• No results found

Lundbyleden i det befintliga, övergripande transportsystemet

In document Åtgärdsvalsstudie Lundbyleden (Page 51-57)

4. Befintliga förhållanden - Lundbyledens omgivning Detta kapitel beskriver förutsättningar och befintliga förhållanden i Lundbyledens omgivning ochDetta kapitel beskriver förutsättningar och befintliga förhållanden i Lundbyledens omgivning och

5.2. Lundbyleden i det befintliga, övergripande transportsystemet

Detta kapitel beskriver Lundbyledens relation till andra vägar i det omgivande vägnätet samt vilken funktion leden har.

Vägnätet

Lundbyleden är en av de mest trafikerade statliga vägarna i Göteborgs Stad. Den länkar samman E6, E20 och E45 med väg 155 till bland annat Göteborgs hamn, industrier och bostadsområden i

Torslanda samt Öckerö kommun. Ett lokalt kommunalt vägnät angränsar till Lundbyleden och leder via trafikplatserna trafik till lokala målpunkter i ledens närhet, se Figur 32.

Figur 32. Väghållare – statliga, kommunala och enskilda vägar (© Lantmäteriet, Geodatasamverkan. Källa väghållare: Trafikverket, NVDB på webb).

Som tidigare nämnt är Lundbyleden utpekad som riksintresse för kommunikationer då den är av särskild nationell betydelse och ingår i det nationella stamvägnätet som riksdagen fastställt, se kapitel 4.5 för mer information. Leden utgör även en viktig länk till Göteborgs Hamn som är av riksintresse. Leden är även inom Funktionellt prioriterat vägnät (FPV)3 utpekad som en nationellt och

internationellt viktig väg (se Figur 33), där den dessutom är utpekad som viktig för samtliga funktioner; dagliga personresor, godstransporter, kollektivtrafik och långväga personresor.

3 Funktionellt prioriterat vägnät (FPV) är ett vägnät utpekat av Trafikverket i samråd med berörda aktörer, däribland länsplaneupprättare. De viktigaste vägarna för nationell och regional tillgänglighet är utpekade och dess viktigaste funktioner är definierade.

Figur 33. Funktionellt prioriterat vägnät (FPV) - Internationella/nationella, regionala och kompletterande regionalt viktiga vägar (© Lantmäteriet, Geodatasamverkan. Källa FPV: Trafikverket, NVDB på webb).

Lundbyledens funktioner

Lundbyleden har idag flera olika typer av funktioner, vilket innebär att den används av flera olika typer av transporter, såsom persontransporter och godstransporter. I detta kapitel redogörs och beskrivs dessa funktioner.

Godstransporter

Genom en analys i Sampers-modellen beräknas cirka 50 procent av lastbilstrafiken på Lundbyleden vara genomfartstrafik, det vill säga trafik vilken färdas längs hela Lundbyleden (mellan

Brunnsbomotet och Lundbytunneln). Detta innebär att cirka 50 procent har lokala start- eller målpunkter i Lundbyledens närområde och kör av eller på i någon av trafikplatserna.

En stor målpunkt för den genomgående godstrafiken på Lundbyleden är Göteborgs hamn. För järnvägstransporter till och från hamnen används även Hamnbanan i stor utsträckning. Hamnbanan trafikeras med cirka 80 godståg per vardagsmedeldygn (2018). I en studie (HandelsConsulting, 2016) utförd på uppdrag av Trafikverket och Göteborgs hamn framgår att Lundbyleden är den väg vilken väljs av flest lastbilschaufförer (55 procent) på väg in eller ut från hamnen, se Figur 34. Det som anges vara anledningen till att Lundbyleden väljs i större utsträckning än övriga leder är att det är den snabbaste samt den minst trafikerade vägen till och från hamnen. Studien visar dock även att det är vanligt att chaufförer väljer Lundbyleden till hamnen men Götaleden/Oscarsleden från hamnen så att det skapas ett ”motursflöde”. Detta är tydligast för chaufförer vilka är på väg från hamnen och ska vidare mot E6S (Skåne), E20 (Örebro/Stockholm) och väg 40 (Jönköping/Stockholm). Detta kan bero på chaufförernas uppfattning om trafiksituationen och att man eftersträvar att undvika köer vid Tingstadstunneln. Dessutom ger Götaleden/Oscarsleden enkel åtkomst till E20, E45, E6S och väg 40.

Figur 34 Vägval till Göteborgs hamn med andel i procent (Källa: HandelsConsulting, 2016).

Det råder förbud mot farligt gods på större delen av Lundbyleden. För att fordon med farligt gods ska ha vändmöjligheter är dock sträckan mellan Brunnsbomotet och Brantingsmotet utpekad som rekommenderad primär väg för farligt gods, se Figur 35. Det förekommer dock att godstransporter med farligt gods använder Lundbyleden hela vägen till Göteborgs hamn och industrierna på västra Hisingen.

Figur 35. Rekommenderade vägar för farligt gods i Göteborgsområdet (© Lantmäteriet, Geodatasamverkan. Källa vägnät: Trafikverket, NVDB på webb).

Persontransporter

Lundbyleden används för persontransporter, vilka i sin tur utgörs av resor med olika ändamål. Personresorna sker med personbil, kollektivtrafik samt till fots och med cykel.

