• No results found

Yttranden från boende och fastighetsägare

Monica Söderman, Ribbings väg 71

Den omarbetade planen är något förbättrad mot tidigare förslag, men det är stora, fina grönområden som blir förstörda om planprogrammet genomförs.

Kommentar: Bebyggelseförslaget för Södra Väsjön har anpassats med utgångspunkt från att minimera intrång i områdets natur och

rekreationsområden. Den natur som dock försvinner när Södra Väsjön bebyggs kommer till viss del att kompenseras genom att Sportfältets stora grusyta omvandlas till ett grönt fält i likhet med de norra delarna av Sportfältet. Ytterligare kompensation för ianspråktagen naturmark kommer att göras genom nytillskott av planteringar och vegetation i områdets bebyggda delar, utefter torg och gator, i Sportfältsparken samt på gårdarna i området. Tillgängligheten till de grönområden som finns här idag, Rösjöskogens naturreservat, Törnskogens naturreservat samt Väsjöberget kommer att förbättras genom anläggande av nya gång- och cykelstråk som förstärker kontakten till områdena men även kontakten mellan områdena vilket öppnar upp för nya promenadmöjligheter i området.

Problematiken med biltrafiken på Ribbings väg genom Edsberg kvarstår dock oförändrad. Redan idag, 2013, är det, vid rusningstid köbildning och svårt att såväl komma upp till Edsberg som ut därifrån med bil. Att till detta planera för ytterligare tusentals bilar förefaller mig mycket ogenomtänkt. I programmet har inte de bilar som tillkommer efter andra utbyggnadsprojekt i Edsberg räknats med och inte heller den trafik som kommer att gå till Idrottsstaden och

Väsjöbacken. En så stor trafikökning inom ett litet, fint bostadsområde får mig att undra om kommunen någon miljötanke- gäller tanken på bra miljö endast för nyplanerade områden?

Trafiken till Norra Väsjöområdet planeras uppenbarligen att läggas via Frestavägen, detta borde även gälla hela Väsjöområdet. Efter Frestavägen bor mycket färre människor än i Edsberg. I övrigt borde det vara egalt om man kommer ut på Frestavägen istället för upp i Edsberg. Argumentet om att bevara servicen i Edsbergs Centrum är inte relevant, sitter man redan i sin bil för att åka och handla så gör man inte det i Edsbergs Centrum när mycket bättre och billigare butiker finns inom rimligt avstånd.

Kommentar: Se kommentar om ökad trafik genom Edsberg på sid 58 samt kommunens kommentar om ny placering av parkeringar till Väsjöbacken på sid 62.

Kan trafiken inte gå via Frestavägen, bör man tänka om och lösa det på annat sätt - dock inte via Edsberg. I mitten av 1960-talet ansågs Edsberg vara ett av få bostadsområden i Storstockholm som hade mycket bra luftkvalitet och dit flyttade många människor med astmatiska problem.

Låt inte dagens kommunalpolitiker totalt förstöra området och av kommande generationer Sollentunabor jämföras med gårdagens politiker som rev ner och förstörde Klara-kvarteren i Stockholm.

Kommentar: Se kommentar om trafikens påverkan på miljön i Edsberg på sid 60.

Behöver man verkligen köra bil från Södra Väsjöområdet för att komma till Idrottsstaden eller Väsjöbacken?

Kommentar: Nej det finns det ingen anledning till, det föreslås ett väl utbyggt gång- och cykelsystem till de stora målpunkterna i området.

Alf och Birgit Jäderland, Flintlåsvägen 9

Undertecknade anser att nuvarande förslag med infart till området genom Edsberg via Ribbings väg är mycket dåligt. Ribbings väg är redan idag hårt belastad vid rusningstid morgon och kväll och speciellt förbi infarten till Edsbergs centrum.

Vi föreslår att infarten till programområdet sker via Bäckvägen och en ny anslutningsväg därifrån förbi nuvarande tennishall. Detta förslag berör bara några enstaka villor, kan lösas med bullervall/plank, i övrigt berörs bara industrilokaler. Infarten kan ske via en ny rondell på Danderydsvägen direkt utanför Bäckvägens slut vid Skyttevägen/ Hovslagarevägen. Dessutom sker en avlastning på Edsbergs centrum då all trafik inte med automatik går förbi centrumet.

Kommentar: Se kommentar 1 om ökad trafik genom Edsberg på sid 58.

