• No results found

Generella kommentarer till återkommande frågor

Kommentar 1 - Ökad trafik genom Edsberg

Kommunens översiktliga och strategiska planering syftar i hög grad till att binda ihop kommunens olika delar, förstärka kommundelscentrumen och till att nå en sammanhängande stadsbygd och till att bygga bort barriärer. Målet i kommunens översiktsplan är att Väsjön ska utvecklas till en integrerad del av Edsberg och östra Sollentuna. Som ett led i det arbetet är det viktigt att området trafikförsörjs från flera håll och att Väsjön länkas samman med omgivande stadsbygd på ett bra sätt. Att trafikförsörja Väsjön med en separat väganslutning via Bäckvägen eller enbart via Frestavägen riskerar att göra Väsjön till en isolerad del av Sollentuna och att kontakten med Edsberg uteblir.

Edsbergs allé är en förutsättning för att länka samman Väsjön med omgivande stadsbygd och är en viktig förutsättning för att kunna kollektivtrafikförsörja Väsjön på ett attraktivt sätt. En attraktiv kollektivtrafik är en förutsättning för att kunna påverka människors val av färdmedel och minska bilanvändandet i området. I översiktsplanen för Sollentuna kommun (antagen av KF 2012-12-12) anges Edsbergs allé och bebyggelsen i Södra Väsjön som en viktig urban spridningskorridor mellan Edsberg och Väsjön som ska stärkas genom förtätningen av Väsjön. Genom att förbinda Edsberg och Väsjön skapas det även förutsättningar att samutnyttja kommunal service så som skolor, förskolor, idrotts- och rekreationsanläggningar. Det kommer t.ex. att vara möjligt för Edsbergsbor att gå i de skolor/förskolor som planeras i Väsjön och för Väsjöbor att välja skolor eller förskolor i Edsberg. Genom att förbinda Väsjön med Edsberg skapas också nya färdvägar för boende i Edsberg norrut mot Norrortsleden.

När Väsjön och södra Väsjön byggs ut kommer trafiken på angränsande gatunät att öka. Att trafiken ökar är oundvikligt när regionen och kommunen växer. Generellt utgår den fysiska planeringen i Sollentuna kommun och i Väsjön från att försöka minska trafiken och bilberoendet inom Väsjön genom att gynna alternativ till bilen. Planeringen utgår från kommunens trafikpolicy och cykelplan. Inriktningen i dokumenten är att planera för ett hållbart resande. I kommunens trafikpolicy ska framkomligheten för gång- och cykeltrafik samt kollektivtrafik prioriteras före framkomligheten för biltrafik.

Kommunen arbetar därför aktivt för att gynna valet av dessa färdmedel genom att t.ex. bygga ut gång- och cykelnätet och genom att planera för cykelpooler i Väsjöns centrala delar; Södra Väsjön och Väsjö torg. Vidare jobbar

kommunen med att försöka sänka bilinnehavet i Väsjön genom att ställa krav på anslutning till bilpooler. Kommunen planerar även för att kunna erbjuda en attraktiv kollektivtrafik till Väsjön som alternativ till bilen där linbanan mellan Häggvik och Väsjön kan vara ett inslag och en utökad busstrafik ett annat.

Eftersom Väsjön kommer att byggas ut under en mycket lång tidsperiod, med ca 200 lägenheter/år fram till år 2040, kommer trafiken till och från området inte att uppstå från en dag till en annan utan att öka successivt.

De trafikprognoser som tagits fram bedömer att huvuddelen av trafiken till och från Väsjön kommer att trafikera Frestavägen norrut och söderut. Det är framförallt trafiken från Södra Väsjön som kommer att trafikera gatunätet i Edsberg och då i huvudsak den västra sidan av Ribbings väg, mellan Edsbergs allé och Edsbergs centrum. Den östra sidan av Ribbings väg bedöms påverkas mycket litet av exploateringen i Väsjön. Trafikmängden på den västra sträckan av Ribbings väg, mellan Edsbergs allé och Edsbergs centrum, bedöms öka från ca 2800 fordon i nollalternativet till ca 5300 fordon när Väsjön är fullt

utbyggt. Även om trafiken bedöms öka betydligt på denna del kommer trafik-mängden fortsätta att vara förhållandevis låg jämfört med andra gator i kommunen och i regionen i övrigt.

