• No results found

Tillgänglighet bidrar till fler inlärningstillfällen

In document Inlärning i ett flipped classroom (Page 30-33)

6 Resultat och analys

6.1 Tillgänglighet bidrar till fler inlärningstillfällen

Resultat

Vid samtal om inlärning genom FC säger Eskil:

[...] det är inte så att det är direkt efter videon man börjar jobba. Du kanske kollar på videon dagen innan och då har du kanske glömt lite. Men sen när du kollar i boken och ser uppgifterna så blir du tvungen att tänka efter “vad var det jag kollade på nu igen” och då får du också ”ja just det så var det” så med tiden så kommer det tillbaka under lektionstiden.

Evelina har en överensstämmande syn på när filmerna bör ses. Hon säger “[...] jag försöker ju se det kvällen före [...]. Men skulle inte det funka så har man ju ofta rast där man kan se på filmen samma dag som lektionen. Det är ju inte optimalt men… det funkar liksom.” Samtliga lärare har filmer tillgängliga på internet, vissa använder publika kanaler på YouTube medan andra använder skolbloggar eller andra plattformar, exempelvis it’s learning. Denna tillgänglighet av filmer kan utnyttjas av mer än bara eleverna. Lars säger att “[...] deras [elevernas] föräldrar tittar på filmen och dom kan förklara för sina barn [...]” Love nämner också att föräldrar kan medverka mer då de kan ta del av filmerna. Lena ser samtidigt en nytta av filmerna för de som inte kan få hjälp hemifrån, hon påpekar följande:

31

“Samtidigt så vet jag att det gynnade dom som kanske inte har.. kan få den hjälp hemifrån. Elever vars föräldrar kanske inte kan svara på frågor i matte 4.”

Tillgängligheten av filmerna berörs även i andra sammanhang. Tre av lärarna ser filmerna som ett fördelaktigt material vid repetition inför prov. Linus upplever att eleverna uppskattar att filmerna finns tillgängliga inför prov. “[...] de använder det jättemycket inför prov och sådär, går tillbaka och tittar på filmer och är jättenöjda med det.”

Emil, Evelina och Ebba uttrycker att filmerna är en bra resurs för repetition och ser det som en fördel. Eskil anser däremot att filmernas pålitlighet kan ifrågasättas, då det kan ha uppdagats fel i filmerna vid tidigare lektionstillfällen. Vidare menar Eskil att det är säkrast att repetera med hjälp av läraren, muntligt.

I samband med diskussion om filmernas tillgänglighet, pratar Lars om att eleverna kan arbeta i sitt eget tempo. Han menar även att man med hjälp av filmernas tillgänglighet vinner tid på lektionen, då läraren slipper besvara frågor som uppkommer vid samma uppgift/problem men vid olika tidpunkter. Linus använder detta på ett liknande sätt, han gör cirka fem filmer tillgängliga åt gången vilka används när eleverna behöver dem. Detta är något som Laila också berör, men då denne började med att skapa filmer för fyra år sedan har en större bas kunnat skapas. Detta resulterar i en stor mängd filmer, som behandlar kurserna som Laila undervisar i, varav alla genomgångar finns tillgängliga på YouTube.

Evelina efterfrågar större tillgänglighet av filmerna. Att filmer finns tillgängliga långt i förväg ser hon som en fördel.

Analys

Eskil och Evelina anser att det är till fördel att se filmen dagen innan lektionen snarare än minuterna innan lektionen. De värderar tiden mellan information och tillämpning av informationen som en mer eller mindre viktig komponent för inlärning. Denna syn på inlärning kan kopplas till vad Claesson (2008, s. 26) skriver om att kunna ur ett konstruktivistiskt perspektiv (Fig.1). Eskil ser vikten av att kunna relatera och att komma ihåg. Eskil och Evelina ser en annan fördel med att se filmerna dagen innan. Detta är att eleven ges tid att tänka ut frågor som kan lyftas på lektionstid vilket indirekt kan medföra en påverkan på inlärningen.

32

Lena påpekar att FC, i synnerhet, ger möjlighet till inlärning för de elever vars föräldrar inte är kapabla att hjälpa till med matematik hemma. Vi anser detta gå i riktning med skolans värdegrund, där det tydligt framgår att alla elever har rätt till en likvärdig utbildning (Skolverket, 2011b, s.8; Skolverket, 2011a, s.6).

Eleverna såväl som lärarna påpekade att filmerna erbjöd möjligheten till repetition. Dock kan det, om det inte uppdagas, vara svårt att använda filmerna som hjälpmedel om det existerar exempelvis felsägningar eller räknefel i dem. Detta gör att elever kan lyssna på samma fel, vilket kan skapa missuppfattningar då en viss lösningsmetod kanske inte alltid fungerar för eleven.

Lärarna använder sig av filmerna på lite olika sätt vilka bidrar till olika fördelar. Vissa filmer finns tillgängliga i förväg, och detta gör att eleverna kan fortsätta och inte hindras av att resten av klassen befinner sig längre bak i kursen eller området som behandlas. Flera lärare lyfter också att de kan hänvisa eleverna till filmerna när problem uppkommer för eleven. De uttalar sig inte om frågornas karaktär, men det är troligt att de är av den lättare typen, då majoriteten av lärarna har enklare filmer. Två av lärarna har mer avancerade filmer, och dessa kan hjälpa de mer duktiga eleverna. Dock får de kanske bara en förklaring. I en film på 5 minuter så hinns det inte alltid med 3 olika lösningar på samma problem (exempelvis). En fördel med grundläggande filmer är att läraren undkommer basala frågor så fokus kan läggas på de elever som behöver materialet förklarat på andra sätt. Även de duktiga som kanske har lite mer avancerade frågor kan få lärartid under lektionen. Detta ligger i linje med den proximala utvecklingszonen, för att utvecklas intellektuellt behövs det uppgifter som ligger i denna zon. Det är så att även de “duktigare” har en sådan zon och kan behöva stöd och hjälp i sin zon för att utvecklas (Evenshaug & Hallen, 2010).

Detta tema har berört: filmernas tillgänglighet är till fördel vid repetitionstider. Det tillåter även föräldrar att ta del av vad som sker i skolans undervisning och i vissa fall kan föräldrar hjälpa till med hemstudier tack vare filmerna. I avseende om när en film bör ses, anser en del elever att dagen före tillämpning är att föredra.

33

In document Inlärning i ett flipped classroom (Page 30-33)

Related documents