• No results found

Framtidsplanens vision har under 2013 alltmer börjat övergå till genomförande

In document Visioner blir verklighet! (Page 67-73)

att söka vård inom EU och få ersättning för hela eller delar av vårdkostnaderna.

Den första januari 2013 tog Stockholms läns landsting över ansvaret för drift, förvaltning och utveckling av de nationella invånartjänsterna inom ramen för 1177. En sammanläggning har skett av Stockholms läns landstings invånartjänst Vård-guiden och den nationella invånartjänsten 1177.

Under hösten lanserades den nya webbplatsen

”1177 Vårdguiden”.

En övergripande inriktning är att all hälso- och sjukvård, där så är lämpligt, ska omfattas av vårdval.

I januari 2013 trädde de första avtalen för vårdval inom Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) och speci-aliserad palliativ slutenvård i kraft. Under 2013 har hälso- och sjukvårdsnämnden fattat beslut om infö-rande av vårdval inom ytterligare sju områden: aller-gologi, ryggkirurgi, ortopedi, intensivträning för barn med funktionshinder, neurologi, barn- och ungdomsmedicinsk öppenvård och klinisk neuro-fysiologi.

4D är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms läns landsting, Karolinska Institutet och läkemedels-industrin kring fyra diagnoser: artrit (ledinflamma-tion), bröstcancer, diabetes och hjärtsvikt. Genom att utgå från några av de vanligaste folksjukdomarna ska projektet bidra till bättre hälsa och stärka förutsätt-ningarna för kunskapsbyggande och informations-överföring inom vård och klinisk forskning. Därutö-ver är informatik en central del i 4D-projektet.

Projektet startades 2013 och väntas pågå till 2017.

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Centrala frågor för arbetet med Framtidsplan för hälso- och sjukvården har varit att ta fram strategier och principer utifrån fastställda målbilder för 2015 och 2025. Dessa omfattar samtliga delar av vården.

Vad som särskilt bör framhållas är arbetet med profi-ler för akutsjukhusen och för den vård som ska utfö-ras utanför dem. Det finns en utbudskarta som sam-ordnas med framtagandet av den tioåriga

investeringsinriktningen. I denna del utgör förslaget och beslutet om kapacitet och verksamhetsinnehåll vid nybyggda Nya Karolinska Solna en viktig del.

Det fortsatta genomförandearbetet har som utgångspunkt de målbilder och strategier som beslu-tats av landstingsfullmäktige. Arbetet utförs gemen-samt av landstingets förvaltningar, bolag och i sam-arbete med vårdgivarna samt Karolinska Institutet.

Arbetet har under 2013 inriktats på nedanstående strategiområden:

• ökad tillgänglighet och förbättrat omhänderta-gande nära patienten

• ett hälsofrämjande förhållningssätt

• nära samverkan mellan husläkarmottagningar och övrig specialistvård

• renodling av akutsjukhusens verksamhet och för-stärkning av vårdutbudet utanför akutsjukhusen

• integrering av psykiatrisk vård och somatisk vård

• särskilt uppdrag till Karolinska Universitetssjuk-huset

• utveckling av eHälsotjänster och informations-hantering

• stärkt styrning och uppföljning

• värdeskapande forskning och utveckling utifrån patientperspektiv.

Arbetet med de beskrivna strategiområdena fortsät-ter 2014. En viktig utgångspunkt är också den risk-analys som lett fram till att arbetet under det kom-mande året inriktas på nedanstående fokusområden:

• utveckling av hälso- och sjukvård utifrån indivi-dens samlade behov

• tryggande av vårdkapacitet och investeringar

• utvecklad styrning av innehåll och resultat

• säkerställande av eHälsa och strategisk IT

• aktivt arbete med förändringsledning

• utveckling av processer och arbetssätt för att säkerställa vården utanför akutsjukhusen

• insatser för kompetensförsörjning

• strategi för forskning, innovation och utveckling.

Arbetet kommer även fortsättningsvis att ledas av ett programkontor som är gemensamt för landstinget.

konsumtion

Statistiken visar total vårdkonsumtion för hela lands-tinget, det vill säga Hälso- och sjukvårdsnämnden och Sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje, sammantagna.

Förändringen av vårdkonsumtionen jämfört med föregående år ska sättas i relation till befolkningstill-växten under 2013 som var 1,7 procent i Stockholms län.

Jämfört med föregående år har såväl vårdtillfäl-len, där avsikten är att patienten ska stanna över nat-ten, som läkarbesök och övriga besök ökat. Jämfört med budget blev dock antal vårdtillfällen och läkar-besök lägre.