Parkeringen vid Edsbergs centrum är hårt belastad periodvis. I planprogrammet nämns förbättringar av Ribbings väg men vi tycker ändå att förslaget bör förkastas. Vi finner inget i förslaget om hur in/utfarten till Edsbergs centrum skall lösas.

Kommentar: Se kommentar 4 om korsningen vid Edsbergs centrum på sid 61 samt kommentar 5 om parkeringar vid Edsbergs centrum på sid 62.

Vi finner heller inte någon uppgift om hur miljön påverkas i Edsberg med all ny genomfartstrafik när planprogrammet är genomfört.

Kommentar: Se kommentar 2 på sid 60, om påverkan på miljön i Edsberg

Ove

Undertecknad vill härmed uttrycka sin häpnad och bestörtning samt protest över samrådets byggplan vid Sportfältet, Väsjöområdet, Rösjöskogen.

Förstår ni inte att ni river upp sår i vår hembygd? Området har funnits i vår livstid och gett oss trygghet. Det är vår förlängda arm av vår kropp,

välbefinnande, ja t.o.m. besjälat andligt, ("varje växt är ett liv"). Så snälla VÅLDTAG OSS INTE!

Ett naturreservat omgärdat av stadsbebyggelse blir inte längre ett naturreservat värt namnet. Det blir en skogspark. Typexempel: Det s.k. "Rösjö ängar" vid

Rösjöskolan.enl. den tänkta planen (med 8st.fyrvåningshus), om den fullföljs.

"Gud förbjude"

I detta område finns flera smultronställen, t.ex. det område ni kallar Väsjön mellersta. Ett naturligt träsk där många fåglar har funnit sin ro. Samtidigt bedårande vackert. Tänk att ha "urskogsdjungeln" så nära hemmiljön. En mycket tjusig allegång går igenom östra delen av detta Väsjöträsk där man utan problem kan promenera igenom. Där har vi den naturliga tillgängligheten.

Väster därom finns en idyllisk rest av den gamla Väsjön, som faktiskt var större på 1800-talet (se gamla kartor). Där finns en större

vattensamling, damm eller vad man nu vill kalla den. Själv kallar jag den "

Lilla Väsjön". Tidigt på våren när vattenståndet är som högst så strålar den ut i små laguner, kanaler hit och dit. Att skövla detta område är detsamma som att inte ha någon som helst känsla för och förståelse för vacker urskogsnatur. Att göra fina planteringar han aldrig ersätta skogens, naturens egen kraft ("dess egen plantering").

Kommentar: Det område som beskrivs ovan ligger inom detaljplanen för Väsjön Mellersta, norr om programområdet och behandlas inte i aktuellt program för Södra Väsjön. Detaljplanen för Väsjön Mellersta antogs 2011 och vann laga kraft 2014. Synpunkter på utformningen av Väsjön Mellersta behandlades under framtagandet av den detaljplanen.

Fler fina områden finns, men för mycket detaljer tar bort fokus från det väsentliga, nämligen skövla inte vår hembygd till oigenkännlighet. Många av oss kommer att känna sorg, och ångest och främlingskap i vår egen hembygd.

Och folk som inte mår bra sprider ingen bra atmosfär i sitt område. Inte roligt för varken de som bott här länge eller för nyinflyttade.

Så varför inte göra som med Eriksbergsskolan,som skulle byggas i Näckan-skogen. Man flyttade den till Helenelunds Centrum. Alltså flytta hela detta projekt till nordvästra hörnet av Sollentuna, området vid golfbanorna och Överbytrakten. Där finns stora öppna fält. Ni behöver inte hugga ner skog.

Andra tänkbara områden om man vill dela upp bebyggelsen är vid Stora Köpcentra t.ex. området vid Stinsen, Willys etc. Ytterligare lämpliga områden är ju vid pendeltågsstationer, p.g.a. närhet till olika köpcentra samt den

naturliga tåggenomfartsleden. Med hopp om att ni tar detta i stort beaktande o.

betänkande och sedan handlande och gör Sollentunas befolkning till ett mer sammanhållet och harmoniskt folk.

Se de ovan givna förslagen som realistiska, intressanta, goda, förnuftiga och förhoppningsvis t.o.m bättre alternativ.

