• No results found

GENOMFÖRANDEFRÅGOR ORGANISATIONSFRÅGOR

Genomförandetid

Genomförandetiden är 10 år från den dag planen vunnit laga kraft.

Ansvarsfördelning och huvudmannaskap

Kommunen är huvudman för allmän plats. Det innebär att kommunen har ansvar för genomförande och drift av allmän plats såsom naturmark, gator och gång- och cykelväg.

Kommunen har för avsikt att bygga anläggningen i egen regi, vilket innebär att byggherren för anläggningen blir Fastighetskontoret.

Byggherren ansvarar för och bekostar utbyggnaden av ridanläggningen med tillhörande byggnader, utemiljö och dagvattenlösning samt en kort ridslinga på fältet. Byggherren ansvarar också för att ett kontrollprogram för provtagning av kvalitén på dagvattnet från anläggningen upprättas.

För utförande av gång- och cykelvägar samt hastighetssäkrade passager inom och i direkt anslutning till planområdet ansvarar Tekniska kontoret. Byggherren för ridanläggningen bekostar utbyggnad av dessa.

FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR Fastighetsbildning

Fastighetsbildning i form av avstyckning och fastighetsreglering kan ske, lämpligen genom att kommunägda fastigheter som omfattas av idrottsändamål i detaljplanen (del av Västerås 3:22 och 3:68 samt del av Badelunda-Tibble 3:15) regleras till en fastighet. Fastighetsägaren ansvarar för och bekostar fastighetsbildningsåtgärden. Område för teknisk anläggning, nätstation, kan avstyckas till egen fastighet vilket ledningshavaren ansvarar för och bekostar.

Planen medger 3-dimensionell fastighetsbildning.

Fastighetsplan

Ingen fastighetsplan finns inom eller i anslutning till området.

Servitut och ledningsrätter

Planområdet inrymmer flera olika ledningsrätter. Ytterligare ledningsrätter kan bildas inom u-områden. Initiativ till bildande av ledningsrätt görs av berörd ledningshavare.

Infartsvägen fram till torpet Björkbacken och ställverket omfattas av officialservitut.

Arrende och hyresavtal

Jordbruksmarken öster om Tortunavägen samt norr om grusplanen vid Brandthovda IP omfattas av jordbruksarrende (åker). Befintligt jordbruksarrende på marken öster om Tortunavägen sägs upp för omförhandling. Jordbruksarrendet för åkermarken på västra sidan om Tortunavägen fortlöper tillsvidare.

Hyresavtal med befintlig hyresgäst för torpet på Björkbacken kan fortgå i nuvarande form, hyresavtal för sommarbostad.

EKONOMISKA FRÅGOR

Den nya ridanläggningen innebär en omfattande investering. Täckning för investeringskostnaderna måste uppnås genom tecknande av långa hyresavtal samt genom exploateringsintäkter från kommande bostadsprojekt vid nuvarande Hamre ridcenter.

Trafikåtgärder som ny gång- och cykelväg och hastighetssäkrade passager finansieras av byggherren för ridanläggningen då det är en förutsättning för lokaliseringen av ridanläggningen. Den till

ridanläggningen tillhörande ridslingan på åkern finansieras av byggherren för ridanläggningen.

Eventuellt framtida ridstigssystem utefter Badelundaåsen finansieras i särskild ordning i samverkan med berörda mark- och stallägare.

Arkeologisk förundersökning och slutundersökning samt eventuella andra utredningar som krävs för byggnation tas fram av och bekostas av byggherren.

TEKNISKA FRÅGOR

Projektering och anläggande av ny infart till anläggningen ska ske i samråd med Tekniska kontoret.

Projektering och anläggande av ny gång- och cykelväg ska ske i samråd med Mälarenergi då särskilda krav ställs på överbyggnad av befintlig ledning utefter Tortunavägens östra sida.

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETSÄGARE OCH ANDRA BERÖRDA

Befintliga fastigheter inom Blåsbo, Badelunda-Tibble 3:13 och Västerås 3:52, kommer att påverkas i hög grad av att detaljplanen genomförs. Från att tidigare angränsat till öppen jordbruksmark kommer de att angränsa till en verksamhet, ridanläggning, samt närheten till ny gång- och cykelväg utefter Tortunavägens östra sida.

Arrendatorn av jordbruksmarken på östra sidan av Tortunavägen kommer att påverkas på så sätt att andelen mark att arrendera blir mindre vid en utbyggnad av ridanläggningen.

ADMINISTRATIVA FRÅGOR

I samband med att ny detaljplanen upprättas för området kring Brandthovda IP kommer

strandskyddet om 25 m för Hamrebäcken att återinträda. I planens genomförande föreslås att de delar av strandskyddet som i dagsläget är upphävt och återinträder upphävs på nytt. Redan i dag är delar av området bebyggt med omklädningsrum och byggnader för verksamheten på Brandthovda IP.

I den nya detaljplanen föreslås också en ny gång- och cykelväg som korsar Hamrebäcken. Befintlig och föreslagen användning, allmän gång- och cykelväg, försvårar inte allmänhetens tillgänglighet till Hamrebäcken. Delar av strandskyddet har varit upphävt tidigare och en mindre sträcka behöver upphävas till följd av ny allmän gc-väg. Strandskyddet föreslås dock inte upphävas mer än vad som bedöms som nödvändigt för genomförandet av planen. Stadsbyggnadsförvaltningens åsikt är att det finns särskilda skäl att upphäva strandskyddet på nytt för den del som tidigare varit upphävt samt för den nya gc-vägen.

Det särskilda skälet för ny gång och cykelväg är:

7 kap MB § 18 c, punkt 6. Området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.

Det särskilda skälet för att upphäva strandskyddet som återinträder till följd av detaljplanen är:

7 kap MB § 18 c, punkt 1. Området har redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.

Blå markering visar den del av strandskyddet som idag är upphävt och som återinträder och upphävs på nytt.

Röd markering visar del av strandskyddet som behöver upphävas (har inte varit upphävt tidigare) till följd av ny allmän gc-väg.

MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN

Detaljplanen har upprättats av stadsbyggnadsförvaltningen i samarbete med representanter från Fastighetskontoret, Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Tekniska kontoret, Barn- och ungdomsförvaltningen samt Mälarenergi. Flera olika konsulter har tillhandahållit underlagsmaterial och utredningar. Representanter från verksamheterna Hamre ridklubb, Hamre ridskola och Västerås ridgymnasium har också medverkat i arbetet med detaljplanen.

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Elisabeth Strand Hübinette Helena Hansson

Planchef Planarkitekt

Related documents