• No results found

6. Resultat och analys

6.12. Framträdande undervisningsideologier

Att det är begripligt, hanterbart och meningsfullt är också rimligt. Är det rimligt för eleven att gå igenom det här? Och så styrdokumenten och mål utifrån elevens förmågor. (…). Att få personalen att arbeta med kunskap och lärande och mindre med omsorg. (Lärare D).

IUP:n har som funktion att ställa krav. Det handlar om att hålla sig på en rimlig kravnivå för eleven. Kravnivån ska inte vara varken för höga eller för låga för eleven. Målen ska också vara rimliga för eleven att uppnå. Kravnivå handlar också om personalens syn på kraven och vad de har för betydelse för eleven.

AKK

I matrisen har vi inga bilder.(…) att göra bilder till det så skulle de bli alldeles för stort och de skulle ta jättelång tid att gå igenom dem. Eleverna skulle säga att de förstår för att de inte orkar längre. (Lärare C).

Vi behöver bli bättre på att hitta verktyg så att vi kan göra utvärderingar med eleverna. Det är något vi behöver jobba med hela tiden. Det är svårt för eleverna som inte har ett talat språk och som kan uttrycka sig om vad som är viktig kunskap för dem och till vad de ska ha kunskapen. Till exempel så använder vi oss av AKK och bilder och bildstöd i styrdokumenten.(Lärare D).

IUP på utvecklingssamtalet blir mer för oss och föräldrarna då många av våra elever inte kan läsa.

Efter utvecklingssamtalet när vi satt upp mål och hur vi ska göra, så tydliggörs IUP:n för eleven med bilder och då blir det mer förståeligt för eleven. (…) Om det bara var text skulle det vara totalt meningslöst. Bilder gör att det blir tydligare och det kan vara bra för föräldrar också. Vi har föräldrar med annat modersmål och bilder kan tydliggöra för dem också. (Lärare G).

Användandet av bilder i IUP varierar. Ett resonemang som förs fram gällande bedömnings-matriser är att bilder tar för stor plats och det skulle ta för låg tid att gå igenom dokumentet.

Eleven skulle hinna tröttna och säga att de förstår. Ett annat resonemang gällande IUP var att om det bara skulle vara text skulle IUP:n inte säga någonting. Bilder behövs för att tydliggöra IUP:n både för elev, men de kan också vara till hjälp för vårdnadshavare.

6.12. Framträdande undervisningsideologier

För att kunna utläsa vilka undervisningsideologier som är framträdande i lärarnas resonemang om IUP:ns funktion i undervisningen användes de identifierade kategorierna som utgångspunkt. De kategorier som undervisningsideologier framträder tydligt i är följande;

undervisningsplanering, undervisningsmaterial, elevutvärdering, lärares egenutvärdering och kravnivå.

Undervisningsplanering

I kategorin undervisningsplanering är det samhällsnytta och effektivitetsideologin som är framträdande. Detta för att denna ideologis perspektiv på undervisningsplanering utgår ifrån läro- och kursplan vilket också blir synligt ett exempel på detta är citatet från Lärare A. Lärare A:s resonemang angående IUP och undervisningsplanering visar på att han är styrd av de

30 kursmål som finns för ämnet eller ämnesområdet. Även den elevcentrerade ideologin blir till viss del framträdande, här i förhållande till Lärare A:s tanke på att ingen hänsyn tas till elevernas förutsättningar och vad som är meningsfullt för dem. Med undantag från denna tolkning tolkas detta citat ändå till att till största delen sammanfalla med de perspektiv som samhällsnytta och effektivitetsideologin har på undervisningsplanering då mycket av resonemanget handlar om läroplan- och kursmål.

IUP:n har en stor roll vid planeringen av undervisningen och för hur vi ska göra för att få med det centrala innehållet för att eleven ska komma upp till målet. Vi har elever med grav autism och grav utvecklingsstörning och som inte har något tal och stor beteende problematik har samma kursplan som elever som är och snuddar vid det nationella programmet. Det är svårt tycker jag. (Lärare A).

Undervisningsmaterial

I kategorin undervisningsmaterial framträder samhällsnytta och effektivitetsideologin samt den elevcentrerade ideologin. Samhällsnytta och effektivitetsideologin är framträdande för att undervisningen är relativt lärarstyrd, vilket är ett av ideologins perspektiv på lärarrollen. För att kunskapsutveckling ska ske hos eleven ser läraren till att eleverna arbetar mot målen som finns i läro- och kursplan. Ideologins perspektiv på undervisning är också att ge eleverna möjlighet att öva och automatisera kunskap. Eleverna är väl medvetna om de kunskapsmål som de ska uppnå och arbetar mot dem enligt lärarna. Detta blir t.ex. framträdande i citatet från Lärare E.

Eleverna har en lapp med sina mål på bänken. (…) för annars har man ingen chans att komma ihåg dem och då blir det bara en lapp som ligger där. Jag har själv alla målen nedskrivna på ett papper så att det blir överskådligt. (…) Kontinuerligt arbete med IUP gör att eleverna har lätt att komma på mål att arbeta mot. (Lärare E).

I citatet från Lärare J (se nedan) är den elevcentrerade ideologin framträdande gällande perspektiv på utbildning och kunskap. Perspektiv som den elevcentrerade ideologin har är att människan utvecklas genom erfarenhet som är meningsfull och betydelsefull för individen.