Kommentar: Utvecklingen av Väsjön ingår i kommunens översiktsplan som antogs i kommunfullmäktige 2012-12-12 och är en del av

genomförandet av denna. Väsjön är ett av flera utvecklingsområden i Sollentuna. Områden runt pendeltågsstationerna och Häggviks

köpcentrum är exempel på andra områden som kommunen planerar att bygga ut eller förtäta.

Planeringen av Väsjön har pågått sedan 2004. Under den långa planprocessen har flera samråd och dialoger förts med boende i närområdet i syfte att fånga in kunskap och de boendes synpunkter.

Dialogerna har resulterat i flera omtag och strukturella förändringar i planernas utformning. Stora förändringar har gjorts i planen för Södra Väsjön och Sportfältet i syfte att bevara det som är värdefullt och identitetsskapande för området. De funktioner och kvaliteter som finns här idag, Sportfältet, idrottsanläggningarna och entrén till Rösjöskogens stora naturreservat, kommer att bevaras och rustas upp.

Att tillföra bostäder i anslutning till denna miljö kommer att förändra landskapsbilden och upplevelsen av platsen men bostäderna kommer också att bidra till att fältet befolkas under dygnet och året och till en större trygghet i närområdet. Förhoppningen är att det förslag som kommunen har tagit fram för Sportfältet och idrottsanläggningarna på fältet kommer att vara en kvalitetshöjning och ett positivt tillskott för alla som bor i närheten och att platsen kan bli en naturlig mötesplats för de som bor i Väsjön och Edsberg.

Sam Bjuvin, Armborstvägen 6

Förslaget för den nya stadsdelen verkar intressant och genomtänkt. Kan ni genomföra det presenterade nytänkandet i byggnation och utformning kommer området att höja profil och värde på hela kommunen. Inslag som linbane-förbindelse och vattenstråk skulle starkt bidra till detta. Mycket bra tänkt.

Gör vattenstråket till en ordentlig kanal med små broar och planteringar. Se på Nederländerna för inspiration. Där är en vattenådra en självklarhet i varje stads planering och det är mycket miljöskapande.

Kommentar: Det är svårt att i Södra Väsjöområdet uppnå den vatten-mängden som kanaler kräver även om det hade varit en stor kvalitet för området. Dagvattendammen på Sportfältet kommer att utgöra en stor vattenspegel i området som kan komma att utgöra en stor kvalitet i parkrummet på Sportfältet.

Gata på mark genom anpassning av marknivåerna, ej broalternativet. Det blir omöjligt att få en bra miljö under bron.

Kommentar: Kommunledningskontoret delar uppfattningen att ett broalternativ medför ytor under bron som kan upplevas som otrygga och som är svårgestaltade. Vägalternativet kan vara till fördel för landskaps-rummet på sportfältet som får tydligt definierade väggar och där

sluttningarna ned från vägen kan nyttjas till funktioner som kan vara ett tillskott till miljön på fältet. Nackdelen med vägalternativet är att den öst-västliga GC-förbindelsen inte blir lika plan och gen som i bro-alternativet men man får istället en bra GC-koppling mellan Sportfältet och Edsbergs allé varifrån det även kommer att finnas en bra koppling till befintlig gång- och cykelväg mot Bäckvägen.

Hunden är en samhällsmedlem som inte finns omtalad i planen. Vi föreslår inrättande av två områden, rastgård och motionsområde och att skyltning talar om att kopplingstvång råder i kommunen. Enligt kommunens nuvarande föreskrifter ”får inte hundar vistas i nära anslutning till anlagda motionsspår.”

Många hundägare använder idag sportfältet för löst springande hundar. Många joggare kan vittna om de problemen. De är otrygga. Alltså: Tydliga regler och områden för hundar i den nya stadsdelen.

Kommentar: Synpunkten vidarebefordras till Trafik- och fastighets-kontoret som ansvarar för drift och underhåll av kommunens grönområden.

Vi är boende på Armborstvägen med balkong mot Ribbings väg. Vi vet med andra ord vad vi pratar om. Vi har inget emot att den nya stadsdelen förbinds med Ribbings väg, men som ni själva skriver i programförslaget ”kommer åtgärder att krävas ” för att det skall vara en bra boendemiljö för alla som nu bor i Edsberg i närheten av Ribbings väg. Detta är ett av de stora

oros-momenten med planen för Edsbergsborna. Därför kan det vara klokt ur mer än en synvinkel att lägga särskilt stor omsorg vid denna fråga. Att sänka

hastigheten på Ribbings väg är alldeles nödvändigt. Att kontrollera hastigheten ofta är nödvändigt. Att kontrollera bullrande bilar, bussar, mopeder och

motorcyklar är alldeles nödvändigt. Det är ett starkt störande inslag i miljön.