Vårdtillfällen

Antalet vårdtillfällen har ökat 2013 jämfört med före-gående år för somatisk specialistvård och geriatrik medan de har minskat något för psykiatri. Ökningen i absoluta tal, 1 925 vårdtillfällen, är störst inom somatisk specialistvård där även det totala antalet är störst. Den genomsnittliga medelvårdtiden är 3,6 dagar vilket

69 var samma nivå som 2012. Antalet vårdtillfällen har

totalt sett minskat med 0,2 procent inom akutsjuk-husen, främst beroende på en minskning inom Karolinska Universitetssjukhuset med 3,0 procent.

Inom privata vårdgivare har antalet vårdtillfällen ökat med 9,6 procent där den största ökningen har skett vid Ersta sjukhus. Vårdvalsverksamheten inom privata vårdgivare har ökat med 4,2 procent när vård-val ryggkirurgi, som startades under hösten, exklu-deras. Vårdval gynekologi är det område som ökat mest men även vårdvalsområdena förlossning och höfter och knän har ökat jämfört med föregående år.

Antalet förlossningar ökade vid länets samtliga sju förlossningsenheter. Totalt skedde 29 033 förloss-ningar under 2013 vilket var 582 förlossförloss-ningar fler än föregående år vilket motsvarar en ökning med 2,0 procent.

Läkarbesök och övriga besök

Även läkarbesöken har ökat 2013 jämfört med föregå-ende år. Det största antalet läkarbesök sker inom pri-märvården som står för mer än hälften av alla läkar-besök. Läkarbesök inom somatisk specialistvård står för nästan 40 procent av det totala antalet medan läkarbesök inom psykiatrin står för cirka 5 procent.

Geriatrikens läkarbesök står för enbart cirka 0,2 pro-cent. Geriatrikens relativt små volymer gör också att de procentuella förändringarna mellan olika perioder kan bli jämförelsevis stora.

Totalt antal läkarbesök inom den somatiska

speci-alistvården ökade med 3,7 procent jämfört med före-gående år som en effekt av de nya vårdvalsområdena.

Läkarbesök inom akutsjukhus och specialistvård ökade medan läkarbesöken hos privata specialister, på nationell taxa, minskade.

Totalt gjordes cirka 11 500 000 besök inom pri-märvården under 2013. Av dessa är cirka 40 procent läkarbesök vilka ökade med 0,3 procent jämfört med 2012. Ökningen återfinns främst inom husläkarverk-samheten. Cirka 60 procent, av totala antalet besök, görs hos andra vårdgivare än läkare. Till exempel distrikts- och undersköterskor på husläkarmottag-ningarna, sjukgymnaster, logopeder, arbetsterapeu-ter och kiropraktorer. Inom primärvården ökade dessa övriga besök med 8,7 procent jämfört med före-gående år. Denna ökning hänförs främst till de nya vårdvalen.

Tandvård

Väntetiden till behandling av barn och ungdomar inom specialisttandvården höll sig inom den avtalade maxgränsen på två månader och låg därmed på samma nivå som vid motsvarande period föregående år. Andelen barn och ungdomar som under året har besökt tandvården ökade med 1,4 procentenheter till 95,4 procent jämfört med samma period föregående år. Andelen treåringar utan kariesskadade tänder var mycket hög, 96,7 procent. Andelen 19-åringar med kariesfria sidoytor har ökat kraftigt de senaste åren, men minskade något under 2013 till 67,3 procent.

Läkarbesök

Primär-vård Somatik Psykiatri Geriatrik Totalt 0,0

Somatik Psykiatri Geriatrik Totalt –0,5

Vårdtillfällen 326 425 324 500 0,6% 327 762 –0,4%

Läkarbesök 7 872 806 7 747 289 1,6% 8 057 902 –2,3%

Övriga vårdgivarbesök 9 303 447 8 666 850 7,3% 8 847 896 5,1%

konsumtion av vård 2013 jämfört med 2012

Väntetiden till behandling av vuxna inom specia-listtandvården höll sig inom den avtalade maxgrän-sen på två månader. Antalet påbörjade tandregle-ringsbehandlingar minskade med 6,8 procent till 5 253 stycken jämfört med samma period föregående år. En vidare analys kring de bakomliggande fakto-rerna till denna minskning kommer att göras. Antalet vuxna som behandlades, som ett led i en sjukdomsbe-handling, minskade med 7,0 procent jämfört med samma period föregående år till 6 702 stycken.

Minskningen beror huvudsakligen på att två patient-kategorier har överförts till särskilt tandvårdsbidrag i det statliga tandvårdsstödet.

