• No results found

Eftersom det finns många taggar och varje användare får skapa sina egna taggar måste det finnas ett sätt att koppla ihop dem på något sätt. Om taggarna inte kopp-lades ihop på något sätt skulle det innebära att de som använder taggar som är mindre vanliga inte skulle synas i sökningar. Det skulle betyda att läsare som le-tade efter ett visst verk, idé, relation, handling eller liknande skulle behöva inneha en enorm kunskap om fandomens terminologi.

På andra sidor där fanfiction kan publiceras, såsom Tumblr eller LiveJournal, finns inte möjligheten att koppla ihop taggar på detta sätt. De Kosnik skriver också att Tumblr inte har visat något intresse för arkivering av vad användarna publicerar där.97 Ofta använder personer fler taggar än nödvändigt för att öka chansen att verket hittas på dessa webbplatser.

På AO3 har de istället valt att använda sig av någonting som kallas för syno-nymisering som tidigare har nämnts. Synosyno-nymiseringen utgår från en ”canonical tag”, och andra taggar som är synonyma med den kanoniska taggen kopplas till den. Detta gör att om en användare söker efter en synonymiserad tag, eller en ka-nonisk tag, kommer alla taggar som är kopplade att dyka upp i sökningen. 98

Eftersom synonymisering är komplex och kräver en kunskap om fandomen använder sig AO3 av frivilliga medhjälpare som kallas för ”tag-wranglers”.

”Wrangling” har ingen direkt motsvarighet i svenska språket, men det betyder ungefär som att bråka, diskutera, trassla ut, käbbla. Det pågår en sorts kamp med att organisera taggarna på AO3.

Tag-wranglers eftersöks med jämna mellanrum av AO3, och användare kan anmäla sig för att få tillgång till de verktyg som behövs på hemsidan. En tag-wrangler anmäler sig till fandoms som hen känner sig bekväm att arbeta med.

Detta betyder att mer kända fandoms med fler användare inte alltför ofta utser nya tag-wranglers.99

Tag-wranglers uppgift är att skapa de kanoniska taggarna, synonymisera och meta-taggning.100 Syftet med detta arbete är att hjälpa läsarna att hitta verk. En tag-wranglers uppgift är inte att ändra taggar på något sätt, endast att göra dem sök-bara.

Användare som söker efter en viss term kommer att få upp alla verk som har en synonym tag med sökningen. Det betyder att om någon söker efter ”Sherlock Holmes/John Watson” kommer taggar som synonymiserats med den taggen, att

97 De Kosnik (2016), s. 18.

98 Archiveofourown webbplats > About > Wrangling Guidelines > 1. Wrangling Guidelines – Intro and Gen-eral Concepts.

99 Archiveofourown webbplats > About > Wrangling Guidelines > 8. Wrangling Guidelines – Work Descrip-tion.

100 Archiveofourown webbplats > About > Wrangling Guidelines > 2. Wrangling Guidelines – First Princi-ples.

dyka upp i sökningen, som ”Sherlock/John” eller ”Johnlock”. Författare kan fritt använda sig av de taggar som de anser passar sitt verk bäst, eller kanske riktar sig till en viss grupp i fandomen. Läsare kommer hitta det de söker efter vilken tag de än använder. Detta gör att verken blir synliga i söklistan även om de inte är de exakta sökorden som angetts

AO3 skriver: ”we are guided by what the users do, not what we might wish they would do.”101 Skapandet av kanoniska taggar måste därför följa användarna.

Om användarna främst använder Spiderman/Mary Jane istället för Peter Par-ker/Mary Jane Watson, borde en tag-wrangler göra den förstnämnda taggen kano-nisk.102

Tag-wranglers har många riktlinjer som hjälper dem i sitt arbete på AO3s webbplats. Tag-wranglers synonymiserar och kategoriserar taggar för att öka an-vändarnas sökmöjligheter, inte för att det ska organiseras.103 Det vill säga, finns det inte ett behov hos användarna kommer inte tag-wranglers att organisera det.

Taggar som inte bedöms vara allmänna nog kommer inte att organiseras i detta system. Men om en tag används tillräckligt ofta, kommer tag-wranglers att se över behovet att göra det till en kanonisk tag.

AO3 rättar sig efter deras användare istället för att försöka kategorisera verk på ett specifikt sätt. De skulle kunna skapa en hierarkisk klassificeringsmodell med fasta taggar. På bibliotek och arkiv organiseras material efter förutbestämda regler. Det är också arkivarier och bibliotekarier som ger ett verk taggarna, men på AO3 handlar det enbart om att organisera de taggar som finns, och den hierar-kiska ordningen som finns är främst relationen mellan en kanonisk tag och dess synonymtaggar.

Som De Kosnik menar arkiverar fanfictionarkiv som AO3 ett metaforiskt ar-kiv för de grupper som inte representeras i massmedia.104 Fanfiction bygger på någonting som egentligen inte finns. Sherlock Holmes och John Watson som kvinnor, Clark Kent som växte upp som en afro-amerikansk man, homosexuella relationer, sådant representeras inte lika ofta i massmedia. Det finns även litteratur som stödjer det faktum att icke-heterosexuella personer använder fanfiction på detta sätt.105

Denna uppsats argumenterar för att det inte finns något rätt sätt att tagga fan-fiction på. Användarna, läsare, författare, fandomen har själva fyllt tomrummet.

