• No results found

Framtida inriktning och nulägesbeskrivning för kulturmötesplatser i stadskärnan

I de centrala delarna av staden finns byggnader och platser som på olika sätt påverkas av den målbild för kreativa mötesplatser som föreslås. För berörda byggnader och platser lämnas här förslag till framtida inriktning som ska ge förutsättningar för att målbilden ska kunna nås. Förslagen innefattar ombyggnationer och anpassningar i de befintliga miljöerna och därmed föreslås inga nybyggnationer.

Alströmerska magasinet Framtida inriktning

Alströmerska magasinet är en resurs för kulturlivet, och då framförallt den kommunala museiverksamheten, i staden. Alströmerska magasinet är en plats för lärande möten mellan olika människor med ett avstamp i en museiverksamhet som speglar då, nu och framtid, i första hand genom utställningar. Byggnaden är fortsatt karaktärsskapande för stadskärnan och bildar ett tätt gaturum tillsammans med Kulturhuset över Bankgatan.

Möjligheterna att inrymma museets kulturhistoriska samling, helt eller delvis i ett öppet magasin, bör undersökas i Kulturhuset, Kabom-huset och i Alströmerska gymnasiets lokaler. Strävan bör dock vara att öppna magasin i möjligaste mån placeras i de centrala lägena i stadskärnan (Kulturhuset eller i Kabom-huset).

Nuläget

Alströmerska magasinet är stadens äldsta profana byggnad, från 1731, och är byggnadsminnesmärkt. Tre våningsplan i huset nyttjas av VIA Sweden för deras verksamhet med Lights in Alingsås och i ett våningsplan har Kultur och

fritidsförvaltningen viss verksamhet, såsom möten och workshops, sedan museets publika verksamhet stängdes 2010. Källarvåningen används periodvis för

restaurangverksamhet (dock utan kök).

Till museet hör en gedigen kulturhistorisk samling med cirka 30 000 föremål, 600 000 fotografier och mer än 3000 dokument. Dessa finns i lokaler i Väktaregården, i Kabom-huset samt två förråd i Bjärke.

Fabs ab äger fastigheten och hyr den i sin helhet till Kultur- och fritidsförvaltningen.

VIA Sweden hyr lokaler via det kommunala bolaget ABAR av Kultur- och fritidsförvaltningen. Detta avtal har sagts upp till den 31 december 2012.

Museiparken Framtida inriktning

Parken är en inbjudande fin liten pärla till stadspark som samspelar med verksamheterna i Alströmerska magasinet i större utstäckning än i dag.

Nuläget

Parken ligger centralt i staden, intill Lilla Torget och Alströmerska magasinet.

Den används främst som en liten lugn stadspark, men ibland även för olika evenemang.

Parken är viktig som ett grönt inslag i staden och har ett kulturhistoriskt värde kring Alströmerska magasinet. Parken samspelar med byggnaden. Parken har under de senaste åren rustats upp, bland annat har den ljussatts.

9 Kulturhuset med bibliotek och konsthall

Framtida inriktning

Kulturhuset utvecklas till en kreativ mötesplats för alla åldrar, dock med betoning på unga och familjer, och olika människor med en inbjudande och öppen entrémiljö.

Aktiviteter inne i Kulturhuset är synliga ut i de offentliga rummen; Hotellparken och gatorna runt omkring, och lockar till såväl planerade som oplanerade besök.

Kulturhuset utvecklas från att ge ett intryck av att huvudsakligen vara ett bibliotek till ett kulturhus, en plats att vara på, med en större variation av kulturaktiviteter. Det kan handla om att från konstutställningar, till museiverksamhet och en mindre scen för olika uppträdanden. Möjligheterna att rymma hela eller delar av museets kulturhistoriska samling, helt eller delvis i ett öppet magasin, i Kulturhuset bör undersökas.

Kontorsytorna minskas till förmån för verksamhetsytor i huset.

Nuläget

Kulturhuset är väl beläget nära resecentrum utmed ett väl frekventerat stråk. Den ramar tillsammans med First Grand Hotel och så småningom den evenemangshall som är under uppförande in Hotellparken.

