• No results found

Här kommer vi att presentera ett framtida läge för hur vi tycker att LVI ska utföra fortsatta arbete med kittning, utforma en ny anläggningslayout för monteringen och förbättringsförslag för hur monteringsstationerna ska se ut. Det framtida läget kommer att baseras på slutsatserna som vi har tagit efter frågeställningarna. Kapitlet kommer även presentera förslag för framtida studier inom området.

7.1 Kittning

I diskussion och slutsats visade det att kittning var en produktiv materialförsörjningmetod, därför blir vårt förslag att LVI helt ska

implementera kittning för all slutmontering. Trots att vi inte hade möjlighet att göra pilotstudien på fler modeller har vi ändå dragit slutsatsen att kittning är mer produktivt i detta fall. Vid pilotstudien av kittning skrev

materialförsörjaren ut operationskort och typskylt och la dessa direkt på vagnen. När montören sedan ska hämta en kittningsvagn måste personen lyfta på artiklar för att få tag på operationskort. I ett framtida läge är vårt förslag att ha en plastficka eller liknande som hänger på vagnen där papperna kan läggas för att undvika att de blandas ihop. För att minska rörelserna är vårt förslag att alltid kitta minst fyra åt gången av samma produkt.

Enligt teorin belystes det som fördel att ha en person som blir expert på kittning och därmed kan utföra arbetet med större noggrannhet. På LVI har samtliga montörer kunskap om vart material är placerat så ingen behöver någon omfattande upplärning inom det området. Vårt förslag blir att företaget utser två montörer som delar på att endast arbeta med

materialförsörjning, detta gör att personerna bli experter på området och kan utföra ett effektivare arbete. Genom att lära upp två minskas även

sårbarheten vid sjukdom och ledighet. Vår tanke är att de arbetar varannan dag med kittning och varannan dag med montering. Under förmiddagarna ska materialförsörjaren kontrollera att allt material finns på plats och att arbetsbänkarna är försörjda med rätt skruvar och verktyg. Genom att

materialförsörjaren har detta ansvar kommer montörerna endast lägga tid på att montera och avvikelser minskar. Under eftermiddagen ska personen kitta för alla ordrar som ska monteras dagen därpå. Vi tycker även att det ska bli materialförsörjarens uppdrag att köra ut färdigmonterade produkter till slutprovning, detta för att minimera alla rörelser för montörer. Teorin menar på att för att underlätta kittningsarbetet ska material placeras strategiskt i ordning för varje modell. Då både minskas rörelserna och arbetet blir mer tidseffektivt. Vårt förslag blir då att materialet ska vara organiserat strategiskt i liner för varje modell.

7.2 Monteringsstationerna

LVI har gjort ett försök till att standardisera monteringsstationerna genom att sätta upp bilder på några av stationerna på hur det ska se ut efter avslutat pass och färgmarkerat verktygen. Problemet är att en del av montörerna inte följer bilderna eller färgmarkeringen och detta i sin tur påverkar alla i monteringen.

Vi tycker att deras färgmarkering är väldigt bra och att de ska fortsätta arbeta med den metoden. Men vi ser att det behöver göras ytterligare standardisering för att komma åt problemet. Det som vi ser behöver göras ytterligare är att implementera och uppdatera kort för varje

monteringsstation. Genom bilder på hur monteringsstationerna ska se ut efter ett avslutat arbetspass blir avvikelser mycket tydliga. Uppföljning av att detta följs är avgörande för att det ska bli någon förändring.

Produktionsledaren och montörerna måste alla påminna varandra om att detta ska följas för att de tillsammans ska skapa rätt attityd och beteende.

7.3 Anläggningslayouten i monteringen

LVI vill reducera rörelserna i monteringen och frigöra ytor. För att detta ska vara möjligt behöver anläggningslayouten i monteringen planeras om. Det är viktigt att utformningen av en ny anläggningslayout samverkar med den nya materialförsörjningsmetoden som vi rekommenderar LVI att implementera i monteringen. En fördel med kittning som materialförsörjningmetod är att det inte kräver något lager runt om monteringsstationerna. Därför är kittning en väldigt bra metod för LVI som vill skapa ytor i monteringen, det material som används frekvent kan placeras vid sidan om monteringen.

Vi ser fördelar med att LVI tillämpar en flödesorienterad layout i

kombination med en line. Istället för att ha de olika monteringsstationerna utspridda i monteringen, borde monteringsstationerna vara placerade att förmonteringen kommer först och sist kommer slutmonteringen. Då kommer montörerna inte behöva röra sig fram och tillbaka utan produkten kommer istället att flytta sig framåt i rätt riktning.

Kartan i figur 33, presenterar vårt förslag på LVI:s framtida

anläggningslayout i monteringen. Genom en mer strategisk placering av materialet, kommer materialet inte ta lika mycket plats. Kartan är markerad med bokstäver och områdena för bokstäverna kommer vidare förklaras, kartans färger finns beskrivet i empiri:

A. Här ska materialet till förmonteringen placeras. Materialet ska placeras i följd som materialförsörjaren plockar artiklarna. Planen är att börja längst ner vid materialet och sedan i den ljusgröna rutan ska de kittade vagnarna placeras.

B. Monteringsstationerna för förmontering ska placeras här. Modulerna som monteras i förmonteringen kommer att placeras på bestämda platser i läge C.

