• No results found

Gemensamma slutsatser – Trafikverket och Göteborgs Stads projektgruppGöteborgs Stads projektgrupp

In document Åtgärdsvalsstudie Lundbyleden (Page 144-148)

Detta kapitel sammanfattar slutsatserna av åtgärdsvalsstudien. Inledningsvis redovisas övergripande slutsatser av nuläget och framtiden. Vidare sammanfattas de typer av åtgärder, på kort, medellång och lång sikt, vilka Trafikverket och Göteborgs Stad gemensamt kommit fram till att prioritera.

Avslutningsvis sammanfattas reflektioner och slutsatser kring inspel till Göteborgs Stads arbete med ÖP/FÖP.

11.1. Övergripande slutsatser nuläget

Lundbyleden har en mycket framträdande funktion i Göteborgs vägsystem i att transportförsörja Göteborgs Hamn och industrierna på Västra Hisingen. Leden är även viktig för personbilstrafik, då främst för de lokala resorna till och från området. Analyser har visat att en stor andel, 75 procent, av den totala trafiken på Lundbyleden har lokala start- eller målpunkter i Lundbyledens närområde och kör på eller av i någon av trafikplatserna längs sträckan. För enbart godstrafiken är motsvarande siffra 50 procent. De centrala delarna av Lundby samt Lindholmen utmärker sig som mycket viktiga start-och målpunkter för både person- start-och godstrafik längs sträckan.

För närvarande pågår arbetet med Lundbyleden, delen Brantingsmotet-Ringömotet inklusive

Bohusbanan samt Marieholmstunneln. Dessa infrastrukturprojekt kommer efter färdigställande

ytterligare förstärka Lundbyledens nuvarande funktion och kopplingen österut till E6 och E20. Samtidigt vill Göteborgs Stad knyta ihop staden i området och överbrygga den fysiska och mentala barriär som Lundbyleden och Hamnbanan utgör idag. För att möjliggöra en sammanhängande stadsbebyggelse i detta centrala läge behöver barriärproblematiken således hanteras.

Analyser har vidare visat att ungefär hälften av personbilsresorna på Lundbyleden är 15 kilometer eller kortare och att cirka 80 procent av personbilsresorna är kortare än 30 kilometer. Det finns således en stor potential för att utöka kollektivtrafiken och gång- och cykeltrafiken till, från och på Hisingen.

11.2. Övergripande slutsatser framtiden

Det finns många planerade och pågående detaljplaner inom utredningsområdet och i Lundbyledens närhet. Såväl natt- som dagbefolkningen i området kommer att öka under överskådlig framtid vilket gör att det kommer finnas ett ökat resandebehov och fler människor kommer att vara i rörelse. Dagens barriärproblematik kopplat till Lundbyleden och Hamnbanan kommer således att förstärkas då fler människor kommer att påverkas av barriären, både längs och tvärs dessa.

Planerade och pågående infrastrukturprojekt på och i anslutning till Lundbyleden bedöms kunna hantera en ökad trafiktillväxt på delar av Lundbyleden: Kvillemotet-Brantingsmotet samt

Lindholmsmotet-Eriksbergsmotet. Vid Brantingsmotet och Lindholmsmotet kommer det troligen uppstå köbildning på grund av de ökade trafikmängderna och trafikplatsernas nuvarande

utformningar. Köbildning kommer troligen även uppstå på sträckan Ringömotet-Kvillemotet.

Sammantaget är längre restider att förvänta längs hela sträckan i framtiden jämfört med basåret 2014. Den framtida trafikutvecklingen är dock mycket oklar, vilket i huvudsak beror på:

• osäkerheter kring ny teknik; vilken teknik som kommer användas, hur, när och under hur lång tid implementering sker samt effekten av den nya teknik.

• osäkerheter kring människors (framtida) beteende.

