• No results found

3. Grundläggande krav på examination

3.5 Dokumentering och arkivering

Provresultat ska efter betygssättning snarast registreras i studiedokumentationssystemet LADOK. Studentens examinationsdokument får därefter återlämnas. Ej avhämtade examina-tionsdokument gallras av akademin två år efter betygsdatum.

Ett exemplar av examinationsdokument av fördjupningskaraktär som exempelvis uppsatser, examensarbeten eller projektarbeten ska i vissa fall bevaras hos akademin. Dessa regler be-skrivs närmare i högskolans dokumenthanteringsplan för handlingar inom utbildning på grund- och avancerad nivå, se CF 110-40/07.

Det ska vara möjligt att göra efterhandskontroller av olika slag av vissa skriftliga uppgifter relaterade till examinationen. Efter skriftlig tentamen ska tentamenshandläggaren spara lis-torna för toalettbesök, skrivvaktssammanställningen, anmälningslista och närvarolista. Des-sa listor ska sparas i två år efter tentamen.

4. Salstentamen

4.1. Planering av examination

För salstentamina gäller följande. Mälardalens högskola genomför all skriftlig salstentamen anonymt. Med detta menas att studenten är anonym för den som rättar och bedömer tenta-men. Inför varje ny termin ska samtliga tentamenstillfällen (inkluderar även omtentamens-tillfällen) för det planerade kursutbudet tillkännages i respektive kursschema. När kurssche-mat är utlagt på webben får ett schemalagt tillfälle inte flyttas i tiden eller ställas in.

För den aktuella terminen schemaläggs tillfällena enligt den anvisning och den tidsplanering som gäller för framtagandet av dessa scheman.

http://www.mdh.se/internt/stod/lokaler/regel_tid

Höstterminens schema omfattar tillfällena till och med höstterminens slut i januari och vår-terminens schema omfattar tillfällena till och med vårvår-terminens slut i augusti. Den centrala tentamensadministrationen tillämpar två starttider för salstentamina på vardagar; kl. 08.10 och kl. 14.10. Tentamen som är längre än fem timmar ska schemaläggas på eftermiddagen.

För distans- och kvällskurser ges även möjlighet att tentera på en lördag, starttiden är då en-dast kl. 08.40.

4.2 Tillfälle för tentamen

En student har rätt att fritt välja annonserade tentamenstillfällen. Studenten får alltså – så länge det avser samma kurs eller moment – tentera vid andra gruppers tentamenstillfällen på högskolans campusorter.

De studenter som genom misstag från högskolans sida inte kunnat delta i skriftlig tentamen ska medges ett nytt tentamenstillfälle. Typfall är om det kan påvisas att studenten fått fel uppgift om dag, tid eller plats för tentamen. Akademichefen beslutar om nytt provtillfälle, vilket ska anordnas inom två veckor från beslutet.

4.3 Tentamen på annan ort

Om det finns särskilda skäl kan student för salstentamen begära att få tentera på annan ort än högskolans campusorter. Akademichefen fattar beslut efter ansökan från student. Studen-ten har ansvaret för att ordna med kontaktperson på Studen-tentamensorStuden-ten. KontakStuden-ten ska god-kännas av akademin. Om akademichefen godkänner att studenten får tentera på annan ort får akademin emellertid inte ta ut avgift av studenten.

Studenter har inte rätt att få tentera utomlands då examination utgör myndighetsutövning och sådan inte får utövas av utländska myndigheter eller organisationer. Detta hindrar inte att en student skriver en hemtentamen eller annan skriftlig uppgift utomlands och sänder till MDH för bedömning av examinator på MDH.

4.4 Uppsamlingstentamen

Uppsamlingsprovtillfälle ska anordnas. Ett uppsamlingsprovtillfälle ska anordnas veckorna före höstterminens början, där samtliga skriftliga tentamina som givits under året kan tente-ras.

4.5 Anmälan till tentamen

Anmälan till salstentamen är obligatorisk. Anmälan ska göras senast 10 kalenderdagar före tentamensdagen. Anmälan sker i studentportalen eller i undantagsfall enligt särskilda anvisningar från akademin.

Detta innebär att om tentamen hålls på t.ex. torsdagen den 29 januari måste anmälan göras senast måndagen den 19 januari. Anmälan måste således ske senast kl 23.59 måndagen den 19 januari. Kalenderdagar är alla dagar – oavsett om det är helgdagar eller vardagar.

