• No results found

Genomförande detaljerad

In document Låtar med känsloriktning (Page 59-65)

Elektroniska källor:

Bilaga 4: Genomförande detaljerad

Låt 1 Glädje 1 (piano)

Tonart: C-dur, Taktart: 4/4, Tempo: 139 BPM. I den första låten valde jag att följa C-dur skalan som jag ofta utgår från när jag ska spela någonting glatt. Jag valde att låten skulle följa en enkel treklangs harmonik där majoriteten av ackorden fick bli dur ackord inom tonarten. I den andra delen av låten valde jag att använda mig av E dur ackordet som en kontrast i ackordföljden då det gav mig en känsla av framåtrörelse och lyft i låten.

Låt 1 Glädje 1 (arrangerad)

Tonart: C-dur, Taktart: 4/4, Tempo: 139 BPM. Min vision för låt 1 var att testa akustiska inslag som ackompanjemang och ge låten en modern touch genom ett syntljud som spelar melodin. Instrumenten som valdes ut skulle efterlikna vad ett popband med live musiker skulle kunna spela på. De ljud som jag valde att satsa på efter testande av olika synt-gitarrljud med mera blev: akustiska trummor, (NI, Studio Drummer, Garage Kit - Full) akustiska gitarrer, (NI, Session Guitarist, Strummed Acoustic) el-bas, (Scarbee, Rickenbacker Bass) syntljud 1, (Xfer Records, Serum, ESW Coda V1. KY Piano Pantzo Keys) syntljud 2, (Xfer Records, Serum, ESW Havana GT Juno Electric) flygel, (VI Labs Ravenscroft 275)

Låt 2 Intresse 1 (piano)

Tonart: Bb-dorisk, Taktart: 6/8, Tempo: 92 BPM. I den andra låten valde jag att använda mig av den Bb-doriska skalan. Jag improviserade fram en studsig sekvens som faller, vilket blev temamelodin. Melodin gav mig en känsla av folkton och jazz, vilket jag ansåg passande till den valda känslan. Jag valde att låta Bbno3 ackordet klinga likt en bordun under den första och tredje delen av låten. I fjärde delen valde jag att modulera till Dbadd11/Gb ackordet, vilket jag ansåg funkade bra till att bryta av från Bbno3 ackordets statiska roll i låten. Jag kom att tänka på att denna låt har likheter med låten

’’ångbåtsblues’’ (Vreeswijk, 1966) och det var också jag genom inspiration skapade den avslutande delen i låten.

Låt 2 Intresse 1 (arrangerad)

Tonart: Bb-dorisk, Taktart: 6/8, Tempo: 92 BPM. Min vision för låt två var att bygga vidare på den jazziga och folkliga utstrålningen melodin avspeglade, genom att använda mig av olika instrument som jag förknippar med just dessa genrer. De ljud som jag valde att satsa på blev: akustiska trummor, (XLN Audio, AD2, Modern Jazz Brushes) kontrabas, (NI, Kontakt Factory Selection, Upright Bass) balalaika, (Logic, Sampler, Russian Balalaika) tvärflöjt, (Logic, Sampler, Flutes+) flygel, (Vi Labs Ravenscroft 275) stråkar pizzicato, (E Instruments, Session Strings 2)

Låt 3 Ilska 1 (piano)

Tonart: a-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 78 BPM. I den tredje låten valde jag att använda mig av en enkel ackordföljd och testade mig fram genom att förändra melodin inom a-moll tonarten. Jag ville att ackordföljden skulle vara dramatisk och skapa spänning och använde mig där av E ackordet i slutet av varje vända. De sista två ackord som används i de avslutande tre takterna hittade jag helt ur en slump genom att jag testade mig fram.

Jag utgick från tonen a i tonarten och försökte hitta vad som lät bra och extra spänningsfyllt. ’’The Imperial March’’ (Williams, 1988) från filmen Star Wars var också en låt som jag tänkte på under skapandet av den avslutande delens ackord och rytm i låten.