• framtida politiska beslut eller avsaknad av beslut (för en omställning av resandet). I syfte att analysera möjliga scenarier för den framtida trafikutvecklingen har tre

trafikprognosscenarier tagits fram. Resultatet för Basprognos och Kommun hög exploatering jämfört med Hållbarhetsscenariot skiljer sig markant åt. Trafiktillväxten i enlighet med Basprognos och Kommun hög exploatering är på gränsen för att en omfattande trängselproblematik uppstår,

åtminstone på delar av sträckan. Detta är således ingen önskvärd utveckling kopplat till övergripande mål och effektmål. Hållbarhetsscenariot ger å andra sidan en mycket kraftfull minskning av

fordonstrafiken på sträckan och höga andelar kollektivtrafik- gång och cykelresor. Detta scenario förutsätter dock att kraftfulla styrande åtgärder implementeras och att resebeteenden ändras. I vilken grad detta kommer att realiseras är svårt att säga i nuläget.

Det är av största vikt att sedan tidigare beslutade kollektivtrafikåtgärder kommer till stånd för att lösa nuvarande och framtida resandeefterfrågan i området. Det är även viktigt att det skapas ett

sammanhängande nät för gång- och cykeltrafik vilket främjar både lokala rörelser och pendlingsrörelser i syfte att ersätta bilresor och avlasta kollektivtrafiken.

Med nu pågående och finansierade åtgärder på Lundbyleden och i angränsande trafiksystem enligt ovan, förstärks Lundbyledens funktion som kapacitetsstark trafikled för nationella och regionala gods-och persontransporter. Pågående investeringar på Hamnbanan förstärker även Hamnbanans funktion i befintligt läge. Trafikverket och Göteborgs Stad ser därför att Lundbyleden på kort sikt måste behålla dagens funktion för nationella och regionala gods- och persontransporter. På lång sikt är det i

dagsläget svårt att avgöra vad som är möjligt utifrån de olika inriktningarna. Trafikverket och

Göteborgs Stad anser att om en förändrad funktion av Lundbyleden ska vara möjlig måste ett fullgott alternativ till Lundbyleden och dess funktion för framför allt genomgående godstransporter vara säkerställt på annan plats. I tillägg till detta finns även ett önskemål om fler överdäckningar/passager för gång- och cykeltrafik tvärs Lundbyleden.

11.3. Gemensamma prioriterade åtgärder på kort sikt

Nedan återges, utan rangordning, Trafikverkets och Göteborgs Stads gemensamma prioriterade åtgärder på kort sikt.

• Åtgärder för gång-, cykel- och kollektivtrafik behöver genomföras och prioriteras för att reducera antalet kortväga lokala bilresor.

• Ett gemensamt arbete mellan Göteborgs Stad och Trafikverket krävs kring Brantingsmotet och den planerade spårvägen i anslutning till trafikplatsen.

• Styrande åtgärder behöver implementeras för att ställa om från personbilresor till gång-, cykel- och kollektivtrafikresor.

• Barriäröverbryggande åtgärder för att överbrygga Lundbyleden och Hamnbanan. Följande tre barriäröverbryggande åtgärder är prioriterade på kort sikt:

o Sociodukt Frihamnen-Brämaregården

o Koppling Wieselgrensplatsen-Gropegårdsgatan/Inlandsgatan-Lindholmen o GC-bro Lindholmen/Karlastaden-Ramberget/Keillers park

• Gemensamt arbete för utveckling av kollektivtrafiken enligt Målbild Koll2035.

• Fortsatt utredning om Metrobuss på Hisingen bör startas när planeringsförutsättningarna är mer klarlagda för kollektivtrafiken och vilken funktion Lundbyleden ska ha, förslagsvis i samband med ÖP/FÖP.

• Nya kopplingar över älven för gång-, cykel- och kollektivtrafik är av stor vikt för att hantera nuvarande och framtida behov av resor Lindholmen/Hisingen – Centrum. Detta är avgörande för ett fungerande trafiksystem i Göteborg. Beroenden kopplat till bland annat färjetrafiken till Danmark behöver utredas.

• Inga åtgärder vilka ökar kapaciteten för personbilar på Lundbyleden rekommenderas. Mindre åtgärder för optimering och trimning av befintliga anläggningar, utan att ny mark tas i anspråk, kan dock behövas redan på kort sikt.

11.4. Gemensamma prioriterade åtgärder på medellång och lång sikt

Nedan återges, utan rangordning, Trafikverkets och Göteborgs Stads gemensamma prioriterade åtgärder på medellång och lång sikt.