Prehospital vård

Uppdragen för vägburen ambulanssjukvård ökade med 2,4 procent jämfört med föregående år. Av upp-dragen utgörs 48 procent av uppdrag med högsta pri-oritet. I enlighet med Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut, i det så kallade Ambulanslyftet, beställdes sju nya ambulanser under 2013. Sex av dessa har tagits i bruk under året, vilket utökade det totala antalet ambulanser i länet till 69 stycken inklusive en utom-länsambulans och en intensivvårdsambulans.

Tillgänglighet

Den tidsrelaterade tillgängligheten till vården är högt prioriterad i Stockholms läns landsting och uppfölj-ning av tillgängligheten sker löpande. Grunden för uppföljningarna utgörs av vårdgarantins regelverk och tidsgränser. Utifrån inrapporterad data mäts hur väl målvärdena för vårdgarantin uppfylls. Vårdga-rantin är sedan juli 2010 en del av hälso- och sjuk-vårdslagen.

Tillgängligheten mäter hur måluppfyllelsen varit avseende telefonkontakt med sjukvården samma dag (0), besök till husläkare inom fem dagar (5) och mot-tagningsbesök hos specialist inom 30 dagar (30) samt erhållen behandling inom 90 dagar (90), den så kall-ade 0-5-30-90 regeln. Stockholms läns landsting har valt ett snävare mål avseende mottagningsbesök samt besök hos husläkare jämfört med det nationella målet som är 90 dagar respektive sju dagar.

Vårdgaranti

Patienter med patientvald väntan, och medicinskt orsakad väntan, ska inte räknas in vid bedömning av om vårdgarantin är uppfylld utan räknas bort vid beräkningen av 30 respektive 90 dagars väntetid.

Sammanställningarna görs i enlighet med Sveriges Kommuner och Landstings direktiv enligt formeln antal väntande under vårdgarantins gräns dividerat med totalt antal väntande.

Vårdgarantin innebär att en patient inte ska behöva vänta längre än 90 dagar på behandling efter att beslut om behandling tagits. Gränsen gäller såväl Stockholms läns landsting som nationellt. Uppfölj-ningen av behandlingar omfattar alla planerade kirurgiska behandlingar med endast ett fåtal undantag.

Telefontillgänglighet

Telefontillgängligheten, 0 dagars väntetid, är fortsatt god. Mätningen 2013 visar att totalt 94 procent av samtliga kontrollsamtal till husläkarmottagningarna är godkända enligt den nationella vårdgarantin, jäm-fört med 95 procent 2012. Av de 211 mottagningar som mättes 2013 var det 203 mottagningar som upp-fyllde den nationella vårdgarantin. Den mottagning som hade lägst resultat hade 67 procent godkända samtal, samtidigt som 134 av mottagningarna hade 95 procent eller högre telefontillgänglighet.

Väntetider till besök hos husläkare

Mätningarna av väntetider till besök hos husläkare 2013 visar att 89 procent av patienterna får komma till husläkare inom 5 dagar, jämfört med 90 procent 2012 (patientvald väntan borträknad). Hela 95 pro-cent av besöken hos husläkarna sker inom sju dagar, om inte patienten själv valt att vänta längre. Median-väntetiden för besök hos husläkare är 0 dagar och den genomsnittliga, icke-patientvalda väntan, är 1,6 dagar. Resultatet skiljer sig inte signifikant åt mellan kvinnor och män, däremot skiljer det sig åt mellan olika åldersgrupper. I den yngsta åldersgruppen, 0 till 6 år, får 97 procent en besökstid inom fem dagar medan i den äldsta gruppen, 65 år och äldre, får 86 procent en besökstid inom fem dagar.

Väntetider till besök hos specialister

I uppföljningen av vårdgarantin för mottagningsbe-sök följs 26 specialiteter. Stockholms läns landsting har en skarpare vårdgarantigräns för mottagnings-besök än den som gäller nationellt. Efter beslut om remiss/vårdbegäran ska ett besök inom den plane-rade specialiseplane-rade vården kunna erbjudas inom högst 30 dagar efter beslutsdagen, om det behövs.

Nationellt är motsvarande gräns 90 dagar. Detta är den enda skillnaden mot den nationella vårdgarantin.

Andelen patienter som har väntat 30 dagar eller mindre till mottagningsbesök uppgick i december 2013 till 69 procent, en förbättring med 11 procenten-heter jämfört med samma period föregående år. Det genomsnittliga resultatet för år 2013 var 73 procent.

Tillgängligheten har förbättrats under hösten jäm-fört med samma period föregående år. Ortopedi och barn- och ungdomsmedicin är de områden som har

71 flest antal väntande över gränsen för landstingets

vårdgaranti. Bäst resultat vad gäller andel väntande under landstingets vårdgarantis gräns uppvisas inom endokrinologi, hematologi, kärlkirurgi, njurmedicin samt plastikkirurgi.

