• No results found

GATOR OCH TRAFIK Gatunät och angöring

Brandthovda IP och ridanläggningen kommer att angöras via Tortunavägen. Infarten för besökare till ridanläggningen föreslås anläggas i höjd med infarten till Brandthovda IP för att skapa en tydlig korsningspunkt. Infarten kommer att samutnyttjas med trafik till befintligt ställverk. Då en stor del av besökarna till ridskolan är ungdomar som troligtvis blir skjutsade till ridanläggningen ska det finnas avlämningsmöjligheter i anslutning till entrén.

Angöring för leveransfordon till ridanläggningen föreslås huvudsakligen ske via den södra infarten från Tortunavägen. Inom anläggningen bör ytor utformas så att backrörelser med lastbilar undviks alternativt sker på områden där få personer vistas.

Parkering

De dagliga besöken till ridskolan uppskattas till ca 400-450 besök. Knappt hälften av dessa (40-45 %, ca 200 besökare) uppskattas komma med cykel, och ytterligare en mindre del (ca 10 %) med

kollektivtrafik. En betydande andel av besökarna blir skjutsade till verksamheten, varför de främst är i behov av upphämtnings- och avlämningsplatser snarare än vanlig parkering. En viss andel kör bil

dagliga verksamheten har behovet av parkeringsplatser beräknats till 50 parkeringsplatser för bil och 160 parkeringsplatser för cyklar.

Även framöver kommer ett antal (ca 4 stycken) nationella tävlingar anordnas per år.

Parkeringsbehovet uppgår då till ca 75 uppställningsplatser för lastbilar och bussar med tillgång till elström. Därtill behövs uppställningsytor för personbilar med trailers, vilket utgör ungefär 200 ekipage. Utöver detta behövs parkering för besökande till tävlingarna. Dessutom anordnas det mellan 6-10 lokala och regionala tävlingar per år. För dessa tävlingar ställs inte samma krav på utrymme för lastbilar, släp och personbilar då antalet starter är färre och besökande är mer utspritt över dagen. Nuvarande verksamhet har tillgång till hårdgjord uppställningsyta om 10 000 kvm vilket rymmer ca 250 personbilar med tillhörande trailer. Behovet av hårdgjord uppställningsyta, vid evenemang, bedöms till totalt ca 15 000 kvm för att klara parkeringsbehovet för personbilar och släp samt uppställning av lastbilar, trailers och bussar. Behovet av cykelparkering har beräknats till 160 parkeringsplatser.

Västerås ridgymnasium har cirka 60 elever, och 5-6 anställda lärare. Cykelandelen bedöms till 60 % vilket tar höjd för en framtida ökning av cyklandet. Det sammanlagda parkeringsbehovet för gymnasieskolan har beräknats till 6 parkeringsplatser för bilar och 48 parkeringsplatser för cyklar.

Enligt uppgifter från verksamheten så är det samtidiga besökandet för Brandthovda IP:s

verksamheter som störst under vardagar, och uppgår till cirka 250 besökare kvällstid. Ungefär hälften av dessa besökare tar sig till idrottsplatsen med bil. Parkeringsbehovet uppgår till 100 platser för bilar och 125 platser för cyklar under daglig verksamhet. Parkeringsbehovet för Brandthovda IP bedöms även i framtiden vara fortsatt lika stort, d.v.s. befintliga cirka 60 asfalterade parkeringsplatser samt 7 000 kvm hårdgjord uppställningsyta (befintlig grusplan). Befintlig grusplan har potential att rymma cirka 280-300 parkeringsplatser.

Grusplanen vid idrottsplatsen som idag används som bilparkering ska framöver samnyttjas mellan Brandthovda IP och den nya ridanläggningen vid evenemang. Grusplanen hyrs ut av Kultur-, idrott- och fritidsförvaltningen per timme. Varje bokning registreras i ett bokningssystem vilket innebär att det inte är någon risk att flera evenemang med stort parkeringsbehov kolliderar.

Parkering anläggs inom ridanläggningen med plats för cirka 80 bilar, vilket gott och väl täcker det dagliga behovet för verksamheten. Vid större evenemang med publiktillströmning kan biluppställning även ske på grusplanen vid Brandthovda IP.

Uppställningsyta för hästtransporter för de som hyr in sig på anläggningen föreslås ske utefter ridhusets södra sida. Inom ridanläggningens område finns möjlighet att anordna hårdgjorda och genomsläppliga ytor som kan användas tillfälligt för uppställning av hästtransporter vid tävling. Inom ridanläggningens område bedöms sammanlagt cirka 50 parkeringsplatser för hästtransporter kunna anordnas.

Minst 160 cykelparkeringar ska anläggas inom ridanläggningen och vara placerade så nära huvudentrén som möjligt.

Gång- och cykelvägar

För att Brandthovda IP, ridanläggningen och verksamhetsområdet Hälla lättare ska nås med cykel och till fots ger detaljplanen möjlighet att anlägga en ny gång- och cykelväg mellan Bjurhovdagatan i norr och Stockholmsvägen i söder. Gång- och cykelvägen ansluter till befintligt huvudcykelstråk utefter Bjurhovdagatans norra sida och sträcker sig sedan utefter Hamrebäcken söder ut mot Brandthovda IP där gc-vägen passerar över Tortunavägen och går parallellt utefter Tortunavägens östra sida fram till Stockholmsvägen i söder. Gång- och cykelbanan förses med belysning för att öka den upplevda tryggheten men också ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Förslaget innehåller tre nya passager för gående och cyklister. En passage över Bjurhovdagatan i anslutning till busshållplatsen, en passage över Tortunavägen vid ridanläggningen/Brandthovda IP samt ytterligare en passage över Tortunavägen längre söderut i korsningen med Stockholmsvägen.

Samtliga passager ska hastighetssäkras.

Korsningspunkterna på Bjurhovdagatan och Tortunavägen (vid Brandthovda IP) kommer utformas med hastighetsdämpande åtgärder som sänker den faktiska hastigheten vid passagepunkten från dagens 60 km/h till 30 km/h.

Kollektivtrafik

Förutsättningarna att ta sig till ridanläggningen med buss är relativt goda. Med den nya gc-vägen är det ca 500 m till platsen för ridanläggningen från närmsta busshållplats för stadslinje 1. Turtätheten är cirka 10 minuter på vardagar och cirka 15 minuter på helger. Förortslinje 24 stannar längs

Tortunavägen i Bjurhovdavägens förlängning. Avståndet till platsen från ridanläggningen är närmare 800 meter, om man promenerar utefter Tortunavägen (600 m fågelvägen). Västmanlands lokaltrafiks busskort gäller på både stadslinje och förortslinje.

Stadslinje 1 med röd linje och hållplatser vid cirklarna samt förortslinje 24 med svart linje och hållplatser.

Related documents