• Styrande och administrativa åtgärder behöver vidtas för att bidra till klimat- och miljömål samt för att åstadkomma minskad biltrafik och en överflyttning från personbil till andra färdmedel vilka ger bättre boendemiljöer. Detta kan även innebära åtgärder på annan plats.

• Fortsatt arbete med åtgärder för gång-, cykel- och kollektivtrafik krävs.

• Det lokala gatusystemet och dess struktur behöver utvecklas i syfte att inte belasta Lundbyleden. • Gemensamt arbete för genomförande av Målbild Koll2035 och eventuellt ytterligare åtgärder. • Inga åtgärder vilka ökar kapaciteten för personbilar på Lundbyleden rekommenderas.

11.5. Reflektioner och slutsatser kopplat till ÖP/FÖP

En omvandling av Lundbyleden till stadsboulevard och ändring av Hamnbanans läge är en attraktiv lösning för att nå uppsatta mål fullt ut. Frågan är dock oerhört komplex av flera anledningar.

För att få full effekt av en boulevardisering av Lundbyleden behöver Hamnbanan flyttas vilket kräver mycket stora investeringar. Pågående projekt för både Lundbyleden och Hamnbanan ger en lång avskrivningstid för dessa investeringar vilket behöver beaktas. Vidare är Lundbyleden "pulsådern" till Göteborgs Hamn och industrierna på Västra Hisingen och trafikmängderna för den genomgående godstrafiken på Lundbyleden behöver reduceras för att möjliggöra en boulevardisering. Alternativa vägar behöver även kunna erbjuda acceptabel framkomlighet och förutsägbara restider för

Personbilstrafik behöver i hög grad ersättas med kollektivtrafik på Lundbyleden samt ökad andel gång- och cykeltrafik.

Tidsperspektivet är även mycket viktigt att förhålla sig till vid en diskussion om att ändra

Lundbyledens funktion. Troligen skulle en sådan eventuell förändring ske först på mycket lång sikt och hamnar i bortre änden av den nya översiktsplanen. I ett sådant arbete behöver Lundbyleden och Hamnbanan hanteras gemensamt.

Göteborgs Stad behöver ta ställning till var någonstans i vägsystemet en omdaning från trafikled till stadsboulevard har högsta prioritet. Det behöver identifieras var i stadsbilden och trafiksystemet det finns "lågt hängande frukter" utifrån dagens förutsättningar med hänsyn till genomförbarhet, ekonomi, trafikala effekter (särskilt nyttotrafiken), miljöpåverkan, exploateringsmöjligheter med mera. Baserat på arbetet med denna åtgärdsvalsstudie är Lundbyleden/Hamnbanan inte en av dessa lågt hängande frukter.

Vidare behöver Göteborgs Stad, tillsammans med Trafikverket, ta ställning till vilka trafikleder i anslutning till/runt Göteborgs som i framtiden ska hantera stora godsflöden. Göteborgs Stad behöver även ta ställning till var i Göteborgs vägsystem en kraftfull barriäröverbryggande åtgärd har högsta prioritet. Barriäröverbryggande åtgärder är mycket kostsamma men rätt utförda kan de bidra till målet om en sammanhållen stad.

Trafikverket behöver vara delaktiga i detta ovanstående arbete tillsammans med Göteborgs Stad. Parterna behöver förstå varandra och vara säkra på att man vill samma sak. Ett systematiskt arbete tillsammans ger goda förutsättningar för framgång. Arbetet behöver börja någonstans snarare än överallt för att se vad effekterna blir av en omvandling/omställning av trafiksystemet i Göteborg. Trafikverket och Göteborgs Stad behöver även ta ett gemensamt ansvar för kollektivtrafikens utveckling, både på kort och lång sikt tillsammans med Västra Götalandsregionen och Västtrafik, exempelvis genom en avsiktsförklaring kring samarbetsformer för kollektivtrafiken. Göteborgs Stad behöver vidare jobba för att skapa ett sammanhängande nät för gång- och cykeltrafik vilket främjar både lokala rörelser och pendlingsrörelser i syfte att ersätta bilresor och avlasta kollektivtrafiken.

In document Åtgärdsvalsstudie Lundbyleden (Page 144-148)