kommun 2019–2021. Hämtad 2020-05-21 från: https://www.alvesta.se/globalassets/biblioteksplan-for-alvesta-kommun-2019-2021.pdf

Arjeplog kommun (2015) Biblioteksplan för Arjeplog kommun 2015–2020. Hämtad 2020-05-21

från: https://www.norrbotten.se/publika/ku/nblb/Biblioteksplaner/Arjeplog-2015-2020-Biblioteksplan.pdf

Arvidsjour kommun (2017) Biblioteksplan för Arvidsjour kommun 2018–2022.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://docreader.readspeaker.com/docreader/?jsmode=1&cid=bpzos&lang=en_us&

url=https%3A%2F%2Fwww.norrbotten.se%2Fpublika%2Fku%2Fnblb%2FBibliote ksplaner%2FBiblioteksplan%2520f%25c3%25b6r%2520Arvidsjaurs%2520kommu n%25202018-2022.pdf&v=Google%20Inc.

Boden kommun (u.å) Biblioteksplan för Boden kommun 2016–2020. Hämtad 2020-05-21 från:

https://docreader.readspeaker.com/docreader/?cid=bpzos&lang=en_us&url=https%

3A%2F%2Fwww.norrbotten.se%2Fpublika%2Fku%2Fnblb%2FBiblioteksplaner%

2FBiblioteksplan%2520Boden%25202016-2020.pdf

Borgholm kommun (2016) Biblioteksplan för Borgholm kommun 2016–2020.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.borgholm.se/wp- content/uploads/2013/12/Biblioteksplan-2016-2020-antagen-KF-2016-01-18-par-9.pdf

Botkyrka kommun (2017) Biblioteksprogram för Botkyrka kommun 2018–2022.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2018/02/01-Botkyrka-2018-2022-Biblioteksplan.pdf

Dorotea kommun (2020) Biblioteksplan för Dorotea kommun 2020–2023. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.dorotea.se/media/4773/kultur-och_biblioteksplan_2020-2023.pdf

Ekerö kommun (u.å) Biblioteksplan för Ekerö kommun 2015–2018. Hämtad från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2018/06/01-Eker%C3%B6-2015-2018-Biblioteksplan.pdf

Haninge kommun (2017) Biblioteksplan för Borgholms kommun 2017–2021.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2017/12/Biblioteksplan-Haninge-kommun-2017-2021.pdf Huddinge kommun (u.å) Biblioteksprogram Huddinge kommun 2017–2022.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2018/02/Huddinge2017_2022_biblioteksprogram.pdf Hultsfred kommun (u.å) Biblioteksplan. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.hultsfred.se/files/2015/11/Biblioteksplan.pdf

Järfälla kommun (u.å) Biblioteksplan för Järfälla kommun 2019–2022. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.jarfalla.se/documents/73322/83992/Biblioteksplan+f%C3%B6r+J%

C3%A4rf%C3%A4lla+kommun+2019-2022+%281%29.pdf/e0c34a3d-2f09-75e4-b65d-3fe9d3b21b40

Kalmar kommun (2019) Biblioteksplan för Kalmar kommun 2020–2025. Hämtad 2020-05-21 från:

https://kalmar.se/download/18.c6f376c16e81501b99a31/1575899672817/12-biblioteksplan-for-kalmar-kommun-2020-2025.pdf

Kiruna kommun (u.å) Biblioteksplan för Kiruna kommun 2018–2019. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.norrbotten.se/publika/ku/nblb/Biblioteksplaner/Biblioteksplan%20Kiru na%202018-2019.pdf

Lessebo kommun (2017) Biblioteksplan Folk-och skolbibliotek i Lessebo kommun 2017–2020. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.lessebo.se/web/arena/biblioteksplan

Lidingö kommun (u.å) Biblioteksplan Lidingö Stad 2016–2019. Hämtad 2020-05-21 från: http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2016/11/Biblioteksplan-2016-2019-Lidingo-stad.pdf.pdf

Ljungby kommun (2017) Biblioteksplan för Ljungby kommun 2017–2019- Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.ljungby.se/globalassets/dokument-och-innehall/uppleva-och-gora/bibliotek/biblioteksplan-2017-2019.pdf