C. Här ska materialet till slutmonteringen att placeras. Här ska materialet också placeras i ordning som materialförsörjaren plockar materialet. I de ljusgröna rutorna ska de kittade vagnarna för slutmonteringen att

placeras.

D. Monteringsstationerna för slutmonteringen ska placeras här. När produkterna sedan är färdiga kommer materialförsörjaren köra ut de färdiga produkterna till slutmonteringen.

E. Målet med strukturerad och välplanerad layout är att denna yta kommer vara tom. Ett förslag är att flytta ut slutmonteringen till område E, så att gångavståndet dit minskas för materialförsörjaren.

Figur 33. Kartan visar ett framtida läge på anläggningslayouten i LVI:s montering.

Genom denna framtagna layout kommer de ytor som innan har varit upptagna med material samt monteringsstationer att frigöras genom en ny välplanerad anläggningslayout. Det kommer inte att behövas några onödiga rörelser då allt material samt monteringsstationer är placerade i en

linevariant. Vi kan självsäkert säga att om LVI tillämpar likt denna layout i monteringen, kommer tiden för kittningsarbetet att minska, montörerna kommer spara tid i form av att antalet rörelser reduceras och därmed kommer produktiviteten öka och även det ekonomiska perspektivet. I diskussion och slutsats visade det genom resultatet från pilotstudien att 12 607 kr per månad kan sparas genom enkel implementation av kittning.

Genom att använda våra förbättringsförslag med ändring av layout kommer denna siffra att stiga då kittningsprocessen kommer bli kortare. Den nya ytan som skapas har även den ett värde som kan omvandlas till pengar.

7.4 Framtida studier

För att få mer framgångsrika resultat är ett alternativ för framtida studier att se över inköp. Vid strategiska inköp kan kittningsprocessen förenklas och delar av arbetet redan vara kittat utav underleverantörer. Ett annat förslag för framtida studier är att se över alla leverantörer, genom att använda lokala underleverantörer kan ett flytande lager undvikas. Genom att varje artikel har stationära platser kan hela lagret vara utformat för att kittningsprocessen ska fungera optimalt. Det hade även varit intressant att se effekterna på en outsourcing av hela kittningsprocessen.

Framtida studier att forska vidare på kan vara att se vilken påverkan vår metod med att byta materialförsörjning istället för att bygga ut har på miljön. Ett annat förslag är att undersöka fler materialförsörjningsmetoder om det är möjligt att kombinera olika metoder för att göra flöden ännu mer effektiva.

Referenser

Litteratur

Björklund, Maria och Paulsson, Ulf. 2012. Seminarieboken: att skriva,

presentera och opponera. Andra upplagan. Lund: Studentlitteratur.

Bjurström, J., 2016. Bortom lean: 12 steg för en verksamhet i världsklass, Malmö: Roos & Tegner.

Blomkvist, Pär och Hallin, Anette. 2015. Metod för teknologer. Fjärde upplagan. Lund: Studentlitteratur.

Jonsson, Patrik. 2008. Logistics and Supply Chain Management. Första upplagan. Maidenhead: McGraw-Hill Education.

Jonsson, Patrik, och Mattsson, Stig-Arne. 2016. Logistik: Läran Om

Effektiva Materialflöden. Tredje upplagan. Lund: Studentlitteratur.

Lumsden, K., Stefansson, G. och Woxenius, J., 2019. Logistikens grunder. Fjärde upplagan. Lund: Studentlitteratur.

Patel, Runa och Davidsson, Bo. 2011. Forskningsmetodikens grunder: att

planera, genomföra och rapportera en undersökning. Fjärde upplagan.

Lund: Studentlitteratur.

Petersson, P. och Ahlsén, S., 2015. Lean: gör avvikelser till framgång. Tredje upplagan. Bromma: Part Media

Storhagen, N.G., 2018. Logistik: grunder och möjligheter Upplaga 5., Stockholm: Liber.

Artiklar

Brynzér, H., Johansson M., (1995) Design and performance of kitting and

order picking systems. International Journal of Production Economics. Vol.

41, Issues 1-3, Oktober 1995, pp. 115-125.

Brolin, A., Thorvald, P., Case, K. (2017) Experimental study of cognitive

aspects affecting human performance in manual assembly. Production &

Manufacturing Research. Vol 5, Issue 1, pp. 141-163,

Caputo, A.C. & Pelagagge, P.M., 2008. Effects of product design on

assembly lines performances. Industrial Management & Data Systems,

Choe, P., Tew, J. och Tong, S., 2015. Effect of cognitive automation in a

material handling system on manufacturing flexibility. International Journal

of Production Economics, 170, p.891.

Green, J.C., Lee, J. & Kozman, T.A., 2010. Managing lean manufacturing

in material handling operations. International Journal of Production

Research, 48(10), pp.2975–299

Gröndahl, P. & Onori, M., 2000. Standardised flexible automatic assembly -

evaluating the Mark IV approach. Assembly Automation, 20(3), pp.217–

224.

Liang, Z. et al., 2015. An informative column generation and decomposition

method for a production planning and facility location problem.

International Journal of Production Economics, 170(PA), pp.88–96.

Limère, V. et al., 2012. Optimising part feeding in the automotive assembly

industry: deciding between kitting and line stocking. International Journal of

Production Research, 50(15), pp.4046–4060.

Hemsidor

BILAGA 1:Beställningslista från LVI med tillval för varje

Related documents