• No results found

10.3 Intervju med Orien Trade

10.3.2 Framtiden

I fråga nio bad jag Lukka att berätta om vad Orien Trade har för framtidsutsikter samt vad som är extra populärt och trendigt just nu inom den koreanska kosmetiken. Enligt Lukka är vi just nu i slutskedet av introduktionsfasen i produkts livscykel för sydkoreansk kosmetika. Lukka betonade att många känner till de koreanska kosmetikprodukterna och vet en del om det samt att intresset växer hela tiden. Lukka menar att de flesta har kommit i kontakt med den sydkoreanska kosmetikan i en butik, läst en artikel om ämnet eller stött på koreansk kosmetika på sociala medier. En framtidsvision Orien Trade har är att börja importera förutom hudvårdsprodukter även smink.

Angående specifika produkter inom koreansk kosmetika är den mest populära produkten just nu sheet masken. Det är en slags ansiktsmask som är ett ark vilket är format för ansiktet varav arket är fylld av produkt. Man applicerar ansiktsmasken på sitt ansikte och låter produkten dra in i ansiktet under ca 10-20 minuter, efter det tar man bort arket. Lukka berättar att någonting annat som är mycket populärt och eftertraktat just nu är hudvård för problematisk hud. Koreanerna är snabba på att ta fram nya produkter och det kommer hela tiden nytt. Lukka ser definitivt en ljus framtid för sydkoreansk kosmetika.

Som tionde och avrundande fråga bad jag Lukka att dela med sina bästa tips för företag som eventuellt vill köpa in varor från Sydkorea. Lukkas tips är att ta kontakt med organisationen Kotra och att besöka landet Sydkorea för att lära sig mera om landet och företagskulturen.

11 Resultat och diskussion

Tack vare min intervju med Orien Trade Finland Oy fick jag klarhet i min teoridel och mycket av teoridelen kan bekräftas. De kulturella skillnaderna existerar definitivt och det är bra att lära sig om det andra landets kultur för att undvika obekväma situationer vid inköpsprocessen. Nedan analyseras svaren från Lukka angående inköpsprocessen steg för steg.

Steg 1 Definiera specifikation

I detta steg där företag ska definiera specifikationer angående produkten som ska köpas in betonade Lukka det stora produktutbudet och att det är mycket större än vad finländska företag har. Om man är bekant med omgivningen i Sydkorea kan man definitivt förbereda sig på detta som inköpare. I PEST-omgivningsanalysen kom man fram till att Sydkorea är mycket fokuserad på forskning och utveckling, vilket leder till det stora produktutbudet och den snabba framtagningen av ny kosmetika.

Annat som bör beaktas vid detta steg är omgivningen och hur andra marknader, som exempelvis Kina och USA, påverkar. Det är viktigt att följa med i omvärlden vad som händer. Som även nämndes i PEST-omgivningsanalysen var att handelskriget mellan USA och Kina har påverkat Sydkoreas handel.

Steg 2 Välja leverantör

Lukka berättade om de tre sätten som Orien Trade får kontakt med nya leverantörer i Sydkorea. Genom gamla kontakter, sin kontaktperson i Sydkorea och med hjälp av organisationen KOTRA. Lukka lade vikt på hur viktigt det är att konstant vara medveten om det hierarkiska tänkandet som sydkoreanska företag har. Man måste inleda sina nya leverantörsförhållanden genom att kontakta de längre anställda och tala sig upp i hierarkin på de sydkoreanska företagen. Precis som länder med högt värde på maktdistans har enligt Hofstedes kulturdimensioner.

Ytterligare menade Lukka att det är bra om man kan kommunicera på koreanska, fastän sydkoreanska företag ofta har mycket goda eller utmärkta kunskaper i engelska. Detta kan bero på landets historia och det höga osäkerhetsundvikandet Sydkorea präglas av.

Sydkoreas historia kopplingar till USA har varit viktig sedan 1950 talet då USA blev landets allierade. Tack vare detta är engelska någonting som man gärna talar.

Att sydkoreanska företag känner sig mera säkra på att kommunicera på koreanska kan enligt Hofstedes kulturdimensioner bero på det höga värdet landet har på osäkerhetsundvikande. Ett högt värde på osäkerhetsundvikandet leder även till att man gärna talar på sitt modersmål eftersom det gör att man undviker missförstånd.

Steg 3 Avtal

Respondenten Lukka påpekade angående avtalsskrivandet att de sydkoreanska företagen är ivriga på att besöka marknaden före man inleder ett affärsförhållande. Detta är igen någonting som ett land med högt osäkerhetsundvikande gärna gör för att undvika missförstånd och osäkra utfall eller resultat. Även för att göra relationen mera personlig.