Luleå kommun (u.å) Biblioteksplan för Luleå kommun 2016–2020. Hämtad 2020-05-21 från:

https://docreader.readspeaker.com/docreader/?cid=bpzos&lang=en_us&url=https%

3A%2F%2Fwww.norrbotten.se%2Fpublika%2Fku%2Fnblb%2FBiblioteksplaner%

2FLule%25c3%25a5%2520biblioteksplan%25202016-2020.pdf

Lycksele kommun (u.å) Biblioteksplan för Lycksele kommun 2017–2020. Hämtad 2020-05-21 från: https://docplayer.se/49725430-Biblioteksplan-for-lycksele- kommun-biblioteksplanen-skall-ligga-till-grund-for-biblioteksverksamheten-i-kommunen-under-aren.html

Malå kommun (2019) Biblioteksplan för Malå kommun 2020–2022. Hämtad 2020-05-21 från:

https://cdn3.v8biblioteken.se/files/5e09c699a89be510cc96df0b/Biblioteksplan%202 020-2022.pdf

Markaryd kommun (2020) Biblioteksplan för Markaryd kommun 2020–2023.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.markaryd.se/download/18.256269d8171ac4d524b7dc93/15886604127 95/Biblioteksplan%202020-2023%20KF%20200427.pdf

Mörbylånga kommun (2020) Biblioteksplan för Mörbylånga kommun 2020–2024.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.morbylanga.se/Documents/Styrdokument/Kultur%20och%20fritid/bibl ioteksplan.pdf

Nordmaling kommun (2017) Biblioteksplan för Nordmaling kommun 2018–2020.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://www.nordmaling.se/Sve/Filarkiv/Uppleva%20och%20göra/Bibliotek/Bibliote ksplan%20för%20Nordmalings%20kommun%202018.pdf

Norrtälje kommun (2016) Författningssamling 2016–2018. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.norrtalje.se/globalassets/kommun-och- politik/forfattningssamling/handlingsplaner-och-program/kultur--och-fritidsnamndens-biblioteksplan-for-norrtalje-kommun-2016.pdf

Nynäshamn kommun (2016) Biblioteksplan för Nynäshamns kommun 2016–2019.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2017/03/Nynashamn20162019Biblioteksplan.pdf.pdf

Mönsterås kommun (2018) Biblioteksplan för Mönsterås kommun 2019–2022.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.monsteras.se/documents/267908/552912/Biblioteksplan+2019-2022+antagen+av+KF/c0cb9ccd-195b-46fc-a511-959ed34ff3e7

Norsjö kommun (2019) Biblioteksplan för Norsjö kommun 2020–2023. Hämtad 2020-05-21 från:

https://cdn3.v8biblioteken.se/files/5e2996f6a89be5116466b43c/Biblioteksplan%20 Norsj%C3%B6%20kommun.pdf

Nybro kommun (2017) Biblioteksplan 2017–2021 Nybro kommun. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.nybro.se/documents/252679/334887/Biblioteksplan+Nybro+komm un+2017-2021/b8415dad-7ea6-4b41-8cdf-9539dc83c7b3

Nykvarn kommun (u.å) Biblioteksplan för Nykvarns bibliotek 2015–2017. Hämtad 2020-05-21 från:

http://www.osteraker.se/download/18.22f60d6315239c333625f2/1452862700031/B IBLIOTEKSPLAN+%C3%96ster%C3%A5ker+2016-2019.pdf

Oskarshamn kommun (u.å) Biblioteksplan Oskarshamns kommun 2016–2020.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.oskarshamn.se/documents/243765/0/Biblioteksplan+2016-2020.pdf/ab38e2c4-7f8e-4449-a612-454c10700402

Piteå kommun (2019 Biblioteksplan 2020–2023. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.norrbotten.se/publika/ku/nblb/Biblioteksplaner/Biblioteksplan%20Pite

%C3%A5%202020-2023.pdf

Robertsfors kommun (u.å) Biblioteksplan för Robertsfors kommun 2018–2021.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://cdn1.minabibliotek.se/files/5c6288d208c3fb346cbc3cac/Biblioteksplan%202 018-2021.pdf

Sigtuna kommun (u.å) Biblioteksplan 2018–2022 Sigtunas kommuns bibliotek.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp- content/uploads/2018/12/Biblioteksplan-antagen-av-KFN-2018-08-30-7D960391-2CCF-4FE4-8AA5-B3242C5A3F46.pdf

Skellefteå kommun (u.å) Biblioteksplan för Skellefteå kommun 2016–2019. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.skelleftea.se/documents/143774/0/BiblioteksplanSkelleftea2016-2019.pdf/9173a3d8-a9e4-4b0c-8fef-57a0101f42f8