Det är framförallt Yxvägen, mellan Edsbergs centrum och ned mot korsningen med Danderydsvägen, som kommer att vara hårt belastad i framtida rusnings-trafik. Belastningen på denna korsning kommer att vara hög både i noll-alternativet, dvs utan Väsjöexploateringen, och i utbyggnadsalternativet.

Anledningen till detta beror på en rad olika omvärldsfaktorer, varav utbygg-naden av Väsjön är en och den kommunala och regionala tillväxten en annan.

Hur den tillkommande trafiken kommer att upplevas och bete sig i Edsberg är i hög grad beroende av hur gatorna är utformade för att ta om hand om

trafiken. Ribbings väg har redan idag brister, det saknas cykelbanor utefter vägen och gångbanorna är smala eller saknas helt på ena sidan av vägen.

Körbanorna är breda och leder till höga hastigheter utefter vägen. På sikt behöver Ribbings väg anpassas så att gatan kan ta hand om den tillkommande trafiken från Väsjön och övriga förtätningsprojekt i Edsberg på ett bra sätt och så att gaturummet upplevs som en trygg och attraktiv miljö att vistas i.

Kommunen har tagit fram en utredning i syfte att studera möjligheten att anlägga cykelbanor och bredare trottoarer utefter Ribbings väg, delvis på bekostnad av smalare körbanor. En första etapp i ombyggnaden av Ribbings väg kommer att genomföras inom ramen för detaljplanen för Ribbings väg som var ute på samråd under våren 2016. Den aktuella sträckan, mellan Edsbergs allé och Rösjöskolan, planeras att byggas om och förses med cykelbana, bredare trottoarer, trädplanteringar och smalare körfält. Busshållplatserna kommer att utföras som stopphållplatser vilket innebär att bakomliggande trafik måste stanna bakom bussen när denna befinner sig vid en hållplats.

Syftet är att prioritera kollektivtrafiken framför biltrafiken samt till att bromsa upp hastigheten och rytmen på vägen. Eventuellt kan ytterligare hastighets-sänkande åtgärder bli aktuella.

För att förbinda de gång- och cykelbanor som planeras inom ramen för detalj-planen för Ribbings väg och Södra Väsjön planerar Trafik- och fastighets-kontoret i Sollentuna kommun att bygga ut nya gång- och cykelbanor på

sträckan mellan Edsbergs allé och Edsbergs centrum. Dessa åtgärder planeras under 2017.

Med de åtgärder som föreslås ovan kommer standarden och trafiksäkerheten på Ribbings väg att höjas på aktuell sträcka jämfört med idag. Utöver de åtgärder som planeras i närtid kan ytterligare åtgärder komma att behövas vid Edsbergs centrum och vid korsningen med Danderydsvägen. Dessa vägavsnitt

kommer att behöva studeras tillsammans med andra berörda aktörer så som Sollentunahem och Trafikverket. Se vidare under kommentar 2 kring hur miljön i Edsberg påverkas av den tillkommande trafiken.

Kommentar 2 - Påverkan på miljön i Edsberg

Väsjön kommer att byggas ut under många år och kommer inte att vara fullt utbyggt förrän runt år 2040. Eftersom Väsjön kommer att byggas ut under en lång tidshorisont kommer trafiken till och från området inte att uppstå från en dag till en annan. Den påverkan som trafiken har på omgivningen i form av buller och luftföroreningar är starkt avhängig hur våra fordon ser ut i fram-tiden. Det finns redan idag en positiv utveckling mot tystare och miljövänligare fordon samtidigt som användandet av dubbdäck minskar kontinuerligt vilket får positiva effekter på både ljud- och luftkvaliteten.

I det fortsatta arbetet med planeringen av Södra Väsjön har kommunen tagit fram en bullerutredning och en luftkvalitetsutredning som omfattar även Edsberg. Utredningarna syftar till att bedöma vilken påverkan den ökade trafiken kan få för miljön i Edsberg. Utredningarna jämför dagens situation med ett nollalternativ, dvs den framtida situation som kan förväntas om inte Väsjön byggs ut, samt ett utbyggnadsalternativ som bygger på att Väsjön byggs ut i planerad omfattning.