Kunskap ses som något konstruktivt där eleven tar emot och utvecklar sin egen kunskap. Här tolkas citatet som att IUP inte är ett undervisningsmaterial som framförallt utgår ifrån kunskapsmål som ska uppnås. IUP:n används även som undervisningsmaterial för att se vad eleven har för behov att utveckla för att klara sig i livet. Detta perspektiv ger förutsättningar att arbeta med det som känns meningsfullt och betydelsefullt för eleven.

När jag vågar lämna den traditionella undervisningen och satsa på andra viktiga färdigheter som vi bedömer här att det här måste du banne mig klara av (…) för att kunna vistas i en offentlig lokal.

(…) Det är viktigt att man har modet att ta bort olika delar från ämnen (…) för du behöver utveckla din sociala förmåga. (…) Detta syns sen i elevens ISP som godkänns av rektorn och som föregås av en IUP. (Lärare J).

Elevutvärdering

I kategorin elevutvärdering är det tre av undervisningsideologierna som är framträdande. De tre ideologierna är samhällsnytta och effektivitetsideologin, den elevcentrerade ideologin samt samhällsförändring och utvecklingsideologin.

All utvärdering, bedömning och mål är viktigt i lärandet för alla elever. Vi sätter upp gemensamma mål om vi ska göra någonting (…) vi utvärderar och tittar på målen och eleverna utvärderar också sina egna mål. Vi utvärderar och berömmer varandra för att de ska få syn på varandra och

31

varandras lärande och bli medvetna om vad som händer. Man tränar sig på att bry sig om andra människor. (Lärare E).

I Lärare E:s citat är det samhällsnytta och effektivitetsideologin som är framträdande då deras perspektiv på utvärdering är att feedback påverkar elevers strävan efter att lära. I citatet blir feedback framträdande. Eleverna ger varandra feedback för att de ska få syn på sitt eget men även sina kamraters lärande. Denna feedback hjälper eleverna till att förstå och kunna utvecklas vidare i sitt lärande.

IUP ska utvärderas hela tiden med jämna mellanrum. Det är ett levande dokument. Vi måste också ha i åtanke att dagsform och att vissa saker kan var personbundet hos eleven (…) och att vi då är flexibla och inte tänker att nej han vill inte utan att det kan bero på andra saker än att eleven inte vill eller kan. (Lärare G).

I Lärare G:s uttalande blir både den elevcentrerade ideologin samt samhällsförändring och utvecklingsideologin framträdande då deras perspektiv på utvärdering är att den ska ske kontinuerligt under hela utbildningstiden.

Lärares egenutvärdering

I kategorin lärares egenutvärdering är endast samhällsnytta och effektivitetsideologin fram-trädande se exempel här nedan från Lärare A:s uttalande. Den är framfram-trädande då ideologins perspektiv på utvärdering inkluderar lärarna och skolans roll i förhållande till de regelverk och lagar som styr skolan.

Utvärdering är väldigt viktigt för att se hur lång man har kommit, vad man har gjort, vad man behöver göra bättre. (…) Det är inte bara bedömning av eleverna utan även av min undervisning.

(Lärare A).

Perspektiv

Att vi har olika sätt att se på saker och ting och så ska man komma fram till en lösning. Ibland så tänker man: hur tänker du egentligen, så kan man ju inte tänka om det här. Men så ska man ändå försöka i ett givande och tagande. (Lärare C).

När personalen inte har en samsyn runt elevens lärande och vad som är prio. (Lärare H).

I kategorin perspektiv framträder med största säkerhet alla de fyra ideologierna. Detta för att det förekommer olika sätt att se på saker och ting angående utbildning och vad som är viktigast för lärandet. Detta bidrar också till svårigheter att skapa en samsyn hos personalen gällande t.ex. vad som är det bästa sättet att undervisa på, elevsyn, bedömning och utvärdering m.m. för att eleverna ska nå det bästa lärandet. En blandning av olika ideologier innebär inte bara svårigheter utan de olika ideologiska perspektiven kan leda till givande pedagogiska diskussioner med en vidgad perspektivsyn som resultat.

Kravnivå

I kategorin kravnivå under temat formulerande av mål i IUP i förhållande till elevgruppen framträdde två undervisningsideologier. Av dessa två ideologier var den elevcentrerade ideologin den mest framträdande.

Den elevcentrerade ideologin är synlig, som exempel se Lärare G:s citat; då de menar att det ska vara meningsfullt för eleven vilket också är ett av ideologins perspektiv gällande lärande.

32

Det måste finnas en balans mellan de krav vi ställer och de färdigheter de har. (…) det är elevens styrka vi ska ta fasta på. (Lärare G).

I Lärare C:s uttalande är det en blandning av den elevcentrerade ideologin (se ovan) och samhällsnytta och effektivitetsideologin som blir synlig då samhällsnytta och effektivitetsideologi utgår i sin planering från läro- och kursplanen.

Man måste lägga det på en nivå så att eleverna förstår vad jag vill uppnå att de ska lära sig, men sen så är vi ju styrda av styrdokument och där är det ju ett väldigt svårt språk för våra elever.

(Lärare C).

Related documents