Detta är typiskt för feminina samhällen som Sydkorea. Man vill ha en personlig relation och känna att den är stabil. Detta tyder på att sydkoreanska företag värderar relationen till sina handelspartners.

Steg 4 Beställning

Lukka betonade angående själva beställningen många gånger hur viktigt det är att ha ett tydligt tidsschema eftersom sydkoreanska företag alltid vill planera på långsikt och det är svårt att få oplanerade leveranser i tid. Detta bekräftar att Sydkorea har ett långtidsorienterat tänkande och man inte gör snabba beslut och det är viktigt med planering.

Steg 5 Leveransbevakning

Respondenten påpekade gällande leveransbevakningen att det kan uppstå problem vid tullen beträffande de exotiska ingredienserna som den sydkoreanska kosmetikan innehåller. Eftersom dessa ingredienser inte är kända för EU bör man följa noga med de nya riktlinjerna från EU.

Steg 6 utvärdering

Lukka berättade om utvärderingen av inköpet att både de goda och dåliga utfallen noteras. Inget speciellt som man bör beakta för detta steg noterades.

Tack vare intervjun med Orien Trade Finland Oy kan man dra slutsatsen att Hofstedes kulturdimensioner stämmer med den information jag fick av Lukka i intervjun. Hofstedes kulturdimensioner angående maktdistansen och det hierarkiska tänkandet, osäkerhetsundvikandet, maskuliniteten, långtidsorienterade tankesättet är faktorer som påverkar inköpsprocessen. Orien Trade är väl medveten om dessa faktorer.

Hofstedes kulturdimensioner är definitivt en väldigt användbar teori. Dock kan det finnas brister i teorin och det har visats att teorin inte alltid stämmer. Det är viktigt att komma ihåg att teorier och modeller är endast en avbildning av verkligheten och verkligheten är oftast annorlunda mot en modell. (Brewer & Venaik, 2012) Därför är det väldigt bra att jämföra teorin med egna och andras verkliga erfarenheter.

Omgivningsanalysen är ett viktigt redskap för att förbereda sig på de utmaningar företaget kan stöta på under internationell handel både på hemmaplan och på den internationella marknaden (Albugar, 2017). Om inte företag håller sig uppdaterade på ändringar angående exempelvis tullar, trender och produktutveckling och forskning kan inte företaget hålla sig på en konkurrenskraftig nivå beträffande inköpsprocessen.

Har man en god relation med sin affärspartner får man redan genom detta en stabil grund och förståelse för de kulturella skillnaderna och andra faktorer som kan påverka inköpsprocessen. Genom en god affärsrelation behöver man inte ta reda på allt själv och relationen förbättras och förståelsen för sin handelspartners handlingar ökar med tiden.

Allt detta leder till mindre missförstånd på grund av kulturella olikheter och faktorer som kan påverka inköpsprocessen negativt minskar.

12 Avslutning

Det har varit mycket intressant och lärorikt att skriva mitt slutarbete och jag är nöjd resultatet. Examensarbetets syfte var att kartlägga faktorer som påverkar inköpsprocessen från Sydkorea. Detta har uppnåtts genom att studera och analysera de olika faktorerna genom en omgivningsanalys och Hofstedes kulturdimensioner samt själva inköpsprocessen. För att kontrollera trovärdigheten på teoridelen utfördes den empiriska delen genom en intervju med en grossist som köper in sydkoreansk kosmetika från Sydkorea till Finland. Resultatet visade att de marknadsomgivnings faktorer som beskrivits i teoridelen påverkar inköpsprocessen till viss del.

Mina bakgrundskunskaper som jag fått från min utbildning inom internationell handel har varit mycket användbara. Någonting som även varit till stor hjälp är mina utbytesstudier i Sydkorea hösten 2018. Utbytesstudierna gav mig stor insyn i landet och därför valde jag att skriva mitt examensarbete om just Sydkorea eftersom landet intresserar mig mycket.

Förutom intresset för Sydkorea hade jag ytterligare redan relativt stor kunskap om landet och dess kultur från tidigare, vilket hjälpte mig att avgöra trovärdigheten på den information jag har stött på under arbetets gång och låtit mig ta den kunskapen ett steg längre. Enligt mina egna erfarenheter av Sydkoreas samhälle och kultur, anser jag att Hofstedes kulturdimensioner stämmer väldigt bra över med verkligheten.

Som vidare forskning inom ämnet kunde det kartläggas vilka internationaliseringsprocesser som lönar sig för olika typer av verksamheter för företag som vill utöka sin verksamhet till Sydkorea. Ytterligare kunde man studera vilka andra faktorer som kan påverka internationell handel utöver de kulturella skillnaderna och marknadsomgivningen.