Huvudbiblioteket har öppet 49 timmar/vecka och tidningsrummet har öppet 54 timmar/vecka. I huvudbiblioteket finns bland annat barnavdelning, sagorum för barn och rum för Unga Vuxna. Dessutom ordnas aktiviteter såsom Sagostunder för barn, stickkafé för unga vuxna, med mera. Biblioteket driver även en programverksamhet med varierat innehåll. Under 2011 lanserades en ny serie under begreppet Öppet Kulturhus där intressanta kulturutövare och andra föreläste om vitt skilda ämnen. På biblioteket finns även ett forskarrum med en släktforskarhörna som hör till

museiverksamheten.

Konsthallen visar relevanta, engagerande och utmanande samtidskonstutställningar som visar på den mångfald som finns inom konsten idag. Alingsås konsthall har 2011 visat sex tillfälliga utställningar. Särskilda arrangemang ordnas under skolloven för barn och unga. Samarbetet med skola och förskola har ökat och skolbesöken har ökat markant under 2011 jämfört med 2010.

I Kulturhuset finns även delar av museiverksamheten samt kontorslokaler för kultur- och fritidsförvaltningens stab och evenemangspersonal.

Fastigheten ägs av Sparbanken Alingsås. Kultur- och fridsförvaltningens hyreskontrakt löper ut den 31 december 2013, med ett års uppsägningstid. Avtalet har förlängts med ett år till den 31 december 2014.

Hotellparken Framtida inriktning

Parken välkomnar besökare som kommer från stationsområdet in till stadskärnan. Den samspelar med entrémiljöerna till Kulturhuset, First Grand Hotel och den

evenemangshall som är under uppförande. Parken har utvidgats och omfattar även den del som idag rymmer en parkeringsplats (byggbodar) på parkens östra sida. Den har utvecklats till en park som ändrar uttryck, exempelvis med hjälp av ljussättning, och används till aktiviteter som hänger samman med verksamheterna runt parken. Parken har utvecklats till en naturlig mötesplats i staden.

10 Nuläget

Hotellparken, eller biblioteksparken som den ibland kallas, är en grön lunga och en liten prydnadspark. Parken ramas in av Kulturhusets ljusa väggar, First Grand Hotell med sin huvudentré mot Bankgatan och parken och så småningom även den evenemangshall som är under uppförande som kommer att ha två entréer mot parken. Parken har en lång kontinuitet som grön plats i staden, men inbjuder inte idag till att slå sig ner eller

uppehålla sig i parken längre stunder, bland annat då en del av sittytorna vätter mot en parkering.

Estrad Alingsås

Tommy Byggare ab uppför vid Hotellparken på uppdrag av Kulturarena Fastighetsbolag AB och P-bolaget i Alingsås AB en ny arena för kultur, konferens, event och sport, med plats för upp till 2800 personer samt p-hus med knappt 600 parkeringsplatser. Arenan kommer även att innehålla en foajé/lobby och kontorslokaler. Den planeras stå klar i april 2013.

Lilla torget och Stora torget

På torgen skapas en miljö som ger goda förutsättningar för att torgen ska kunna användas för flera olika aktiviteter så att de i högre utsträckning blir mötesplatser i staden. På torgen kan det stadsmässiga och kulturhistoriska möta konst som utmanar.

Tekniska nämnden har fått i uppdrag att under 2012 visa en planering för ett bilfritt Stora torget. Torgen utgör idag tillsammans med byggnaderna kring torgen och Lillån som rinner mellan torgen en viktig del av Alingsås identitet och har en lång historisk kontinuitet som torg.

Kabom-huset Framtida inriktning

Inom fastigheten skapas förutsättningar för ett kluster med kulturföreningar och kulturidkare där samverkan mellan olika aktörer kan främja kreativiteten och nya kulturaktiviteter kan skapas. Husets centrala läge i staden nyttjas för att möjliggöra god tillgänglighet och skapa en stark målpunkt för olika åldrar. Möjligheterna att även fortsättningsvis rymma hela eller delar av museets kulturhistoriska samling, helt eller delvis i ett öppet magasin, i bör undersökas. Det kulturhistoriska arv som byggnaden bär på får en fortsättning in i framtiden.