Låt 3 Ilska 1 (arrangerad)

Tonart: a-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 99 BPM. Min vision för låt tre var att skapa mycket dramatisk spänning genom att börja med ett tremolo i stråkar innan melodin. Jag valde att lägga till lite distorsion som effekt på stråkarna som spelar tremolo för att göra dem ännu mer intensiva. Jag placerade det första pianoackordet, am genom att spela upp det baklänges innan första temat som en övergång från stråkarna med tremoloartikulation till stråkarna med spiccatoarticulation som spelar temat. Instrumentationen jag valde att använda mig av blev följande: stråkar 1 tremolo, (E Instruments, Session Strings 2) stråkar 2 spiccato, (E Instruments, Session Strings 2) flygel (Vi Labs Ravenscroft 275)

Låt 4 Sorg 1 (piano)

Tonart: g-moll, Taktart: 6/8, Tempo: 88 BPM. I den fjärde låten valde jag att använda mig av g-moll tonarten. Jag visste redan innan att ackorden jag använde mig av i början av låten används i låten ’’Bohemian Rhapsody’’ (Queen, 1975) under balladdelen 0:56-2:28. Jag ville också att den stora nonan, S9 skulle betonas i melodin på gm och cm ackorden då jag ansåg att den tonen spelade stor roll för uttrycket av låten.

Låt 4 Sorg 1 (arrangerad)

Tonart: g-moll, Taktart: 6/8, Tempo: 82 BPM. Min vision för låt fyra var att melodin skulle spelas av en cello som spelar legato stråke. Tempot skulle sänkas och jag ville ha mjuka pianoljud. Cellon valde jag att stämma några hertz lägre i pitch utifrån en riktlinje i litteraturen (Juslin 2019, p. 126). Instrumentationen jag valde att använda mig av följer: cello legato, (E Instruments, Session Strings 2) piano, (NI, Una Corda, Felt) pad, (NI, Kontakt Play Series, Hybrid Keys, Broken) ljudeffekt, (NI, Kinetic Metal, Bowed Cymbals)

Låt 5 Glädje 2 (piano)

Tonart: Eb-dur, Taktart: 4/4, Tempo: 98 BPM. I den femte låten utgick jag från att skapa en enkel ackordföljd. Den första delen av ackordföljden blev en sorts fyra ackords vända som jag ansåg riktade låten åt ett modernt pop sound. Den andra delen av låten skapade jag genom att välja ut en svarande ackordföljd och melodi i förhållande till den första delen, som fortfarande skulle vara relativt enkel.

Låt 5 Glädje 2 (arrangerad)

Tonart: Eb-dur, Taktart: 4/4, Tempo: 98 BPM. Min vision för låt fem var att skapa ett modernt poppigt sound med få instrument. Jag ansåg även att låten hade ett reggaeton gung vilket jag ville bygga vidare på genom samplade trummor som spelade en sådan rytm. Låten skulle låta modernare genom att jag valde ut följande ljud till arrangemanget: synt lead och ackord, (Native Instruments, Analog Dreams, Resonant Dawn) synt bass, (Native Instruments, Retro Machines MK2, Catchy filter bass) trummor, (XLN Audio, XO)

Låt 6 Intresse 2 (piano)

Tonart: g-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 92 BPM. I den sjätte låten valde jag skapa en melodi och ackordföljd som skulle utvecklas gång på gång. Genom att alltid förändra den första ackordsrundan: gm, Eb, F, gm till en annan ackordsrunda: gm, cm, Bb, F förändrades även melodin i och med att jag introducerade cm ackordet i den andra rundan.

Låt 6 Intresse 2 (arrangerad)

Tonart: g-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 95 BPM. Min vision för låt sex var att försöka gestalta utforskandet i melodin och ackordföljden genom instrumentering och arrangemang. Jag visualiserade ett skepp som seglade fram på okänt vatten. På detta skepp målade jag i mitt huvud upp bilden av en karaktär ur en sagoberättelse/film.

Denna huvudkaraktär spejade ut över horisonten och lät sig känna känsla av nostalgi.