Slutligen vill jag tacka Mite Lukka från Orien Trade Finland Oy som ställde upp på intervjun och som möjliggjorde min empiriska del. Jag vill även ge ett stort tack till min handledare Rosmeriany Nahan-Suomela för utmärkt vägledning och allt stöd samt inspiration hon gett mig.

Källförteckning

Albugar, M. (2017). Impact of govermental policy on international business. Economic and social developement; book of processdings.

Brewer, P., & Venaik, S. (2012). On the misuse of national cultural dimensions.

International marketing review.

Bryman, A., & Bell, E. (2017). Företagsekonomiska forskningsmetoder. Liber Ab.

Business Sweden. (2016). Business Sweden. Hämtat från https://www.business- sweden.se/contentassets/4732d1767e8a4353b4d03ec1f32e1943/south-korea-factpack-2015_0825.pdf

Cosmetics Europe . (2019). Cosmetics Europe . Hämtat från https://cosmeticseurope.eu/cosmetics-industry/

European commision. (u.d.). Cosmetic Product Notification Portal. Hämtat från https://webgate.ec.europa.eu/cpnp/faq/?event=faq.show Hofstede Insight. (den 4 9 2019). What about South Korea? Hämtat från Hofstede

Insight: https://www.hofstede-insights.com/country-comparison/south-korea/

Hofstede, G., & Hofstede, G. J. (1991). Organisationer och kulturer. Studentlitteratur.

Hofstede, G., Hofstede, G. J., & Minkov, M. (2010). Cultures and organizations: software of the mind. McGraw-Hill book company.

Korea Trade-investment Promotion Agency. (2016). Korea Trade-investment Promotion Agency. Hämtat från

https://www.kotra.or.kr/foreign/main/KHEMUI010M.html?LOCALE=en Kotecki, P. (2018). South Korea's fertility-rate crisis is so dire that the country is

offering cash to entice rich people to have kids. Business Insider.

Kotler, P., & Armstrong, G. (2017). Principles of Marketing. Pearson.

Lee J. Krajewski, M. K. (2019). Operations Management: Processes and supply chains.

Pearson Education.

McCurry, J. (2019). The Guardian. Hämtat från

https://www.theguardian.com/world/2019/sep/04/south-korea-boycott-japanese-goods-beer-car-sales

Orkla. (2019). Speedtest. Hämtat från https://www.speedtest.net/global-index/south-korea

Osborne, S. (2018). South Korea introduces 52-hour maximum working week.

Indipendent UK.

Radio Korea International, KBS, National INstitute for international Education developement, Ministry of Education Korea. (1995). The history of Korea.

Seoul: Jung Moon Printing.

Russon, M.-A. (2018). BBC news. Hämtat från https://www.bbc.com/news/business-45820671

Steiner, T. (2015). Modernt inköp. Studentlitteratur.

Svernlöv, C. (2003). Internationella avtal - i teorin och praktiken. Nordstedts juridik.

Taylor, C., & Zhou, J. (2019). How does culture affect international business between the united states and china? Journal of marketing development and

competitivness.

Teknokemian Yhdistys ry. (u.d.). Hämtat från Teknokemian Yhdistys ry:

http://www.teknokemia.fi/fin/teknokemian_yhdistys/tilastotietoa/kotimaan_

myyntitilastot/

The economist Intelligence unit. (Mars 2019). Country report South Korea.

The International Trade Administration . (2019). Export.gov. Hämtat från https://www.export.gov/article?id=Korea-Cosmetics

Weck, M., & Ivanova, M. (2013). The importance of cultural adaptation for thetrust development within businessrelationships. The journal of business & industrial marketing.

Weele, A. J. (2012). Inköp och supply chain management. Studentlitteratur.

White, B. (2000). Dissertation SKills: for Business and Management Students. South-Western Cengage learning.

Bilaga 1 Frågor ställda till Orien Trade Finland Oy

Interview questions for Orien Trade Finland Oy

1. What is your name and position at Orien Trade Finland Oy?

2. What kind of products and brands are you importing from South Korea?

3. How and when did you realize the need for a Korean cosmetic supplier in Finland?

4. Have the need been growing over the last years and how have you notices this growth?

5. Can you briefly describe how the purchasing process when Orien Trade wants to persuade a new business relationship with a new Korean supplier?

6. Have there been any problems regarding taxes, documentation etc. When importing Korean cosmetics?

7. What are the biggest differences when doing business with a foreign company compared to a Finnish company?

8. Does the cultural differences make an impact when doing business with Korean companies?

9. How do you think the future is looking on the cosmetic market? Will the trend of Korean cosmetic continue to grow?

10. Any tips for a company who wants to start importing goods from South Korea?

Related documents