• No results found

2. Generella anvisningar 2.1 Rätt att genomföra prov

För att få delta i prov ska studenten vara registrerad vid MDH. En student som är registrerad på en kurs har rätt att genomgå prov på alla de examinationsmoment som kursplanen be-skriver. Krav på avklarade examinationsmoment får inte uppställas som förutsättning för att genomgå prov på andra examinationsmoment inom kursen. För att delta i laborationer och andra moment som fordrar kunskaper om till exempel säkerhetsföreskrifter kan dock aka-demierna av säkerhetsskäl ställa krav på sådana kunskaper innan deltagandet.

2.1.1. Omprov

En student som genomgått prov med underkänt resultat har rätt att genomgå förnyat prov.

En student som genomgått prov med godkänt resultat har inte rätt att genomgå förnyat prov för högre betyg.

Som huvudregel har studenter rätt att genomgå obegränsat antal omprov på en kurs. Av 6 kap 21 § HF framgår emellertid att det finns en möjlighet att begränsa antalet provtillfällen på en kurs så länge studenterna ges minst fem provtillfällen per kurs. Det är således möjligt att begränsa antal omprov om provtillfällena är ekonomiskt eller på annat sätt krävande för högskolan. Om provtillfällena begränsas ska detta framgå av kursplanen.

Om godkänt resultat på en kurs eller del av en kurs förutsätter att studenten genomgått VFU eller motsvarande utbildning med godkänt resultat ska antalet praktiktillfällen eller motsva-rande utbildningsperioder bestämmas till minst två. Om antalet VFU begränsats ska detta framgå av kursplanen.

2.1.2. Om kursen upphör

Om en kurs upphör ska berörda studenter ha möjlighet att delta i prov som följer den gamla kursplanen. Högskolans skyldighet att anordna omprov på kurser som upphört är begränsad till tre provtillfällen. Dessa provtillfällen erbjuds under de två terminer som följer efter att kursen gavs för sista gången. Akademin ansvarar för att information om de sista provtillfälle-na hålls tillgängligt på akademins anslagstavla alterprovtillfälle-nativt webbplats. En student som inte kunnat utnyttja de erbjudna provtillfällena kan hos akademichefen ansöka om att ytterligare tillfälle organiseras. Ett extra tillfälle kan erbjudas om akademichefen finner att särskilda skäl föreligger för ett sådant extra tillfälle.

2.2 Kursplan

För varje kurs ska det enligt högskoleförordningen finnas en kursplan. Enligt 6 kap 15 § HF ska en kursplan innehålla kursens mål, huvudsakliga innehållet i kursen, kurslitteraturen, formerna för att bedöma studenternas prestationer, betygsgrader samt de övriga föreskrifter

som behövs. Ett exempel på en sådan övrig föreskrift är uppgift om huruvida ett seminarium är obligatoriskt eller inte. Kursplanerna innehåller därmed föreskrifter och gäller som bin-dande regler för studenter och personal vid MDH.

Precis som för alla bindande regler är avvikelser inte tillåtna, vare sig från studenternas eller från personalens sida. Om avvikelser vore tillåtna skulle principen om förutsebarhet inte vara möjlig att upprätthålla. Avvikelser från kursplanens regler kan bli föremål för skadestånd-prövning (se Justitiekanslerns beslut från 7 oktober 2008 dnr 4881-07-40). Alla bindande regler för examinationen ska vara angivna i kursplanen och inte i studiehandledning eller liknande (se HSV:s rapport 2008:36, s. 23). Det som inte är bindande utan av informativ karaktär kan utvecklas i studiehandledning eller liknande. Det ska i sådana fall finnas en tyd-lig hänvisning från kursplanen till studiehandledningen.

2.3 Övrig kursspecifik information

Utöver kursplanen ska kompletterande information om examinationen finnas tillgänglig vid kursstart. Informationen kan ingå i det informationsdokument som benämns studiehandled-ning eller liknande. Informationen i dessa får endast vara kompletterande och inte ersätta kursplanen på något vis.