Låten ska representera dessa tillbakablickar av minen från äventyr som karaktären upplevt i sitt liv och att melodin skildrar karaktären. Associationer i form av inre visuella bilder som jag fick var: 1700-tal, på ett skepp, en pojke i tonåren med livet framför sig, hav och klippor. Jag valde följande instrument för låten: celesta, (Logic Sampler, Celesta) glockenspiel, (Logic Sampler, Glockenspiel) stråkar, sustain, (E Instruments, Session Strings 2, Seven Seas) stråkar, pizzicato, (Logic Sampler, Full Strings +) stråkar, staccato, (Logic Sampler, Full Strings +) slagverk, (Logic Sampler, Orchestral Kit) taiko trummor, (Logic Sampler, Taiko Drums)

Låt 7 Ilska 2 (piano)

Tonart: C-Lydisk b3 (Lydisk Förminskad), Taktart: 4/4, Tempo: 180 BPM - 204 BPM. I den sjunde låten ville jag skapa något med ett statiskt tema där melodin skulle betona intervall som jag upplever som starkt dissonanta. Det fick bli en fallande rörelse som jag valde att programmera in i logic för att sedan kvantisera melodin. Därefter valde jag att följa ytterligare en riktlinje från teorin (Juslin 2019, p. 126) genom att skapa ett accelerando genom att rita in en tempoförändring i logic.

Låt 7 Ilska 2 (arrangerad)

Tonart: C-Lydisk b3 (Lydisk Förminskad), Taktart: 4/4, Tempo: 180 BPM - 204 BPM.

Min vision för låt sju var att skapa mer spänning och driv genom stråkar och cymbaler.

Jag valde att använda mig av orkestrala ljud som jag ansåg kunde förstärka och förbättra min grundidé. Instrumenten jag valde följer: stråkar 1 staccato, (E Instrument, Session Strings 2) stråkar 2 staccato, (ProjectSAM, The Free Orchestra, Short Strings) cymbaler, (Spitfire Audio, Cinematic Percussion, Cymbals) lågfrekventa ljud, (Spitfire Audio, Cinematic Percussion, Earthquake Hits)

Låt 8 Sorg 2 (piano)

Tonart: d-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 70 BPM. I den åttonde låten valde jag att använda mig av den rena moll-tonarten d-moll. Jag följde Juslin teori (Juslin 2019, p. 126) att välja ett lågt tempo och använda små intervall i melodin. Först valde jag att spela ett F ackord i takt fem men ändrade även det till dm för att mollkänslan skulle bestå i låten.

Låt 8 Sorg 2 (arrangerad)

Tonart: d-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 62 BPM. Min vision för låt åtta var att den skulle låta som en psalm som spelas på en begravning genom att välja kyrkoorgel som instrument. Jag valde även att sänka tempot ytterligare och spela melodin i ett lägre register. Jag valde ut två instrument som jag tyckte smälte samman på ett passande sätt:

orgel, (Logic, Fugue Organ) kyrkoorgel, (Logic, Kathedraal Organ)

Låt 9 Glädje 3 (piano)

Tonart: Ab-dur, Taktart: 4/4, Tempo: 129 BPM. I den nionde låten utgick jag från idén att använda mig av enkla treklanger inom tonarten och hålla mig till dessa. Dessa ackord ansåg jag skulle uppfattas som väldigt glädjefyllda. Alltså tonika, subdominant och dominant i den rena Ab-dur tonarten. I melodin försökte jag använda mycket ackordstoner som möjligt för att den skulle vara enkel att följa och därmed ge samma sorts känsla.

Låt 9 Glädje 3 (arrangerad)

Tonart: Ab-dur, Taktart: 4/4, Tempo: 118 BPM. Min vision för låt nio var att fortsätta på samma melodi och ackordföljd och lägga till instrument som gav en avskalad livespelnings känsla. Jag bytte ut pianot till ett Rhodes-piano ljud och la till en el bas.