4.6 Ordningsregler och rutiner vid salstentamen

För lättlästa regler och rutiner gällande salstentamen finns också information på webbsidan: http://www.mdh.se/student/minastudier/exam/tentamensregler och även som broschyr att hämta både på Studentcentrum och hos akademierna.

• Student som ska skriva salstentamen släpps in i tentamenslokalen mellan kl.08.10 -08.25 för en förmiddagstentamen och kl.14.10 – 14.25 för en eftermiddagstentamen.

• Kl. 08.25 respektive kl. 14.25 stängs dörrarna till tentamenslokalen. Vid denna tid-punkt delas tentamensformuläret ut samtidigt som en tentamensvakt lämnar viktig information till studenterna.

• Kl. 08.30 respektive kl. 14.30 startar tentamen.

• För de studenter som studerar på distans eller på en kvällskurs ges ibland tentamens-tillfällen på lördagar. Insläpp är då mellan kl. 8.40 – 8.55. Tentamen på lördagar bör-jar således kl 9.00.

• Därefter sker legitimations- och anmälningskontroll samt utdelning av varje students anonyma kod för det specifika tentamenstillfället. Koden är sammankopplad med studentens personuppgifter med automatik. Ändring av kod är därför inte möjlig.

Studenten måste kunna styrka sin identitet genom legitimation med foto för att få

genomföra provet. Observera att högskolans passerkort ej är giltig som legitima-tion/identitetshandling.

• De studenter som inte kommer i tid för sin tentamen samlas upp utanför tentamens-lokalen. ”Uppsamlingsheaten” äger rum i 35 minuter; från det att dörrarna stängs till tentamenslokalen kl. 08.25 till kl. 09.00 respektive från kl. 14.25 till kl. 15.00. Däref-ter sker endast ett insläpp till tentamenslokalen. Ingen extra skrivtid medges.

Endast anmälda studenter får tentera. Gäller det en tentamen på en lördag är ”upp-samlingsheatet” från kl 8.55 till kl 9.30.

• De studenter, vilka anlänt för sent enligt punkten ovan, får ovan nämnda viktiga in-formation utanför salen före de tar plats i skrivsalen.

• Studenten ska följa tentamensvaktens anvisningar.

• I tentamenslokalen ska råda ordning och tystnad. Studenten får inte under tentamen tilltala eller på annat sätt ta kontakt med andra studenter.

• Studenten får tidigast lämna skrivsalen 45 minuter efter att skrivtiden börjat.

• Endast högskolans egna tillhandahållna omslag och skrivpapper är tillåtna.

• De hjälpmedel som får användas vid tentamen, till exempel miniräknare, tabeller, lex-ikon eller lärobok ska tydligt anges på tentamensformuläret. Vilka hjälpmedel som gäller vid tillfället ska även vara tydliggjort före tentamenstillfället. Om hjälpmedel inte alls är tillåtna ska även detta vara tydligt angett. Studenten är skyldig att vid an-modan från tentamensvakt visa upp papper eller hjälpmedel under tentamens gång.

• Tentamensvakterna ansvarar för att ordningsreglerna i salen följs. Vakterna har för att upprätthålla ordningen rätt att avvisa en student som stör i tentamenslokalen.

• Studenten får efter tentamensvaktens medgivande lämna skrivsalen för toalettbesök.

Namn och tid ska antecknas på särskild lista.

• Rökpaus är inte tillåten under tentamen.

• Ingen får lämna tentamenslokalen utan att lämna in svar. Även de som inte besvarat frågorna måste lämna in så kallad blank skrivning, det vill säga tentamensomslag för-sett med studentens personliga kod, kurskod, kursnamn och datum.

• När studenten anser sig färdig med sin tentamen räcker denne upp handen för att på-kalla uppmärksamhet av tentamensvakten. Tentamensvakten kontrollerar att allt ma-terial är korrekt ifyllt och att rätt antal svarsblad verkligen är inlämnat.

• Efter avslutad tentamen får studenten ta med skrivningsfrågor på separata blad från tentamenslokalen.

4.7 Information av lärare under salstentamen

Vid salstentamen ska det vara möjligt för tenterande studenter att få oklarheter beträffande provet hanterade under tentamens gång. Det ska normalt sett framgå av tentamensformulä-ret om när och hur lärare kan nås under pågående tentamen. I annat fall ska tentamensvak-ten ha erhållit denna information.