Det ska finnas information som

• beskriver hur examinationen är planerad

• beskriver om eventuella obligatorier kan fullgöras på annat sätt

• redogör för tidpunkten avseende utlämnande och inlämning av skriftlig hemtentamen samt motsvarande tidpunkter för omtentamen

• beskriver hur sammanvägning sker av resultat från flera examinationsmoment till slutbetyg på kursen

• beskriver planeringen av omprov

• anger vilka hjälpmedel som är tillåtna vid skriftliga tentamina

• ger tydliga anvisningar för hur text från andra källor får användas i uppsatser, exa-mensarbeten och andra skriftliga redovisningar

• anger i vilken omfattning som det får finnas överensstämmelser i de skrivningar som lämnas in vid hemtentamen där studenterna uppmanas till samarbete eller då det an-ses tillåtet att samarbeta då uppgiften löan-ses

• anger om och på vilket sätt möjlighet finns att göra kompletteringar under kursens gång

• anger 0m och på vilket sätt möjlighet finns att göra kompletteringar efter kursens slut

• anger om och hur länge enstaka avklarade delar av examinationsmoment kan tillgo-doräknas

2.4 Betyg på kurs

Enligt 6 kap 18 § HF ska betyg sättas på en genomgången kurs. Betyget ska bestämmas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator). Enligt beslut av Rektor (Dnr CF

30-449/08) den 17 mars 2008 ska följande betygsskalor användas:

• Godkänd, Underkänd

• Väl godkänd, Godkänd, Underkänd

• 5 -4 -3, Underkänd

Samma kriterier för betygsnivåer ska tillämpas vid förnyat prov för student som blivit under-känd vid tidigare provtillfälle.

2.4.1 ECTS-skalan

Rektor har i ovan nämnda beslut angett att ECTS-skalan endast får användas som översätt-ningsverktyg i kurser där studenter enligt avtal har fått rätt att få betygen översatta till ECTS-skalan samt för studenter på engelskspråkiga kurser. För detaljerad information hänvisas till Rektors beslut (Dnr CF 30-449/08). På samtliga kurser med undervisningsspråk engelska ska förutom betyg enligt ovan vald betygsskala också motsvarande ETCS betyg sättas.

2.5 Examinator

2.5.1 Vem kan vara examinator

Enligt högskoleförordningen ska examinator vara en lärare. Enligt 4 kap 1 § HF hör till kate-gorin lärare; professorer, lektorer, adjunkter, forskarassistenter, timlärare och gästlärare. Det ska finnas en examinator för varje kurs. Vid behov kan flera examinatorer utses på en kurs.

Beslutet att utse examinator ska vara skriftligt för att vara gällande. Det är akademichefen, eller annan person enligt delegationsordning, som utser vilken lärare som är examinator för en kurs. Detta bör med hänsyn tagen till examinators uppgifter göras före kursstart. Det är tillåtet att utse en lärare från ett annat svenskt lärosäte som examinator under förutsättning att läraren får någon form av anställning vid MDH.

2.5.2 Examinators uppgifter

Eftersom examination är myndighetsutövning ställs det mycket höga krav på examinator.

Examinator är skyldig att följa alla regler som aktualiseras i betygsärendet och alltid agera sakligt, opartiskt och behandla alla efter likhetsprincipen. Vid bedömningen av tentamensre-sultat får endast sakliga och så långt möjligt objektiva omständigheter ligga till grund för be-slutet.

Det yttersta ansvaret för betyget åligger alltid examinator. Examinators uppgifter kan ej dele-geras vidare. Det är emellertid möjligt för examinator att ta hjälp av övriga lärare vid rättning av enskilda prov etc. Om examinatorn tar hjälp och förlitar sig på en annan lärare för be-dömningen för betygsbeslutet ska det framgå av beslutet vilken lärare som hjälpt examina-torn.

2.5.3 Jävig examinator

En examinator får inte befatta sig med ett examinationsärende i de fall där det kan finnas misstanke om jäv. Klara jävsituationer finns vid släktskap, sammanboende, annan närmare personlig relation eller uppenbar ovänskap. Jäv föreligger emellertid även om det endast finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för examinators opartiskhet i ärendet (se förvaltningslagen 11 §, FL ). Berörd examinator har skyldighet att anmäla den uppkomna jävsituationen till avdelningschefen som avgör hur frågan ska behandlas. Se 11-12§§ FL.