Bullerutredningen visar att de befintliga fastigheterna i Edsberg påverkas relativt lite av den trafik som beräknas tillkomma från den nya bebyggelsen i Väsjön. Anledningen är bl.a. att det krävs en fördubbling av trafiken för att förändringen ska vara märkbar för människan och dels att husen utefter Ribbings väg ligger placerade relativt långt från gatan vilket gör att buller-nivåerna hinner avta innan de når bebyggelsen. Det är framförallt sträckan mellan Edsbergs allé och Edsbergs centrum, som påverkas av den ökade trafiken. Bullerutredningen visar att ca 3 fastigheter utefter sträckan har bullernivåer över gällande riktvärden redan idag och att ytterligare 4

fastigheter kommer att få bullernivåer över gällande riktvärden när Väsjön är fullt utbyggt. I nollalternativet, dvs en framtida situation utan Väsjöns

exploatering bedöms ytterligare 1 fastighet få förhöjda bullernivåer jämfört med dagens situation.

Den planerade omledningen av busstrafiken från aktuell sträcka av Ribbings väg kan, tillsammans med avsmalnade körbanor och hastighetssänkande åtgärder bidra till att ljudnivåerna kan reduceras.

Luftkvalitetsutredningen visar att för NO₂ överskrids MKN för 98-percentilen för både dygns- och timmedelvärdet i beräkningarna för år 2016 längs Danderydsvägen och in på Yxvägen, men inga överskridanden av MKN förväntas ske år 2030.

Miljökvalitetsmålet för årsmedelvärdet år 2016 överskrids längs Danderyds-vägen, medan det klaras år 2030. Miljökvalitetsmålet för 98-percentilen av

dygnsmedelvärdet överskrids dock år 2030 längs Danderydsvägen, Yxvägen och en mindre del av Ribbings väg.

Gällande PM10 överskrids inte MKN varken i beräkningarna för år 2016 eller år 2030. Miljökvalitetsmålet överskrids dock runt Danderydsvägen och in på Ribbings väg både år 2016 och år 2030. År 2030 förväntas området där över-skridanden av miljökvalitetsmålet sker vara något större än idag.

Inne bland de nya kvarteren är halterna av både NO₂ och PM10 låga, och varken MKN eller miljömålen riskerar att överskridas här under något av beräkningsåren.

Kommentar 3- Korsningarna mot Danderydsvägen

Väsjön kommer att byggas ut under en lång tidshorisont med ca 200 bostäder per år fram till år 2040 och trafiken kommer inte att uppstå från en dag till en annan. Trafiken på angränsande gatunät kommer att öka successivt när Väsjön byggs ut och på anslutningar till Danderydsvägen kommer det att bildas köer under vissa tider på dygnet. Att trafiken ökar är oundvikligt när kommunen och Stockholmsregionen växer och det är ingenting som är unikt för utbyggnaden av Väsjön. Den framtida trafikökningen på Danderydsvägen, Frestavägen och Yxvägen beror på en rad olika omvärldsfaktorer, varav exploateringen i Väsjön är en och Förbifart Stockholm och den övriga kommunala och regionala tillväxten en annan.

Med den takt som stockholmsregionen växer är det oundvikligt att det uppstår köer och kapacitetsproblem i befintliga korsningar och väganslutningar. Enligt Sollentuna kommuns trafikpolicy ska framkomligheten för kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik prioriteras före bilen. Kommunen jobbar därför aktivt med att gynna valet av alternativa färdmedel till bilen genom att t.ex. bygga ut gång- och cykelnätet till och från Väsjön och genom att planera för cykel-pooler i de centrala delarna av Väsjön. Kommunen planerar även för att kunna erbjuda en attraktiv kollektivtrafik till Väsjön som alternativ till bilen där linbanan mellan Häggvik och Väsjön är ett inslag och en utökad busstrafik ett annat. Vidare jobbar kommunen med att försöka sänka bilinnehavet i Väsjön genom att ställa krav på anslutning till bilpooler och genom att jobba med reducerade parkeringstal.

På sikt kan korsningarna mot Danderydsvägen behöva åtgärdas när trafiken ökar. Det kommer framförallt att vara viktigt att garantera kollektivtrafikens framkomlighet i dessa korsningar. Detta kan göras på flera sätt, bl.a. genom att anlägga ett separat körfält för vänstersvängande. Eventuella åtgärder på befintligt gatunät som ligger utanför Väsjöns planeringsområde och som ligger längre fram i tiden leds av Trafik- och fastighetskontoret och Trafikverket som är huvudman för Danderydsvägen.