Sollentuna kommun (u.å) Biblioteksplaner för Sollentuna kommun 2016–2019.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.bibliotekenisollentuna.se/documents/1664166/1971329/Biblioteksplan +Sollentuna+kommun+2016-2019.pdf/f7241860-f6a0-46c6-bf43-b12b468b2236 Solna kommun (u.å) Biblioteksplan 2017–2023. Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2017/03/Biblioteksplan-2017-2023.pdf

Sorsele kommun (2018) Hållbar kultur-och biblioteksplan för Sorsele kommun 2018–2022. Hämtad 2020-05-21 från: https://www.sorsele.se/media/2063/kultur-och-biblioteksplan-2018-2022.pdf

Storumans kommun (2016) Biblioteksplan för Storumans kommun 2016–2018.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://cdn3.v8biblioteken.se/files/5d1d9d62a89be5073839adbf/Biblioteksplan%20 2019%20redigerad%20i%20mall.docx

Sundbyberg kommun (2014) Biblioteksplan 2014–2017. Hämtad 2020-05-21 från:

http://www.upplandsvasby.se/download/18.4888d21515e5a932a7743c0/150824298 7525/Biblioteksplan%202015-2019.pdf?searchKeyword=biblioteksplan

Södertälje kommun (2017) Biblioteksplan för Södertälje kommun 2018–2021.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.sodertalje.se/documents/303056/303280/Biblioteksplan-2018-2021.pdf/833f04a8-c8a8-3d59-de2f-0ff68370f664

Tingsryd kommun (2018) Biblioteksplan för Tingsryd kommun 2018–2019.

Hämtad 2020-05-21 från: https://docplayer.se/133626898-Tj-ngsryd-s-kommun- biblioteksplan-for-tingsryd-kommun-ar-2018-en-samlad-biblioteksorganisation-med-lokal-forankring.html

Torsås kommun (2019) Biblioteksplan Bildningsförvaltningen Kultur & fritid Torsås kommun 2019–2022. Hämtad 2020-05-21 från: https://www.torsas.se/wp-content/uploads/Biblioteksplan_2019-2022_2.pdf

Tyresö kommun (u.å) Biblioteksplan 2020–2024. Hämtad 2019-05-21 från:

https://bibliotek.tyreso.se/documents/603479/0/biblioteksplan+2020-2024.pdf/122ecde2-9dc6-ffd4-5f8b-1fcd5d9c3059

Täby kommun (u.å) Biblioteksstrategi 2018–2022. Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2018/06/Biblioteksstrategi_2018-2022.pdf

Umeå kommun (2020) Biblioteksplan för Umeå kommun 2020–2023. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.umea.se/download/18.337d0e491719a4e893c140e/1587573693520/Bi blioteksplan%20för%20Umeå%20kommun%202020-2023.pdf

Uppvidinge kommun (2015) Plan för biblioteksverksamhet i Uppvidinge kommun 2016–2019. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.uppvidinge.se/documents/14447568/14568570/Biblioteksplan+201 6-2019/18d8a62a-1524-419c-b2f5-51e410ccb5e7

Upplands-Bro kommun (u.å) Biblioteksplan för Upplands-Bro 2016–2019. Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2016/11/BIBLIOTEKSPLAN_2016-19.pdfUBro.pdf

Upplands Väsby kommun (2015) Biblioteksplan 2015–2019. Hämtad 2020-05-21 från:

http://www.upplandsvasby.se/download/18.4888d21515e5a932a7743c0/150824298 7525/Biblioteksplan%202015-2019.pdf?searchKeyword=biblioteksplan

Vallentuna (2017) Biblioteksplan för Vallentuna kommun 2017–2019. Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2017/12/Biblioteksplan-2017-2019Vallentuna.pdf

Vaxholm kommun (u.å) Biblioteksplan för Vaxholms stad 2014–2018. Hämtad 2020-05-21 från:

http://regionbiblioteket.se/wp-content/uploads/2015/01/BiblioteksplanVaxh2014.pdf

Vilhelmina kommun (2018) Biblioteksplan för Vilhelmina kommun 2019–2021.