5. Andra typer av examination 5.1 Muntlig examination

För att undvika de svårigheter som kan följa av muntlig tentamen så som obestämda betygs-gränser, olikbehandling och svårigheter att göra omprövning, ska den muntliga tentamen dokumenteras på något vis. Detta kan ske genom inspelning av tentamen eller dokumente-ring på annat sätt. Vid muntlig tentamen får även ytterligare en lärare delta för att undvika ovan nämnda problematik. Att en ytterligare lärare deltar medger emellertid inte undantag från kravet på dokumentation. Detaljerna kring formerna för den muntliga tentamen ska framgå av studiehandledningen eller annan kursinformation.

5.2 Verksamhetsförlagd utbildning VFU

Högskolan ska ha kontinuerlig kontakt med den verksamhetsförlagda utbildningsplatsen under studentens VFU. Det ska i förväg utformas tydliga riktlinjer för bedömningen av stu-denten som handledarna på platsen för VFU:n ska få fullgod information om. Dessa riktlinjer ska vara desamma för alla platser där VFU genomförs inom en kurs för att samtliga studenter ska få en så enhetlig bedömning som möjligt.

Det ska vid tidpunkten för VFU:ns start vara bestämt vilket inflytande handledaren på plat-sen ska ha över betygsbeslutet. Ju mer inflytande handledaren ska ha över examinators be-slut om betyg desto viktigare är det att högskolan tydligt angett riktlinjerna för bedömningen för handledaren. Som framkommit i avsnittet om examinator är det emellertid alltid exami-nator som bär det slutliga ansvaret för betyget – vilket ska vara tydligt för såväl student som handledare.

Betyg på VFU ska sättas efter att den verksamhetsförlagda utbildningsdelen genomförts. Av-bryter studenten VFU:n i förtid får betyg om underkännande endast sättas om detta finns reglerat i kursplanen. Om examinator finner det påkallat, av till exempel säkerhetsskäl, har examinator rätt att avbryta studentens VFU i förväg och därmed underkänna studenten un-der kursens gång. Det ska emellertid framgå av kursplanen att examinator har denna rätt och under vilka omständigheter det är möjligt. I enlighet med vad som framkommit under 2.1.1 kan det i kursplanen föreskrivas att studenter som underkänts på VFU endast får en möjlig-het till ny VFU.

5.3 Hemtentamen

Som det framkom i avsnitt 2.3 ska det i studiehandledningen redogöras för tidpunkten avse-ende utlämnande och inlämning av skriftlig hemtentamen samt motsvarande tidpunkter för omtentamen. Dessa tidpunkter ska inte förändras under kursens gång, undantag kan dock göras om ändringen innebär förlängd skrivningstid.

Det ska vidare framgå av studiehandledningen vilka konsekvenserna blir om hemtentamen inte lämnas in i rätt tid. Huvudregeln är att inlämning ska göras i rätt tid för att bli godkänd men det finns möjlighet för examinator att beakta särskilda omständigheter i det enskilda fallet. Det ankommer på studenten att tillse att tentamenssvaret lämnas in i rätt tid. Risken för att posten försenas eller för att dokumentet kommer bort under posthanteringen etcetera bär studenten. Svaret anses inkommet då det kommit till MDH eller till en behörig person på MDH (se 10 § FL).

Det ska vara möjligt för studenter att få oklarheter beträffande provet hanterade under ten-tamens gång. Det är läraren som avgör hur och i vilken omfattning studentens fråga ska be-svaras. Det ska normalt sett framgå av tentamensformuläret när och hur lärare kan nås under

pågående tentamen. I annat fall ska examinator på annat sätt skriftlig delge studenterna denna information.

Vid hemtentamen ska det finnas otvetydiga skriftliga anvisningar avseende formerna för samarbete. Om samarbete inte är tillåtet ska även detta framgå tydligt av anvisningarna. Vid hemtentamen där studenter uppmanas till samarbete eller där det är tillåtet med samarbete ska det klargöras i vilken omfattning detta får ske och på vilket sätt, t.ex. om det är tillåtet med samma textformuleringar i svaren.

5.4 Grupptentamen

Det är tillåtet med grupptentamen. Varje student ska emellertid få ett individuellt betyg på slutet av kursen varför tentamen måste utformas så att det är möjligt att bedöma respektive students prestation. Det ska även tydliggöras i skriftliga anvisningar på vilket sätt samarbetet är tillåtet.