Ljudnivån är många gånger alldeles för hög. Vissa motorcyklar och mopeder kanske inte går att köra utan dessa höga ljudnivåer? Och annan farlig ”trafik”

som t ex skateboardåkare i full karriär ner för backen. Som det är idag är hastigheten ofta mycket hög. Långt över stipulerade 50 km. Särskilt ner för backen mot Edsbergs centrum. För bra väg helt enkelt. Och upp för backen skapas ofta mycket höga ljudnivåer när fordon accelererar från 30 sträckan till 50 sträckan i backen och för att liksom ”ta fart” upp för backen. Till hastigheter över 50. En verklig olägenhet. Vidare behövs kontroll av hur vägen används av andra såsom cyklister och skateboardåkare. Om inte dagligen så nästan. Höger-regel gäller från påfartsvägarna runt Ribbings väg – Kruthornsvägen,

Armborstvägen, Flintlåsvägen m.fl.- men många kör (särskilt bussarna) som om Ribbings väg var en huvudled. Men så är inte fallet med påföljden att olyckstillbud skapas, ganska ofta. Bussarnas vänteläge mitt emot vårdcentralen vid stoppförbudsskylten (!) kan ju inte heller få fortsätta med en ökat trafik-mängd.

Kommentar: Se kommentar 1 på sid 58 om ökad trafik i Edsberg samt kommentar 2 på sid 60 om påverkan på miljön i Edsberg.

Föreslår att ni satsar på en eldriven eller annan högmodern, högteknologiskt driven buss, som drar uppmärksamheten till sig, som matarbuss mellan den nya stadsdelen och Edsbergs centrum.

Kommentar: I arbetet med att minska bilanvändandet och påverkan från biltrafiken har kommunledningskontoret fått i uppdrag att i ett program-arbete studera förutsättningarna att försörja Väsjöområdet med linbana mellan Häggviks station och Väsjön.

När Södra Väsjön och Edsbergs allé byggs ut skapas möjligheter att bygga ut busstrafiken mellan Edsberg och Väsjön. Planeringen av buss-trafiken sker i samarbete med Stockholms trafikförvaltning. Det är Stor-stockholms trafikförvaltning som ansvarar för att köpa in bussfordon i Stockholms län.

Cecilia Rodéhn, Flintlåsvägen 21

Jag motsätter mig starkt kommunens planer att bebygga skogen och

natur/kulturområdet kring Väsjön, Södersättra och närområdet till naturskydds-området i Edsberg/Rösjökilen samt bebygga Edsbergs sportfält.

Jag föreslår en referensgrupp, som varje bra projekt skall ha, och som inte består av enbart ja-sägare utan består av personer med olika åldrar, kön, etnicitet, sexuell orientering och från olika föreningar som kan tillsammans med kommunkontoret arbeta fram ett lämpligt program. Inte att ett färdigt program presenteras till medborgarna.

Dessutom kräver jag en utredning av de associationer, känslor, relationer, användande av platserna som ni tänker exploatera. Detta skall göras i relation till de boende och de som använder området. Eftersom områden/platser är starkt kopplat till människors identitet, självkänsla och förståelse av sig själva som person men också som sollentunabo. En utredning är inte enbart

nödvändigt utan också i lag stipulerat. Att ändra ett landområde innebär, har forskning visat, en rotlöshet och en känsla av förlust för människor, att inte ta detta i beaktande är fundamentalt odemokratiskt och är fullt jämförbart med företag och staters expropriering av land från t.ex. urbefolkningar. Även om invånarna i kommunen inte kan uppvisa papper på ägandeskap över marken så har de uppvisat, genom att kräva en folkomrösning, ett mentalt ägandeskap av marken och en stark identitetskoppling till området. Eftersom detta är en demokratisk fråga och kommunen skall representera den instansen av

demokrati som människor närmast kan påverka är det uppenbart att ert förslag är odemokratiskt och bör omprövas. Jag förslår därför, om ni nu påstår er vara en demokratisk kommun, att ni genomför en folkomröstning.

Kommentar: Den kommunala fysiska planeringen styrs av Plan- och bygglagen. Plan- och bygglagen säkerställer insyn och medverkan från invånare och andra berörda genom krav på att kommunen genomför samråd och granskning/utställning av planförslaget för alla som berörs.