Nuläget

Kommunledningskontoret genomför tillsammans med Fabs ab en förstudie om Kabomhusets framtida användning sedan Kultur- och fridsförvaltningen har flyttat större delen av sina verksamheter från fastigheten till det nya Estetikum och Arena 11 vid Rektorsgatan.

Palladium

Framtida inriktning

Palladium har ett attraktivt läge och arrangemangen i lokalen bidrar till en levande stadsmiljö. Det ökade antalet besökare visar att det finns behov av en scen för olika arrangemang i stadskärnan. Den nya Estrad Alingsås som uppförs på privat initiativ kommer att utgöra ett tillskott vad gäller utbudet av scener, likaså den mindre scen som inryms i Kulturhuset. Det finns dock inget motiv till att kommunen hyr Palladium

11 fortsättningsvis, utan denna bör kunna hyras av en annan aktör. Därför bör kommunen inte hyra Palladium kontinuerligt i sin helhet.

Nuläget

Palladium är en kultursalong med en foajé. Palladium rymmer 214 sittplatser.

Palladiumhuset kallades tidigare även för Hantverkshuset och uppfördes under 1920-talet på uppdrag av Alingsås Fabriks- och Hantverksförening. Byggnaden ligger centralt i stadskärnan vid Nygatan. Kultur och fritidsnämnden hyr lokalen och avtalet sträcker sig fram till år 2020.

Palladium används för exempelvis filmvisning, teater, konserter och konferenser, både externt och internt i kommunen. Internt används den för bland annat Kultur och

Fritidsförvaltningens Evenemangsprogram för både barn och vuxna och av skolor som vill arbeta i en professionell scenmiljö och få visa sina produktioner. Ett exempel på externa arrangemang är kulturföreningar som hyr Palladium under en längre period och uppför sina föreställningar, som till exempel Krönikespelet Snövit.

Besöksantalet har under 2011 ökat från 17 500 till över 20 000 personer.

Nolhaga slott Framtida inriktning

Nolhaga slott och dess sammanhang har stor betydelse för helhetsmiljön i Nolhaga park.

Slottet bör bli mer tillgängligt för allmänheten och har potential för exempelvis visning av konst i kombination med restaurang/ caféverksamhet. Kultur och fritidsnämnden bör få i uppdrag att ta fram ett förslag på hur detta skulle kunna åstadkommas.

Kommunledningskontoret har av kommunstyrelsen fått i uppdrag utreda möjligheterna att överföra ansvaret för Nolhaga slott till Fabs.

Externa hyresintäkter förutsätts täcka kostnaderna för drift och förvaltning av slottet.

Nuläget

Nolhaga slott utgör en central del av Nolhaga park och dess historia. Kommunen äger fastigheten genom samhällsbyggnadsnämnden och arrenderar ut Nolhaga slott i sin helhet till en privat hyresgäst. I upplåtelsen ingår även det markområde som ligger i anslutning till byggnaden. Slottet används främst för konferenser och

restaurangverksamhet. Kommunen använder vigselrummet på slottet i samband med vigslar. I viss begränsad omfattning är slottet öppet för allmänheten. Tillgängligheten till slottet är idag inskränkt på grund av starkt begränsat öppethållande.

Kontaktstiden löper mellan 1 oktober 2005 och 30 april 2014. Uppsägningstiden är 12 månader, i annat fall förlängs kontraktet med 3 år för varje gång. Avtalet kan sägas upp fram till den 30 april 2013.

12 Organisation och genomförande

Åtgärder för att skapa förutsättningar för målbilden bör genomföras under åren 2013-2015.

Kultur och fritidsnämnden bör få i uppdrag att arbeta vidare med ett genomförande i enlighet med målbilden. Dessutom bör nämnden genomföra en förstudie för att utreda lämplig lokal för museets samlingar och ett öppet magasin samt de kostnader som en inventering och iordningsställande av ändamålsenliga lokaler medför. Kultur och fritidsnämnden bör också ta fram ett förslag om Nolhaga slott, i enlighet med inriktningen enligt målbilden.

Tekniska nämnden har sedan tidigare i uppdrag att utveckla Hotellparken, i samverkan med de verksamheter som finns i de byggnader och entréer som parken samspelar med, samt att under 2012 visa en planering för ett bilfritt Stora torget.

Målbild

Kreativa mötesplatser där människor möts och

Related documents