• No results found

Genderbending är en vanlig term inom fanfictionvärlden, som inte betyder samma sak som den gör i andra kontexter, då det ofta betyder att en person bryter normer för sitt eget kön. Verbet, som kan översättas till genus-böjning, innebär i fanfict-ion att en eller flera karaktärer skrivs som ett annat genus eller könstillhörighet.

Genderbending skrivs ofta som ett grundtillstånd, karaktärerna har alltid tillhört det genus som författaren ger dem i berättelsen. Exempel på detta skulle kunna vara att någon skrev ett fanfiction om Jane Austens Emma, men ändrade Emmas könstillhörighet till en man.

Genderbending kan ske i alla typer av fanfiction, och med alla typer av karak-tärer. Det kan bidra till att göra en queer tolkning, som att två huvudpersoner får samma könstillhörighet, eller att skapa romanser för heterosexuella par, till exem-pel genom att ge Sherlock Holmes en kvinnlig könstillhörighet.

Graden på genderbendings utbreddhet kan också variera. I vissa verk får alla byta könstillhörighet, i vissa är det bara en eller två personer som ”böjs”. De soci-ala normer som finns etablerade i världen där fanfictionet utspelas kan antingen behållas eller också vara en del av genderbending. En patriarkal världsordning kan vändas till en matriarkal för att utforska hur detta skulle påverka berättelsen.

Vad som är intressant med genderbending är hur de taggas på AO3. Det är också ett bra exempel på vikten av att användarna kan skapa sina egna taggar och hur taggarna blir en handling i sig själv som berättar någonting om fandomen i sig självt.

Det finns två olika sätt att tagga genderbending på, och det beror på hur ut-brett fenomenet är i fandomen. I fandoms där genderbending är vanligt att karak-tären med ny könstillhörighet har ett etablerat namn kan författaren enkelt tagga det namnet. I det andra fallet taggas fanfictionet oftast med

”gender-110 De Kosnik (2016), s. 189.

111 De Kosnik (2016), s. 189.

bent!karaktärsnamn” eller liknande. I båda fallen kommer taggen att kopplas samman med den taggen med karaktärens ursprungliga könstillhörighet och finnas med i sökresultaten för den ursprungliga taggen.

Låt oss säga att en författare valt att skriva ett fanfiction om Hans och Greta, men hon har valt att skriva Hans som en flicka. Författaren har gett karaktären ett nytt namn, exempelvis Herta, och skrivit ett fanfiction. När författaren nu ska ladda upp sitt fanfiction måste hon skriva sina karaktärstaggar.

Om Hans och Greta hade en stor fandom där Herta var vedertaget som Hans feminina namn, skulle författaren helt enkelt kunna skriva att hennes karaktär hette Herta. Om det inte är fallet kan författaren välja att skriva ”gender-bent!Hans” eller liknande i karaktärstaggen. När en läsare söker efter fanfiction om Hans och Greta, kanske hen vill läsa ett ”genderbent” fanfiction. Då kan hen använda söksystemet för att hitta detta genom olika sökvägar, som ”gender-bent!Hans”, ”girl!Hans”, ”Herta” eller annat sökord. Oberoende på vad författaren har valt för tag kommer alla taggar som är kopplade till en ”genderbent” tag, fin-nas med. Alltså, har författaren bara använt karaktärsaggen ”Herta”, kommer ver-ket ändå synliggöras om läsare söker efter genderbent!Hans.

Men det är inte bara på detta sätt som verket synliggörs. Verket kommer även synas om en läsare inte är intresserad av genderbending och bara söker efter Hans.

Detta kan ha både för och nackdelar. Nackdelen är att det blir mer arbete för läsa-ren som om hen bara vill läsa om Hans i sitt ursprungliga genus. Läsaläsa-ren måste specificera sin söktag. Men det betyder också att verk som skulle osynliggöras i en fandom på grund av att till exempel genderbending synliggörs för läsare som inte har sökt efter det.

Det betyder också att författaren inte behöver göra ett val som kan inkräkta på verkets integritet genom att behöva tagga det med Hans manliga karaktärstaggar.

Istället kan författaren uttrycka sig själv och sina tankar om verket utan att oroa sig över att det inte kommer läsas av någon.

Karaktärstaggar är mycket viktiga på AO3. Det är den andra taggen författa-ren fyller i när den ska publicera ett verk. Karaktäförfatta-rens namn kan ofta tänkas vara ytterst standardiserat inom fanfiction. Sherlock Holmes kommer väl alltid att vara Sherlock Holmes i alla författares verk? Denna undersökning tyder på att det inte är fallet och at användare faktiskt behöver kunna tagga vad de vill.

Genderbending är också en performativ handling och vikten av att dessa tag-gar arkiveras är mycket stor. Genderbending är ett uttryck för en grupp människor som vill bryta med en normativ inställning till genus och kön. Genom att skriva karaktärer på detta sätt ifrågasätter författarna det normativa. Att därför kunna tagga karaktärer på ett fritt sätt ger möjlighet för alla författare att få sina verk synliggjorda.

Om AO3 enbart tillät att författare taggade karaktärer med sitt ”korrekta”

namn skulle det bli mycket svårare för läsare och forskare att hitta verk som

inne-höll genderbending. Då skulle den kultur som växt fram runt genderbending och ifrågasättandet av genusroller inte bli lika tydlig som den faktiskt är i fanfiction-communityn. Här spelar både De Kosnik och Derridas teorier in. Derrida menar att makten har kontroll över vad som arkiveras, och andra forskare har argumente-rat för att arkiv inte är politiskt neutrala.112 Genom att tillåta en fri taggning på sin webbplats och arkiv ger AO3 makten av arkiveringen till sina användare. Det är dem själva som arkiverar sina handlingar, inte AO3 själva. De ger bara en plats för människor att arkivera på. Detta återspeglas i deras val av taggningssystem då det också ger makten till användaren. Användaren behöver inte välja karaktärer från en lista, utan kan själva namnge sin karaktärstagg. Om detta inte hade varit fritt hade AO3 tagit makten från författaren att göra detta, och själva haft makten att utesluta genderbending eller andra företeelser från taggningssystemet.

De Kosnik skriver att fanfictionarkiv sparar på det som inte syns i media, och detta är någonting som blir tydligt i och med genderbending.113 Transpersoner har inte ett stort utrymme i västerländsk media och genderbending i fanfiction kan vara ett sätt för dessa personer att uttrycka sin identitet. Att dessa verk inte för-svinner bland andra verk i arkivet är viktigt, och möjliggör att deras röster kan höras. Men också för att det är en del av kulturen runt fanfiction och västerländsk media. Att det finns ett behov att skriva fanfiction om genderbending och trans-personer tyder på att det saknas representation av dessa i andra former av media.

112 Derrida & Prenowitz (1995), s. 11. Schwartz & Cook (2002), s. 2–3.

113 De Kosnik (2016), s. 18.

Figur 4. 114

114 Archiveofourown webbplats > Search > Tags > Characters > Sherlock Holmes.

Figur 4. Allakaraktärstaggar som är synonymamedSherlockHolmes på Archiveofourown.org den 19/3 2020. Det är ett hundratal.

Related documents