Under samråd och granskning har alla möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget, synpunkterna bemöts i en samrådsredogörelse som upprättas efter samrådet.

Planeringen av Sportfältet har pågått sedan 2006 och under denna tid har ett antal samråd och dialoger förts med invånare i kommunen men framförallt med invånare i Edsberg. I planarbetet bedrivs även dialoger med idrottsföreningarna i Väsjön, fastighetsägare, villaägareföreningar, Länsstyrelsen, Trafikförvaltningen, Trafikverket, Sollentuna Energi, Naturskyddsföreningen samt med kommunens övriga berörda förvaltningar. Flera alternativ har tagits fram under planarbetets

process vilka invånare och andra intressenter har fått tycka till om och förslaget har sedan arbetats om utifrån inkomna synpunkter.

Programmet för Södra Väsjön är ett reviderat förslag som kommunens invånare, i samband med programsamrådet, har fått möjlighet att tycka till om.

Vidare föreslår jag att er utredning på barn görs om eftersom den strider mot god etnisk forskningsed. Utredningar/undersökningar/forskning för inte

genomföras på barn utan föräldrars/målsmans tillstånd. Det räcker alltså inte att fråga fröken. Eftersom detta dessutom har gjorts på så små barn som förskole-klasser är detta inte enbart beklagligt utan djupt oetiskt. Var god konsultera www.vr.se för god forskningsed. Var god och gör också om er studie enligt rådande etiska riktlinjer. Er studie går alltså inte att använda eftersom barn inte förstår kan omsätta konsekvenserna av era frågor eller förstår att de kan neka att ingå i studien. Detta är ett gravt övertramp.

Kommentar: Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter (Barn-konventionen, Artikel 12) ska barn beredas möjlighet att höras i frågor som rör barnet. Samma sak föreskrivs i Skollagen 4 kap. 9- 10 §§. Syftet med de genomförda workshoparna bedöms vara förenligt med nämnda förskrifter.

Kommunen har, med hjälp av representanter från skolorna i Edsberg, anordnat workshops tillsammans med de barn som skolorna bjudit in.

Syftet med workshopen var att samla in kunskap om hur barnen på sin fritid och tillsammans med skolan nyttjar Sportfältet och dess

omgivningar. Barnen har fått rita på ett flygfoto vilka platser de brukar besöka och vad de brukar göra där. Vidare har barnen fått märka ut vilka platser de tycker om samt vilka platser de tycker är läskiga eller otrygga. Slutligen fick barnen berätta om vilka aktiviteter de skulle vilja kunna utöva på Sportfältet i framtiden. Workshopen behandlade enbart Sportfältet så som det fungerar i dagsläget, det fanns inget förslag att ta ställning till. Kommunen har inte träffat barn i förskoleåldern, när det gäller förskolornas information om hur de använder Sportfältet och dess omgivningar så har kommunen pratat direkt med personal.

Eftersom jag ovan har pratat om personliga relationer till landskapet området skall jag berätta om min. Jag har en stor personlig relation till området kring Edsbergs sportfält och Södersättra och området kring Väsjön. Jag använder det varje vecka för att vandra i inte enbart längs elljusspår utan i terrängen. Jag använder det för att titta på fornlämningarna i området som är många och intressanta. Jag går längs gamla och nya leder. Det är mitt andningshål och min plats för att återhämta mig. Jag klättrar på blocken i sluttningen från Edbergs sportfält och upp mot väsjöbackshållet och upp mot Flintlåsvägen. Det är ett spännande ”ruffigt” område att klättra som jag inte vill ska bebyggas. Jag går längs Södersättra, jag klappar kossorna på lantgården och jag tittar på koloni-lotternas arbete och önskar att jag hade tid så jag kunde hyra mig en lott. Jag blir lycklig av att se människor odla och jag blir glad av att titta på nutida och forntida åkermarker. Området konstituerar min identitet, inte bara som person utan också som boende i Sollentuna. Närheten till naturen och till jordbruk är

anledningen till att jag valde mig att bosätta mig här. Att ha möjlighet att få ha ett förortsliv nära till både Uppsala och Stockholm men också ha naturen runt

anledningen till att jag valde mig att bosätta mig här. Att ha möjlighet att få ha ett förortsliv nära till både Uppsala och Stockholm men också ha naturen runt

Related documents