Arbetsresor

Lundbyleden används för såväl regionala som lokala arbetsresor. De primära

målpunkterna för regionala arbetsresor är hamnen och industrierna på västra Hisingen. Lindholmen, Volvo Lundby, Backaplan, Östra Göteborg och innerstaden är exempel på målpunkter för lokala arbetsresor.

Resor till studier

Resor till studier görs främst till Lindholmsområdet där såväl Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs universitet samt flera gymnasieskolor finns.

Tjänsteresor

Persontransporterna på Lundbyleden består även av resor vilka görs i tjänsten. Ett exempel kan vara serviceresor i form av hanterverkstjänster, vårdtjänster eller andra hushållsnära tjänster.

Fritids- och handelsresor

Lundbyleden används för regionala och lokala handelsresor till målpunkter som Backaplan, Bäckebol, innerstaden och Eriksberg samt för fritids- och rekreationsresor till exempelvis Ramberget, Sankt Jörgen park och Hisingsparken.

Omledningsväg

Lundbyleden har även en viktig funktion som omledningsväg. I de fall någon annan större led, exempelvis Oscarsleden eller Hisingsleden, behöver stängas en längre tid ska trafiken kunna ledas via

Lundbyleden. Det primära syftet med omledning är att säkerställa framkomligheten för den tunga trafiken, då personbilstrafik i de flesta fall kan nyttja mindre kommunala vägar vid behov. Omledning av tung trafik är särskilt viktig längs Lundbyleden då framkomligheten till och från Göteborgs hamn behöver säkerställas.

Räddnings- och utryckningsväg

Lundbyleden har en viktig funktion för räddningstjänsten och polisen. • Räddningstjänsten

Enligt Räddningstjänsten är Lundbyleden en av de viktigaste matarlederna österut från Lundby Brandstation. På vissa delar av Lundbyleden är vägen dock mycket smal. I de partier då det inte finns någon vägren tillsammans med att det finns fasta hinder (betongbarriärer) så blir det svårt för fordonstrafik att flytta på sig för att släppa fram räddningstjänsten när den åker på larm.

Polisen

Lundbyleden är vad polisen kallar en larmväg, men mer eller mindre alla vägar i staden används för att ta sig fram. Vilken väg som väljs beror på rådande trafiksituation. Det finns inga utpekade stråk i Göteborg för utryckning, men man väljer om möjligt de stora lederna i staden då de oftast går snabbast. Lundbyleden som genomfartsled upplevs i stort sett fungera bra så länge det inte är högtrafik. När polisen vill komma fram i en kösituation vill man gärna ”plöja” i mitten av vägen så att fordon kan köra ut i vägrenen. Det är då viktigt att vägrenen är tillräckligt bred för detta. Vid Lundbytunnelns östra tunnelmynning finns en kontrollplats. Syftet med denna är att kunna kontrollera tunga fordon, primärt de som är på väg till hamnen (Polisen, 2018-11-02).

Kommunicerande länk med andra vägar

Lundbyleden är en kommunicerande länk med flera vägar. Detta innebär att de i något avseende eller i någon relation har likartade funktioner. Hisingsleden/Norrleden är ett exempel på en

kommunicerande länk då godstransporter som kommer norrifrån leds via Hisingsleden/Norrleden till Lundbyelden. Götaleden/Oscarsleden och Söderleden/Västerleden är ytterligare exempel på

kommunicerande länkar med Lundbyleden då det går såväl nationella och regionala transporter på lederna i likartade relationer. Godstransporter till och från hamnen är ytterligare en funktion som lederna har gemensamt. Lundbyleden är även en gen länk till E6, E45 och E20.

Hjalmar Brantingsgatan är ett exempel på en kommunicerande länk för lokal trafik till lokala målpunkter.

Sammanfattning – Lundbyledens funktioner idag

Lundbyledens funktioner har redogjorts och beskrivits i detta kapitel. Nedan återges en sammanfattning av de viktigaste funktionerna.

G od st rans por te

r Till och från hamnen och storindustrin på västra Hisingen. Väljs av flest lastbilsförare på

väg in eller ut ur Göteborgs hamn.

Till och från målpunkter i Lundbyledens närområde.

På kortare sträcka utpekad som rekommenderad primär väg för farligt gods.

Pe

rsont

rans

porter

Arbetsresor - Används för regionala arbetsresor, primärt till och från hamnen och industrierna

på västra Hisingen samt för lokala arbetsresor till målpunkter som Lindholmen, Volvo Lundby och Backaplan samt arbetsresor till och från Östra Göteborg och innerstaden.

Resor till studier - främst till Lindholmsområdet Tjänsteresor

Fritids- och handelsresor - regionala och lokala handelsresor till målpunkter som Backaplan,

Bäckebol, innerstaden och Eriksberg samt fritids- och rekreationsresor till exempelvis Ramberget och Sankt Jörgen.

Omle

dnin

gs

väg

Används som omledningsväg vid tillfälliga avstängningar på andra leder.

Räddning s- och utr yckn in gs väg

Används av räddningstjänst och polis.

Komm u nic erand e länk med övriga leder

Götaleden/Oscarsleden, Hisingsleden/Norrleden, Hjalmar Brantingsgatan, Gen länk till E6, E45 och E20

In document Åtgärdsvalsstudie Lundbyleden (Page 51-57)