• No results found

Det går inte att prata med datorn

In document Inlärning i ett flipped classroom (Page 38-40)

6 Resultat och analys

6.6 Det går inte att prata med datorn

Resultat

Lena säger: “[...] jag är en social person och även social med mina elever och jag kände att jag tappade det lite när jag körde fullt ut”.

Även Laila påpekar att hon saknar feedbacken från eleverna vid genomgångarna. Detta försöker hon kringgå genom att vid början av lektionen be eleverna sammanfatta filmerna och bearbeta innehållet så att eventuella missförstånd ska uppdagas.

Linus lyfter att eleverna inte har möjlighet att ställa frågor som både positivt och negativt:

[...] det som är största nackdelen men också en fördel med filmerna är att det finns ingen möjlighet för eleverna att ställa frågor, så [...] när man har en genomgång i klassrummet blir det aldrig riktigt som man tänkt sig för eleverna ställer någon annan fråga och så svävar man ut på något ställe och så blir det lite mer rörigt [...].

Han anser inte att det är jätteviktigt att eleverna förstår innehållet i filmerna, och fortsätter:

[...] det är viktigt att de kan säga att de inte har förstått, att de kan få hjälp senare. Därför jag har en del som tittar om och tittar om och tittar om. Och en del kommer och frågar frågor på direkten och en del förstår allting. Det är ju så det fungerar.

Eskil lyfter problematiken med att inte kunna ställa frågor till läraren:

Det är inte säkert att meningen hon sa på videon, den kan ju inte ändras bara för att jag spolar tillbaka och kör igen utan om hon förklarar med andra ord kanske jag förstår det lite lättare. Så mestadels när det är inför prov så brukar jag fråga [Linus] på lektion om vad vi gör.

Han utvecklar, förstår en elev inte innehållet så får denne vänta tills lektionen. Hade det däremot varit en klassisk lektion, med genomgången under lektionen hade eleven kunnat

39

lyfta sin fråga direkt. Ebba är inne på samma spår: “Men jag tror man hade förstått mer om vi hade haft genomgång med läraren så man kunde fråga samtidigt och sådant”.

Emil anser att man går miste om diskussionsmomentet kring uppgifterna när man använder FC. Evelina lyfter något som instämmer med Emil “[...] min kompis har en smart fråga som jag själv hade velat höra. Och då får jag höra den i klassrummet medans det får jag ju inte höra om jag då har flipped classroom för då kommer ju han eller hon fråga den själv och själv få svaret.”

Analys

Både elever såväl som lärare lyfter att det inte går att kommunicera med läraren på genomgångarna då dessa är förlagda till filmer på internet. Detta benämns vanligen som en nackdel med FC, exempelvis (Butt, 2014). Dock ser Linus detta som både positivt och negativt. Kortfattat menar Linus att traditionella genomgångar i klassrummet kan anta oplanerade riktningar vilket i sin tur leder till att en genomgång kan bli rörig eller spretig. Detta inträffar inte vid välgjorda genomgångar på film, vilket Linus ser som positivt.

Bergmann och Sams (2012) ser elevernas funderingar kring en film som en möjlighet att jobba med detta individuellt eller i små grupper på lektionen. Exakt hur läraren blir varse dessa funderingar går att utläsa ur endast en av intervjuerna och även i det fallet mycket vagt.

Problematiken med att filmerna inte är interaktiva behandlas av Love genom att han låter eleverna kolla på filmen under lektionstid. Detta gör att eleverna får en effektiv genomgång och även har möjlighet att ställa frågor om filmen direkt efter att de tittat klart. Eskil poängterar också denna nackdel men även att eventuella fel gjorda av läraren kanske inte synliggörs, då ingen kan ifrågasätta lärarens beräkningar direkt.

Lena ser denna nackdel från lärarens perspektiv och påstår att hon tappar den sociala kontakten med sina elever. Detta motsäger Bergmann och Sams (2012) tidigare nämnda idé om att elever är mer mottagliga att lära sig om de kommer till klassrummet med frågor. De menar att den sociala kontakten med läraren blir en viktigare del av undervisningen. De påstår att FC ökar interaktionen mellan elev och lärare. Detta påstående sker i relation med hur de tidigare undervisat vilket inte kan likställas med den undervisning som Lena tidigare bedrev.

40

Evelina nämner att man inte bara missar att kunna ställa egna frågor till läraren, utan man missar också viktiga frågor som andra elever kanske skulle ställa. Detta är något som alla elever hade kunnat dra nytta av, då omedvetna missuppfattningar kan uppdagas men även andra lösningsmetoder kan presenteras och kanske passa eleven bättre. Lars och Love anser att det är viktigt att arbeta med filmerna under lektionen också. Det skulle kunna möjliggöra att dessa funderingar som eleverna har lättare kan gagna andra elever också.

Detta tema behandlade: Både elever och lärare menar att direkta frågor inte kan ställas. Någon lärare ser detta som positivt då föreläsningarna (filmerna) blir korta och effektiva. En elev menar att man kan ta med sin fråga till klassrummet men att man ofta missar andra elevers frågor. En lärare ansåg sig gå miste om den sociala kontakten med eleverna i någon grad.

In document Inlärning i ett flipped classroom (Page 38-40)

Related documents