Hämtad 2020-05-21 från:

https://cdn2.v8biblioteken.se/files/5e3be35da89be50f38637576/Biblioteksplan%20f

%C3%B6r%20Vilhelmina%20kommun%202019-2021.pdf

Vimmerby kommun (u.å) Biblioteksplan Vimmerby kommun 2015–2018. Hämtad 2020-05-21 från:

http://www.vimmerby.se/download/18.78ae827d1605526e94b61922/152905184027 1/Biblioteksplan%202015-2018,%20med%20bilagor.pdf

Vindeln (2017) Biblioteksplan för Vindeln kommun 2017–2019. Hämtad 2020-05-21från:

https://www.vindeln.se/Sve/Filarkiv/Fritid%20Kultur%20Turism/Antagen%20bilbli oteksplan%202017-2019.pdf

Vännäs (2016) Biblioteksplan 2019–2021. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.vannas.se/Sve/Filarkiv/Barn-%20och%20utbildningsnämnden/Biblioteksplan%202019-2021.pdf

Värmdö (u.å) Biblioteksplan för Folk-och skolbibliotek i Värmdö kommun 2019–

2023. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.varmdo.se/documents/689019/1275120/Biblioteksplan+2019-2023_lagupplost.pdf/e05c170e-1309-2471-e619-4c61665e4e70

Västervik kommun (2017) Biblioteksplan för Västervik kommun 2017–2021.

Hämtad 2020-05-21 från: https://www.vastervik.se/globalassets/kommun-och-politik/forfattningssamling/biblioteksplan-2017-2021-kf-170327.pdf

Växjö kommun (2016) Biblioteksplan för Växjö kommun 2016–2021. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.vaxjo.se/download/18.313cf36515d1bde9ee322762/1499862671240/Bi blioteksplan%20f%C3%B6r%20V%C3%A4xj%C3%B6%20kommun.pdf

Åsele kommun (u.å) Biblioteksplan för Åsele kommun 2018–2021. Hämtad 2020-05-21 från:

https://cdn2.v8biblioteken.se/files/5b3b3dc6a89be50eb4236fca/Biblioteksplan%20

%C3%85sele%20kommun%202018-2021.pdf

Älmhult kommun (2019) Biblioteksplan 2018–2020: Verksamhetsplan för Älmhults kommun. Hämtad 2020-05-21 från:

https://bibliotek.almhult.se/documents/8398092/14493681/Biblioteksplan+2018+-+2021.pdf/a2e7d696-3e20-5289-ad42-7b7afe7bfce7

Älvsbyn kommun (2018) Biblioteksplan för Älvsbyns kommun 2018–2021:

Inspirerande, berikande, möten och paus. Hämtad 2020-05-21 från:

https://docreader.readspeaker.com/docreader/?cid=bpzos&lang=en_us&url=https%

3A%2F%2Fwww.norrbotten.se%2Fpublika%2Fku%2Fnblb%2FBiblioteksplaner%

2F%25c3%2584lvsbyns%2520biblioteksplan%25202018-2021.pdf

Österåker kommun (u.å) Biblioteksplan för Österåkers kommun 2016–2019.

Hämtad 2020-05-21 från:

http://www.osteraker.se/download/18.22f60d6315239c333625f2/1452862700031/B IBLIOTEKSPLAN+%C3%96ster%C3%A5ker+2016-2019.pdf

Övertorneå kommun (2019) Biblioteksplan inklusive handlingsplan för skolbiblioteken 2019–2021. Hämtad 2020-05-21 från:

https://www.overtornea.se/globalassets/dokument/barn-och-utbildning/biblioteksplan-2019-2021-181204.pdf

Bilaga 1

Bilaga 1 Biblioteksplaner 1. Alvesta

2. Arjeplog 3. Arvidsjaur 4. Boden 5. Botkyrka 6. Borgholm 7. Dorotea 8. Ekerö 9. Haninge 10. Huddinge 11. Hultsfred 12. Järfälla 13. Kalmar 14. Kiruna 15. Lessebo 16. Lidingö 17. Ljungby 18. Luleå 19. Lycksele 20. Malå 21. Markaryd 22. Mönsterås 23. Mörbylånga 24. Nordmaling 25. Norrtälje 26. Norsjö 27. Nybro

28. Nykvarn 29. Nynäshamn 30. Oskarshamn 31. Piteå 32. Robertsfors 33. Sigtuna 34. Skellefteå 35. Sollentuna 36. Solna 37. Sorsele 38. Storumans 39. Sundbyberg 40. Södertälje 41. Tingsryd 42. Torsås 43. Tyresö 44. Täby 45. Umeå

46. Upplands-bro 47. Upplands Väsby 48. Uppvidinge 49. Vallentuna 50. Vaxholm 51. Vilhelmina 52. Vimmerby 53. Vindeln 54. Vännäs 55. Värmdö 56. Västervik

57. Växjö 58. Åsele 59. Älmhult 60. Älvsbyn 61. Österåker 62. Övertorneå

Related documents