Då examinator ska besluta om betyg på en anonym tentamen bryts anonymiteten efter rätt-ningen men före själva beslutet om betyg fattas – se avsnitt 3.4.3. p 4. I detta skede tas hän-syn dels till om flera examinationsmoment ska vägas in i slutbetyget men framför allt måste examinator veta vem han eller hon beslutar för, för att kunna ta ställning till frågan om jäv.

Föreligger en jävsituation mellan examinator och studenten får examinator inte fatta beslut – oavsett vem som rättat och bedömt själva tentamenssvaret. I en jävsituation får en annan examinator utses som fattar det slutgiltiga beslutet om betyg. Uppfattar en student att en jävsituation är för handen kan studenten anmäla detta till examinators avdelningschef.

2.5.4 Byte av examinator

Enligt 6 kap 22 § HF har en student, som utan godkänt resultat genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs – med samma examinator - rätt att få en annan examinator ut-sedd om inte särskilda skäl talar emot det. Studenten lämnar en ansökan om detta med moti-vering till sin akademi. Det är akademichefen, eller annan enligt delegationsordning, som avgör vilken lärare som ska träda in som examinator. Den nya examinatorn måste enligt ovan vara lärare och ha någon form av anställning vid MDH.

2.6 Studenter med funktionshinder

Vid högskolan finns en fastställd policy gällande studenter med funktionshinder, se http://www.mdh.se/student/service/funktionshindrade Enligt policyn finns möjlighet till hjälp med till exempel förlängd tentamenstid, tekniska hjälpmedel och alternativ tentamen.

Examinator avgör, om så behövs efter samråd med samordnaren för funktionshinder och / eller studenten, om tilläggstid eller annan anpassning. Anpassningen kan gälla val av tenta-menslokal och behov av särskilda hjälpmedel. Om funktionshindret innebär hinder för en student att genomgå prov på det sätt som planerats ska studenten erbjudas individuell exa-mination i annan form.

Studenten ska anmäla behov och önskemål till akademins expedition eller examinator i så god tid, helst före kursstart, att akademien får rimlig tid på sig att vidta de förberedelser och åtgärder som är nödvändiga för att tillgodose studentens behov. Student med funktionshin-der ska informeras om sin rättighet att få anpassad provsituation. Vid skriftlig tentamen med utökad skrivtid eller anpassad skrivlokal har studenten skyldighet att informera akademiex-peditionen om detta i samband med anmälan till tentamen. Avseende salstentamen ska stu-denten anmäla sitt behov senast 10 dagar före tentamensdagen.

2.7 Omprövning av betygsbeslut

Ett betygsbeslut kan enligt lag inte överklagas. Det innebär att en student inte kan begära att en högre instans ska göra en ny bedömning av examinators beslut om betyg. Betygsbeslut kan emellertid enligt 6 kap 24 § HF omprövas under vissa förutsättningar. En omprövning innebär att examinator åter gör en bedömning av sitt beslut.

Examinator ska, enligt 6 kap 24 HF, ändra sitt beslut om det är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter och det kan ske snabbt och enkelt. Dessutom får en omprövning inte innebära att betyget sänks. Ett fastställt betyg får emellertid sänkas om disciplinnämnden fastställt att studenten har fuskat vid examination och på så sätt tillskansat sig betyget.

2.7.1 Students begäran om omprövning

En student som önskar omprövning av sitt betyg ska skriftligen motivera vad han eller hon anser vara felaktigt bedömt. Studenten ska begära omprövning innan examinationsdoku-mentet är uthämtat. Studenten har emellertid alltid rätt att granska en kopia av sitt examina-tionsdokument. Begäran om omprövning kan alltid göras intill gallring har skett, se avsnitt 3.5. Blankett för att skriftligen begära omprövning finns tillgänglig på högskolans hemsida.

Se: http://www.mdh.se/polopoly_fs/1.22194!omprovningsblankett_090610_sv.pdf

2.7.2 Omprövning på examinators initiativ

Även om studenten eller annan anställd vid MDH inte påtalar det ska examinator på eget initiativ genomföra en omprövning om denne upptäcker att omständigheterna i 6 kap 24 § HF är uppfyllda, se avsnitt 2.7.

Related documents