• No results found

1 7 (28)

Den befintliga trafiken räknas upp med hjälp av trafikuppräkningstal till år 2040 för att sedan adderas med den beräknade trafikalstringen. Trafikuppräkningstalen är hämtade från Trafikverkets rekommendation för beräkning av trafikprognos. För personbil är trafikökningen 1,4 % per år och för tunga fordon är ökningen 1,6 % per år (Skåne). I Tabell 6 har trafikflödena för respektive ben i korsningen sammanställts. Flödena är angivna i maxtimmen och gäller trafik i båda riktningarna.

Tabell 6. Trafikflöde enligt scenario i maxtimmen (f/t) för prognosår, båda riktningarna (år 2040).

Maxtimme (f/t)

Andel tung trafik Totalt antal fordon Personbil Tung trafik

Verkstadsgatan 187 184 3 2%

Kungsgårdsleden N 1 667 1 637 30 2%

Transportgatan 549 536 13 2%

Kungsgårdsleden S 1 230 1 211 19 2%

Flödet under maxtimmen beräknas om till årsdygnstrafik med hjälp av omräkningstal för närtrafik för personbil och lastbil10. I Tabell 7 sammanställs resultatet.

Tabell 7. Årsdygnstrafik (f/d), båda riktningarna (år 2040).

ÅDT (f/d)

Verkstadsgatan 1 946

Kungsgårdsleden N 17 294

Transportgatan 5 708

Kungsgårdsleden S 12 757

I Tabell 8 sammanställs svängfördelningen för respektive länk enligt scenariot. Siffrorna avser flödet i en riktning. Som synes sker majoriteten av resorna, även enligt scenariot, längs Kungsgårdsleden.

Tabell 8. Svängfördelning i maxtimme (f/t), en riktning (både personbil och tungtrafik trafik) (år 2040).

Då planområdet förändras enligt scenariot kommer även mängden alstrad gång- och cykeltrafik att förändras. På samma sätt som för motorfordon beräknas mängden gång- och cykeltrafikanter som respektive verksamhet genererar med hjälp av Trafikverkets trafikalstringsverktyg. I Tabell 9 sammanställs resultatet. Tabellen visar att en bebyggelse enligt scenariot kommer alstra cirka 2 990 gående och 1 070 cyklister per dygn, detta är cirka 1 250 fler gång- och cykeltrafikanter än vad dagens verksamheter alstrar. Mängden gång- och cykeltrafikanter som beräknats fram med hjälp av Trafikverkets

trafikalstringsverktyg bedöms vara högt varför slutsatser baserat på följande beräkningar och resultat bör dras med försiktighet.

10För personbil och lastbil utgör 9,7 respektive 7,1 % av ÅDT flödet under maxtimmen (närtrafik).

Se

https://trafikverket.ineko.se/Files/sv-SE/14438/RelatedFiles/2016_083_vagar_och_gators_utformning_stodjande_kunskap.pdf.

18(28)

Tabell 9. Alstrad gång- och cykeltrafik (GC/dygn), beräknat med Trafikverkets trafikalstringsverktyg.

Verksamhetstyp Alstrad mängd

gående (G/dygn)

Alstrad mängd cyklister (C/dygn)

Livsmedelsbutik +2 290 +820

Småskaliga verksamheter +700 +250

Byggmax & Granngården -2 080 -730

Lastbilsparkering -0 -0

Skillnad i mängd GC-trafik 910 340

För att kunna jämföra antalet gång- och cykeltrafikanter som nyttjar passagerna innan och efter ut- och ombyggnad av fastigheterna beräknas andelen av den alstrade trafiken som nyttjar passagerna idag. Gång- och cykeltrafikanternas vägval antas vara

densamma i nuläget som då planområdet förändras. Med en jämförelse av dagens funktioners alstring av gång- och cykeltrafikanter (Tabell 9) med mängden som nyttjar passagerna vid Verkstadsgatan och Kungsgårdsleden idag (Tabell 4) beräknas andelen av den alstrade trafiken som nyttjar passagerna (se Tabell 10). Tabellen visar att endast 3 % av de gående och cyklande som dagens verksamheter alstrar nyttjar passagen vid Verkstadsgatan och 6 % passagen vid Kungsgårdsleden. Den låga andelen av den alstrade trafiken som nyttjar passagerna styrker bedömningen om att den beräknade mängden GC-trafikanter, som beräknats fram med Trafikverkets trafikalstringsverktyg, är högt.

Tabell 10. Andel av dagens funktioners alstring som nyttjar passagerna.

Andel av

Om fastigheterna bebyggs enligt scenariot samtidigt som gång- och cykeltrafikanternas vägval kvarstår beräknas mängden gång- och cykeltrafikanter som nyttjar passagerna år 2018 enligt Tabell 11.

Tabell 11. Årsdygnstrafik för gång och cykel vid passagerna med en ombyggnad av fastigheterna enligt scenariot (GC/dygn) (år 2018).