101 Archiveofourown webbplats > About > Wrangling Guidelines > 2. Wrangling Guidelines – First Princi-ples.

102 Archiveofourown webbplats > About > Wrangling Guidelines > 2. Wrangling Guidelines – First Princi-ples.

103 Archiveofourown webbplats > About > Wrangling Guidelines > 2. Wrangling Guidelines – First Princi-ples.

104 De Kosnik (2016), s. 167–168.

105 GLAAD (2019); Establishment (2017); Binstock (2016).

Därför är deras eget sätt att klassificera och kategorisera sina verk viktigt. Det finns inget riktigt sätt att tagga dessa verk, för de finns inte utanför fandomen.

Fandomens val av taggar, friheten i att kunna välja vilka namn fansen vill, ha vilka relationskombinationer de vill, skriva interna skämt i sina taggar, är en del av deras kultur. Allt det är viktigt för att de inte har en plats att annars spara det på. Det finns inget normaltillstånd för fanfiction, och deras val av taggar är deras egna och en del av kulturen runt fanfiction.

Att AO3 därför väljer att inte röra taggarna, utan bara kategoriserar dem är en del av detta. De ser att användarna är de enda som kan förstå sin fandom. Speciellt eftersom fandomen inte existerar på AO3. Eftersom den växer fram på andra webbplatser, är AO3s jobb inte att ändra taggar som växt fram i fandomen, utan istället se till att organisera dem också.

Felstavningar kopplas också till synonomtaggen. ”Sherlcok”, ”Sherlock Hol-nes” och ”Sherlock Holomes” har också kopplats ihop. Detta kan också ses som onödigt. Skulle det inte vara bättre att tvinga författaren till att använda en rättsta-vad karaktärstag? Men hur ska detta göras utan att kompromissa friheten som för-fattare har att kunna skriva vilken tag de själva vill? Felstavningar måste alltså tillåtas och synonymiseras till huvudtaggen för att personer ska kunna hitta verket även om det är en felstavning. Det är heller inte säkert att en felstavning skulle behöva vara omedveten.

Även taggar som är skrivna på ett annat språk eller alfabet kopplas till sy-nonomtaggen. Fanfiction skrivs inte bara på engelska, och att personer som skri-ver och konsumerar fanfiction på andra språk också inkluderas i synonymisering-en är viktigt då författarna kan använda sina termer i sina verk och i taggningsynonymisering-en av dem.

Själva taggarna är också en del av fandomen. De har växt fram och förändras över tid. Det kan ändras för att en karaktär får ett smeknamn av fandomen, eller för att någon kommit på något nytt koncept. Om taggarna skulle behöva falla in i ett strikt system skulle inte detta återspeglas i arkivet. Då skulle en stor del av fandomens språk försvinna. På Tumblr är det vanligt att föra en parallell diskuss-ion i taggarna.106 Detta förs på sätt och vis över till AO3 och arkiveras där. De sparas, organiseras och görs sökbara, utan att på något sätt förändra dem eller lik-nande.

Taggarna förklarar lika mycket om ett verk, som själva verket i sig. För origi-nal-verken, som är producerade av massmedia finns det redan ett sätt att tagga dem. De berättar vad fandomen anser är viktigt, intressant, vilka standarder som finns inom grupper och liknande. Taggarna berättar en historia om hur fandomen såg ut, och kan till och med följas över tiden.

106 Sender & Shaw (2017), s. 33.

Om AO3 skulle ha ett system där taggar var skapade av webbplatsen och an-vändare enbart kunde använda sig av dem skulle det inte reflektera användarba-sen. Eftersom fanfiction skrivs av personer med stora intressen i en fandom skulle förmodligen taggarna uppdateras ofta, men det går inte att säga att det skulle vara lika fritt som det är när varje användare får tagga sitt verk helt fritt. Istället för att tag-wranglers har kontroll över taggarna och försöker passa in verk i taggarna, har användarna kontroll att skapa taggar.

Petersen skriver att en folksonomi är mindre arbetsintensiv än en annan typ av taggning.107 I början av denna uppsats ifrågasattes detta om det går att använda det argumentet för AO3.

Men jämfört med att AO3 skulle behöva skapa nya taggar för varje fandom, som uppstår nästan hela tiden, och tänka på alla de olika möjligheterna som finns från karaktärer till relationer skulle vara oerhört arbetskrävande. Det skulle också behövas volontärer som är intresserade av fandomen och att skapa taggar över en längre tid. En person som är intresserad av en fandom i tonåren är kanske inte intresserad av den tio år senare när det kommer en ny säsong av en serie.

Att användarna själva taggar materialet betyder att volontärerna inte behöver vara samma. De behöver inte ha någon kunskap i arkivteori då deras arbete inte består i att skapa taggar, utan bara att koppla ihop dem. De behöver bara ha kun-skap om fandomen och hur den fungerar.