Utfall

Andelen väntande under den nationella vårdgaran-tins gräns på 90 dagar uppgick i december 2013 till 96 procent, vilket är en förbättring med en procent-enhet jämfört med december 2012.

Andelen väntande som fått behandling inom den nationella vårdgarantins gräns uppgår i december 2013 till 91 procent, vilket innebär en försämring med en procentenhet jämfört med samma period föregå-ende år. Det genomsnittliga resultatet för år 2013 var 88 procent.

Uppföljningen av vårdgarantin för behandling visar på vissa förbättringar i jämförelse med samma period föregående år, framför allt under första halv-året. Detta gäller dock inte för december månad.

De behandlingar med flest antal väntande över vård-garantins gräns finns inom specialiteterna öron-, näs- och halssjukvård, ortopedi samt handkirurgi.

Bäst tillgänglighet, sett till andelen väntande under vårdgarantins gräns, gäller behandlingar inom hjärt-sjukvård, gynekologi samt ögonsjukvård.

kömiljarden

Sveriges Kommuner och Landsting har för Kömilj-arden 2013 kommit överens med regeringen om fort-satta insatser för att förbättra patienters tillgänglig-het till hälso- och sjukvården. Syftet är att genom ekonomiska incitament uppmuntra och stärka

Andel väntande under vårdgarantins gräns till mottagning 2013

0 20 40 60 80 100

jan feb mars apr maj juni juli aug sep okt nov dec

72% 76% 77% 78% 77% 71% 57% 65% 75% 80% 80% 69%

95% 96% 97% 98% 97% 96% 94% 91% 93% 96% 97% 96%

71% 77% 77% 72% 77% 74% 52% 66% 68% 73% 70% 58%

92% 94% 95% 95% 95% 95% 91% 91% 92% 94% 94% 95%

SLL 2013 Nat 2013 SLL 2012 Nat 2012

Andel väntande under vårdgarantins gräns till behandling 2013

0 20 40 60 80 100

jan feb mars apr maj juni juli aug sep okt nov dec

88% 88% 90% 91% 90% 89% 86% 82% 84% 90% 92% 91%

87% 86% 88% 85% 87% 84% 83% 82% 84% 89% 91% 92%

2013 2012

72 73 tillgänglighetsarbetet i landstingen och regionerna.

De landsting och regioner som uppnår de i överens-kommelsen uppställda kraven får ta del av medlen.

För 2013 har 988 miljoner kronor avsatts för presta-tionsbaserade stimulansmedel inom ramen för över-enskommelsen. Ersättningen är resultatbaserad och betalas ut i efterhand till de landsting och regioner som når de uppsatta kraven.

Under 2013 är resultatkravet för att ta del av Kömiljarden uppdelat i två delar. Grundkravet är att minst 70 procent av patienterna ska ha väntat färre än 60 dagar per den sista varje månad. Om det grund-läggande kravet uppnås finns det sedan årsskiftet 2012/2013 ett tillkommande krav på att minst 70 pro-cent av patienterna hade en faktisk väntetid under 61 dagar. Det finns även en extra nivå på 80 procent

som genererar ytterligare medel. Patienter som är uppsatta på patientvald väntan, det vill säga att de har avsagt sig vårdgarantin av personliga skäl eller för att de vill komma till en särskild vårdgivare, ingår i beräkningens alla delar. Patienter som inte kan komma på ett besök eller genomföra en behandling av medicinska skäl exkluderas från beräkningen.

Avstämning sker under årets alla månader.

Sammantaget kvalificerar sig Stockholms läns landsting för att ta del av Kömiljarden för mottagning samtliga månader, men enbart för mars, april, okto-ber och novemokto-ber avseende behandling.

Hälso- och sjukvården bedrivs i såväl privat som egen regi. Nedan redogörs för den landstingsägda hälso- och sjukvårdsverksamheten.

0 20 40 60 80 100

jan feb mars apr maj juni juli aug sep okt nov dec

Mottagning Behandling Mål 70 %

63% 67% 70% 70% 69% 66% 54% 48% 62% 71% 72% 66%

Resultat (grundkrav) för Kömiljarden

80%

63% 67% 70% 70% 69% 66%

54%

48%

62%

71%

71% 72%

66%

83% 85% 85% 85% 82% 85%

73%

81% 86%

82%

Kömiljarden faktisk väntetid 2013 SLL

0 20 40 60 80 100

jan feb mars apr maj juni juli aug sep okt nov dec

84%

72% 67%

77% 77% 79%

86%

65% 63%

71%

82% 86% 88% 88% 89% 88% 78%

78%

87% 89% 91%

Mottagning Behandling Mål 70 %

75% 74% 74%

73

In document Visioner blir verklighet! (Page 67-73)