Kommentar 4 - Korsningen vid Edsbergs centrum

Korsningen vid Edsbergs centrum ligger utanför programområdet för Södra Väsjön och hanteras inte i planarbetet för Södra Väsjön.

Korsningen och trafikmiljön vid Edsbergs centrum kommer sannolikt att påverkas av den trafik som tillkommer i Edsberg i framtiden p.g.a.

utbyggnaden av Väsjön tillsammans med planerade förtätningar i Edsberg.

Eftersom Väsjön byggs ut under en lång tidshorisont, fram till år 2035-2040, kommer trafiken till och från Väsjön inte att uppstå från en dag till en annan.

Påverkan på omgivande gatumiljöer kommer därför att ske successivt.

Liksom på många andra platser i kommunen kan det uppstå kapacitetsbrist i korsningar eller väganslutningar i framtiden beroende på tillväxten i

kommunen och regionen som helhet och det kan på sikt bli aktuellt att vidta åtgärder för att klara framkomlighet och målen om en trafiksäker miljö i dessa miljöer. Liknande åtgärder görs kontinuerligt i kommunen. Planering av eventuella åtgärder i det befintliga vägnätet kommer att ledas av Trafik- och fastighetskontoret i Sollentuna kommun.

Kommentar 5 - Parkering vid Edsbergs centrum

Enligt flera boende i Edsberg så råder det brist på parkeringar i Edsbergs centrum. Det finns dock goda möjligheter att omdisponera befintliga parkeringsplatser vid Edsbergs centrum så att fler platser kan skapas.

Kommunen har tagit fram ett förslag över hur parkeringsplatsen kan om-disponeras och informerat Sollentunahem, som är fastighetsägare i Edsbergs centrum. I många fall finns det även tomma platser på nedre parkeringsdäck varför en bättre skyltning kan vara ett första steg för att få till ett bättre nyttjande av befintliga parkeringar.

Det är i grunden positivt om utbyggnaden av Väsjön skulle generera fler besökare till Edsbergs centrum och därmed utöka kundunderlaget till den handel som finns här idag. Ett ökat kundunderlag till Edsbergs centrum förutsätter dock inte att besökarna nödvändigtvis kommer med bil för att handla. Genom att öka tillgängligheten för andra färdmedel, så som gång- och cykeltrafik kan fastighetsägaren gynna ett hållbart resande till och från

centrum och därigenom minska behovet av nya parkeringsplatser.

Kommentar 6 - Handeln i Edsbergs Centrum

Syftet med att binda samman Edsberg och Väsjön är inte att gynna den kommersiella servicen i Edsbergs centrum även om det kan bli en positiv synergieffekt av exploateringen genom att handeln sannolikt kommer att få ett större kundunderlag i och med utbyggnaden av Väsjön. Det kommer även att utvecklas närservice i Väsjöns centrala dela där det planeras för en blandning av bostäder, offentlig och kommersiell service. Var man gör sina vardagliga inköp är sannolikt avhängigt hur ens vardagsrutiner ser ut, var man hämtar sina barn på förskola och skola och var man arbetar och hur man transpor-terar sig mellan bostad och arbete.

Kommentar 7 - Parkeringar till Väsjöbacken

Efter programsamrådet har kommunen arbetat vidare för att hitta en lång-siktigt bra lösning för Väsjöbackens anläggning och dess behov av

parkeringar. Kommunledningskontoret fick i januari 2014 i uppdrag att utreda möjligheten att inrymma parkeringar till backen inom den s.k. Rökeritomten, väster om nuvarande parkeringar i Väsjö Torg (tidigare Väsjön Mellersta).

Detta alternativ innebär att parkeringarna får ett bättre läge ur trafik- och angöringssynpunkt och att onödiga ingrepp i natur och landskap undviks.

Alternativet innebär även att trafiken till och från Väsjöbacken i huvudsak kommer att trafikera Frestavägen norr- och söderut till Norrortsleden.

Barriäreffekterna för jogging- och skidspår minskar när parkeringarna och trafiken till backen flyttas även om motionsspår och skidspår ändå kommer att behöva läggas om på sträckan förbi Väsjöberget.

Emma Tönnerfors Carita Örnmark

Related documents