Systemet kräver inte heller att samma personer arkiverar. Det finns en viss hi-erarki bland taggarna, men att synonymisera kräver ingen kunskap om den hierar-kin. Att koppla ihop synonyma namn och koncept kan ske av nya tag-wranglers så länge de har insyn i fandomen. Det skapar en stabilitet då det finns flera personer som är intresserade av taggning och fandomen, men också att det kan fluktuera över tid. En person som var intresserad av en fandom 2010 kommer inte förstå terminologin i fandomen 2020. Istället för att behöva hålla sig uppdaterad kan dennas persons kunskap ändå tillämpas medan den nya generationen av fans an-vänder sin nya terminologi för att tagga materialet.

Att terminologin ändras är också ett exempel på hur viktigt det är att AO3 till-låter användare att använda sina egna taggar. Att tagga verk är performativt inom fanfiction-världen. Uppsatsen vill argumentera för att AO3 ser taggarna inte bara som sätt att söka efter verk utan också som en handling i sig själv. Det är inte bara metadata utan också en källa till fandomens kultur.

Meta-data, data om data, är delvis vad dessa taggar är.108 De berättar om vad fanfictionet handlar om, vilka karaktärer som finns med, vilka ämnen som går att läsa om, och fakta om verket som är viktigt för läsaren. Taggen är definitivt meta-data. Men eftersom taggarna skapas av användarna utan några restriktioner eller

107 Peterson (2006).

108 Gilliland (2016).

standarder gör att de också är en handling som speglar kulturen runt fanfiction och fandomen. De visar på hur fandomen utvecklas, förändras, vilka koncept och idéer som finns där. Att en fandom väljer att tagga en karaktär med ett smeknamn som växt fram ur gruppen är en del av deras kultur.

Taggarna är alltså inte bara data, och ska inte bara behandlas som meta-data. De är en handling i sig själv som är värda att arkivera då de bevarar fanfict-ions kulturella användning av teknik, men också för att den innehåller information som inte vanligtvis klassas som metadata.

AO3 vill göra dessa handlingar sökbara och organisera dem, men de vill inte skapa taggar, eller handlingar. Det skulle vara att inkräkta och skapa handlingar i fandomen.

Men det måste fortfarande gå att söka efter material. Taggarna har ändå ett syfte, även om syftet inte alltid är att göra det sökbart. Vissa taggar är som sagt skämt eller anvisningar till läsare.

Tag-wrangling är ett sätt att göra taggar sökbara och användbara utan att in-kräkta på deras roll som handling. Synonymisering är ett sätt att göra taggarna sökbara utan att ha ett standardiserat system. Eftersom taggar kopplas till varandra kan användare som är nya i fandomen och inte kan all terminologi, eller de som inte är bekanta med den, hitta verk som hen vill läsa. Det synliggör verk som kanske skulle hamna i skymundan på andra sidor där användaren var tvungen att kunna de exakta söktermerna för att kunna hitta verket.

Användare på AO3 kan också söka på registret av taggar på webbplatsen. De kan söka efter ett koncept, som ”Alternate Universe – High School”, eller en relat-ion, som ”Draco Malfoy/Harry Potter”. De kommer inte hitta fanfiction om de söker i registret, utan kommer komma till sidor som visar dem vilka taggar som är synonyma, subtaggar, parenttaggar och liknande. Det betyder att personer som söker efter taggar kan förstå hur de är ihopkopplade och hur de kan användas. Det är ett sätt att lära sig terminologi i fandomen, att söka efter en tag och se vilka taggar som är kopplade till den. Det visar också på hur viktig taggens roll är utö-ver att vara meta-data, det är också en handling i sig som är viktig för fandomens användare.

De Kosnik skriver om en forskare, Alexis Lothian, som menar att fanfiction är performativt. Lothian menar, enligt De Kosnik, att arkivering av fanfiction på sidor som AO3 separerar fandomen från fanfictionet. Diskussionen om fanfiction-et, till exempel bilder, recensioner, musiklistor och liknande som kan skapas när ett fanfiction får en egen fandom, separeras från fanfictionet.109 På AO3 kan an-vändare ladda upp andra saker än fanfiction, som diskussioner och essäer rörande fandomen, vilket kan tyda på att AO3 försöker ge möjlighet att spara på en fan-doms kultur. Men eftersom den främst sker på andra sidor, som inte heller är

in-109 De Kosnik (2016), s. 189.

tresserade av att arkivera det som användarna producerar gör att mycket material som förklarar fandoms kulturer försvinner.

Därför vill denna uppsats argumentera för att AO3s system att låta användar-na tagga vad de vill, och även ladda upp nästan vad de vill, ett sätt att hjälpa till att spara på fandomen och ge kontext till ett fanfiction, eller fandom. De Kosnik skriver att många användare använder Tumblr och AO3 som komplimenterade webbplatser.110 På Tumblr sker diskussioner och skapande av annat material, samt att författare ofta ”marknadsför” sina fanfiction på så sätt, till exempel genom att posta korta stycken och sedan länka till AO3.111

Related documents