Fortsättningsvis skapades trummorna som gav mig en känsla av lätthet speciellt genom bongo trummorna. Ett Afrikanskt sound och lite av 70-tal var vad jag var ute efter genom instrumenten som följer: el-piano, (Scarbee, Mark I, Blue Ballad) el-bass, (Scarbee, MM-Bass) akustiska trummor, (XLN Audio, Addictive Drums 2, Session Percussion)

Låt 10 Intresse 3 (piano)

Tonart: Ändrar tonart frekvent i dur, Taktart: 4/4, Tempo: 120 BPM. I den tionde låten började jag med ett liten melodi som ett mönster. Denna melodin valde jag att flytta till en ny tonart och därmed ett nytt ackord. Funktionen skulle alltså vara den samma genom melodin och ackord men där utvecklingen sker genom modulation och nya tonarter introduceras. Detta gav mig även mer intresse kring modulering av ackord genom att jag valde en del kromatiska ledtoner som jag utforskade och använde mig av i låten.

Låt 10 Intresse 3 (arrangerad)

Tonart: Ändrar tonart frekvent i dur, Taktart: 4/4, Tempo: 115 BPM. Min vision för låt nummer tio var att bygga vidare på ett outforskat lite lurigt sound i och med en tvärflöjt, hammondorgel och trumset som i mitt inre gav känslan och bilder från en 70-tals talkshow. Som att denna låten är intro numret som ska fånga intresset hos tv publiken.

Instrumenten jag valde följer: piano, (UVI Labs, Ravenscroft 275) hammondorgel, (Logic Organ, Indie Rock Organ) el-bass, (Scarbee, Rickenbacker Bass, Neck Pure ID) tvärflöjt 1, (Logic Sampler, Flutes Staccato) tvärflöjt 2, (Spitfire Audio, BBC Symphony Orchestra, Strings Staccatissimo) akustiska trummor, (Addictive Drums 2, AD Classic Startup)

Låt 11 Ilska 3 (piano)

Tonart: c-moll, Taktart: 6/8, Tempo: 130 BPM. I den elfte låten valde jag ut att jobba utifrån en tonart som jag använder väldigt mycket i mina låtar, c-moll. Efter en tid började jag att spela en kromatisk fallande basgång från tonen C till tonen Ab. Snabbt kände jag att det ledde melodin genom c-moll tonarten och skapade intressanta intervall mellan baston och melodin.

Låt 11 Ilska 3 (arrangerad)

Tonart: c-moll, Taktart: 6/8, Tempo: 145 BPM. Min vision för låt elva var att bygga på ett överdrivet sound. Instrument som finns inom genren metal kände jag skulle kunna funka till melodin och speciellt till basgången. Jag distade pianot och la till ett trumset och bas som jag ansåg lät väldigt mycket metal. Jag valde följande ljud: el-bass, (Scarbee, Rickenbacker Bass) akustiska trummor, (XLN Audio, Addictive Drums 2, Arena Metal) flygel, (UVI Labs, Ravenscroft 275)

Låt 12 Sorg 3 (piano)

Tonart: d-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 75 BPM. I den tolfte låten valde jag att jobba med den rena moll-tonarten d-moll. Denna låten ville jag skulle ha ett lågt tempo likt låt åtta.

Enkelt kan man säga att jag utgick från låt åtta men hittade en annan melodi som jag ansåg gav ett liknande uttryck som den låten. Användandet av små intervall var också något som jag fokuserade på i denna låten.

Låt 12 Sorg 3 (arrangerad)

Tonart: d-moll, Taktart: 4/4, Tempo: 65 BPM. Min vision för låt tolv var att välja ut instrument som skulle återspegla ensamheten i melodin. Cello fick spela melodin och en basfiol fick fungera som bas medan jag valde att ha kvar harmonierna utan melodin i pianot. Jag valde också att sänka tempot ytterligare eftersom jag ansåg att det passade uttrycket. Instrumenten jag valde följer: flygel, (UVI Labs, Ravenscroft 275) synt ambience (Native Instruments, Kontakt play series, Ethereal Earth, Slow Creeper) basfiol (E Instruments, Session Strings 2, Saturator) cello (E Instruments, Session Strings 2, Saturator)

In document Låtar med känsloriktning (Page 59-65)

Related documents