ÅDT gång ÅDT cykel Totalt (gång + cykel)

Verkstadsgatan 72 37 109

Kungsgårdsleden N 139 88 227

Då det inte finns några allmänna uppräkningstal för gång- och cykeltrafik antas istället en målstyrd utveckling. Enligt Ängelholms cykelplan (2015–2025) har kommunen som mål att öka antalet cyklister i kommunen med 10 % mellan år 2015 och 2025, detta motsvarar en ökning på 0,96 % per år. Om antalet cyklister ökar enligt detta mål och fortsätter öka fram till år 2040 kommer trafikmängden öka med cirka 25 %. Detta betyder att

årsdygnstrafiken vid passagen på Kungsgårdsleden N och Verkstadsgatan kommer öka till 108 respektive 45 cyklister/dygn. Kommunen har inga mål gällande ökning av antalet gående i kommunen. Om samma ökning som för cykel sker för gång, kommer

årsdygnstrafiken vid passagen på Kungsgårdsleden N och Verkstadsgatan vara 172 respektive 89 gående/dygn år 2040. Sammanställning ges i Tabell 12 och avser trafikflödet i båda riktningarna. Den förändrade användningen av fastigheterna ger en ökning med cirka 45 % fler gång- och cykeltrafikanter vid respektive passage jämfört med dagens användning av fastigheterna. Som tidigare nämnt bör dock slutsatser baserat på följande resultat dras med försiktighet.

1 9 (28)

Tabell 12. Årsdygnstrafik för gång och cykel vid passagerna med en ombyggnad av fastigheterna enligt scenariot (GC/dygn) (år 2040).

ÅDT gång ÅDT cykel Totalt (gång + cykel)

Verkstadsgatan 89 45 134

Kungsgårdsleden N 172 108 280

Trafikflödet av motordon vid passagen på Kungsgårdsleden är under maxtimmen cirka 860 f/t i norrgående riktning och 805 f/t i södergående riktning. Detta innebär att tidsluckorna mellan fordonen i snitt är cirka 4 sekunder i vardera körfält. På

Verkstadsgatan är trafikflödet betydligt lägre, tidsluckorna mellan fordonen är här cirka 40 sekunder under maxtimmen. Tidsluckorna möjliggör för oskyddade trafikanter att korsa vägen.

3.2.3 Kapacitet

En kapacitetsberäkning har gjorts för korsningen mellan Kungsgårdsleden,

Verkstadsgatan och Transportgatan med trafikflöden enligt scenariot för prognosår 2040, (se Tabell 13). Beräkningarna har gjorts med befintlig korsningsutformning.

Belastningsgraden och medelfördröjningen per länk och fordon kommer att öka i utredningsalternativet jämfört med dagens trafikflöden. Fördröjningen och

medelkölängden kommer enligt prognosen öka med cirka 70 respektive 150 % jämfört med dagens trafikflöden. Den maximala belastningsgraden i korsningen är för fordon som kör ut från Verkstadsgatan, där belastningsgraden är 0,41. Då belastningsgraden

understiger 0,6, som är den maximalt önskvärda belastningsgraden i väjningsreglerade korsningar enligt VGU, bedöms framkomligheten fortfarande som god. Under maxtimmen fördröjs fordon på Verkstadsgatan och fordon på Transportgatans andra körfält 24 respektive 18 sekunder. Köbildningen som uppstår till följd av fördröjningen är dock liten.

Kölängden beräknas vara längst för fordon på Verkstadsgatan. Medel och 90-percentilen av antalet fordon uppgår här till 0,6 respektive 1,2 stycken vilket motsvarar en kölängd på ca 4 respektive 8 meter. Längderna på köerna bedöms inte påverka kringliggande korsningar.

Tabell 13. Kapacitetsberäkningar enligt scenario år 2040. H=höger, R=rakt fram, V=vänster.

Tillfart

Genom samma resonemang som fördes under rubriken 2.5.3 Kapacitet bedöms inga kapacitetsproblem finnas i korsningen mellan Kungsgårdsleden och Tordönsgatan i söder om fastigheterna bebyggs enligt scenariot.

3.3 Slutsatser

Nedan redovisas slutsatser utifrån trafikprognosen:

20(28)

• Med trafikflöden för motorfordon enligt prognosen bedöms framkomligheten under maxtimmen i korsningen mellan Kungsgårdsleden, Verkstadsgatan och Transportgatan som god. Såväl belastningsgraden som kölängden är låg och kommer inte påverka kringliggande korsningar. Den befintliga utformningen av korsningen bedöms således klara av den prognostiserade trafiken enligt scenariot. En bedömning är att inga kapacitetshöjande åtgärder behöver genomföras i korsningen till följd av den nya etableringen av verksamheter.

• Inga kapacitetsproblem bedöms finnas i korsningen mellan Kungsgårdsleden och Tordönsgatan i söder med en utbyggnad enligt scenariot.

• Trafikflödet enligt prognosen och tidsluckorna som skapas mellan fordonen på Kungsgårdsleden och Verkstadsgatan tillåter oskyddade trafikanter att korsa vägen.

• Med en exploatering enligt scenariot förväntas fler oskyddade trafikanter (45 % fler jämfört med år 2018), däribland många ungdomar, röra sig i området och så även nyttja passagen på Kungsgårdsleden. Det är därför av stor vikt att

säkerställa en hög trafiksäkerhet vid GCM-passagen.

2 1 (28)

Related documents