5.5 Uppsats (självständigt arbete, examensarbete)

För att säkerställa kvaliteten på uppsatser med mera bör handledare och examinator i första hand vara olika personer. Det är emellertid inte otillåtet att dessa är samma person. Det är viktigt då examinator och handledare är olika personer att dessa två har en samsyn på vad som krävs av studenten. Högskoleverket har i ett kritiskt uttalande av en högskola framfört att ”det bör inte förekomma att examinatorn kräver mycket omfattande förändringar för att uppsatsen ska kunna godkännas, när handledaren har gett klartecken till uppsatsen” (se HSV reg nr 31-4991-06 beslut 2007-04-24), vilket MDH har att efterleva. Detta påverkar inte på något vis att det är examinator som fattar det slutgiltiga beslutet om betyg.

Utgångspunkten är att studenten ska fullgöra sin uppsats inom kursen tid för att få ett god-känt betyg. Avseende uppsatser har studenter rätt till handledning under kursens gång.

Handledningens omfattning ska framgå av studiehandledningen. Har studenten behov av handledning efter kursens slut kan studenten och handledare komma överens om i vilken omfattning och enligt vilken tidsram ytterligare handledning ska ges. Omfattningen av den extra handledningen ska fastställas av handledarens avdelningschef. Om handledning efter kursens slut inte kan erbjudas på en viss kurs ska detta framgå av kursplanen. Då studenter erbjuds extra handledning ska betyg inte sättas förrän tidsgränsen för extra handledning är nådd, om inte handledare och student överenskommit om annat. Om den erbjudna handled-ningstiden inte nyttjats under kursen är den förbrukad, om inte annat överenskommits mel-lan handledare och student.

Skulle det uppstå uppenbara samarbetsproblem mellan student och handledare har studen-ten rätt att erhålla ny handledare. Detta beslut fattas av akademichefen eller annan enligt delegationsordning.

5.6 Obligatoriska moment m.m

Är seminarier, laborationer, praktiska prov eller andra moment under kursens gång obligato-riska ska detta framgå av kursplanen och närmare anvisningar för dessa obligatoobligato-riska mo-ment ska redovisas i studiehandledning.En student har rätt att ansöka om befrielse från ob-ligatoriskt moment hos examinator. Nekas befrielse har studenten rätt att överklaga detta beslut till Överklagandenämnden enligt 12 kap 2 § p7 HF.

Det ska tydligt framgå av kursplanen om och i så fall på vilket sätt de obligatoriska momen-ten utgör examination eller del av examination. Under kursen ska alla examinationsmoment bedömas och en sammanvägning ska i förekommande fall göras till ett betyg, slutbetyg, på hela kursen. Det är examinators skyldighet att under kursens gång dokumentera studenter-nas prestationer på delmoment. Studenten ska vid kursstart informeras om hur sammanväg-ning av resultat från flera examinationsmoment ska göras till slutbetyg på kursen.

5.7 Anvisningar för källhantering

För prov som innebär att kunskaper eller färdigheter ska bedömas i uppsatser, examensarbe-ten eller andra skriftliga redovisningar ska det finnas tydliga anvisningar för hur text från andra källor får användas.

6. Att försöka fuska eller störa vid examination

Om det finns grundad misstanke om att en student har fuskat eller försökt fuska vid exami-nation ska detta anmälas till rektor. Även studenter som stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan ska anmälas till rektor.

Anmälningsskyldigheten gäller all personal och anmälan ska göras skyndsamt. Anmälan får även göras av studenter som upptäcker misstänkt fusk.

Rektor initierar efter anmälan en utredning av ärendet och utifrån denna kan ärendet avslu-tas utan åtgärd eller hänskjuavslu-tas till högskolans disciplinnämnd för avgörande.

Finner disciplinnämnden att studenten gjort sig skyldig till förseelsen ålägger nämnden stu-denten en disciplinär åtgärd i form av varning eller avstängning. Under avstängningstiden får inte studenten delta i några aktiviteter som förutsätter att personen är registrerad som stu-dent, studentens passerkort spärras liksom tillgången till studentens epostkonto. Inte heller studiemedel utbetalas under avstängningens tid.

För mer information om disciplinnämnden hänvisas till högskolans hemsida http://www.mdh.se/hogskolan/organisation/namnder/disciplin

Related documents